Lausuntopyyntö, strategia 2025–2027, Sydkustens Landskapsförbund rf
Lausunto Sydkustens landskapsförbund rf:n strategiasta vuosille 2025-2027
Esitys
Kaupunginhallitus antoi Sydkustens landskapsförbund rf:lle seuraavan lausunnon vuosien 2025-2027 strategiasta:
Sydkustens landskapsförbund rf (jäljempänä järjestö) on laatinut strategian vuosille 2025–2027, tähtäimessä vuosi 2030. Järjestö pyytää jäsenkunniltaan lausuntoa strategiastaan vuosille 2025–2027.
Järjestön tehtävänä on tehdä näkyväksi ruotsin kielen, ruotsinkielisen koulutuksen ja kulttuurin merkitystä sekä valvoa ruotsinkielisen ja kaksikielisen väestön kannalta erityisen tärkeitä asioita. Järjestön keskeinen tehtävä on jäsenkuntiensa tukeminen laadukkaan suomenruotsalaisen koulutuksen ja kulttuurin varmistamiseksi. Helsingin kaupunki pitää järjestön tehtävää tärkeänä ja erittäin ajankohtaisena nykypäivän toimintaympäristössä.
Helsingin useat tärkeät strategiset tavoitteet ovat samansuuntaisia kuin järjestön vuosille 2025–2027 asettamat tavoitteet. Helsingin näkökulmasta henkilöstön saatavuus strategisena tavoitteena on edelleen keskeisin asia kaupungin toiminnan kannalta. Siksi kaupunki kehottaa järjestöä keskittymään erityisesti henkilöstön saatavuuteen koskevaan strategiseen tavoitteeseen pitkin koko koulutuspolkua.
Helsinki näkee tärkeäksi yhteistyön järjestön ensimmäisen tavoitteen, eli laadukkaan ruotsinkielisen opetuksen saavuttaminen kaikilla asteilla (Utbildning på svenska av hög kvalitet på alla nivåer) parissa ja edellyttää yhteistyötä jäsenkuntien kanssa. Helsinki haluaa olla vahvasti mukana keskusteluissa ja työssä pätevän henkilöstön saatavuuden parantamiseksi varhaiskasvatuksessa sekä koulutuksessa. Pätevän henkilöstön saatavuuden parantaminen edellyttää yhteistyötä eri tasoilla ja yhteistä vaikuttamistyötä.
Helsinki pitää järjestöä tärkeänä ruotsinkielisenä toimijana lasten ja nuorten aamu- ja iltapäivätoiminnan sekä vapaa-ajan kentällä, ja katsoo, että tätä työtä voitaisiin korostaa vahvemmin strategiassa. Helsingin näkemys on, että kerho- ja vapaa-ajan toiminnalla on tärkeä tehtävä peruskoulujen ja toisen asteen toiminnan täydentäjänä. Kerho- ja vapaa-ajan toiminta vahvistaa muun muassa lasten ja nuorten luku- ja kirjoitustaitoa esimerkiksi sanataiteen avulla.
Lisäksi Helsinki toteaa, että suurten kaupunkien toimintaympäristö on merkittävästi erilainen kuin pienten kuntien. Helsinki suurimpana toimijana on tärkeä yhteistyökumppani suomenruotsalaisen koulutuksen ja kulttuurin tulevaisuuden kysymyksissä. Kaupunki toivoo, että vaikutusmahdollisuuksia luodaan ja että kaupungin tarpeet huomioidaan tulevassa kehitystyössä.
Käsittely
Esteelliset: Harry Bogomoloff
Esteellisyyden syy: yhteisöjääviys (hallintolaki 28.1 § 5 kohta)
Esitys on ehdotuksen mukainen.
Sydkustens landskapsförbund rf on pyytänyt kaupungin lausuntoa strategiastaan vuosille 2025-2027. Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala on 23.10.2024 antanut asiasta lausuntonsa kaupunginhallitukselle. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialla ei ollut lausuttavaa, vaan yhtyy kasvatuksen ja koulutuksen toimialan näkemyksiin. Esitys on saatujen lausuntojen mukainen. Lausunnon antamisen määräaika on 15.11.2024. Hallintosäännön 19 luvun 5 §:n mukaan kaupungin lausunnot ulkopuoliselle antaa kaupunginhallitus.
Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala 23.10.2024
Sydkustens landskapsförbund rf (jäljempänä järjestö) on laatinut strategian vuosille 2025–2027, tähtäimessä vuosi 2030. Strategiassa, jonka visio on vapaasti käännettynä Yhdessä laadukkaan ruotsinkielisen koulutuksen, elinvoimaisen kulttuurin ja mielekkään vapaa-ajan puolesta, järjestö asettaa pitkän tähtäimen tavoitteet vuodelle 2030 sekä täten myös tavoitteet sitä edeltäville vuosille 2025–2027. Järjestö pyytää jäsenkunniltaan lausuntoa strategiastaan vuosille 2025–2027.
Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen toimiala antaa seuraavan lausunnon:
Järjestön tehtävänä on tehdä näkyväksi ruotsin kielen, ruotsinkielisen koulutuksen ja kulttuurin merkitystä sekä valvoa ruotsinkielisen ja kaksikielisen väestön kannalta erityisen tärkeitä asioita. Järjestön keskeinen tehtävä on jäsenkuntiensa tukeminen laadukkaan suomenruotsalaisen koulutuksen ja kulttuurin varmistamiseksi. Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen toimiala pitää tehtävää tärkeänä ja erittäin ajankohtaisena nykypäivän toimintaympäristössä.
Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala toteaa, että Helsingin useat tärkeät strategiset tavoitteet ovat samankaltaisia kuin järjestön vuosille 2025–2027 asettamat tavoitteet. Helsinki muistuttaa, että henkilöstön saatavuus strategisena tavoitteena on edelleen keskeisin asia kaupungin toiminnan kannalta. Siksi kaupunki kehottaa järjestöä keskittymään erityisesti henkilöstön saatavuuteen koskevaan strategiseen tavoitteeseen pitkin koko koulutuspolkua.
Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala näkee järjestön tärkeänä ruotsinkielisenä toimijana lasten ja nuorten aamu- ja iltapäivätoiminnan sekä vapaa-ajan kentällä, ja katsoo, että tätä työtä voitaisiin korostaa vahvemmin strategiassa. Helsingin näkemys on, että kerho- ja vapaa-ajan toiminnalla on tärkeä tehtävä peruskoulujen ja toisen asteen toiminnan täydentäjänä. Kerho- ja vapaa-ajan toiminta vahvistaa muun muassa lasten ja nuorten luku- ja kirjoitustaitoa esimerkiksi sanataiteen avulla.
Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala haluaa lisäksi muistuttaa, että suurten kaupunkien toimintaympäristö on merkittävästi erilainen kuin pienten kuntien. Helsinki suurimpana toimijana on tärkeä yhteistyökumppani suomenruotsalaisen koulutuksen ja kulttuurin tulevaisuuden kysymyksissä. Kaupunki toivoo, että vaikutusmahdollisuuksia luodaan ja että kaupungin tarpeet huomioidaan tulevassa kehitystyössä.
Yhteenveto
Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan näkemys on, että yhteistyö ensimmäisen tavoitteen parissa, eli laadukkaan ruotsinkielisen opetuksen saavuttaminen kaikilla asteilla (Utbildning på svenska av hög kvalitet på alla nivåer), edellyttää yhteistyötä jäsenkuntien kanssa ja Helsinki haluaa olla vahvasti mukana keskusteluissa ja työssä pätevän henkilöstön saatavuuden parantamiseksi varhaiskasvatuksessa sekä koulutuksessa. Pätevän henkilöstön saatavuuden parantaminen edellyttää yhteistyötä eri tasoilla ja yhteistä vaikuttamistyötä.
Lisätiedot
Johanna Karlsson, pedagoginen asiantuntija, puhelin: 310 49496
Päätös tullut nähtäväksi 12.11.2024
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Katja Rimpilä, kaupunginsihteeri, puhelin: 09 310 36256