Avustuksen myöntäminen, erityisavustus painotetun musiikinopetuksen kerhotoiminnan tuottamiseen 2025, kausi 2024-2026, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala, kulttuuripalvelukokonaisuus
Erityisavustus painotetun musiikinopetuksen kerhotoiminnan tuottamiseen vuodelle 2025
Päätös
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaosto myönsi Itä-Helsingin musiikkiopiston kannatusyhdistys ry:lle 200 000 euron avustuksen painotetun musiikinopetuksen kerhotoiminnan tuottamiseksi yhteistyössä Porolahden peruskoulun kanssa vuodelle 2025 koskien monivuotiskautta 2024–2026.
Monivuotisuuden piirissä olevan toimijan erityisavustus vahvistetaan hakemuksesta vuosittain. Jatkohakemus seuraavalle vuodelle on toimitettava 25.9.2025 mennessä.
Ohjeet avustuksen saajalle
Avustus maksetaan 4. erässä maksukauden ensimmäisen kuukauden 7. päivä (7.1., 7.3., 7.6. ja 7.9.). Jos kuukauden 7. päivä on lauantai tai pyhäpäivä, eräpäivä siirtyy seuraavaksi arkipäiväksi.
Mikäli avustuksen saaja on velkaa kaupungille, kuitataan myönnetystä avustuksesta kaupungin perimiskelpoinen saatava avustuksen saajalta (Helsingin avustusten yleisohjeet, Khs 28.11.2019).
Kaupungilla on oikeus periä avustus tai sen osa takaisin, mikäli avustuksensaaja ei noudata avustusehtoja.
Ohjeet avustuksen käyttämisestä, raportoinnista, avustuksen maksamisesta ja Helsinki-tunnuksen käytöstä löytyvät toimialan nettisivuilta:
Käsittely
Asian aikana kuultavana oli erityissuunnittelija Nina Gran.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Helsinkiläisessä peruskoulussa tuotettava painotetun musiikinopetuksen erityisavustus 200 000 euroa vuosille 2024-26 avattiin yleiseen hakuun kesällä 2023 ja hakuaika päättyi 28.9.2023. Avustuksen tavoitteena on tuottaa peruskoulun opetussuunnitelman mukaista painotettua musiikin opetusta vuosiluokille 1–9.
Painotettu musiikin opetus on ryhmämuotoista opetusta, joka on perusopetuslain 47 §:n tarkoittamaa opetusta tukevaa kerhotoimintaa, jossa kerhotunnit on integroitu oppilaan työpäivään ja opetuksesta huolehtivat avustusta saavan palveluntuottajan pedagogit.
Helsinkiläisessä peruskoulussa tuotettava painotetun musiikinopetuksen kerhotoiminnan avustamiseen on varattu 200 000 euron määräraha vuodelle 2025. Haku kohdennettiin taiteen perusopetusta antaville helsinkiläisille oppilaitoksille, jota tuottavat peruskoulun painotettua musiikinopetusta syventävää erillistä kerhomuotoista musiikinopetusta. Avustukset ovat harkinnanvaraisia.
Hakuilmoituksessa ilmoitettiin hakemusten arviointiperusteiksi seuraava. Miten hakija nivoo kerhotoiminnan peruskoulun toimintaan, miten yhteistyö on integroitu peruskoulun toiminta- ja opetussuunnitelmiin. Lisäksi ilmoitettiin, että hakemuksia arvioitaessa kiinnitetään huomiota myös viikkovuosituntien määrään ja kustannuksiin sekä palveluntuottajan toiminnallisiin valmiuksiin sekä toimintaan osallistuvien oppilaiden määrään. Edelleen kerrottiin, että arviossa tarkastellaan myös palveluntuottajan taloudellisia toimintaedellytyksiä, ammatillista osaamista sekä toiminnan hallinnointiin liittyviä kustannuksia.
Määräaikaan mennessä hakuun osallistui vain yksi hakemus: Itä-Helsingin musiikkiopiston kannatusyhdistys ry (200 000 euroa).
Itä-Helsingin Musiikkiopiston hakemus täyttää haun kriteerit musiikinopetuksen laajuudesta luokille 1-9 sekä syvästä integraatiosta koulun ja koulupäivän kanssa. Kerho-opetus nivoutuu oppilaan työpäivään ja koulun muuhun toimintaan ja se on hyvin integroitu sekä opetussuunnitelmiin että koululuokkien arkeen. Hakemus on seikkaperäinen ja uskottava.
Hakemus on kulttuuri- ja kirjastojaoston varsinaisten ja varajäsenten nähtävillä ennen kokouksen alkua 12.11.2024 klo 15.45 alkaen.
Valtiotukiarviointi
Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT) 107 (1) artiklan mukaan, jollei perussopimuksissa toisin määrätä, jäsenvaltion myöntämä taikka valtion varoista muodossa tai toisessa myönnetty tuki, joka vääristää tai uhkaa vääristää kilpailua suosimalla jotakin yritystä tai tuotannonalaa, ei sovellu sisämarkkinoille, siltä osin kuin se vaikuttaa jäsenvaltioiden väliseen kauppaan. Asian valmistelun yhteydessä on kaikkien tuettavaksi esitettävien toimijoiden osalta erikseen arvioitu, täyttyvätkö SEUT 107 (1) artiklan kriteerit.
Arvioinnissa on päädytty siihen, että kaikkien tuettavaksi esitettyjen toimijoiden osalta SEUT 107 (1) artiklan kaikki kriteerit eivät täyty. Arvioinnissa on katsottu, että tuettu toiminta ei vaikuta jäsenvaltioiden väliseen kauppaan, sillä toiminta on alueellista, se ei todennäköisesti houkuttele käyttäjiä tai vierailijoita muissa jäsenvaltioissa järjestettävästä samanlaisesta toiminnasta ja tuen vaikutus rajat ylittäviin investointeihin tai sijoittautumisen edellytyksiin on todennäköisesti enintään marginaalinen. (Komission tiedonanto valtiontuen käsitteestä 2016/C 262/01 kohdat 196, 197). Näin ollen EU:n valtiontukisäännökset eivät tule sovellettaviksi.
Toimivalta ja avustustoimintaa koskevat päätökset
Kaupungin hallintosäännön, 17 luku, § 1, mukaisesti kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päättää avustusmäärärahojen jakamisen periaatteet.
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta on päättänyt kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan yhteiset avustusperiaatteet 14.12.2022, § 202 ja täydentänyt 15.3.2022, § 47 avustusperiaatteita Helsingin kaupunkia velvoittavilla pakotteilla.
Kaupungin hallintosäännön, 17 luku, § 2, mukaisesti kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaosto päättää jaoston käytettävissä olevien avustusmäärärahojen jakamisesta (kohta 3) sekä hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranhaltija päättää avustusmäärärahojen jakamisesta (kohta 4).
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaosto on hyväksynyt tarkemmat avustuslajit ja arviointiperusteet 17.5.2022, § 16.
Lisäksi avustustoiminnassa noudatetaan kaupunginhallituksen 28.10.2019, § 723, päättämiä Helsingin kaupungin avustusten yleisohjeita.
Päätös tullut nähtäväksi 14.11.2024
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Ulla Bergström, kumppanuspäällikkö, puhelin: 09 310 22013
Nina Gran, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 37006