Julkaisu, tarjolla olevan veden hygieeninen laatu tarjoilupaikoissa pääkaupunkiseudulla 2024
Tarjolla olevan veden hygieeninen laatu tarjoilupaikoissa pääkaupunkiseudulla 2024
Päätös
Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päätti merkitä tiedoksi julkaisun Tarjolla olevan veden hygieeninen laatu tarjoilupaikoissa pääkaupunkiseudulla 2024.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Espoo, Helsinki ja Vantaa toteuttivat vuonna 2024 projektin, jonka tavoitteena oli selvittää täyttääkö ravintoloissa tarjolla oleva vesi verkostoveden laatuvaatimukset ja -tavoitteet. Näytteet otettiin asiakkaiden käytettävissä olevista hanallisista säiliöistä, täytetyistä kannuista ja pulloista, ravintoloiden itse lisäsuodattamasta vedestä, kasviksilla maustetuista vesistä sekä tarjoilulinjastojen vesihanoista.
Projektissa otettiin yhteensä 96 vesinäytettä, joista 91 % täytti talousvesiasetuksen mikrobiologiset laatuvaatimukset ja -tavoitteet. Vesinäytteistä yhdeksän (9 %) oli mikrobiologiselta laadultaan huonoja.
Näytteistä tutkittiin talousveden laatuvaatimukset suolistoperäisten enterokokkien ja Escherichia coli -bakteereiden osalta sekä laatutavoitteet koliformisten bakteereiden ja heterotrofisten pesäkkeiden lukumäärän (22 °C) osalta. Poikkeuksena oli hedelmiä, marjoja tai vihanneksia sisältävät maustetut juomavedet, joissa on luontaisesti mikrobeja kasviksista ja niistä tutkittiin suolistoperäiset enterokokit ja E. coli.
Maustettuja vesiä tutkittiin 26 näytettä, joista 5 näytettä (19 %) oli laadultaan huonoja, ja kaikki suolistoperäisten enterokokkien takia. Hanallisista säiliövesiä tutkittiin 22 näytettä, joista huonolaatuisia oli kolme näytettä (14 %) koliformisten bakteereiden ja korkeiden heterotrofisten pesäkelukujen takia. Kannuvesiä tutkittiin 25 näytettä, joista yksi näyte (4 %) oli laadultaan huono suolistoperäisten enterokokkien takia. Tarjoilulinjastojen hanoista ja ravintoloiden itse suodattamasta vedestä kaikki 25 näytettä (100 %) olivat hyvälaatuisia. Yhdessäkään vesinäytteessä ei todettu E. coli -bakteereita.
Maustetuissa vesissä suolistoperäiset enterokokit ovat todennäköisesti tulleet veteen kasvisten ulkopinnoilta. Enterokokkien esiintyminen voi olla merkki vanhasta ulosteperäisestä saastumisesta, mutta ne voivat olla peräisin myös esimerkiksi maaperästä. Uusintanäytteissä ei enää havaittu suolistoperäisiä enterokokkeja.
Heterotrofinen pesäkeluku eli bakteereiden, hiivojen ja homeiden määrä oli suurin hanallisten säiliöiden vesissä.
Tulosten perusteella osa ravintoloista tarvitsee ohjausta maustetuissa vesissä käytettävien kasvisten pesuun sekä hanallisten vesisäiliöiden parempaan puhdistamiseen.
Päätös tullut nähtäväksi 10.12.2024
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Paula Saarijärvi, elintarviketarkastaja, puhelin: 09 310 52266