Tutkimuslupa, Den systemiska verksamhetsmodellen inom socialt arbete

HEL 2024-015629
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 112

Forskningstillstånd för ”Den systemiska verksamhetsmodellen inom socialt arbete”.

Lastensuojelun johtaja

Beslut

Barnskyddschefen beviljade forskningstillstånd till ********** forskning "Den systemiska verksamhetsmodellen inom socialt arbete” (pro gradu). Kontaktpersonen är ledande socialarbetare ********** Forskningstillståndet är i kraft till 30.11.2025.

På forskningstillståndet tillämpas följande villkor:

I forskningprocessen följs god forskningetisk praxis. De som deltagit i forskningen får ej igenkännas i forskningsrapporten.

Forskningen orsakar inga kostnader för social- och hälsovårdssektorn.

Forskaren förbinder sig att följa EU:s allmänna dataskyddsförordning, dataskyddslag (1050/2018) och annan ikraftvarande lagstiftning som ställer krav för forskare.

Vid förfrågan presenterar forskarenavgiftsfritt forskningsresultatet inom social- och hälsovårdssektorn.

Den elektroniska forskningsrapporten eller dess adress skickas för social-, hälsovårds- och räddningssektorns bruk till adressen: tutkimusluvat.sote@hel.fi.

Beslutsmotivering

Forskningens syfte är att undersöka hur familjeterapeuter och utbildare upplever det systemiska arbetssättet och dess implementering inom barnskyddet. Studien använder ett systeminriktat och ekologiskt perspektiv. Avhandlingen bidrar till att öka förståelsen för familjeterapeuters roll och perspektiv i arbetet med den systemiska verksamhetsmodellen för socialarbetare.

Forskningsfrågorna är:

1. Vilka hinder och möjligheter har det varit med att implementera och arbeta med den systemiska arbetsmetoden inom barnskyddet?

2. Hur märks ett systeminriktat och ekologiskt perspektiv i den systemiska verksamhetsmodellen och hur påverkar det arbetet i praktiken?

Urvalet av informanter innefattar familjeterapeuter och utbildare, vilka varit centrala i modellens implementeringsskede och arbetar med metoden. Materialet samlas genom 3-4 semistrukturerade intervjuer, som räckar ca en timme var. Intervjufrågorna är tematiserade enligt respondentens bakgrund med modellen och materialet analyseras med kvalitativ innehållsanalys.

Forskaren förbinder sig att följa goda forskningsprinciper och etiska instruktioner. Respondenterna informeras om studien, deltagarens rättigheter, sekretess och hantering av personuppgifter. Deltagandet är frivilligt och informanterna ger sitt samtycke. Resultaten rapporteras så att deltagarna inte kan igenkännas. Forskningsmaterialet förvaras datasäkert enligt integritetspolicyn och förstörs i helhet efter att forskningen är genomförd och godkänd.

Forkningslovet understöds av chefen för socialt arbete inom barnskyddet 20.12.2024.

I enlighet med social-, hälsovårds och räddningsnämndens beslut 30.11.2023 § 249 fattar barnskyddschefen beslut avseende forskningslov som berör barnskyddsverksamheten.

Päätös tullut nähtäväksi 23.12.2024

ANVISNINGAR FÖR ATT SKRIVA OMPRÖVNINGSBEGÄRAN

Den som är missnöjd med beslutet kan framställa en skriftlig begäran om omprövning. Ändring i beslutet får inte sökas genom besvär hos domstol.

Rätt att begära omprövning

Omprövning får begäras

  • av den som ett beslut avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
  • av kommunmedlemmarna
Den tid inom vilken omprövning ska begäras

Omprövning ska begäras inom 14 dagar från delfåendet av beslutet.

Begäran om omprövning ska inlämnas till Helsingfors stads registratorskontor senast den bestämda tidens sista dag under registratorskontorets öppettid.

Om beslutet har delgetts per post anses en part ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet avsändes, om inte något annat påvisas. En kommunmedlem anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.

Om beslutet har delgetts som elektroniskt meddelande anses en part ha fått del av beslutet tre dagar efter att meddelandet avsändes, om inte något annat påvisas.

Dagen för delfåendet räknas inte in i den bestämda tiden. Om sista dagen av den bestämda tiden är en helgdag, självständighetsdagen, första maj, jul- eller midsommarafton eller en helgfri lördag får begäran om omprövning inlämnas första vardagen därefter.

Omprövningsmyndighet

Omprövning begärs hos Helsingfors stads social-, hälsovårds- och räddningsnämnd.

Omprövningsmyndighetens kontaktuppgifter är:

Skyddad e-post: https://securemail.hel.fi/

Använd alltid skyddad e-post när du skickar personliga uppgifter.

Nämn alltid diarienumret (t.ex. HEL 2021-000123) i ditt meddelande om ditt ärende redan har upptagits till behandling vid Helsingfors stad.

E-postadress:
helsinki.kirjaamo@hel.fi 
Postadress:
PB 10
 
00099 HELSINGFORS STAD
Besöksadress:
Helsingfors stads registratorskontor
 
Norra esplanaden 11-13
Telefonnummer:
09 310 13700
 

Registratorskontoret är öppet måndag–fredag kl. 08.15–16.00.

Formen för och innehållet i begäran om omprövning

Begäran om omprövning ska göras skriftligt. Elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.

I begäran om omprövning ska uppges

  • det beslut som begäran om omprövning gäller
  • hurdan omprövning som begärs
  • på vilka grunder omprövning begärs
  • vem som begär omprövning
  • på vilka grunder den som begär omprövning är berättigad att göra detta
  • kontaktuppgifter till den som begär omprövning
Protokoll

Protokollsutdrag och -bilagor som hänför sig till beslutet skickas på begäran. Handlingar kan beställas från Helsingfors stads registratorskontor

Sulje

Lisätietojen antaja

Laura Larkka, specialplanerare, telefon: 09 310 25651

laura.larkka@hel.fi

Päättäjä

Saila Nummikoski
lastensuojelun johtaja

Liitteet (pdf)

1. Salassa pidettävä: MyndOffL (621/1999) 24.1 § 21 p, Tietosuojalaki 29 §
2. Salassa pidettävä: MyndOffL (621/1999) 24.1 § 21 p
3. Tutkimuslupahakemus 21.11.2024, liite, tietosuojaseloste, dataskyddsbeskrivning
Liitettä ei julkaista internetissä.
4. Salassa pidettävä: MyndOffL (621/1999) 24.1 § 21 p
5. Salassa pidettävä: MyndOffL (621/1999) 24.1 § 21 p
6. Salassa pidettävä: MyndOffL (621/1999) 24.1 § 21 p

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.