Otto-oikeudesta päättäminen, viranhaltijoiden päätökset, työllisyyspalveluliikelaitos

HEL 2024-016804
Asialla on uudempia käsittelyjä
8. / 8 §

Työllisyyspalveluliikelaitoksen johtokunnan alaisten viranhaltijoiden päätösten otto-oikeusmenettely

Työllisyyspalveluliikelaitoksen johtokunta

Päätös

Työllisyyspalveluliikelaitoksen johtokunta päätti, että johtokunnan puheenjohtaja tai tämän estyneenä ollessa varapuheenjohtaja käyttää kuntalain 92 §:n tarkoittamaa otto-oikeutta alemman viranomaisen päätökseen seuraavasti:

  • Johtokunta voi käyttää otto-oikeuttaan liikelaitoksen toimitusjohtajan, yksikön johtajien, hankintapäällikön ja hallintopäällikön pöytäkirjalla tehtävissä hankinta-asioissa ja pöytäkirjalla tehtävissä virkavalinnoissa.
  • Tietyllä viikolla päätetyt otto-oikeuden piiriin kuuluvat päätökset toimitetaan joka perjantai johtokunnan puheenjohtajalle ja varapuheenjohtajalle sekä johtokunnan jäsenille. Mikäli perjantai on pyhäpäivä, toimitetaan päätökset edeltävänä arkipäivänä.
  • Johtokunnan puheenjohtaja tai hänen estyneenä ollessa varapuheenjohtaja ilmoittaa otto-oikeuden käyttämisestä tai käyttämättä jättämisestä sähköpostitse kahden arkipäivän kuluessa päätöksen toimittamispäivää seuraavasta arkipäivästä lukien.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Tausta

Valtakunnallisen TE24-uudistuksen myötä Helsinki ottaa järjestämisvastuun työvoimapalveluista 1.1.2025 alkaen. Kaupunginvaltuusto päätti 13.3.2024 § 59 perustaa 1.1.2025 alkaen keskushallintoon kuuluvan Helsingin kaupungin työllisyyspalveluliikelaitoksen, jonka tehtävänä on huolehtia julkisten työvoimapalveluiden tuottamisesta, kaupungin työllisyyden edistämisestä sekä niihin liittyvästä kehittämisestä ja koordinaatiosta ja työikäisten kotoutumista edistävien palveluiden tuottamisesta.

Ottoharkinta

Päätösten ottoharkinnassa on kysymys päätösten lainmukaisuuden ja tarkoituksenmukaisuuden seurannasta. Luottamushenkilöt ja kaupungin ylin virkamiesjohto voivat tällä tavoin seurata, että niiden alaiset viranomaiset käyttävät päätöksentekovaltaansa tarkoituksenmukaisella tavalla noudattaen lainsäädäntöä ja päätöksentekoa koskevia määräyksiä.

Hallintosäännön 19 luvun 3 §:n mukaan liikelaitoksen johtokunta tai sen puheenjohtaja voi ottaa johtokunnan käsiteltäväksi asian, jossa sen alainen viranhaltija on tehnyt päätöksen. Toimielin, jolla on otto-oikeus, voi etukäteen päättää, ettei se käytä otto-oikeutta tiettyihin päätöksiin tai että otto-oikeuden käyttöaika on säädettyä lyhyempi.

Kuntalain 92 §:n 4 momentin perusteella asia on otettava ylemmän toimielimen käsiteltäväksi sen ajan kuluessa, jossa kuntalain 134 §:ssä tarkoitettu oikaisuvaatimus päätöksestä on tehtävä. Kuntalain 138 §:n mukaan oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Johtokunnalla on asiaa käsitellessään sama toimivalta kuin sen alaisella viranomaisella on ollut. Käsiteltäväksi otettavassa asiassa johtokunta voi siten tehdä uuden päätöksen, pysyttää, kumota tai muuttaa aiemmin tehdyn päätöksen taikka palauttaa asian aiemmin päätöksen tehneen viranomaisen käsiteltäväksi.

Otto-oikeus esitetään rajattavaksi pöytäkirjalla tehtäviin hankinta- ja virkavalintapäätöksiin. Otto-oikeus rajataan koskemaan toimitusjohtajaa, yksikön johtajia, hankintapäällikköä ja hallintopäällikköä. Näiden lisäksi liikelaitoksessa pöytäkirjapäätöksiä tekevät yksiköiden johtajien alaiset tiimipäälliköt määräaikaisten virkavalintapäätösten osalta, mutta nämä päätökset eivät kuuluisi otto-oikeuden piiriin.

Otto-oikeusmenettelyksi esitetään keveää menettelyä, jossa päätökset toimitetaan kerran viikossa johtokunnan puheenjohtajalle, varapuheenjohtajalle ja jäsenille ja johtokunnan puheenjohtaja tai hänen estyneenä ollessa varapuheenjohtaja ilmoittaa otto-oikeuden käyttämisestä tai käyttämättä jättämisestä sähköpostitse sille, joka on toimittanut päätökset. Mikäli puheenjohtaja ilmoittaa otto-oikeuden käyttämisestä, tuodaan johtokunnan päätettäväksi otto-oikeuden käyttämistä koskeva päätösesitys. Samankaltaista menettelyä sovelletaan myös rakennuspalveluliikelaitoksessa ja liikenneliikelaitoksessa.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 07.01.2025

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin työllisyyspalveluliikelaitoksen johtokunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Esittelijä

toimitusjohtaja
Annukka Sorjonen

Lisätietojen antaja

Veera Komulainen, vs. hallintopäällikkö, puhelin: 09 310 60714

veera.komulainen@hel.fi

Lidia Perkiö, juristi, puhelin: 09 310 37199

lidia.perkio@hel.fi