Virkasuhteen täyttäminen, Etu-Töölön lukio, apulaisrehtori, KASKO-03-159-24
Apulaisrehtorin (kokonaistyöaika) virkaan ottaminen, Etu-Töölön lukio, työavain KASKO-03-159-24
Päätös
Lukiokoulutuksen päällikkö päätti ottaa Etu-Töölön lukioon sijoitettuun apulaisrehtorin virkaan (vakanssi 003881) TM Anna Karhumaan.
Virantoimitus alkaa 1.2.2025 lukien.
Virkaan valitulle ei aseteta koeaikaa.
Päätös on ehdollinen, kunnes virkaan valittu on esittänyt selvityksen terveydentilastaan. Selvitys terveydentilasta on esitettävä kuukauden kuluessa virkaan ottamista koskevan päätöksen tiedoksisaannista lukien.
Rikosrekisteriotetta ei tarvitse esittää.
Päätöksen perustelut
Etu-Töölön apulaisrehtorin virka on ollut julkisesti haettavana ajalla 29.10.2024 - 18.11.2024 Helsingin kaupungin sähköisessä rekrytointijärjestelmässä sekä muissa Helsingin kaupungin rekrytointikanavissa.
Viranhaltijan tehtävänä on apulaisrehtorin tehtävät lukiokoulutuksessa kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla.
Apulaisrehtorilta vaaditaan sama kelpoisuus kuin rehtorilta. Kelpoisuus määräytyy opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen 1998/986 mukaan. Kelpoisuus tulee saavuttaa ennen hakuajan päättymistä. Hakuilmoituksessa luettiin eduksi johtamiskokemus aikuiskoulutuksen kentältä. Lisäksi hakuilmoituksessa todettiin seuraavaa:
”Etsimällämme apulaisrehtorilla on kykyä katsoa raikkaasti tulevaisuuteen. Hän täydentää innostuksellaan johtotiimiämme ja tuo siihen omaa visiotaan, jota kohti hän etenee rohkeasti ja vahvassa yhteistyössä muiden kanssa. Hän kykenee itsenäisiin päätöksiin ja suhtautuu vaihteleviin tilanteisiin joustavalla asenteella. Positiivinen pedagogiikka on kaikessa toiminnassamme keskeisessä roolissa. Sen ymmärtäminen ja arvostaminen on merkityksellistä apulaisrehtorin työssä ja johtamistehtävässä onnistumisen kannalta.”
Lisäksi mainittiin seuraavaa: ”Lukiossamme on yrittäjyyspainotus, joten tuleva apulaisrehtorimme on kiinnostunut yrittäjyyspedagogiikasta, mutta yrittäjyyskokemusta emme edellytä. Esihenkilö- ja johtamiskokemuksesta on etua tehtävässä onnistumisessa, mutta olennaisempana näemme vahvan halun oppia ja suhtautua apulaisrehtorin tehtävään reippaalla ja näkemyksellisellä otteella.”
Perustuslain 125 §:n mukaan viran yleiset nimitysperusteet ovat taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto.
Apulaisrehtori johtaa lukion toimintaa kaupunkistrategisten tavoitteiden mukaan yhdessä rehtorin sekä toisen apulaisrehtorin kanssa. Hän osallistuu lukion pedagogisen toiminnan ja talouden sekä tila- ja turvallisuusasioiden johtamiseen sekä sidosryhmäyhteistyöhön. Apulaisrehtori osallistuu myös henkilöstöjohtamiseen toimimalla oman yksikkönsä esihenkilönä.
Etu-Töölön lukio on noin 800 opiskelijan yrittäjyyspainotteinen yleislukio Helsingin keskustassa. Lukiossa on aktiivinen ja energinen Tyly-henki, jota koko opiskelija- ja henkilökunta luovat yhdessä.
Virkaan jätti 18.11.2024 päättyneen hakuajan kuluessa hakemuksensa
59 hakijaa, joista vaadittava kelpoisuus on 44 hakijalla.
Hakemusten perusteella videohaastatteluihin kutsuttiin 18 hakijaa. Hakijat valittiin seuraavin perustein:
- Asetuksen mukaisen kelpoisuuden täyttyminen
- Hakemuksesta ilmenevä lukiokoulutuksen tuntemus sekä kiinnostus hakuilmoituksessa mainittuihin asioihin (erityisesti opiskelijalähtöisyys ja yrittäjyyspedagogiikka)
Videohaastattelussa hakijoita pyydettiin kertomaan jostain muutoksen sysäyksestä, jossa hakija on ollut itse mukana ja siihen liittyvistä seurauksista. Lisäksi hakijaa pyydettiin pohtimaan, miten positiivisen pedagogiikan ja yrittäjyyspedagogiikan turvin voidaan tukea opiskelijan opinpolkua. Videohaastatteluun vastasi 17 hakijaa. Yksi hakija vetäytyi prosessista.
Henkilökohtaisiin haastatteluihin kutsuttiin kuusi (6) hakijaa videohaastatteluvastauksiin ja hakemukseen perustuvan kokonaisarvioon perustuen. Videohaastatteluvastausten arvioinnissa painotettiin vastausten monipuolisuutta sekä vastauksista ilmenevää johtajuusnäkemystä. Kokonaisarviossa huomioitiin hakijan kelpoisuus, ansioituneisuus sekä soveltuvuus tehtävään suhteessa hakuilmoitukseen.
Haastattelut järjestettiin 4.12.2024 ja niihin osallistuivat lukion rehtori ja apulaisrehtori sekä HR-asiantuntija. Haastateltavat osallistuivat myös Factors+-toimintatyylikartoitukseen. Haastatteluissa keskusteltiin toimintatyylikartoituksen antamien viitteiden pohjalta hakijalle luontaisesta toimintatyylistä, työelämän onnistumisista ja haastavista tilanteista ja niiden ratkaisuista, johtamisosaamisesta ja kehittymistarpeista, lukiokoulutuksen haasteista ja vahvuuksista, viestintätaidoista sekä tulevaisuuden visioinnista.
Haastatteluiden, videohaastatteluiden sekä hakemuksiin perustuvan kokonaisarvion perusteella toisiin henkilökohtaisiin haastatteluihin kutsuttiin kolme hakijaa: ********** Heillä kaikilla ilmeni haastattelussa vahva motivaatio Etu-Töölön lukion opettajien lähiesihenkilötyöhön sekä jaettuun johtamistyöhön. Haastattelukeskustelut olivat monipuolisia ja he toivat ilmi näkemyksellisyyttään lukion jaettuun johtamiseen. Haastattelut pidettiin 16.12.2024 ja niihin osallistuivat lukiokoulutuksen päällikkö, Etu-Töölön lukion rehtori ja apulaisrehtori sekä HR-asiantuntija. Hakijoille annettiin ennen haastattelua ennakkotehtävä, jossa heitä pyydettiin visioimaan Etu-Töölön lukion mahdollisen toisen painotuksen alkuun saattamista; miten hakija apulaisrehtorina veisi asian opettajakunnalle, miten opettajat pääsevät vaikuttamaan asiaan ja miten projekti saadaan vauhtiin. Haastattelussa hakija esitteli ennakkotehtävänsä sekä syvennyttiin johtamisosaamiseen sekä työparityöskentelytaitoihin.
**********
**********
**********
**********
Koulutuksen, kokemuksen sekä rekrytointiprosessissa osoitetun soveltuvuuden arvioinnin perusteella lukiokoulutuksen päällikkö katsoo, että Anna Karhumaalla parhaat edellytykset Etu-Töölön lukioon sijoitetun apulaisrehtorin viran menestykselliseen hoitamiseen. Hänen valintaansa puoltaa taito katsoa raikkaasti ja rohkeasti visioiden tulevaisuuteen ja kyky osallistua uutta kokeilevaan jaettuun johtajuuteen ja tiimityöskentelyyn. Hänellä on linjakasta ja näkemyksellistä johtamisotetta ja hän suhtautuu tehtävään reippaalla ja toimeenpanokykyisellä otteella. Karhumaa korostaa kohtaamisen merkitystä ja hänellä on erinomaiset vuorovaikutus- ja keskustelutaidot. Hänellä on kyky toimia joustavasti ja rakentavasti dialogisuutta korostaen.
Ensimmäiselle varasijalle valitaan Mona Savinainen. Hänen valintaansa puoltaa vahva ja linjakas johtamisosaaminen. Hänellä on toimeenpanokykyä, paineensietokykyä sekä näkemyksellisyyttä johtamistyöhön sekä osaamista ja motivaatioa jaettuun johtamiseen.
Toiselle varasijalle valitaan Tuija Tiala. Hänen valintaansa puoltaa vahva yrittäjyyspedagogiikan osaaminen sekä erinomaiset tiimityötaidot. Hänellä on kykyä tarttua haasteisiin rauhallisella ja analyyttisella otteella. Tialalla on laajaa verkosto-osaamista ja linjakkuutta johtamistehtävään.
Toimialajohtajan tekemän delegointipäätöksen (4.12.2024, § 104) perusteella lukiokoulutuksen päällikkö ottaa apulaisrehtorin toistaiseksi voimassa olevaan palvelussuhteeseen.
Päätös annetaan tiedoksi virkaan valitulle sekä muille hakijoille oikaisuvaatimusohjeineen. Päätöksen tiedoksianto tapahtuu sähköisessä rekrytointijärjestelmässä niiden osalta, jotka ovat antaneet suostumuksensa sähköiseen tiedoksiantoon ja muiden osalta kirjeitse.
Päätös tullut nähtäväksi 23.12.2024
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Lisätietojen antaja
Joanna Ovaska, lukion rehtori, puhelin: 09 310 82668