Tulosbudjetti ja toimintasuunnitelma 2025, keskushallinto, työllisyyspalveluliikelaitos

HEL 2025-000617
Asialla on uudempia käsittelyjä
Tämä on esitys

Työllisyyspalveluliikelaitoksen toimintasuunnitelma ja tulosbudjetti 2025

Työllisyyspalveluliikelaitoksen johtokunta

Päätösehdotus

Työllisyyspalveluliikelaitoksen johtokunta hyväksyy liitteenä olevan vuoden 2025 toimintasuunnitelman sekä tulosbudjetin.

Esittelijän perustelut

Esityksen liitteenä on työllisyyspalveluliikelaitoksen vuoden 2025 toimintasuunnitelma sekä tulosbudjetti, jotka sisältävät työllisyyspalveluliikelaitoksen tavoitteet, tulos- ja rahoituslaskelmat sekä investointisuunnitelman.

Toimintasuunnitelma vuodelle 2025

Toiminnan kuvaus

Työllisyyspalveluliikelaitos huolehtii julkisten työvoimapalveluiden tuottamisesta ja kaupungin työllisyyden edistämisestä sekä niihin liittyvästä kehittämisestä ja koordinaatiosta ja työikäisten kotoutumista edistävien palveluiden tuottamisesta. Liikelaitos toimii sen johtokunnan alaisuudessa ja kuuluu keskushallintoon.

Työllisyyspalveluliikelaitos jakaantuu neljään yksikköön sekä yksiköiden toimintaa edistävään onnistumisen tuen kokonaisuuteen. Ennakolliset palvelut -yksikön tavoitteena on auttaa asiakaskuntaan kuuluvia kuntalaisia löytämään varhaisessa vaiheessa oikeaan työllisyys-, koulutus-, tai kotoutumispalveluun sekä ennaltaehkäistä tuottamillaan palveluilla työttömyyttä. Kohtaantopalvelut-yksikön tavoitteena on auttaa työn ja tekijän kohtaamisessa, jotta lähellä työmarkkinoita olevat asiakkaat työllistyvät avoimille työmarkkinoille ja työnantajat saavat täytettyä osaajatarpeet. Polkupalvelut-yksikön tavoitteena on edistää kauimpana työmarkkinoilta olevien asiakkaiden työllistymistä, työmarkkina-asemaa ja kohtaantoa työnantajien kanssa. Työnantajapalvelut-yksikön tavoitteena on auttaa työnantajia löytämään osaavaa työvoimaa sekä erilaisissa työmarkkinatilanteissa olevia työnhakijoita löytämään työpaikkoja mukaan lukien irtisanottavat ja lomautetut työntekijät. Onnistumisen tuki -yksikkö vaikuttaa työllisyyspalveluiden edellytyksiin työskennellä tuloksellisesti ja vaikuttavasti tukemalla asiantuntijoita työssään laadukkailla tuki, hallinto-, ja kehittämispalveluilla. Yksikkö tekee myös yhteistyötä kaupunkiyhteisissä ja valtakunnallisissa verkostoissa sekä toimii sidosryhmien kanssa.

Työllisyyden edistämisen tehtävän mukaisina palveluina työllisyyspalveluliikelaitos ja sen eri yksiköt tuottavat lakisääteisiä peruspalveluja laajasti. Työllistämisen tavoite edellyttää kuitenkin myös muuta palvelutuotantoa sekä eri toimijoiden palveluiden hyödyntämistä osana lakisääteisiä palveluita. Palvelut on suunnattu asiakkaille heidän työmarkkina-asemansa ja tarpeensa edellyttämällä tavalla. Palvelukokonaisuudet voidaan ryhmitellä neljää kokonaisuuteen, joissa jokaisessa on vahva lakisääteisten peruspalvelujen osuus, mutta tukena toteutetaan myös vapaaehtoisesti toteutettavia palveluita:

  • Julkisten työvoimapalvelut henkilö- ja työnantaja-asiakkaille
  • Työllistymisen monialainen edistämisen palvelut
  • Nuorten työllistymistä edistävä monialaisen tuen yhteispalvelut
  • Maahanmuuttajien kotoutumista edistävä palvelut

Toiminnan tavoitteet ja painopisteet

Liikelaitoksen toiminnan keskeiset tavoitteet on asetettu osana vuoden 2025 kaupungin talousarvioesitystä. Vaikuttavuustavoitteiksi liikelaitoksella on asetettu:

  • Pitkäaikaistyöttömyys Helsingissä vähenee suhteessa perusuraan
  • Merkittävässä työttömyysriskissä olevien työllisten tai työvoiman ulkopuolella olevien työttömyyden ehkäisy

Lisäksi on asetettu sitovaksi toiminnan tavoitteeksi:

  • Edistämme kaupunkilaisten työkykyä ja työllisyyttä kaikissa elämänvaiheissa
 

Työllisyysliikelaitoksen vuoden 2025 toiminnan painopisteissä korostuvat tavoitteiden rinnalla aloittavan liikelaitoksen toiminnan vakiinnuttamista vahvistavat toimet:

  • Kustannusvaikuttavuuden edistäminen liikelaitoksessa siten, että se toimii liikelaitoksen ohjaavana periaatteena ja määrittää toiminnalle annettavia tulostavoitteita
    • Kootaan tietoa työvoimapalveluiden tuloksellisuudesta sekä työmarkkinoilla vallitsevasta tilanteesta ja työnantajien osaamistarpeista
  • Siirtyviin vastuisiin ja velvoitteisiin vastaaminen
    • Työvoimapalveluiden vuoden alussa 2025 toteutunut siirto on uudistus, joka edellyttää varmistavia toimia sekä toimivaa riskienhallintaa palvelutason ylläpitämiseksi, erityisesti uudet työnantajapalvelu ja hankinnan tehtävät
  • Palvelutason turvaaminen ja kehittäminen
    • Työllisyyspalveluliikelaitoksen toiminnan käynnistyessä on keskeisenä tavoitteena työvoimapalveluiden sujuva siirto ja asiakkaiden menestyksekkään ja vaikuttavan palvelun varmistaminen
  • Tulostavoitteiden asettaminen ja kannustavuuden lisääminen
    • Eri toiminnoille ja yksiköille asetetaan toiminnan muutostavoitteita sekä onnistumista mittaavia tavoitteita ja mittareita alkuvuoden 2025 aikana
  • Seurannan mittareiden asettaminen
    • Keskeisesti kustannusvaikuttavuuden kehittämisen rinnalla kulkee laadukkaiden ja toimivien seurannan mittareiden laatiminen ja niiden käyttöönotto

Työllisyyspalveluliikelaitos tukee vuonna 2025 kaupunkistrategian toteutumista useilla osa-alueilla. Perustehtävänsä mukaisesti työllisyyspalvelut edesauttaa henkilöstön saatavuutta kaikille työnantajille, mukaan lukien Helsingin kaupunki. Työllisyyspalvelut tukee hiilineutraalin Helsingin tavoitetta nostamalla työmarkkinoilla olevaa vihreään siirtymään liittyvää osaamista. Työllisyyspalvelut torjuu kaupunginosien ja asuinalueiden eriytymistä suuntaamalla toimintaansa alueille, joissa työttömyys on korkeaa. Työllisyyspalvelut edistää kaupungin talouden myönteistä kehitystä, koska toiminnan ytimessä on tehtävä vastata helsinkiläisten työnantajien työvoimatarpeisiin sekä parantaa helsinkiläisten työntekijöiden työllisyyttä

Kun toimintasuunnitelma on hyväksytty, painopisteiden ja tavoitteiden edellyttämien toiminnan vastuutus vahvistetaan, toteutus vaiheistetaan ja aikataulutetaan sekä sovitaan seurannasta.

Käyttötalous

Työllisyyspalveluliikelaitoksen ensimmäisen toimintavuoden liikevaihto on 117,2 miljoonaa euroa, joka laskutetaan palvelusopimuksen mukaisesi Helsingin kaupungilta. Summasta valtiolta siirtyvien ja jatkossa kaupungille kuuluvien tehtävien osuus on 89 miljoonaa euroa. Tämä koostuu valtionosuuden lisäyksestä (85 milj. euroa) sekä kotoutumislain mukaisista tehtävistä (4 milj. euroa) ja kaupungin työllisyyden hoidosta liikelaitokselle ohjattavasta osuudesta 28 miljoonaa euroa. Liiketoiminnan muut tuotot ovat 40 000 euroa, joka koostuu pääosin kuntalaskutuksesta. Työllisyyspalveluliikelaitoksen menot ilman investointeja ovat 116,5 miljoonaa euroa. Menot koostuvat seuraavista eristä.

  • Henkilöstökulut 43,9 milj. euroa
  • Palvelujen ostot 31,2 milj. euroa
  • Aineet, tarvikkeet ja tavarat 0,2 milj. euroa
  • Avustukset 37,4 milj. euroa

Vuoden 2025 poistot ovat 510 000 euroa.

Työllisyyspalveluliikelaitoksen tulos ennen tilinpäätöseriä on 270 000 euroa.

Investoinnit 2025

Työllisyyspalveluliikelaitoksen investointibudjetti on tehty huomioiden liikelaitoksen kokonaismääräraha Helsingin kaupungin talousarviossa. Investoinnit rahoitetaan liikelaitokselle osoitetusta määrärahasta.
Työllisyyspalveluliikelaitoksen investoinnit ovat 740 000 euroa. Investoinnit koostuvat palvelumanuaalihankkeen tietokoneohjelmistosta 500 000 euroa ja Itäkeskuksen uuden toimitilan kalusteista, turvajärjestelmästä ja opasteista 240 000 euroa.

Toimivalta

Hallintosäännön 11 luvun 1 §:n 1 momentin 3 kohdan mukaan liikelaitoksen johtokunta, ellei toimivallasta ole muutoin säädetty tai määrätty, päättää alaiselleen liikelaitokselle tulosbudjetin ja toimintasuunnitelman, jotka sisältävät talousarvioon perustuvat tulostavoitteet, tarvittavat toimenpiteet ja resurssit sekä toiminnasta kertyvät tulot ja aiheutuvat menot.

Esittelijä

toimitusjohtaja
Annukka Sorjonen

Lisätietojen antaja

Satu Lotz, johtava asiantuntija, puhelin: 09 310 60179

satu.lotz@hel.fi

Hannu Hyytinen, palvelustrategiapäällikkö, puhelin: 040 615 2993

hannu.hyytinen@hel.fi