Sosiaali- ja terveyslautakunnan myöntämät avustukset järjestöille vuonna 2017
- Sosiaali- ja terveyslautakunta 14/20.08.2019
- Sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja 30.11.2017
- Sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja 30.08.2017
- Sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja 10.07.2017
- Sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja 10.07.2017
- Virastopäällikkö 04.04.2017
- Virastopäällikkö 22.03.2017
Toimialajohtajan päätös avustuksesta Vivo ry:lle vuodelle 2017
Päätös
Toimialajohtaja päättää myöntää Vivo ry:lle 76 000 euron avustuksen käytettäväksi hakemuksen mukaisesti liikkuvan väestön ja paperittomien henkilöiden hätämajoituksen järjestämisestä 1.6. - 31.12.2017 viikonloppuöinä aiheutuviin kuluihin Hermannin diakoniatalossa sekä viikolla tarvittaviin sijaiskuluihin.
Samalla toimialajohtaja päättää avustuksen ehdoista, että
- rahoitus tulee käyttää vuoden 2017 aikana avustuksen käyttötarkoitukseksi nimettyyn toimintaan Helsingin alueella
- avustuksen käytöstä tulee antaa sosiaali- ja terveyslautakunnalle erillinen kirjallinen selvitys 30.6.2018 mennessä
- yhdistyksen tulee toiminnassaan ja taloudenpidossaan noudattaa kaupunginhallituksen 12.12.2011 hyväksymiä, tämän päätöksen liitteenä 3. olevia avustusohjeita
- avustuksen saajan on pidettävä kirjanpito kirjanpitolain ja sen nojalla annettujen säädösten ja määräysten edellyttämällä tavalla ja kirjanpito on järjestettävä siten, että avustuksen käyttöä voidaan kirjanpidosta seurata
- sosiaali- ja terveystoimialan mahdolliset saatavat korkoineen vähennetään avustuksesta ennen sen maksamista avustuksen saajalle
- avustus maksetaan yhtenä eränä elokuussa 2017
- avustus voidaan periä takaisin, mikäli ilmenee seikkoja, ettei edellytyksiä avustuksen myöntämiselle ole ollut.
Päätöksen perustelut
Sosiaali- ja terveyslautakunta myönsi kokouksessaan 29.11.2016 (§ 297) avustuksia järjestöille niiden vuoden 2017 toimintaan. Samassa yhteydessä sosiaali- ja terveyslautakunta osoitti virastopäällikön erikseen päätettäviksi avustuksiksi enintään 100 000 euroa vuoden 2017 aikana mahdollisesti ilmenevän yllättävän ja merkittävän sosiaali- tai terveysongelman hoitamiseen. Virastopäällikkö kohdensi tämän rahoituksen kahteen hätämajoituksen järjestämistä koskevaan avustukseen ja teki niistä päätökset 27.12.2016 (196 §) ja 22.3.2017 (§ 73).
Edelleen sosiaali- ja terveyslautakunta päätti 11.4.2017 (§ 96) osoittaa lisärahoituksen 300 000 euroa vuoden 2017 aikana mahdollisesti ilmenevän yllättävän ja merkittävän sosiaali- tai terveysongelman hoitamiseen varoista, jotka olivat vielä kohdentamatta vuoden 2017 käyttösuunnitelmassa ja tulosbudjeteissa.
Avustusten jakoperusteet
Alla kuvataan sosiaali- ja terveyslautakunnan 3.9.2013 (§ 288) vahvistamat periaatteet, joita noudatetaan jaettaessa järjestöille avustuksia sosiaali- ja terveysviraston määrärahoista. Nämä perusteet täydentävät Helsingin kaupungin avustusten myöntämisessä noudatettavia yleisohjeita (12.12.2011), jotka lähetetään tämän päätöksen liitteenä 3.
1) Yleisperiaatteena on, että avustuksen piiriin hyväksyttävän toiminnan tulee tukea sosiaali- ja terveysviraston voimassa olevan strategiasuunnitelman tavoitteiden toteuttamista.
2) Avustuksilla tuetaan ensisijaisesti toimintaa, joka tähtää helsinkiläisen väestön terveys- ja hyvinvointierojen kaventamiseen. Tällä tarkoitetaan muun muassa seuraavia asioita: a. Terveyden ja toimintakyvyn ja itsenäisen selviytymisen tukeminen, b. Sosiaalisten ongelmien ennaltaehkäiseminen ja vähentäminen, c. Omatoimisuuden ja itsehoidon lisääminen, d. Eri-ikäisten syrjäytymisen ehkäisy ennaltaehkäisevin ja/tai korjaavin toimin, e. Maahanmuuttajien kotoutumisen edistäminen, f. Haavoittuviin ryhmiin kuuluvien auttaminen ja vertaistuki sekä kriisiapu, jolloin kohderyhminä ovat: lapset, nuoret, pienituloiset perheet, ikääntyneet, pitkäaikaissairaat, eri tavoin vammaiset, päihde- tai mielenterveyspalveluja tarvitsevat, asunnottomat, toimeentulovaikeuksissa olevat, terveyden edistämisen kannalta merkitykselliset, vaikkakin pienet väestöryhmät, joihin kuuluvien hoito- tai tukisuhde vaatii erityistä asiantuntemusta ja luottamuksellisuutta, g. vapaaehtoistyö ja kansalaistoiminta.
3) Avustuksen saajalla tulee olla omaa varainhankintaa tai muuta toimintaresurssia (esim. vapaaehtoistyö), jotta toiminta ei kokonaan ole ulkopuolisen tuen varassa.
4) Avustus kohdennetaan pääsääntöisesti välittömään auttamis- ja tukemistoimintaan, joten välillistä järjestötyötä, kuten yhteistyötä muiden järjestöjen kanssa ja järjestön tunnetuksi tekemistä, ei ensisijaisesti avusteta eikä myöskään järjestötoiminnan hallinnollisia ja vieraanvaraisuuteen liittyviä kuluja (esimerkiksi kokouskulut, tarjoilut, toimistotarvikkeet, kalusteet, ATK, Internet, AV-laitteet, puhelin, posti, matka- tai päivärahat, henkilökunnan koulutus, julkaisujen tilaaminen tai tuottaminen, korjausrakentaminen ja remontointi, yleiset kiinteistönhoitokulut) eikä sellaisia ajanvietteeseen liittyviä kuluja, jotka järjestön tai osallistujien voidaan katsoa pystyvän kustantamaan itse (esim. luentopalkkiot, juhlat ja retket).
5) Kertaluontoisia kohdeavustuksia ei pääsääntöisesti myönnetä.
6) Avustusta ei myönnetä uskonnolliseen tai poliittiseen toimintaan, eikä sellaiseen toimintaan, johon hakija saa muuta Helsingin kaupungin avustusta.
Vivo ry:n avustushakemus hätämajoitukseen vuonna 2017
Vivo ry. toimitti sosiaali- ja terveystoimen virastopäällikölle (1.6.2017 alkaen toimialajohtaja) 10.5.2017 päivätyn hakemuksen (hakemusnumero K2142, liitteet 1 ja 2), jossa haetaan 76 300 euron avustusta paperittomien henkilöiden hätämajoituksen kustannuksiin Hermannin diakoniatalossa viikonloppuisin perjantaista maanantaihin ajalla 1.6. - 31.12.2017 sekä hätämajoituksen viikon aikana toteutuviin sijaiskustannuksiin samana ajanjaksona.
Hakemuksessa kerrotaan, että haettava avustus täydentää Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen (STEA) yhdistykselle myöntämää projektirahoitusta, joka mahdollistaa hätämajoituksen tuottamisen neljänä arkiyönä viikossa. Majoitus järjestetään yhteistyössä Helsingin seurakuntayhtymän kanssa, joka tarjoaa toiminnalle maksuttomat tilat sekä eräitä muita palveluja ilman erillistä maksua.
Hakemuksesta puuttui eräitä liitteitä ja ne saatiin yhdistykseltä 26.5.2017 ja 29.6.2017.
Liikkuvan väestön ja paperittomien henkilöiden hätämajoituksen järjestämistä voidaan pitää sosiaali- ja terveyslautakunnan tarkoittamana yllättävänä ja merkittävänä sosiaali- tai terveysongelmana ja se täyttää myös lautakunnan määrittelemät avustusten jakoperusteet. Näillä perustein toimialajohtaja voi myöntää hakijalle avustuksen ja siihen käytetään edellä mainittua sosiaali- ja terveyslautakunnan 300 000 euron lisärahoitusta vuodelle 2017.
Päätös tullut nähtäväksi 08.12.2024
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun pöytäkirja on asetettu yleisesti nähtäväksi.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Lisätietojen antaja
Hanna-Leena Nuutinen, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 42662