V 1.3.2017, Valtuutettu Veronika Honkasalon aloite viranhaltijoiden ja luottamushenkilöiden jalkautumisesta vanhuspalvelujen pariin
V 1.3.2017, Valtuutettu Veronika Honkasalon aloite viranhaltijoiden ja luottamushenkilöiden jalkautumisesta vanhuspalvelujen pariin
Päätös
Kaupunginhallitus päätti panna asian pöydälle.
Käsittely
Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti panna asian pöydälle Silvia Modigin ehdotuksesta.
Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle seuraava:
Kaupunginvaltuusto päättää katsoa valtuutettu Veronika Honkasalon aloitteen loppuun käsitellyksi.
Valtuutettu Veronika Honkasalo ja 47 muuta valtuutettua esittävät aloitteessaan palvelujen kehittämisestä vastaavien keskeisten viranhaltijoiden sekä sosiaali- ja terveyslautakunnan, vanhusneuvoston ja kaupunginvaltuuston jäsenten jalkautumista kokemusten saamiseksi vanhuspalvelujen kenttätyöhön työntekijän työpariksi yhdeksi päiväksi vuonna 2017.
Kaupunginvaltuuston työjärjestyksen 22 §:n 2 momentin mukaan kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuuston käsiteltäväksi aloitteen, jonka on allekirjoittanut vähintään 15 valtuutettua.
Kaupunginhallitus viittaa saatuihin lausuntoihin ja toteaa, että palvelujen hyvä tuntemus auttaa päätöksenteossa ja suunnittelussa mukana olevia palvelujen kehittämisessä ja asiakkaiden kuulemisessa.
Aloitteessa esitetyn kenttätyöhön jalkautumisen lisäksi sosiaali- ja terveysviraston palveluihin on mahdollista tutustua monin muinkin tavoin, kuten olemalla mukana asiakasraatien kokouksissa ja erilaisissa asiakastilaisuuksissa, osallistumalla vapaaehtoistoimintaan sekä vierailu- ja tutustumiskäynteihin. Lisäksi palautteen antaminen palveluista lisää tietoa ja auttaa kehittämistyössä. Sosiaali- ja terveysviraston johtavat viranhaltijat osallistuvat suunnitellusti osana työtään eri yksiköiden toimintaan työntekijöiden rinnalla.
Kaupunginhallitus toteaa, että hoidon kannalta ulkopuolisten osallistuminen asiakastapaamisiin ei ole eettisesti ongelmaton asia. Luottamushenkilön osallistuminen esimerkiksi kotikäynnille työntekijän työparina edellyttää asiakkaan ja työntekijän kirjallista lupaa sekä luottamushenkilöltä kirjallista salassapitositoumusta. Luottamushenkilöllä ei ole oikeutta käyttää asiakastapaamisessa saamiaan tietoja julkisesti muussa yhteydessä.
Tampereella toteutettiin luottamushenkilöiden ja viranhaltijoiden jalkautuminen vanhustyön pariin v. 2015 - 2016. Kokeilusta laadittu raportti on liitteenä 3.
Kaupunginhallitus katsoo, että aloitteessa esitettyä jalkautumista on mahdollista toteuttaa jo tällä hetkellä sopimalla siitä sosiaali- ja terveysviraston kanssa. Samalla on varmistettava palvelujen käyttäjien ja työntekijöiden oikeuksien ja yksityisyyden suojan toteutuminen. Sosiaali- ja terveysvirasto valmistelee parhaillaan toimintamallia, jonka avulla luottamushenkilöt saavat helposti yhteyden virastoon halutessaan sopia jalkautumisesta viraston eri yksiköihin.
Sosiaali- ja terveyslautakunta 29.11.2016 § 302
Lausunto
Sosiaali- ja terveyslautakunta antoi kaupunginhallitukselle luottamushenkilöiden ja viranhaltijoiden jalkauttamisesta vanhuspalvelujen kentälle koskevasta Honkasalon ym. valtuustoaloitteesta seuraavan esittelijän ehdotuksen mukaisen lausunnon:
"Luottamushenkilöiden osallistumiseen kotihoidon asiakkaiden kotikäynneille sisältää asiakkaan näkökulmasta ongelmallisia kohtia. Sosiaali- ja terveydenhuollon lainsäädäntö turvaa asiakkaan ja potilaan oikeudet häntä koskevien tietojen salassapitoon. Jo sosiaali- tai terveydenhuollon asiakkuus on salassa pidettävä asia eikä työntekijä saa antaa tietoa siitä ulkopuolisille. Asiakastapaamisessa saatu tieto asiakkaan ympäristöstä on myös salassa pidettävää. Useat kotihoidon asiakkaat, kuten monet muutkin ikääntyneiden palvelujen asiakkaat, ovat muistisairaita. Heidän kykynsä itse arvioida ja tehdä päätöksiä ja suojella omaa yksityisyyttään voi olla rajoittunutta. Helsingin kaupunki palvelujen tarjoajana on sitoutunut turvaamaan myös heikoimmassa asemassa olevien asiakkaiden oikeudet. Luottamushenkilön eli hoidon kannalta ulkopuolisen osallistuminen kotikäynnille hoidettavan kotona ja hoitotilanteessa ei ole eettisesti ongelmaton asia. Koti on yksityinen paikka eikä ennakkojärjestelyistä huolimatta voida olla varmoja siitä, että asiakkaan näkökulmasta yksityisyys ja salassapito toteutuu.
Palvelujen hyvä tuntemus voi edesauttaa päätöksenteossa ja suunnittelussa mukana olevia kehittämään palveluja ja kuulemaan asiakkaita nykyistä paremmin. Palveluihin on mahdollisuus tutustua muutenkin kuin osallistuen kotikäynnille. Erilaisten asiakasraatien toiminnan seuraaminen ja asiakastilaisuuksiin osallistuminen antavat paljon tietoa toiminnasta. Vapaaehtoistoimijana tutustuu myös palveluihin. Helsingin sosiaali- ja terveysvirastossa toimivat vapaaehtoistyön koordinaattorit ohjaavat ja avustavat vapaaehtoisia. He voivat myös ohjata luottamushenkilöitä palvelujen äärelle. Eläkeläisille ja työttömille tarkoitettuun palvelukeskustoimintaan voi jokainen tutustua vapaasti vieraillen haluamissaan palvelukeskuksissa ja osallistuen eri tapahtumiin. Toisten asiakkaiden kanssa keskustellen saa monipuolisen käsityksen siitä, miten palvelu toimii. Ensimmäistä kertaa palveluja kohtaava voi myös nähdä uusia asioita, joita vakituiset asiakkaat ja henkilökunta eivät huomaa. Siksi palautteen antaminen ja huomioiden viestittäminen yksiköiden esimiehille on tärkeää ja auttaa parantamaan palvelua. Palautteen voi antaa myös palautejärjestelmän kautta. Sieltä voidaan koota luottamusmiesten palautteet erikseen käsittelyyn.
Sosiaali- ja terveysviraston johtavat viranhaltijat osana työtään ja perehtymistään osallistuvat suunnitellusti eri yksiköiden toimintaan työntekijöiden rinnalla. Luottamushenkilöillä on jo tällä hetkellä mahdollisuus tutustua palveluihin eri tavoin ottaen huomioon hoidon luottamuksellisuus ja asiakkaiden tietosuoja. Luottamushenkilön osallistuminen kotikäynneille työntekijän työparina on asiakkaan tietosuojan näkökulmasta ongelmallista. Luottamushenkilön osallistuminen kotikäynnille edellyttää kirjallista lupaa kotihoidon asiakkaalta ja työntekijältä sekä luottamushenkilön kirjallisen salassapitositoumuksen. Luottamushenkilöllä ei ole oikeutta käyttää kotikäynnillä saamiaan tietoja julkisesti muussa yhteydessä. Asiakkaiden yksityisyyden ja tietosuojan turvaamiseksi sosiaali- ja terveyslautakunta ei pidä tarpeellisena organisoida erikseen luottamushenkilöille tutustumisaikaa yhdeksi päiväksi vanhuspalvelujen kenttätyöhön työntekijöiden työpariksi.
Terveys- ja hyvinvointivaikutusten arviointi
Luottamushenkilöiden ja johtavien viranhaltijoiden jalkautumisella vanhuspalvelujen pariin ei ole suoria terveys- ja hyvinvointivaikutuksia."
Käsittely
Vastaehdotus 1:
Anna Vuorjoki: Poistetaan kappaleesta 4 viimeinen virke ja korvataan se tekstillä: "Sosiaali- ja terveyslautakunta pitää tärkeänä, että mahdollisuutta toteuttaa jalkautuminen selvitetään edelleen kuullen Tampereen kokemuksia vastaavan jalkautumisen toteuttamisesta käytännössä."
Kannattaja: Gunvor Brettschneider
1 äänestys
JAA-ehdotus: Esityksen mukaan
EI-ehdotus: Vastaehdotus 1 (Anna Vuorjoki): Poistetaan kappaleesta 4 viimeinen virke ja korvataan se tekstillä: "Sosiaali- ja terveyslautakunta pitää tärkeänä, että mahdollisuutta toteuttaa jalkautuminen selvitetään edelleen kuullen Tampereen kokemuksia vastaavan jalkautumisen toteuttamisesta käytännössä."
Jaa-äänet: 6
Maija Anttila, Sirpa Asko-Seljavaara, Sami Heistaro, Laura Nordström, Hannu Tuominen, Markku Vuorinen
Ei-äänet: 3
Gunvor Brettschneider, Miina Kajos, Anna Vuorjoki
Tyhjä: 2
Jouko Malinen, Tuula Salo
Poissa: 2
Kimmo Parhiala, Tuomas Tuure
Sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyi esittelijän ehdotuksen äänin 6 - 3 (tyhjää 2 ja poissa 2).
22.11.2016 Pöydälle
Esittelijä
Lisätiedot
Helena Soini, erityissuunnittelija, puhelin: 310 46933
Päätös tullut nähtäväksi 02.03.2017
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 91 §
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Marja-Liisa Rautanen, kaupunginsihteeri, puhelin: 09 310 36184