Asuntolautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle Helsingin kaupungin linjauksesta kansainvälistä suojelua saavien vastaanoton täsmentämiseksi
- Helsingin kaupunginhallitus 40/13.11.2017
- Helsingin kaupunginhallitus 39/06.11.2017
- Helsingin kaupunginhallitus 38/30.10.2017
- Helsingin kaupunginhallitus 19/15.05.2017
- Helsingin kaupunginhallitus 18/08.05.2017
- Asuntolautakunta 2/16.03.2017
- Helsingin kaupunginhallitus 2/16.01.2017
- Helsingin kaupunginhallitus 1/09.01.2017
Asuntolautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle Helsingin kaupungin linjauksesta kansainvälistä suojelua saavien vastaanoton täsmentämiseksi
Lausunto
Asuntolautakunta antoi seuraavan lausunnon kaupunginhallitukselle kansainvälistä suojelua saavien henkilöiden kuntaan sijoittumisen osalta:
Kuntapaikka vain lapsiperheille
Helsinki myöntää kuntapaikan oleskeluluvan saaneille turvapaikanhakijaperheille, jotka olivat tammikuussa 2017 asiakkaina Helsingin vastaanottokeskuksissa, ja joiden lapset ovat esi- tai perusopetuksessa Helsingissä. Tämä kertaluonteinen kuntapaikkakiintiö purkaa vuosina 2015 ja 2016 tulleiden turvapaikanhakijoiden suuresta määrästä johtuvaa painetta eikä se riko normaalia käytäntöä tai avaa koko valtiontason kuntapaikkajärjestelmää. Myöntäessään kuntapaikan kaupunki on velvollinen osoittamaan asunnon kuntapaikan saaneelle henkilölle.
Tammikuussa 2017 oli Helsingin vastaanottokeskuksissa asiakkaina 60 perhettä, joista 29 asui vastaanottokeskuksissa ja 31 yksityismajoituksessa. Maahanmuuttoyksikön mukaan tällä hetkellä näistä perheistä enää noin 30 kuuluu kertaluonteisen kuntapaikkakiintiön piiriin.
Perheiden asuttaminen
Asunnot järjestetään mahdollisuuksien mukaan niiltä alueilta, joissa perheiden lapset ovat esi- tai peruskouluissa, jotta lasten koulupolut tulevat turvatuiksi. Joskus perheet joutuvat kuitenkin ottamaan vastaan tarjotut asunnot sijainnista riippumatta. Asuttaminen pyritään hoitamaan kaikkien perheiden osalta vuoden 2017 loppuun mennessä.
Kuntapaikan saaneet perheet asutetaan ensisijaisesti maahanmuuttoyksikön tukiasuntoihin. Asunto-osasto vastaa yhdessä maahanmuuttoyksikön kanssa asuttamisesta ja järjestää tarvittaessa osalle perheistä kaupungin vuokra-asunnon. Maahanmuuttoyksikkö selvittää perheiden tilanteet ja lähettää tiedot perheistä asunto-osastolle sekä varmistaa, että perheillä on voimassaolevat asuntohakemukset.
Lausunto on ehdotuksen mukainen.
Helsingin vastaanottokeskukset toimivat transit-periaatteella
Turvapaikanhakijat asuvat maahan tultuaan turvapaikkatutkinnan ja -puhuttelun aikana transit-vastaanottokeskuksissa. Helsingin vastaanottokeskukset koordinoivat Helsingin kautta kulkevaa transit-liikennettä. Turvapaikanhakijat eivät yleensä jää ensimmäiseen vastaanottokeskukseen hakemuksen koko käsittelyn ajaksi vaan heidät siirretään muualle maahan muihin vastaanottokeskuksiin odottamaan päätöstä turvapaikkahakemukseensa. Vastaanottokeskuksiin majoitetut turvapaikanhakijat voivat kuitenkin liikkua Suomessa vapaasti ja he voivat myös järjestää majoituksensa itse vastaanottokeskuksien ulkopuolella yksityismajoituksessa.
Helsinkiin kohdistuu muuttopaine
Vaikka Suomeen saapuvien turvapaikanhakijoiden määrät ovat laskussa, ei ole odotettavissa, että Helsinkiin saapuvien määrät laskisivat pysyvästi lähivuosina. Oleskeluluvan saaneista turvapaikanhakijoista vain noin kolmasosa siirtyy kuntiin kiintiöidyllä kuntapaikalla, koska pääosa valitsee itse haluamansa kunnan, joka useimmiten on pääkaupunkiseudulla. Tietokeskuksen mukaan näistä itsenäisesti muuttaneista yli neljännes on muuttanut lopulta Helsinkiin. Myös kuntapaikan muualta vastaanottaneet siirtyvät usein lopulta pääkaupunkiseudulle. Arvio on, että viiden vuoden sisään noin 80 prosenttia vuosien 2015 ja 2016 Suomeen jääneistä turvapaikanhakijoista päätyy pääkaupunkiseudulle.
Helsingin vuokra-asuntotilanne
Vuokra-asuntotilanne on pysynyt Helsingissä haastavana. Etenkin kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen kysyntä on huomattavasti tarjontaa suurempaa. Vuokratasossa on Helsingissä suuret erot kaupungin vuokra-asuntojen ja yksityisten vuokranantajien välillä.
Kaupungin vuokra-asuntoja hakee tällä hetkellä noin 14 800 kotitaloutta, joista lapsiperheitä on noin 25 prosenttia. Lapsiperheille sopivia asuntoja, kolmioita tai sitä suurempia asuntoja, vapautui vuonna 2016 noin 1 100 asuntoa. Osa asunnoista sijaitsee hissittömissä taloissa, joihin perheet, joilla on pieniä lapsia, eivät aina halua muuttaa.
Kaupunginhallitus on 16.1.2017 kokouksessaan palauttanut asian ”Helsingin kaupungin linjaus kansainvälistä suojelua saavien vastaanoton täsmentämiseksi” (16.1.2017 § 33) valmisteluun siten, että ”Helsinki myöntää kuntapaikan oleskeluluvan saaneille lapsiperheille, jotka ovat pääosan vastaanottoaikaa asuneet Helsingissä; tavoitteena turvata lasten koulupolut ja perheiden nopea kotoutuminen”.
Kaupunginkanslia pyytää asuntolautakunnalta kirjallista lausuntoa kaupunginhallitukselle linjauksen vaikutuksesta kiinteistöviraston palveluihin ja resurssitarpeisiin. Lausuntoa pyydetään maaliskuun loppuun mennessä.
Varhaiskasvatusvirasto 15.3.2017
Kaupunginhallitus on 16.1.2017 kokouksessaan palauttanut asian Helsingin kaupungin linjaus kansainvälistä suojelua saavien vastaanoton täsmentämiseksi (16.1.2017 §33) valmisteluun siten, että "Helsinki myöntää kuntapaikan oleskeluluvan saaneille lapsiperheille, jotka ovat pääosan vastaanottoaikaa asuneet Helsingissä; tavoitteena turvata lasten koulupolut ja perheiden nopea kotoutuminen".
Kaupunginkanslia pyytää varhaiskasvatusvirastolta kirjallista lausuntoa linjausmuutoksen vaikutuksesta varhaiskasvatuksen palveluihin ja resurssitarpeisiin.
Turvapaikan hakijana olevia valmistavaa esiopetusta saavia lapsia on tällä hetkellä päiväkotien esiopetusryhmissä yhteensä yhdeksän lasta. Esiopetuspaikan keskimääräinen vuosikustannus on 7 200 euroa. Lapsista kaksi on valmistavan esiopetuksen lisäksi iltapäivät varhaiskasvatuksessa, joka nostaa vuosikustannuksen 12 000 euroon lasta kohden.
Helsinki saa toteutuneiden kulujen lisäksi laskennallista korvausta jokaisesta vastaanotetusta alle 7- vuotiaasta lapsesta 6 845 euroa vuodessa, joka yhdeksän lapsen osalta on yhteensä 61 605 euroa.
Näiden yhdeksän valmistavaa esiopetusta saavan turvapaikan hakijana olevan lapsen vuosikustannukset koulupolun turvaamiseksi esiopetuksesta alkuopetukseen on yhteensä noin 74 400 euroa. Määrästä noin 13 000 euroa vuodessa on laskennallisten korvausten lisäksi tulevia toteutuneita kustannuksia.
Lisätiedot
Pasi Brandt, varhaiskasvatuksen asiantuntija, puhelin: 310 42527
Kaupunginhallitus 16.01.2017 § 33
Päätös
Kaupunginhallitus päätti palauttaa asian uudelleen valmisteltavaksi.
Käsittely
Palautusehdotus:
Sanna Vesikansa:
Palautetaan valmisteluun siten, että Helsinki myöntää kuntapaikan oleskeluluvan saaneille lapsiperheille, jotka ovat pääosan vastaanottoaikaa asuneet Helsingissä; tavoitteena turvata lasten koulupolut ja perheiden nopea kotoutuminen. Tuodaan kaupunginhallitukseen uudelleen päätettäväksi kevään aikana.
Kannattaja: Laura Kolbe
Asian käsittelyn keskeyttämisestä äänestettiin ennen keskustelun jatkamista.
Hylkäysehdotus:
Mika Raatikainen:
Päätösehdotus hylätään Helsingin heikosta asuntotilanteesta johtuen.
Mika Raatikaisen hylkäysehdotusta ei käsitelty asian käsittelyn keskeyttämisen vuoksi.
Äänestys:
JAA-ehdotus: Asian käsittelyä jatketaan
EI-ehdotus: Sanna Vesikansan palautusehdotuksen mukaan
Jaa-äänet: 2
Lasse Männistö, Tatu Rauhamäki
Ei-äänet: 10
Veronika Honkasalo, Otso Kivekäs, Laura Kolbe, Silvia Modig, Hannu Oskala, Osku Pajamäki, Marcus Rantala, Kaarin Taipale, Pilvi Torsti, Sanna Vesikansa
Tyhjä: 3
Arja Karhuvaara, Mika Raatikainen, Laura Rissanen
Poissa: 0
Kaupunginhallitus päätti palauttaa asian uudelleen valmisteltavaksi äänin 2 - 10 (3 tyhjää).
09.01.2017 Pöydälle
19.12.2016 Pöydälle
19.09.2016 Esittelijän ehdotuksesta poiketen
Esittelijä
Lisätiedot
Laura Kyntölä, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 36666
Päätös tullut nähtäväksi 28.03.2017
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 91 §
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Marjo Tapana, apulaisosastopäällikkö, puhelin: 09 310 34222