V 1.3.2017, Valtuutettu Yrjö Hakasen aloite Kontupisteen ja Mellarin digipalveluiden jatkon turvaamiseksi
V 1.3.2017, Valtuutettu Yrjö Hakasen aloite Kontupisteen ja Mellarin digipalveluiden jatkon turvaamiseksi
Esitys
Kaupunginhallitus päätti panna asian pöydälle.
Käsittely
Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti panna asian pöydälle Silvia Modigin ehdotuksesta.
Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle seuraavaa:
Kaupunginvaltuusto päättää katsoa valtuutettu Yrjö Hakasen aloitteen loppuun käsitellyksi.
Valtuutettu Yrjö Hakanen ja 46 muuta valtuutettua esittävät aloitteessaan, että kaupunginhallitus turvaa Kontupisteen ja Mellarin digipalveluiden ja -neuvonnan jatkumiseksi erityisesti tietokoneiden ylläpitoon riittävät resurssit vuodelle 2017. Samalla valtuutetut esittävät, että digisyrjäytymisen ehkäisemisessä otetaan myös koko kaupungin tasolla huomioon Kontupisteen toimintamallin kokemukset vertaistuesta ja matalan kynnyksen sosiaalityön palvelujen yhdistämisestä tietotekniikan tukeen.
Kaupunginvaltuuston työjärjestyksen 22 §:n 2 momentin mukaan kaupunginhallitus esittää valtuuston käsiteltäväksi aloitteen, jonka on allekirjoittanut vähintään 15 valtuutettua.
Aloitteeseen on pyydetty lausuntoa suomenkielisen työväenopiston johtokunnalta, kulttuuri- ja kirjastolautakunnalta, nuorisolautakunnalta ja sosiaali- ja terveyslautakunnalta. Valmistelussa on lisäksi otettu huomioon Digitaalinen Helsinki -ohjelman liittymäkohdat aloitteen aiheeseen.
Kaupunginhallitus viittaa saatuihin lausuntoihin ja toteaa seuraavaa:
Aloitteessa esitetään, että Kontupisteen ja Mellarin digipalveluiden ja -neuvonnan jatkumiseksi erityisesti tietokoneiden ylläpitoon turvataan riittävät resurssit myös vuodelle 2017. Aloitteessaan valtuutetut esittävät myös, että digisyrjäytymisen ehkäisemisessä otetaan myös koko kaupungin tasolla huomioon Kontupisteen toimintamallin kokemukset vertaistuesta ja matalan kynnyksen sosiaalityön palvelujen yhdistämisestä tietotekniikan tukeen.
Kontupiste perustettiin Kontulan ostoskeskukseen osana Euroopan Unionin Urban II – yhteisöohjelmaa vuonna 2002 kulttuurikeskuksen hankkeena. Kontupisteen tavoitteena on ollut digisyrjäytymisen ehkäisy tarjoamalla ilmaisia nettiyhteyksiä, IT-koulutusta ja henkilökohtaista ohjausta. Mellunmäen ostoskeskuksen asukastila Mellariin perustettiin vastaava pienempi piste vuonna 2008. Vuonna 2013 kulttuurikeskus irtaantui Kontupisteen ja Mellarin ylläpidosta. Irtautumisen yhteydessä sovitun mukaisesti sosiaali- ja terveysvirasto on vastannut vuodesta 2013 lukien sekä Kontupisteen että Mellarin vuokrista kokonaisuudessaan.
Mellunmäen vanhan ostoskeskuksen purkua ollaan käynnistämässä ja nykymuotoinen digipalveluiden tarjoaminen Mellarin tiloissa on jo lopetettu. Lausunnossaan kulttuuri- ja kirjastolautakunta toivoo, että Mellunmäen kirjasto- ja kultuuripalvelut turvattaisiin osoittamalla uudet tilat esimerkiksi monitoimitalolle, jossa myös Mellarin asukastila voisi jatkaa toimintaansa.
Digineuvonnan osalta Kontupisteen resurssit ovat turvattu. Kontupisteessä saa edelleen neuvontaa ja opastusta laitteiden ja sähköisten palveluiden käyttöön. Sosiaali- ja terveysviraston aluetyön yksikön neuvojat ovat asukkaiden apuna arkisin 8-16. Epävarmuus jatkuvuudesta on liittynyt vain yleisön käytössä oleviin nettipäätteisiin.
Kaupunginkanslian tietotekniikkaosaston keskitetyillä tietotekniikan määrärahoilla on hankittu Lasipalatsin mediakeskukselta Kontupisteen asukkaiden käyttöön tarkoitetun palvelimen tekninen ylläpito 30.9.2016 asti. Palvelimella on ylläpidetty asukkaiden henkilökohtaisia sähköpostiosoitteita ja kotisivuja. Sama palvelin toimi myös Kontupisteen asiakkaiden vapaassa käytössä olevien nettipisteiden keskustietokoneena. Nettipisteet ovat olleet ns. tyhmiä päätteitä, joissa ei ole omaa suoritinta. Palvelin on viimeksi päivitetty uuteen vuonna 2012 ja se alkaa olla käyttöikänsä päässä.
Viimeisen vuosikymmenen aikana on tapahtunut siirtyminen verkkopohjaisiin ns. pilvipalveluihin. Verkkopohjaisia sähköposti- ja kotisivujen ylläpitopalveluita on saatavilla ilmaiseksi eikä palvelimen ylläpito tätä toimintoa varten ole enää tarkoituksenmukaista. Lisäksi kaupunginkanslian ei ole tarkoituksenmukaista ylläpitää yksittäistä palvelinta nykytilanteessa, kun vapaasti käytössä olevia asiakaspäätteitä on tarjolla monissa virastojen toimipisteissä kuten kirjastoissa, monipuolisissa palvelukeskuksissa, nuorisotaloissa, asukastaloilla ja työväenopistiolla. Lisäksi yhä useammalla on käytössään oma kannettava tai mobiililaite, jonka käytössä tarvitsevat neuvontaa.
Kaupunginkansliassa ryhdytty alustaviin selvitystoimenpiteisiin tarkoituksenmukaisen ratkaisun löytämiseksi nettipisteiden kustannustehokkaaseen tekniseen toteutukseen ja ylläpitoon. Ratkaisun tulisi olla mahdollisimman hyvin monistettavissa Kontupisteen lisäksi muihin kolmannen sektorin ylläpitämien tilojen julkisten nettipisteiden ratkaisuksi tarvittaessa.
Digiosaamisen vahvistamisen linjauksia on selkeytetty keväällä 2016 kaupungin omien toimijoiden, toimintaa koordinoineen Lasipalatsin Mediakeskus Oy:n sekä Enter ry:n kanssa. Taustalla oli kaupunginkanslian tietotekniikka- ja viestintäosaston osallisuus- ja neuvontayksikön alkuvuodesta 2016 tekemä selvitys Digiosaamisen vahvistaminen Helsingissä.
Helsingin kaupunginkanslia kehittää digiosaamisen vahvistamista Helsingissä yhteistyössä kaupungin hallintokuntien ja järjestöjen kuten Enter ry:n kanssa. Digineuvontaa voi saada yli 150 kaupungin toimipisteessä. Avainasemassa ovat liki 200 digineuvojaa. Heistä noin 80 on kaupungin työntekijöitä ja 120 vapaaehtoisia, jotka palvelevat erityisesti sosiaali- ja terveysviraston palvelukeskuksissa, nuorten ja kirjastojen toimipisteissä sekä työväenopiston toimintapisteissä. Tavoitteena on näiden digineuvojien koulutuksen ja asiantuntemuksen vahvistaminen ja samalla ajankohtaisen tiedon saaminen kaupungin digitaalisten palveluiden tilasta ja kehittämismahdollisuuksista.
Järjestöistä digineuvontaa tekevät muun muassa Enter ry:n ja Senioriverkon vapaaehtoiset. Digineuvonnassa tehdään oppilaitosyhteistyötä Haaga-Helia, Omnian ja Suomen Liikemiesten kauppaopiston kanssa. Vallilan kirjaston kokeiluhankkeessa aloitettu datanomiopiskelijoiden digitalkkaripalvelu toimii nykyisin yli 20 kirjastossa.
Digitaalisen osaamisen vahvistaminen on osa Helsingin kaupungin strategiaa. Kaupungin johtamisen uudistamisen linjaukset painottavat jatkuvaa yhteistyötä kaupunkilaisten kanssa ja kaupungin palveluiden rakentamista entistä asiakaslähtöisemmiksi. Digitaalinen Helsingin ohjelman tavoitteena on helpottaa arjen sujuvuutta kehittämällä kaupungin sähköisten palveluiden saatavuutta ja helppokäyttöisyyttä. Nämä tavoitteet luovat suuntaviivat myös digiosaamisen vahvistamiselle vuosina 2016 – 2017.
Kaupunginhallitus pitää tärkeänä, että nettipisteitä ja digineuvontaa tarjoavat virastot huomioivat asukkaiden yhdenvertaisuuden ja kustannustehokkuuden kehittäessään ja ylläpitäessään kaupunkilaisten digivalmiuksia parantavia nettipisteitä sekä neuvonta- ja opastuspalveluita yhteistyössä kansalaisjärjestöjen kanssa.
Nuorisolautakunta 15.12.2016 § 132
13.12.2016 Esittelijän ehdotuksesta poiketen
13.12.2016 Esittelijän muutetun ehdotuksen mukaan
15.11.2016 Esittelijän ehdotuksesta poiketen
Päätös tullut nähtäväksi 02.03.2017
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 91 §
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Joonas Pekkanen, projektipäällikkö, puhelin: 09 310 25031