Lpk Kaivopuiston (Puistokatu 6, 00140 HKI) perusparannuksen hankesuunnitelman enimmäishinnan korottaminen
Lasten päiväkoti Kaivopuiston perusparannuksen tarveselvityksen ja hankesuunnitelman hyväksyminen
Päätös
Kiinteistölautakunta päätti hyväksyä 17.2.2017 päivätyn Lasten päiväkoti Kaivopuiston perusparannuksen tarveselvityksen ja hankesuunnitelman siten, että hankkeen enimmäislaajuus on 783 brm² ja että rakentamiskustannusten enimmäishinta on arvonlisäverottomana 2 840 000 euroa helmikuun 2017 kustannustasossa.
Päätös tehdään ehdolla, että varhaiskasvatusvirasto hyväksyy tarveselvityksen ja hankkeen vuokravaikutuksen sekä antaa hankesuunnitelmasta puoltavan lausunnon.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Lasten päiväkoti Kaivopuisto on perusparannushanke, jossa vanha asunto muutetaan päiväkodin käyttöön. Päiväkodin osoite on Puistokatu 6, 00140 Helsinki.
Hankkeen toteutuksesta ja ylläpidosta vastaa Helsingin kiinteistöviraston tilakeskus. Kiinteistöviraston tilakeskukselle kohde on vuokrakohde.
Rakennuksessa tulee toimimaan suomenkielinen Lasten päiväkoti Kaivopuisto. Hankkeen käyttäjähallintokuntana on varhaiskasvatusvirasto. Hanke on suunniteltu varhaiskasvatusviraston ja kiinteistöviraston yhteistyönä.
Tavoitteena on toteuttaa rakennuksen perusparannus ja päiväkodin laajennus yhteensä 621 htm² ja 783 brm² .
Perusparannuksesta on laadittu 17.2.2017 päivätty tarveselvitys ja hankesuunnitelma varhaiskasvatusviraston ja kiinteistöviraston tilakeskuksen yhteistyönä. Hankesuunnitelmaa laadittaessa suunnitelmat on esitetty rakennusvalvontaviraston ja pelastuslaitoksen asiantuntijoille.
Hankesuunnitelma on liitteenä nro 1 ja sen tekniset selostukset ja asiakirjat, joissa esitetään hankkeen rakennustekniset tavoitteet, ovat nähtävinä kiinteistöviraston tilakeskuksessa.
Sijainti ja kaavatilanne
Lasten päiväkoti Kaivopuisto sijaitsee kaksikerroksisessa vaiheittain 1800-luvun lopussa rakennetussa puuhuvilassa Helsingin kaupungin 9. kaupunginosan (Kaivopuisto) korttelissa nro 234 osoitteessa Puistokatu 6. Rakennuspaikka on osa puistoaluetta. Asemakaava on vahvistettu 25.9.1998. Rakennuksen kokonaisala on 783 brm². Rakennus on toinen kahdesta jäljellä olevasta Kaivopuiston Läntisen huvila-alueen hirsihuviloista. Huvila on asemakaavassa suojeltu.
Perusparannettavan rakennuksen varhaisimman vaiheen piirustukset on insinööri Hugo Neuman päivännyt 8.12.1876. Alkuperäisestä huvilasta ovat säilyneet osa ensimmäisen kerroksen Puistokadun puoleisista huonetiloista sekä luonnonkivistä muurattu sokkeli. Vuonna 1878 Hugo Neuman myi omistamansa rakennuksen senaattori Theodor Wegeliukselle, jonka aikana rakennusta muutettiin useaan otteeseen ja rakennus kasvoi sekä korkeutta että leveyttä ”työntyen” syvemmälle puistoon päin. Rakennuksen laajennus- ja muutossuunnittelusta vastasivat arkkitehdit Theodor Decker, Sebastian Gripenberg, Theodor Höijer, Gustaf Nyström ja Gustaf Strengel.
Rakennus sijaitsee puistoalueella ja on historiallisesti, kulttuurihistoriallisesti, puistorakennustaiteellisesti ja kaupunkikuvallisesti arvokas. Rakennus on asemakaavassa suojeltu merkinnällä sr. Rakennusta tai sen ympäristöä ei saa muuttaa, purkaa tai hävittää niin, että kohteen rakennustaiteellinen tai kulttuurihistoriallinen arvo vähenee.
Tekniset ja taloudelliset perustelut
Hankkeen lähtökohtana on huonokuntoisten märkätilojen ja vanhentuneiden taloteknisten asennusten peruskorjaus sekä vesikaton ja ikkuna- ja julkisivuvaurioiden kunnostus. Samalla rakennuksen tiiveyttä ja ilmanvaihtoa parannetaan. Korjaus- ja muutostöiden yhteydessä perhepäivähoitajan asunnon tilat liitetään osaksi päiväkotia, jakelukeittiö muutetaan kuumennuskeittiöksi, huoltoliikenne erotetaan päiväkodin lasten kulkureiteistä ja tilankäyttöä tehostetaan kaupunginvaltuuston määrittelemien tavoitteiden mukaisesti. Tilat suunnitellaan joustaviksi ja monikäyttöisiksi. Osa tiloista on muutosten myötä mahdollista vuokrata iltakäyttöön.
Hankesuunnitelma perusparannuksesta
Lasten päiväkoti Kaivopuisto sijaitsee Kallio-Ullanlinna-Vironniemen varhaiskasvatusalueella ja on osa alueen pysyvää palveluverkkoa. Nykyisin Lasten päiväkoti Kaivopuistossa on 57 tilapaikkaa.
Väestöennusteen mukaan 1 - 6 -vuotiaiden lasten määrä tulee pysymään Ullanlinnan peruspiirissä nykyisellä tasolla vuoteen 2026 asti.
Varhaiskasvatusviraston tavoitteena on turvata alueen lapsiperheille riittävät ja oikea-aikaiset varhaiskasvatuspalvelut lähipalveluina. Lisäksi strategian mukaisesti suunnittelussa huomioidaan tilojen tehokas sekä monipuolinen ja joustava käyttö.
Lasten päiväkoti Kaivopuiston perusparantaminen turvaa osaltaan varhaiskasvatuspalvelujen riittävän tarjonnan alueella myös jatkossa. Rakennuksessa toimii tällä hetkellä ryhmäperhepäiväkoti toisen kerroksen asuinhuoneistossa, joka on tarkoitus ottaa päiväkodin käyttöön. Päiväkodin laajentuminen koko rakennukseen ja rakennuksen perusparannus mahdollistavat päiväkodin tilapaikkojen määrän nostamisen nykyisestä 57 paikasta 70 tilapaikkaan.
Tavoitteena on toteuttaa rakennuksessa laaja perusparannus, jonka yhteydessä uusitaan talotekniset asennukset, korjataan vioittuneita rakenteita sekä ajanmukaistetaan toimintatiloja. Hankkeen yhteydessä parannetaan myös rakennuksen paloturvallisuutta.
Hankkeen lähtökohtana ovat taloteknisten asennusten vanhentuneisuus, puutteellisesta ilmanvaihdosta johtuvat sisäilmaongelmat, ikkunoiden ja julkisivujen vauriot sekä toiminnalliset muutostarpeet.
Varhaiskasvatusviraston lausunto
Kiinteistöviraston tilakeskus on pyytänyt tarveselvityksestä ja hankesuunnitelmasta lausunnon varhaiskasvatusvirastolta.
Rakentamiskustannukset
Kustannusarvion mukaan hankkeen enimmäishinta arvonlisäverottomana on 2 840 000 euroa kustannustasossa 2/2017 (RI 108,88, THI 169,0).
Kustannukset bruttoalaa 783 brm² kohden ovat 3 629 euroa/brm² (alv. 0 %) ja huoneistoalaa 617,5 htm² kohden 4 600 euroa/htm² (alv. 0 %).
Hankkeen investointikustannus tilapaikkaa kohden on noin 40 570 euroa.
Tilakustannus käyttäjälle
Päiväkodin nykyinen vuokra on 17,51 euroa/htm²/kk ja vuosivuokra 93 078 euroa. Nykyinen huoneistoala on 443,0 htm².
Väistötilaksi vuokratusta Kaisaniemen päiväkodin paviljonkirakennuksesta yhden vuoden (12 kuukauden) ajalta muodostuu Lasten päiväkoti Kaivopuistolle väistötilakustannuksia 247 497 euroa (alv. 0 %).
Perusparannuksen ja väistötilakustannusten mukaan laskettu vuokra-arvio varhaiskasvatusvirastolle on yhteensä 28,70 euroa/htm²/kk, josta pääomavuokran osuus on 24,20 euroa/htm²/kk ja ylläpitovuokran osuus 4,50 euroa/htm²/kk.
Päiväkodin vuokrakustannukset perusparannuksen jälkeen ovat kuukaudessa noin 17 700 euroa ja vuodessa noin 212 400 euroa. Vuokrakustannukset yhtä tilapaikkaa kohden kuukaudessa ovat noin 250 euroa (tilapaikkoja 70). Kiinteistöviraston tilakeskuksen vuokran laskentaperusteena on 3 %:n tuotto ja 30 vuoden poistoaika. Pääomavuokra tarkentuu toteutuneiden kustannusten mukaan ja ylläpitovuokra valmistumisajankohdan ylläpitovuokraa vastaavaksi.
Hankesuunnitelmavaiheessa arvioidut käyttökustannukset ilman vuokramenoja ovat noin 793 000 euroa vuodessa, josta henkilöstömenojen osuus on 648 000 euroa.
Päiväkotitoiminnan käynnistämiskustannukset ovat noin 34 000 euroa, jotka ei sisällä tietohallinnon hankintoja, pihakalusteita tai liikuntalaitteita, valaistukseen tai ovien muutoksiin liittyvää kalustoa, keittiön kalusteita eikä rakenteellisten muutostöiden kustannusarviota.
Hankkeen rahoitus
Hanke sisältyy kaupunginvaltuuston 30.11.2016 hyväksymään talonrakennushankkeiden rakentamisohjelmaan vuosiksi 2017 - 2026. Hankkeen suunnittelulle ja toteutukselle on varattu rahoitusta yhteensä 2,3 miljoonaa euroa vuosille 2016 - 2018. Hankkeen edellyttämä rahoitustarve 2,84 miljoonaa euroa (alv. 0 %) otetaan huomioon rakentamisohjelmaa tarkistettaessa.
Hankkeen aikataulu ja toteutus
Hanke suunnitellaan siten, että rakentaminen alkaa toukokuussa 2018 ja tilat valmistuvat maaliskuussa 2019.
Kiinteistöviraston tilakeskus on hankkeen tilaaja, vastaa toteuttamisesta ja hallinnoi rakennuksen tiloja. Tilakeskus on myös rakennuksen omistaja ja vastaa rakennuksen ylläpidosta. Tilakeskus vuokraa kohteen tilat varhaiskasvatusvirastolle.
Varhaiskasvatusvirasto Varhaiskasvatusjohtaja 20.04.2017 § 58
Päätös tullut nähtäväksi 12.05.2017
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun pöytäkirja on asetettu yleisesti nähtäväksi.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kiinteistölautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Kari Oksanen, arkkitehti, puhelin: 09 310 46922
Irmeli Grundström, hankepäällikkö, puhelin: 09 310 42319