Yliopistotasoisen terveyden tutkimuksen (ERVA) apurahojen jakovuodelle 2018

Ennen vuotta 2019 julkaistujen asioiden otsikkona näytetään päätöksen otsikko.
HEL 2017-004388
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 93
Tämä toimielin tai virka on lakkautettu

Yliopistotasoisen terveyden tutkimuksen (ERVA) apurahojen jakovuodelle 2018

Sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja

Päätös

Toimialajohtaja päätti kohdentaa HUS:n terveyden tutkimuksen toimikunnan 21.9.2017 myöntämän tutkimusmäärärahan yhteensä 37 900 euroa alla mainituille tutkimuksille jäljempänä mainituin ehdoin.

HOITOTYÖN OSAAMINEN NÄYTTÖÖN PERUSTUVAKSI HELSINGIN KAUPUNGIN PERUSTERVEYDENHUOLLOSSA – LÄHIESIMIESTEN JA MUUTOSAGENTTIEN TOIMINTA MUUTOKSESSA.
Anne Lundénille 12 000 euroa liitteessä 2 mainittuun tarkoitukseen.

HELSINKILÄISTEN YMPÄRIVUOROKAUTISESSA HOIDOSSA ASUVIEN VANHUSTEN RAVITSEMUSTILA, LÄÄKKEIDEN KÄYTTÖ, RAVINNONSAANTI JA TERVEYTEEN LIITTYVÄ ELÄMÄNLAATU.
Riitta Saarelalle ja tutkimushankkeelle yhteensä 8 000 euroa liitteessä 2 mainittuihin tarkoituksiin.

MIELENTERVEYSPALVELUJEN RAKENNE, KÄYTTÖ JA KUSTANNUKSET – JÄRJESTELMÄTASON TUTKIMUS.
Minna Sadeniemelle 8 000 euroa liitteessä 2 mainittuun tarkoitukseen.

RADIOLOGISET LÖYDÖKSET VUOSINA 2008-2011 SUORITETUISSA JUURIHOIDOISSA.
Erika Laukkaselle 5 000 euroa liitteessä 2 mainittuun tarkoitukseen.

25-30-VUOTIAIDEN TAKAHAMPAIDEN PAIKKAUSHOIDOISTA SEURANNEET JÄLKITOIMENPITEET.
Ulla Palotielle 4 900 euroa liitteessä 2 mainittuun tarkoitukseen.

Tutkimusapuraha myönnetään seuraavin ehdoin:

1. Apurahalla toteutettavalla tutkimuksella on voimassa oleva Helsingin sosiaali- ja terveystoimialan myöntämä tutkimuslupa, mikäli tutkimus kohdistuu toimialan alaiseen toimintaan.

2. Kaikkien tutkimusjulkaisujen nimiölehdillä mainitaan Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimiala.

3. Tutkimusapurahan saaja antaa tammikuun 2019 loppuun mennessä selvityksen apurahan käytöstä. Selvitys toimitetaan kaupungin kirjaamoon osoitteella Helsingin kaupungin kirjaamo, sosiaali- ja
terveystoimiala, PL 10, 00099 Helsingin kaupunki.

4. Mikäli edellä mainittuja ehtoja ei noudateta, tai selvityksestä tai muulla tavoin ilmenee, että apurahaa ei ole käytetty hakemuksen ja tämän päätöksen mukaisesti, apuraha tai osa siitä voidaan periä takaisin.

5. Tutkimusapurahaa tai osaa siitä ei voida siirtää seuraavalle vuodelle, vaan apuraha on käytettävä vuoden 2018 loppuun mennessä.

Lisäksi apurahan saajan tulee ottaa huomioon se, että työnantajan maksamat apurahat ovat työntekijälle veronalaista tuloa. Niistä peritään myös henkilösivukulut, jotka vähennetään apurahasta.

Tutkimusapurahan käytöstä, tiliöinnistä ja niihin liittyvistä vastuista sekä käytön selvityksestä annetaan apurahan saajille tarkemmat ohjeet vuoden 2018 alussa.

Päätöksen perustelut

HUS:n Terveyden tutkimuksen tutkimustoimikunta voi myöntää vuosittain hakemuksesta tutkimusapurahoja Helsingin sosiaali- ja terveystoimialalle, joka on yksi valtion tutkimusrahoituksen hakuun oikeutetuista organisaatioista. Terveyden tutkimuksen määrärahoja koskeva hakukuulutus julkaistiin toukokuun 2017 esimiesviestissä. Lisäksi hausta tiedotettiin henkilöstölle sähköpostitse.

Sosiaali- ja terveystoimialalle saapui kuusi apurahahakemusta, joilla haettiin yhteensä 40 900 euron tutkimusrahoitusta vuodelle 2018. Kaikki hakemukset täyttivät terveystieteellisen tutkimuksen kriteerit, mutta yksi hakijoista ei ollut tutkimusapurahan hakuajankohtana toimialan palveluksessa. HUS:n terveyden tutkimustoimikunta kuitenkin edellyttää, että tutkimuksia toteuttavien tutkimusryhmien jäsenistä ainakin yhden on oltava virka- tai työsuhteessa hakijana toimivaan organisaatioon. Toimialan tutkimus- ja kehittämisverkoston kokouksen 8.6.2017 linjauksen mukaisesti sosiaali- ja terveystoimiala haki viiden apurahahakemusten perusteella yhteensä 37 900 euron tutkimusrahoitusta HUS:n terveyden tutkimuksen toimikunnalta. Samalla raportoitiin vuosilta 2014-2016 HUS:lle 72 affiliaation (Helsingin sosiaali- ja terveystoimiala) sisältävää tutkimusjulkaisua, joista saatiin 78 julkaisufoorumipistettä.

HUS:n terveyden tutkimuksen tutkimustoimikunta myönsi kokouksessaan 21.9.2017 sosiaali- ja terveystoimialalle yhteensä 37 900 euron tutkimusmäärärahan, josta vähintään 30 000 euroa tulee kohdentaa STM:n asetuksen (1434/2015, 2 §) mukaiselle terveyden tutkimuksen painoalueelle 4 ja vähintään 2 630 euroa painoalueille 5-7 (liite 1). Toimialan tutkimus- ja kehittämisverkosto päätyi kokouksessaan 24.10.2017 ehdottamaan sitä, että määräraha jaetaan HUS:lle lähetetyn hakemuksen mukaisesti viidelle priorisoidulle tutkimukselle (liite 3).

Päätös tullut nähtäväksi 15.12.2017

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Lisätietojen antaja

Anne Kuvaja, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 43444

anne.kuvaja@hel.fi

Päättäjä

Tiina Mäki
vs. sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja

Liitteet (pdf)

1. Vuoden 2018 terveyden tutkimuksen määrärahan myöntäminen, 21.9.2017
Liitettä ei julkaista internetissä.
2. Tutkimusapurahan kohdentuminen
Liitettä ei julkaista internetissä.
3. Erva-hakemus Helsinki 14.6.2017
Liitettä ei julkaista internetissä.

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.