Niemen Romukauppa Oy:n ympäristölupahakemus koskien toiminnan olennaista muuttamista sekä hakemus toiminnan aloittamiseksi muutoksenhausta huolimatta

Ennen vuotta 2019 julkaistujen asioiden otsikkona näytetään päätöksen otsikko.
HEL 2017-005983
Asialla on uudempia käsittelyjä
10. / 60 §

Niemen Romukauppa Oy:n ympäristölupahakemus koskien toiminnan olennaista muuttamista sekä hakemus toiminnan aloittamiseksi muutoksenhausta huolimatta

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päätti Niemen Romukauppa Oy:n toiminnan olennaista muuttamista koskevasta ympäristölupahakemuksesta sekä hakemuksesta toiminnan aloittamiseksi muutoksenhausta huolimatta seuraavaa:

Hakija

Niemen Romukauppa Oy, Rattitie 12 - 14, 00770 Helsinki

Y-tunnus 1608011-3

Luvan hakemisen peruste ja lupaviranomaisen toimivalta

Niemen Romukauppa Oy:n metalliromun vastaanotto-, käsittely- ja varastointitoiminta sekä romuakkujen vastaanotto- ja varastointitoiminta on ympäristöluvanvaraista ympäristönsuojelulain 27 §:n 1 momentin mukaan.

Ympäristönsuojelulain 29 §:n mukaan ympäristöluvan saaneen toiminnan päästöjä tai niiden vaikutuksia lisäävään tai muuhun toiminnan olennaiseen muuttamiseen on oltava lupa.

Valtioneuvoston ympäristönsuojelusta antaman asetuksen 2 §:n 1 momentin kohtien 12c ja 12f mukaan lupahakemuksen käsittelee kunnan ympäristönsuojeluviranomainen.

Asian vireille tulo

Ympäristöluvan muutoshakemus on jätetty ympäristölautakunnalle 17.5.2017 ja hakemusta on muutettu 21.6.2017. Niemen Romukauppa Oy anoo ympäristönsuojelulain 199 §:n mukaista lupaa aloittaa hakemuksen mukainen toiminta muutoksenhausta huolimatta.

Laitoksen sijainti

Niemen Romukauppa Oy sijaitsee Pohjois-Helsingissä Tattarisuon teollisuusalueella osoitteessa Rattitie 12 - 14 Helsingin kaupungin omistamilla vuokratonteilla 91-41-12-6 ja 91-41-12-7. Tonttien yhteenlaskettu pinta-ala on 3 500 m2. Yritys on toiminut paikalla vuodesta 1976 lähtien nimellä Niemen Romukauppa Ky. Nykyisellä nimellään yritys on toiminut vuodesta 1988 lähtien.

Laitosta ympäröivillä tonteilla on pienteollisuutta, kuten autopurkamoja ja -korjaamoja, sekä metalliteollisuutta. Teollisuusalueen länsipuolella sijaitsee Malmin lentokenttäalue sekä Tattarisuon nuorten liikennekoulutusalue, jolla on mm. karting-rata, mopoharjoitusalue sekä skeittipaikka.

Alueen kaavoitustilanne ja toimintaa koskevat luvat

Voimassa olevan, 11.8.1987 vahvistetun asemakaavan nro 9200 mukaan Niemen Romukauppa Oy:n tontti sijaitsee teollisuus- ja varastorakennusten korttelialueella (T).

Helsingin yleiskaavassa 2002 alue on osoitettu työpaikka-alueeksi (teollisuus/toimisto/satama). Kaupunginvaltuuston 26.10.2016 hyväksymässä uudessa yleiskaavassa 2050 alue on merkitty toimitila-alueeksi, jota kehitetään ensisijaisesti toimitilojen, tuotannon, varastoinnin, satamatoimintojen, julkisten palveluiden ja opetustoiminnan sekä virkistyksen käyttöön. Tattarisuontielle on osoitettu ohjeellinen pikaraitiotie, joukkoliikenteen nopea runkoyhteys, joka voidaan toteuttaa bussiratkaisuna.

Niemen Romukauppa Oy:llä on Helsingin kaupungin ympäristölautakunnan myöntämä, toistaiseksi voimassa oleva ympäristölupa 24.2.2009 (62 §), joka koskee romun vastaanottoa ja käsittelyä.

Lähimmät häiriintyvät kohteet

Lähimmät asuinrakennukset sijaitsevat idässä noin 520 metrin etäisyydellä ja pohjoisessa noin 530 metrin etäisyydellä laitosalueesta. Päiväkoti Alppikylä sijaitsee noin 730 metrin etäisyydellä idässä ja Puistolan peruskoulu noin 900 metrin etäisyydellä pohjoisessa.

Ympäristöolosuhteet

Maaperä

Tattarisuon alue on rakennettu pehmeälle suopohjalle. Alueella tehtyjen maaperäkairausten perusteella on todettu, että alueen maaperässä ylimpänä on 1 - 3 metrin paksuinen täyttömaakerros, jonka seassa on mahdollisesti mineraalista rakennusjätettä. Tämän alla on turvekerros ja sen alla lähes 20 metrin paksuinen kerros savea ja liejusavea.

Niemen Romukauppa Oy:n tonteilla on tehty vuonna 1998 maaperän pilaantuneisuustutkimus. Tonteille kaivettiin kolme koekuoppaa, joista otettiin kokoomanäytteet 0,2 – 0,6 metrin syvyydeltä. Kuoppiin kertyvä orsivesi esti näytteenoton syvemmältä maasta. Näytteistä määritettiin öljyhiilivetyjen ja eräiden raskasmetallien pitoisuudet. Kaikki pitoisuudet olivat alle silloisten SAMASE-raja-arvojen. Verrattaessa pitoisuuksia maaperän pilaantuneisuuden ja puhdistustarpeen arvioinnista (214/2007) annetussa valtioneuvoston asetuksessa esitettyihin ohjearvoihin todettiin yhdessä koekuopassa ns. ylemmän ohjearvon ylittävä pitoisuus kuparia. Muilta osin pitoisuudet alittivat ns. alemman ohjearvon ja useimmissa tapauksissa myös ns. kynnysarvon. Maaperätutkimusten perusteella tontin maaperää ei ole puhdistettu.

Pohjavesi

Laitos ei sijaitse luokitellulla pohjavesialueella. Tattarisuon vedenhankintaa varten tärkeän pohjavesialueen (0109102) raja kulkee idässä noin 500 metrin etäisyydellä laitosalueesta. Alueella oleva orsivesi on lähellä maanpintaa.

Pintavedet

Tattarisuon teollisuusalueen pohjois- ja länsipuolilla virtaa Longinoja. Oja muodostaa haaroineen lähes 15 km pitkän uoman, joka virtaa etelään ja laskee Pihlajiston kohdalla Vantaanjokeen.

Luontoarvot

Tattarisuon teollisuusalueen ympärillä on erilaisia vihervyöhykkeitä. Alueen luoteispuolella on avointa peltoa, joka vaihtuu etelään päin kuljettaessa metsäksi. Pohjois- ja koillispuolella sijaitsee melko kapea metsävyöhyke, jonka alueella on pieniä kosteikkoalueita harvinaisine kasveineen. Teollisuusalueen eteläpuoli koostuu lähinnä kosteikoista ja niityistä. Tattarisuon pohjoismetsästä ja Tattarisuon lehdosta löytyy osin luonnontilaista ja linnustollisesti monipuolista metsää.

Laitoksen toiminta

Niemen Romukauppa Oy on osa mm. metallinkierrätykseen erikoistuneen Fincumet Group Oy:n konsernia. Niemen Romukauppa Oy vastaanottaa, käsittelee ja välivarastoi muilta yrityksiltä, julkisyhteisöiltä ja yksityisiltä henkilöiltä peräisin olevaa metalli- ja sähkölaiteromua.

Toimintaa koskevan, voimassa olevan ympäristöluvan 24.2.2009 (62 §) mukaan laitoksella saa vastaanottaa vuosittain enintään 4 500 tonnia metalliromua. Niemen Romukauppa Oy hakee lupaa toiminnan laajentamiselle siten, että vuosittain vastaanotettavan romun määrä olisi yhteensä 19 750 tonnia. Uutena toimintana on tarkoitus aloittaa romuakkujen vastaanotto ja välivarastointi. Suunniteltu vuosittain vastaanotettava romuakkujen määrä on 50 tonnia (määrä sisältyy yllä mainittuun romujen kokonaismäärään). Laitos on toiminnassa pääosin arkisin maanantaista perjantaihin yhdessä vuorossa kello 8.00 - 16.30.

Niemen Romukauppa Oy on tehnyt suullisen sopimuksen Suomen Akkukeräys Oy:n kanssa toimimisesta akkujen vastaanottopaikkana. Laitoksella vastaanotettava sähkölaiteromu käsittää lähinnä metalliromuun kiinnittyneitä arvokkaita osia, kuten kuparia, tai kaapeleita. Laitoksella ei vastaanoteta varsinaista tuottajavastuun piiriin kuuluvaa SE-romua.

Jätteiden vastaanotto ja käsittely

Laitokselle saapuvat kuormat tarkastetaan, punnitaan ja kirjataan. Tarkastetut kuormat kipataan romupihalle. Pelti- ja rautaromulle sekä sekalaiselle rautaromulle on omat kippausalueensa. Romut lajitellaan valtakunnallisen ohjeistuksen mukaisiin luokkiin.

Suuret ja hankalan malliset metallikappaleet paloitellaan luokituksen mukaiseen kokoon polttoleikkaamalla tai hydraulisilla tai mekaanisilla leikkureilla. Tätä tehdään kuitenkin satunnaisesti, enintään kerran viikossa. Laitoksella leikataan ainoastaan rautaa, lyijyä sisältäviä materiaaleja ei leikata.

Romu välivarastoidaan käsittelypaikalla. Kullekin romuluokalle, kuten värimetalleille, pelti- ja rautaromulle sekä kaapeliromulle, on omat varastointipaikkansa. Laitoksella vastaanotettavat romuakut välivarastoidaan lukittavassa metallikontissa joko akkujen säilytykseen tarkoitetuissa vaarallisen jätteen säiliöissä tai lavoilla. Alueella kerrallaan varastoitavan romun määrä pidetään mahdollisimman pienenä. Keskimääräinen varastointiaika laitoksella on 1 viikko, mutta lyhimmillään se voi olla puoli vuorokautta.

Alla on esitetty laitoksella vuosittain vastaanotettavien jätejakeiden määrät sekä suurimmat kerralla varastoitavat määrät.

Jätejae
Vuosittain vastaanotettava määrä (t/a)
Suurin kerralla varastoitava määrä (t)
Rauta- ja teräsromu
14 600
1 400
Muu metalliromu
2 200
100
Sähkölaiteromu
500
100
Kaapeliromu
2 400
200
Romuakut
50
20

Romun siirtelyssä ja käsittelyssä käytetään mm. kuorma-autoja, pakettiautoja, traktoreita, nostoautoja ja nostureita, leikkureita, polttoleikkausvälineitä sekä erilaisia käsityökaluja.

Suurin osa lajitellusta metalliromusta kuljetetaan yrityksen omien alihankkijoiden toimesta Fincumet Group Oy:n päätoimipaikkaan Ikaalisiin, mistä sitä myydään edelleen valimotoiminnan raaka-aineeksi. Osa materiaalista, kuten rauta, kuljetetaan suoraan valimoille.

Kemikaalit ja polttoaineet

Työkoneiden tarvitsemaa kevyttä polttoöljyä ja voiteluöljyjä säilytetään lukittavassa kontissa. Polttoöljyä varastoidaan 1 500 litran suoja-altaallisessa säiliössä. Säiliössä on ylitäytönestin. Nykyisessä tankkauspistoolissa ei ole laponestoa, mutta pistooli on tarkoitus vaihtaa uuteen. Voiteluöljyjä varastoidaan suoja-altaisiin sijoitetuissa 200 litran tynnyreissä.

Polttoleikkauksessa tarvittavaa happea ja nestekaasua säilytetään 50 litran pulloissa lukittavissa häkeissä. Happea on varastoituna noin 12 pulloa kerrallaan ja nestekaasua 6 pulloa kerrallaan.

Vedenhankinta ja viemäröinti

Sosiaalitilojen vesi otetaan vesijohtoverkosta. Laitoksen toiminnassa ei käytetä vettä.

Sosiaalitiloissa muodostuvat jätevedet johdetaan jätevesiviemäriin.

Työkoneita huolletaan hallissa, jossa on kaksi öljynerottimella varustettua kaivoa. Kaivot on liitetty pumppaamon kautta jätevesiviemäriin. Työkoneita ei kuitenkaan pestä laitoksella, joten hallissa ei juuri muodostu jätevesiä.

Laitosalueen asfaltoidulta osalta hulevedet johdetaan sadevesikaivon kautta alueen katuojiin, joita pitkin ne kulkeutuvat Longinojan latvaojiin. Alueen länsireunan murskepintaisella osalla hulevedet imeytyvät maaperään.

Energian käyttö ja energiatehokkuus

Työkoneiden ja romujen siirtelyyn käytettävän kaluston energianlähteenä käytetään sähköä ja kevyttä polttoöljyä. Lisäksi työkoneissa tarvitaan hydrauliikka- ja voiteluöljyjä. Polttoleikkauksessa käytetään happi-nestekaasuseosta.

Romutonnia kohden laskettuna energiaa ja polttoaineita käytetään keskimäärin seuraavasti: sähkö 26,6 kWh/t, polttoöljy 3,1 l/t, happikaasu 3,6 kg/t ja nestekaasu 0,4 kg/t.

Liikenne

Laitokselle suuntautuu päivittäin 20 - 50 kuljetusta. Rattitielle liikennöidään yleisiä katuja pitkin Tattariharjuntien ja Tattarisuontien tai Suurmetsäntien kautta.

Paras käyttökelpoinen tekniikka (BAT)

Hakemuksen mukaiselle toiminnalle ei ole käytettävissä Euroopan komission julkaisemaa ns. BREF-vertailuasiakirjaa. Toiminnassa käytetään nykyaikaista ja asianmukaista kalustoa. Laitokselle saapuvien jätteiden alkuperistä ja määristä sekä pois toimitettavien jätteiden toimituspaikoista ja määristä pidetään kirjaa.

Arvio ympäristön kannalta parhaan käytännön (BEP) soveltamisesta

Romumetallin kierrätys ja uudelleenkäyttö vähentää neitseellisten raaka-aineiden käyttöä. Toiminnassa pyritään lajittelemaan ja käsittelemään jätteet siten, että niistä mahdollisimman suuri osa voidaan hyödyntää uusiomateriaalina. Jätteiden vastaanotto on valvottua. Laitos sijaitsee teollisuusalueella, mikä vähentää toiminnasta aiheutuvia vaikutuksia ihmisten terveyteen, viihtyvyyteen ja luonnonympäristöön.

Ympäristökuormitus ja sen rajoittaminen

Päästöt maaperään, vesistöihin ja pohjaveteen

Romua käsitellään ja pääosin myös varastoidaan asfaltoidulla alueella. Laitosalueen sorapintaisella osalla säilytetään lajiteltuja jakeita ja sekaromua siirtolavoilla. Romuakkuja lukuun ottamatta laitoksella ei vastaanoteta eikä käsitellä vaarallisia jätteitä. Romuakkuja ei käsitellä laitoksella ja ne välivarastoidaan siten, että haitallisia aineita ei pääse vuotamaan maaperään. Laitoksella huolletaan ainoastaan toiminnassa käytettävää kalustoa. Kaluston tankkaus ja huolto suoritetaan niille varatuilla paikoilla asfaltoidulla alueella ja hallissa. Työkoneita ja laitteita ei pestä laitosalueella. Huoltohallin kaivojen öljynerottimissa ei ole hälyttimiä, mutta ne tyhjennetään ja puhdistetaan henkilökunnan toimesta kerran kahdessa kuukaudessa. Laitoksen normaalitoiminnasta ei arvioida aiheutuvan päästöjä vesistöön.

Päästöt ilmaan

Päästöt ilmaan aiheutuvat lähinnä työkoneiden ja ajoneuvojen pakokaasuista. Polttoleikkauksessa muodostuu jonkin verran hienopölyä ja muita päästöjä, mutta nämä ovat lähinnä työsuojelullisia ongelmia. Metallin paloittelussa voi myös syttyä pieniä tulipaloja, joista aiheutuu savupäästöjä. Palot sammutetaan nopeasti.

Melu ja tärinä

Laitoksen toiminnassa aiheutuu melua kuormien kippaamisesta, romun siirtelystä ja käsittelystä romupihalla sekä romun kuljetuksista laitokselle ja sieltä pois. Romun käsittelyä tehdään pääasiassa arkisin maanantaista perjantaihin yhdessä vuorossa. Laitoksen läheisyydessä ei ole melulle alttiita kohteita.

Romun käsittelystä ei aiheudu tärinää. Kuljetusten tärinävaikutukset ilmenevät kuljetusreittien välittömässä läheisyydessä.

Jätteet

Toiminnassa muodostuu luokiteltuja romumetallijakeita, jotka toimitetaan edelleen hyödynnettäviksi. Osa laitoksella vastaanotetusta materiaalista voidaan myydä sellaisenaan pienkuluttajille.

Laitokselle tulee romukuormien mukana jonkin verran puutavaraa ja pahvia. Ne kerätään erilleen ja toimitetaan edelleen hyödynnettäviksi. Muita toiminnassa muodostuvia jätteitä ovat sosiaalitilojen sekalainen yhdyskuntajäte, kaluston huolloissa muodostuva öljyjäte sekä pieni määrä muita vaarallisia jätteitä, kuten öljyisiä rättejä, loisteputkia ja paristoja. Laitos on liittynyt järjestettyyn jätehuoltoon. Vaaralliset jätteet säilytetään erillisissä kannellisissa astioissa lukittavassa metallikontissa. Jäteöljyjä varastoidaan 400 litran säiliössä, joka on varustettu suoja-altaalla. Vaaralliset jätteet toimitetaan laitoksiin, joilla on lupa kyseisten jätteiden käsittelylle.

Toiminnan vaikutukset ympäristöön

Laitos sijaitsee kaavoitetulla teollisuusalueella eikä sen vaikutuspiirissä ole herkkiä kohteita tai suojeltavia luonto- tai rakennetun ympäristön kohteita. Toiminnalla ei hakijan mukaan normaalitilanteessa ole vaikutuksia ympäristöön.

Toiminnan ja sen vaikutusten tarkkailu

Hakemuksen liitteenä on 10.5.2017 päivätty jätelain 120 §:n mukainen jätteen käsittelyn seuranta- ja tarkkailusuunnitelma. Lupahakemuksessa ja suunnitelmassa on esitetty toiminnan tarkkailua ja seurantaa koskien mm. seuraavaa:

Laitokselle voi toimittaa kuormia ainoastaan henkilökunnan läsnä ollessa. Aukioloaikojen ulkopuolella alueen portit on lukittu. Kuormat vastaanotetaan valvotusti. Vastaanotetun, käsitellyn ja varastoidun romun laadusta ja määristä sekä toiminnassa muodostuvien muiden jätteiden laadusta, määristä ja toimituspaikoista pidetään kirjaa.

Toiminnassa käytettävää laitteistoa tarkkaillaan työskentelyn aikana aistinvaraisesti ja laitteiden kuntoa ylläpidetään ennakoivalla huollolla.

Toiminnasta aiheutuvaa melua tarkkaillaan aistinvaraisesti toiminnan aikana. Roskaantumista tarkkaillaan ja torjutaan ulkoalueiden säännöllisellä siivoamisella.

Toiminnasta raportoidaan vuosittain ympäristöviranomaiselle. Raportissa esitetään laitoksella vastaanotetun ja käsitellyn materiaalin määrä ja laatu, laitokselta muualle käsittelyyn tai hyödynnettäväksi toimitettujen materiaalien ja jätteiden määrät, laatu ja toimituspaikat, varastossa olevien raaka-aineiden ja jätteiden määrät ja laatu sekä mahdolliset poikkeukselliset tilanteet. Vuosiraportti toimitetaan ympäristönsuojeluviranomaiselle seuraavan vuoden maaliskuun loppuun mennessä.

Poikkeukselliset tilanteet ja niihin varautuminen

Toimintaan liittyviä ympäristöriskejä ovat tulipalot, kaluston öljyvuodot sekä vastaanotetun romun mukana tulevat vaaralliset jätteet.

Polttoleikkauksen yhteydessä syttyvät tulipalot ovat nykyisin erittäin harvinaisia. Pieniä syttymisiä voi satunnaisesti esiintyä, mutta ne saadaan yleensä sammutettua niin, ettei isoja paloja pääse muodostumaan. Paloriskiin on varauduttu alkusammutuskalustolla.

Kaluston öljyvuotoihin on varauduttu riittävällä määrällä öljynimeytysturvetta. Letku- tai laiterikosta ilmoitetaan välittömästi työnjohdolle. Vuodon sattuessa ryhdytään välittömästi tarvittaviin toimenpiteisiin vahingon torjumiseksi ja rajoittamiseksi. Kalusto pidetään kunnossa ja rikkoutuneet laitteet tai niiden osat korjataan välittömästi.

Laitoksella vastaanotettavan romun seassa saattaa olla erilaisia kemikaaleja, kuten öljyjä ja liuottimia, jotka on huomioitava käsittelyssä. Tähän varaudutaan valvomalla kuormien vastaanottoa. Sellaiset osat ja laitteet, joissa saattaa olla vaarallisia aineita, poistetaan ja palautetaan asiakkaalle tai toimitetaan edelleen asianmukaisen luvan omaavaan laitokseen.

Poikkeuksellisiin tilanteisiin varaudutaan henkilökunnan koulutuksella ja ohjeistuksella sekä informoimalla asiakkaita romun laatuvaatimuksista ja muista romun hyödyntämiskelpoisuuteen liittyvistä asioista. Onnettomuustilanteessa ryhdytään välittömästi sammutus- tai suojaustoimenpiteisiin haitallisten vaikutusten estämiseksi ja rajoittamiseksi sekä tehdään ilmoitus alueelliselle pelastuslaitokselle ja ympäristöviranomaiselle.

Toiminnan aloittaminen muutoksenhausta huolimatta

Niemen Romukauppa Oy hakee ympäristönsuojelulain 199 §:n perusteella lupaa hakemuksen mukaisen toiminnan aloittamiselle mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta. Hakemuksen perusteluna hakija esittää, että laitoksella jatketaan jo olemassa olevaa toimintaa. Toiminnalla on voimassa oleva ympäristölupa, jossa on määritetty toiminnan ympäristövaikutukset sekä niiden vähentämiseksi ja tarkkailemiseksi tehtävät toimenpiteet. Nyt haetaan lupaa samalle toiminnalle ainoastaan sillä muutoksella, että vuosittain vastaanotettavan ja käsiteltävän romun määrä nousee. Romuakkujen vastaanottoon ja välivarastointiin ei liity käsittelytoimia. Hakemuksen mukainen toiminnan muutos ei näin ollen vaikuta merkittävästi jo olemassa olevan toiminnan ympäristövaikutuksiin tai -riskeihin. Toiminta on alueella voimassa olevien asema- ja yleiskaavojen mukaista. Toiminta on järjestetty siten, ettei siitä aiheudu terveyshaittaa, haittaa luonnolle ja sen toiminnoille, luonnonvarojen käyttämisen vaikeutumista tai ympäristön yleisen viihtyvyyden, kulttuuriarvojen tai virkistyskäyttöön soveltuvuuden vähentymistä eikä vedenhankinnan vaikeutumista.

Toiminnalle on asetettu tällä hetkellä 2 500 euron suuruinen vakuus, jonka tarkoituksena on turvata jätehuollon, seurannan ja tarkkailun sekä toiminnan lopettamisessa tai sen jälkeen tarvittavien toimien järjestäminen. Haettu toiminnan muutos ei vaikuta toiminnan lakatessa merkittävästi sellaisiin tarvittaviin välittömiin lopettamistoimenpiteisiin eikä jälkitarkkailun järjestämiseen, joita ei voitaisi huomioida lupaehdoissa. Toiminnassa ei myöskään muodostu sellaisia jätemääriä, joiden kuljettamisesta ja käsittelystä aiheutuisi kustannuksia. Alueelle tuotavat ja siellä varastoitavat materiaalit ovat pääosin rahallisen arvon omaavia hyödyntämiskelpoisia materiaaleja. Täytäntöönpanolle muutoksenhausta huolimatta on siten olemassa ympäristönsuojelulain 199 §:n edellyttämät perusteet. Täytäntöönpano ei tee muutoksenhakua hyödyttömäksi, sillä mikäli lupaehtoihin tulisi muutoksenhaun johdosta muutoksia, voidaan tilanne tarvittaessa palauttaa voimassa olevaa ympäristölupaa vastaavaksi kuljettamalla laitokselle tuodut materiaalit muualle käsittelyyn ja rajoittamalla materiaalin vastaanottoa.

Hakija esittää toiminnan aloittamiselle muutoksenhausta huolimatta 2 500 euron vakuutta.

Lupahakemuksen käsittely

Lupahakemusta on muutettu 21.6.2017 koskien laitoksella vastaanotettavien ja välivarastoitavien romuakkujen määrää.

Lupahakemuksesta tiedottaminen

Lupahakemuksen vireilläolosta on tiedotettu Helsingin kaupungin ilmoitustaululla ja ympäristökeskuksen verkkosivuilla 29.5. - 28.6.2017 olleella kuulutuksella sekä kirjeellä naapureille ja asukasyhdistyksille. Hakemuksen johdosta ei ole jätetty muistutuksia.

Kaupunkiympäristön toimialan palvelut ja luvat -palvelukokonaisuuden ympäristö-palveluiden ympäristöterveys-yksikön päällikkö, jolle kunnan terveydensuojeluviranomaiselle kuuluvien lausuntojen antaminen on delegoitu (kaupunginhallituksen johtamisen jaosto 22.5.2017, 96 §), toteaa, että ympäristö-palveluiden ympäristönsuojelu-yksikön ympäristö- ja lupajaoston päätettäväksi valmistelemassa asiassa on terveydensuojeluun liittyvät näkökohdat otettu riittävästi huomioon eikä erillisen lausunnon antamista ole pidettävä tarpeellisena.

Tarkastukset

Laitokselle on tehty 6.9.2017 tarkastuskäynti. Tarkastuksesta laadittu pöytäkirja on liitetty hakemusasiakirjoihin.

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston ratkaisu

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päättää myöntää ympäristönsuojelulain 27 §:n mukaisen ympäristöluvan Niemen Romukauppa Oy:n toiminnan olennaiselle muuttamiselle osoitteessa Rattitie 12 - 14 hakijan antamien selvitysten mukaisesti ja seuraavin lupamääräyksin:

Toimintaa koskevat määräykset

  1. Laitoksella saa vuosittain vastaanottaa, lajitella ja paloitella yhteensä enintään 19 700 tonnia rauta- ja teräsromua (020110, 170405, 191001, 191202), peltiromua (160117, 170405), ei-rautametalliromua (160118, 170401, 170402, 170403, 170404, 170406, 170407, 200140), sähkö- ja elektroniikkalaiteromua (160214) sekä kaapeliromua (170411).

    Lisäksi laitoksella saa vuosittain vastaanottaa yhteensä 50 tonnia romuakkuja (160601*, 160602*, 200133*, 200135*).

    Muiden kuin edellä lueteltujen jätteiden vastaanotto laitokselle on kielletty. Jätteiden laadun toteamiseksi kuormat on tarkastettava silmämääräisesti ennen niiden kippaamista kentälle sekä kippaamisen yhteydessä. Mikäli alueelle tuodussa kuormassa havaitaan olevan muuta jätettä kuin mitä alueelle on sallittua tuoda, on kuorma palautettava lähettäjälle tai ohjattava sellaiseen vastaanottopaikkaan, jolla on lupa vastaanottaa kuorman sisältämää jätettä. Mahdolliset jätekuormien mukana alueelle tulevat vähäiset määrät vaarallista jätettä tai muuta jätettä, jota alueelle ei ole lupa ottaa vastaan, on eroteltava muusta jätteestä, varastoitava jätteen laadun edellyttämällä tavalla ja toimitettava jätteen laadun mukaisiin vastaanottopaikkoihin. (YSL 52, 58 §, JL 29 §)
  2. Laitoksella vastaanotettuja jätteitä saa laitoksella varastoida kerralla enintään 1 820 tonnia, josta romuakkujen osuus saa olla enintään 20 tonnia. Edellä mainitun kerrallaan varastoitavan jätemäärän täyttyessä alueelle ei saa vastaanottaa uutta jätettä ennen kuin varastointimäärä saadaan jätteen edelleen toimitusten myötä pysymään sallitulla tasolla. (YSL 52, 58 §)
  3. Tuottajavastuun piiriin kuuluvien jätteiden vastaanotto on tehtävä yhteistoiminnassa tuottajan kanssa. Luvanhaltijan on tehtävä kyseisen tuottajan tai tuottajayhteisön kanssa kirjallinen sopimus tai vastaava asiakirja, josta selviää yhteistyökumppanin nimi ja yhteistoiminnan alkamispäivä. Asiakirjasta on myös selvittävä, mitä tuottajavastuun piiriin kuuluvaa jätettä sopimus koskee. Asiakirjat on pyydettäessä esitettävä valvontaviranomaiselle. (JL 47 §)
  4. Jätteenkäsittelyaseman toimintaa ja toiminnan tarkkailua varten on määrättävä näistä asioista vastuussa oleva asemanhoitaja, jonka nimi ja yhteystiedot tulee toimittaa ympäristönsuojeluyksikköön. (YSL 52 §, JL 141 §)
  5. Laitokselle saapuvat jätteet on lajiteltava javarastoitava asianmukaisesti omissa kasoissa varastopaikoilla tai vaihtolavoilla. (YSL 52, 58 §, JL 15 §)
  6. Vaaralliset jätteet on varastoitava lukittavissa tiloissa, tiiviissä, suljetuissa ja asianmukaisesti merkityissä astioissa, säiliöissä tai pakkauksissa.
     
    Romuakkujen varastoinnissa on noudatettava paristoista ja akuista annettua valtioneuvoston asetusta (520/2014) eli varastointi tulee tehdä tiloissa, joissa on läpäisemättömät pintakerrokset ja soveltuva säänkestävä kate, tai vaihtoehtoisesti varastointi tulee tehdä soveltuvissa säiliöissä.
    Nestemäiset vaaralliset jätteet on varastoitava suoja-altaalla tai reunakorokkein varustetussa tilassa siten, että mahdollisessa vuototapauksessa nesteet saadaan kerättyä talteen.

    Vaarallisia jätteitä ei saa sekoittaa keskenään eikä muihin jätteisiin tai aineisiin. Vaarallisten jätteiden pakkauksissa on oltava jätteen laatua ja vaarallisuutta osoittavat merkinnät. Pakkaukseen tulee merkitä tarvittavat tiedot ja varoitukset turvallisuuden ja jätteen asiallisen käsittelyn varmistamiseksi. (YSL 16, 17, 52 §, JL 13, 16, 17 §, VNa 520/2014)
  7. Laitoksella vastaanotettu romu ja toiminnassa muodostuvat muut jätteet on toimitettava edelleen käsittelyyn varastointitilojen riittävyyteen ja laitoksen toimintaan nähden riittävän usein. Jätteet on toimitettava paikkaan, jolla on ympäristönsuojelulain mukainen lupa tai ympäristönsuojelun tietojärjestelmään rekisteröinnin perusteella oikeus vastaanottaa kyseisiä jätteitä. Jätteet on toimitettava hyödynnettäviksi ensisijaisesti aineena ja toissijaisesti energiana siten, että kaatopaikalle loppusijoitettavaa jätettä muodostuu mahdollisimman vähän.

    Vaaralliset jätteet on toimitettava säännöllisesti, vähintään kerran vuodessa vastaanottajalle, jonka ympäristöluvassa on hyväksytty kyseisen jätteen vastaanotto ja/tai käsittely. Vaarallisia jätteitä luovutettaessa on jätteen siirrosta laadittava jätelain 121 §:n mukainen siirtoasiakirja. Siirtoasiakirja tai sen jäljennös on säilytettävä vähintään kolmen vuoden ajan.

    Jätteet saa luovuttaa vain sellaiselle jätteen kuljettajalle, joka on rekisteröitynyt jätehuoltorekisteriin. (YSL 52, 58 §, JL 8, 29, 121 §)
  8. Jätteiden vastaanotto, käsittely, varastointi ja kuormaus on järjestettävä siten, ettei toiminnoista aiheudu maaperän ja pohja- tai pintaveden pilaantumista tai pilaantumisen vaaraa, maiseman rumentumista, roskaantumista, usein toistuvaa kohtuutonta melu-, pöly- tai muuta vastaavaa haittaa tai häiriötä ympäristölle. Laitosalue on pidettävä siistinä ja laitoksen ympäristöön mahdollisesti levinneet roskat on kerättävä pois viipymättä. (YSL 52 §, JL 13, 72, 73 §)
  9. Asiaton pääsy ja jätteen luvaton tuonti laitosalueelle on estettävä valvonnalla ja rakenteellisin keinoin. Laitosalueen portit on pidettävä lukittuina muina kuin laitoksen aukioloaikoina. (YSL 52 §)
  10. Työkoneiden käyttämä polttoaine on varastoitava kaksoisvaipallisessa säiliössä tai säiliö on varustettava kiinteällä nestetiiviillä valuma-altaalla. Altaan tilavuuden on oltava vähintään 110 % säiliön tilavuudesta. Säiliön on oltava varustettu ylitäytönestolaitteella. Polttoaineen jakelulaitteen täyttöpistooli on lukittava, kun alueella ei työskennellä, tai pistooli on oltava sijoitettu lukittuun tilaan.

    Voiteluöljyt ja muut mahdolliset kemikaalit on varastoitava suoja-altaalla tai reunakorokkein varustetussa tilassa siten, että mahdollisessa vuototapauksessa nesteet saadaan kerättyä talteen. (YSL 16, 17, 52 §) 
  11. Työkoneita saa huoltaa vain huoltohallissa, josta jätevedet johdetaan öljynerottimien kautta jätevesiviemäriin. Öljynerottimet on varustettava öljytilan täyttymisestä ilmoittavalla hälyttimellä. Hälyttimien toimivuus on tarkistettava ja erottimiin kertynyt sakka ja öljyinen pintaosa on poistettava säännöllisesti, vähintään kerran vuodessa.  

    Öljynerottimien varustus on saatettava tämän määräyksen mukaiseksi 31.12.2017 mennessä. (YSL 52 §) 
  12. Vahinko- tai onnettomuustilanteessa maaperään päässeet vaaralliset kemikaalit on kerättävä välittömästi talteen. Vahinkotapausten varalta toiminnanharjoittajalla on oltava imeytysainetta ja kalustoa vuotojen keräämiseksi.

    Häiriötilanteista tai onnettomuuksista, kuten öljyvuodoista, joissa aiheutuu päästöjä maaperään tai muuta ympäristön pilaantumisen vaaraa, sekä muista poikkeavista tilanteista on ilmoitettava viipymättä Helsingin kaupungin ympäristönsuojeluyksikköön ja pelastuslaitokselle. Ympäristöviranomainen voi ilmoituksen johdosta antaa määräyksiä, jotka ovat tarpeen ympäristön pilaantumisen estämiseksi tai maaperän puhdistamiseksi. (YSL 52 ja 58 §)
  13. Laitoksen toiminnassa on noudatettava hakemuksen liitteenä olevaa, 10.5.2017 päivättyä jätteen käsittelyn seuranta- ja tarkkailusuunnitelmaa. Toiminnasta on pidettävä kirjaa suunnitelman mukaisesti.

    Luvanhaltijan on toimitettava Helsingin kaupungin ympäristönsuojeluyksikköön vuosittain helmikuun loppuun mennessä edellisen vuoden toimintaa koskeva kirjallinen raportti, joka sisältää ainakin seuraavat edellistä toimintavuotta koskevat tiedot:

    - laitoksella vastaanotettujen ja toiminnassa muodostuneiden jätteiden määrät ja jätenimikkeet 
    - edelleen toimitettujen jätteiden määrät, jätenimikkeet ja toimituspaikat
    - laitoksella vuodenvaihteessa varastossa olevien jätteiden määrät ja jätenimikkeet
    - tiedot öljynerottimien tarkastuksista ja tyhjennyksistä
    - tiedot poikkeuksellisista tilanteista ja niihin liittyneistä toimenpiteistä. (YSL 62, 172 §, JL 118, 120 §)
  14. Toimintaan suunnitelluista muutoksista sekä toiminnan keskeyttämisestä tai lopettamisesta on ilmoitettava kirjallisesti kaupunkiympäristön toimialan palvelut ja luvat -palvelukokonaisuuden ympäristöpalveluiden ympäristönsuojelu-yksikölle vähintään kolme kuukautta etukäteen.
    Toiminnan päätyttyä laitosalue ja sen ympäristö on siivottava ja puhdistettava sekä saatettava sellaiseen kuntoon, ettei se toiminnan päättymisen jälkeen aiheuta terveyshaittaa, maaperän ja ympäristön pilaantumista tai sen vaaraa tai muuta merkittävää haittaa.

    Toiminnan lopettamista koskevaan ilmoitukseen on liitettävä selvitys laitosalueen jälkihoidosta ja kunnostustarpeesta. Selvityksen perusteella ympäristönsuojeluviranomainen voi antaa määräyksiä laitosalueen kunnostamisesta. (YSL 52 §)

Päätöksen perustelut

Yleisperustelut

Niemen Romukauppa Oy:n toiminnan muuttaminen lupahakemuksessa annettujen selvitysten sekä lupamääräysten mukaisesti täyttää toiminnan ympäristönsuojelulain mukaiset edellytykset. Toiminnasta ei aiheudu terveyshaittaa, merkittävää ympäristön pilaantumista tai sen vaaraa, pohjaveden tai maaperän pilaantumista, erityisten luonnonolosuhteiden huonontumista, roskaantumista tai kohtuutonta rasitusta naapureille. Toiminnanharjoittajalla on toimintaan riittävä asiantuntemus.

Lupamääräysten perustelut

  1. Ympäristönsuojelulain 58 §:n mukaan jätteen käsittelyä koskeva ympäristölupa voidaan rajoittaa tietynlaisen jätteen käsittelyyn. Toiminnanharjoittaja on hakenut lupaa määräyksen mukaisen jätteen käsittelyyn eikä lupa oikeuta muunlaisen jätteen vastaanottoon tai muuhun jätteen käsittelyyn. Laitokselle saattaa kuormien seassa kuitenkin kulkeutua myös mm. vaarallisia jätteitä, joiden säilytystä ja jatkokäsittelyä koskien on tarpeen antaa määräyksiä.
  2. Luvassa on tarpeen määritellä alueella kerrallaan varastoitavan jätteen enimmäismäärä, jotta voidaan estää suuren jätevaraston muodostuminen ja välttää siitä seuraavia ympäristöhaittoja.
  3. Lupamääräys on tarpeen, koska akut sekä sähkö- ja elektroniikkalaiteromu kuuluvat tuottajavastuun piiriin. Määräys on annettu jätelain tuottajavastuun noudattamisen varmistamiseksi ja valvonnallisista syistä.
  4. Laitoksen yhteyshenkilön tiedot ovat tarpeen valvontaa varten.
  5. Jätelain 15 §:n mukaan lajiltaan ja laadultaan erilaiset jätteet on kerättävä ja pidettävä jätehuollossa toisistaan erillään siinä laajuudessa kuin se on terveydelle tai ympäristölle aiheutuvan vaaran tai haitan ehkäisemiseksi, 8 §:n 1 momentissa säädetyn etusijajärjestyksen noudattamiseksi taikka jätehuollon asianmukaiseksi järjestämiseksi tarpeellista sekä teknisesti ja taloudellisesti mahdollista.
  6. Vaarallisten jätteiden varastointimääräykset ovat tarpeen, jotta toiminnasta ei aiheutuisi vaaraa tai haittaa turvallisuudelle, terveydelle, maaperälle, pohjavedelle tai muulle ympäristölle. Vaarallisten jätteiden pakkaamis- ja merkintävelvollisuus perustuu jätelain 16 §:ään. Kielto sekoittaa vaarallisia jätteitä keskenään on annettu jätelain 17 §:n mukaisesti.
  7. Jätteen ammattimainen käsittely on luvanvaraista. Siirtoasiakirjamenettelyllä voidaan varmistaa, että käsitellyt jätteet ovat tämän ympäristöluvan mukaisia ja että ne on toimitettu luvallisiin vastaanottopaikkoihin. Jätettä saavat ammattimaisesti kuljettaa vain jätehuoltorekisteriin merkityt toiminnanharjoittajat. Jätteen jatkokäsittelyssä on pyrittävä noudattamaan jätelain 8 §:n mukaista etusijajärjestystä.
  8. Jätelain 13 §:n mukaan jätteestä tai jätehuollosta ei saa aiheutua vaaraa tai haittaa terveydelle tai ympäristölle, roskaantumista, yleisen turvallisuuden heikentymistä taikka muuta näihin rinnastettavaa haittaa.
  9. Määräys ulkopuolisten pääsyn ja jätteen luvattoman tuonnin estämisestä on tarpeen, jotta voidaan torjua ympäröivän alueen roskaantumista ja maisemahaittoja. Laitosalueen porttien lukitseminen muina kuin aukioloaikoina estää osaltaan alueen luvattoman käytön ja vähentää ilkivaltaa.
  10. Polttoaineiden ja muiden kemikaalien varastointia koskevalla määräyksellä estetään kemikaalien pääsy maaperään ja siitä aiheutuva maaperän sekä pinta- ja pohjaveden pilaantuminen.
  11. Määräys on annettu pintavesiin ja viemäriverkostoon kohdistuvan kuormituksen vähentämiseksi ja vesiin kohdistuvista päästöistä aiheutuvan pilaantumisen ehkäisemiseksi.
  12. Häiriö- ja poikkeustilanteisiin varautuminen sekä ilmoitus- ja toimintavelvoite on annettu välittömän ympäristövahingon torjumiseksi ja valvonnan toteuttamiseksi.
  13. Kirjanpitoa ja raportointia koskeva määräys on tarpeen valvonnan toteuttamiseksi.
  14. Ympäristöluvassa on annettava toiminnan lopettamista koskevat määräykset. Jätteiden vastaanoton lakattua hyödyntämis- tai käsittelypaikassa, tai sen osassa, on käytetty paikka viipymättä saatettava sellaiseen kuntoon, ettei siitä käytöstä poistamisen jälkeen aiheudu vaaraa tai haittaa. Toiminnan päätyttyä luvan haltija vastaa edelleen lupamääräysten mukaisesti tarvittavista toimista pilaantumisen ehkäisemiseksi, vaikutusten selvittämisestä ja tarkkailusta. Toiminnan muuttamisesta on ilmoitettava valvovalle viranomaiselle, jotta tällä on mahdollisuus tarvittaessa arvioida muutoksen merkittävyyttä sekä toiminnan luvanmukaisuutta. Lupaviranomainen voi tarvittaessa antaa erillisiä määräyksiä toiminnan lopettamista koskien.

Luvan voimassaolo

Tämä päätös annetaan julkipanon jälkeisenä arkityöpäivänä, jolloin sen katsotaan tulleen asianosaisen tietoon. Julkipanopäivä vastaa pöytäkirjan nähtävilläolopäivää.

Päätös korvaa ympäristölautakunnan Niemen Romukauppa Oy:lle myöntämän ympäristöluvan 24.2.2009 (62 §). Päätös on voimassa toistaiseksi.

Jos asetuksella annetaan lupaan sisältyviä määräyksiä ankarampia säännöksiä tai luvasta poikkeavia säännöksiä luvan voimassaolosta tai tarkistamisesta, on asetusta luvan estämättä noudatettava. (YSL 70 §)

Lupapäätöksen muuttamisen ja peruuttamisen perusteista on säädetty ympäristönsuojelulain 89 ja 93 §:ssä.

Päätöksen täytäntöönpano

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päättää määrätä, että päätöksen mukainen toiminta voidaan muutoksenhausta huolimatta aloittaa lupapäätöstä noudattaen. Toiminnalle on jo aikaisemmin asetettu 2 500 euron suuruinen vakuus. Tämän summan katsotaan riittävän ympäristön saattamiseksi ennalleen lupapäätöksen kumoamisen tai lupamääräysten muuttamisen varalle. Näin ollen lisävakuuden määräämiselle ei ole tarvetta. Määräystä annettaessa on otettu huomioon, että kyseessä oleva toiminta ei juuri lisää alueella ennestään olevien toimintojen tuottamaa ympäristökuormitusta. Toiminnan aloittaminen ei tee muutoksenhakua hyödyttömäksi. (YSL 199 §)

Sovelletut säännökset

Ympäristönsuojelulaki (527/2014) 6 - 8, 16, 17, 27, 29, 43, 44, 48, 49, 52, 58, 59, 62, 70, 84, 85, 87, 89, 93, 94, 172, 190, 199 ja 205 §

Valtioneuvoston asetus ympäristönsuojelusta (713/2014) 2, 6, 8, 11, 14, 15 ja 20 §

Jätelaki (646/2011) 8, 13, 15, 16, 17, 29, 47, 72, 73, 118, 120, 121 ja 141 §

Valtioneuvoston asetus paristoista ja akuista (520/2014) 9 §

Käsittelymaksu ja sen määräytyminen

Ympäristölautakunnan 19.5.2015 (209 §) hyväksymän taksan mukainen ympäristölupahakemuksen käsittelymaksu on 2 205,00 euroa. Lasku toimitetaan erikseen Helsingin kaupungin taloushallintopalveluliikelaitoksesta.

Lupapäätöksestä tiedottaminen

Päätöksestä kuulutetaan julkisesti Helsingin kaupungin ilmoitustaululla.

Muutoksenhaku

Päätökseen saa hakea muutosta Vaasan hallinto-oikeudelta. Valitusosoitus on liitteenä.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 20.10.2017

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella Vaasan hallinto-oikeudelta.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta

  • asianosainen
  • se, jonka oikeutta tai etua päätös saattaa koskea
  • rekisteröity yhdistys tai säätiö, jonka tarkoituksena on ympäristön-, terveyden- tai luonnonsuojelun taikka asuinympäristön viihtyisyyden edistäminen ja jonka toiminta-alueella kysymyksessä olevat ympäristövaikutukset ilmenevät
  • toiminnan sijaintikunta ja muu kunta, jonka alueella toiminnan ympäristövaikutukset ilmenevät
  • elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus sekä toiminnan sijaintikunnan ja vaikutusalueen kunnan ympäristönsuojeluviranomainen
  • muu asiassa yleistä etua valvova viranomainen.
Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Päätöksen katsotaan tulleen valitukseen oikeutettujen tietoon silloin, kun se on julkipanon jälkeen annettu.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen ja valituksen toimittaminen

Valitusviranomainen on Vaasan hallinto-oikeus.

Vaasan hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
Vaasan hallinto-oikeus
 
PL 204
 
65101 VAASA
Faksinumero:
029 56 42760
Käyntiosoite:
Korsholmanpuistikko 43
 
65100 VAASA
Puhelinnumero:
029 56 42780

Hallinto-oikeuden aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.00-16.15.

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Vaasan hallinto-oikeudessa valituksen käsittelystä perittävä oikeudenkäyntimaksu on 250 euroa. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Kirjaamon asiointiosoitteet ovat seuraavat:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
Helsingin kaupungin kirjaamo
 
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700
 

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15-16.00.

Sulje

Esittelijä

vs. yksikön päällikkö
Jari-Pekka Pääkkönen

Lisätietojen antaja

Leona Silberstein, ympäristötarkastaja, puhelin: +358 9 310 36883

leona.silberstein@hel.fi