Kaupunkiympäristön toimialajohtajan vahingonkorvauksia koskevan toimivallan siirtäminen
Kaupunkiympäristön toimialajohtajan vahingonkorvauksia koskevan toimivallan siirtäminen
Päätös
Kaupunkiympäristön toimialajohtaja päätti siirtää hallintosäännön 14 luvun 1 §:n 2 momentin 3 kohdan mukaista toimivaltaansa päättää vahingonkorvauksesta silloin, kun kaupunki on toimialaa koskevissa asioissa korvausvelvollinen, taikka vahingon korvaaminen katsotaan kohtuulliseksi seuraavasti:
1 Vahingonkorvauslakiin tai muuhun erityislainsäädäntöön perustuvissa asioissa:
- hallinto- ja lakipalvelun lakipalvelut-yksikön päällikkö päättää vahingonkorvauksesta silloin, kun vahingonkorvausvaatimuksen määrä on enintään 5 000 euroa
- hallinto- ja lakipalvelun hallintopäällikkö päättää vahingonkorvauksesta silloin, kun vahingonkorvausvaatimuksen määrä on enintään 15 000 euroa
- hallintojohtaja päättää vahingonkorvauksesta silloin, kun vahingonkorvausvaatimuksen määrä on yli 15 000 euroa.
2 Sopimukseen perustuvaan vahingonkorvaukseen perustuvissa asioissa:
- rakennuttaminen-palvelun yksikön päällikkö päättää rakennusurakka- ja infraurakkasopimusten osalta vahingonkorvauksesta silloin, kun vahingonkorvauksen määrä on enintään 100 000 euroa, rakennuttamispäällikkö päättää ko. vahingonkorvauksesta silloin, kun vahingonkorvauksen määrä on enintään 500 000 euroa, ja kaupungininsinööri päättää ko. vahingonkorvauksesta silloin, kun vahingonkorvauksen määrä on yli 500 000 euroa
- asuntotuotantopäällikkö päättää kaupungin omaan asuntotuotantoon kuuluvan sopimuksen osalta vahingonkorvauksesta asuntotuotantorahastossa olevilla rahoilla silloin, kun vahingonkorvauksen määrä on enintään 500 000 euroa
- muilta osin palvelukokonaisuusjohtaja päättää palvelukokonaisuuteen kuuluvan sopimuksen osalta vahingonkorvauksesta.
Päätöksen perustelut
Kohta 1
Toimivallan siirron tarkoituksena on, että päätöksenteko tapahtuisi toiminnallisesti tarkoituksenmukaisella tasolla. Kaupunkiympäristön toimialalla vahingonkorvaushakemusten vuosittainen määrä on suuri, minkä vuoksi päätöksentekoon liittyvää toimivaltaa on syytä jakaa useammalle viranhaltijalle. Vahingonkorvausvaatimusten määrä vaihtelee myös vuosittain, ja syynä ovat usein sääolosuhteet.
Toimivaltajaon peruste on aiemman organisaation tilannetta vastaten esitetyn vahingonkorvausvaatimuksen määrä. Alle 5000 euroon jäävät vahingonkorvausvaatimukset ovat usein pieniä henkilö- tai esinevahinkoja, esimerkiksi ajoneuvovahinkoja. Tätä suuremmat mutta kuitenkin alle 15 000 euron jäävät vahingonkorvaushakemukset puolestaan ovat usein henkilövahinkoja, esimerkiksi liukastumisiin liittyviä, joihin liittyy kivun, säryn ja tilapäisen haitan sekä ansionmenetyksen korvaamista. Yli 50 000 ylittävät vahingonkorvausvaatimukset ovat usein vakavia tai poikkeuksellisia henkilö- tai esinevahinkoja, esimerkiksi vesivahinkoja tai henkilövahinkoja, joihin liittyy merkittäviä hoito- tai ansionmenetyskuluja.
Kohta 2
Sopimukseen perustuvan vahingonkorvausvastuun osalta tarkoituksenmukaista on siirtää toimivalta palvelukokonaisuusjohtajalle omaan palvelukokonaisuuteensa kuuluvan sopimuksen osalta.
Rakennus- ja infraurakkasopimusten osalta vahingonkorvausmäärät voivat nousta suuriksi, joten niissä on tarkoituksenmukaista jakaa päätösvaltaa myös rakennuttamispäällikölle ja rakennuttaminen-palvelun yksikön päälliköille.
Kaupungin omassa asuntotuotannossa voi yksittäisessä tapauksessa vahingonkorvaukset nousta suuriksi. Kaupunginhallituksen johtamisen jaosto on delegoinut päätöksellään 22.5.2017 asuntotuotantopäällikölle erityishankintavaltuutuksella hankkia asuntotuotantorahastossa olevilla rahoilla 500 000 eurolla/hanke urakoita ja muita palveluita kaupungin oman asuntotuotannossa syntyvien vahinkojen korjaamiseksi. Tällä toimivallan siirrolla asuntotuotantopäällikön oikeus päättää vahingonkorvauksista yhdenmukaistetaan saman suuruiseksi kuin tämän oikeus päättää vahinkojen korjaamisesta johtuvista hankinnoista.
Päätös tullut nähtäväksi 08.12.2024
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun pöytäkirja on asetettu yleisesti nähtäväksi.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Lisätietojen antaja
Suvi Kokkonen, lakimies, puhelin: 09 310 39952