Vahingonkorvaus autolle tapahtuneesta vahingosta
Vahingonkorvaus autolle tapahtuneesta vahingosta
Päätös
Hallintopäällikkö päätti myöntää kohtuussyistä ********** vaatimuksen enemmälti hyläten vahingonkorvausta 300 euroa hänen autonsa konepellin korjaamisesta aiheutuneista kustannuksista.
Päätöksen perustelut
********** on vaatinut 19.6.2017 Helsingin kaupungille saapuneella vahingonkorvaushakemuksella noin 500 euron suuruista korvausta auton vahingoittumisesta. Vahinkoilmoituksen mukaan Tahvonlahden ala-asteen koulun oppilaat olivat 23.5.2017 pelanneet jalkapalloa koulun pihalla ja pallo oli lentänyt vahingossa korkealle aidan taakse. Pallo oli osunut vahingonkärsijän autoon, joka oli pysäköitynä aidan taakse. Auton konepeltiin oli tullut korjausta vaativa lommo. Kustannusarvio vahingosta on n. 500 euroa. Arviosta ei ole toimitettu tositetta.
Tapahtuneen johdosta rehtori otti aiemmin yhteyttä toimialan lakimieheen. Tuolloin selvisi, että pelaaminen on sallittua pihalla eikä oppilaiden valvontaa ollut laiminlyöty. Kuten hakemuksestakin ilmenee, on pallo lentänyt vahingossa aidan yli eikä mitään moitittavuutta oppilaan toiminnassa ollut ilmennyt.
Lakimies on käynyt paikan päällä 12.9.2017. Koulun alueen ympärillä kulkee n. puolentoista metrin korkuinen tavanomainen aita. Gunillantieltä erkanevan koulun pihalle johtavan tienpätkän varrella on merkitty seitsemän pysäköintipaikkaa. Etäisyys siitä, mistä pallo on todennäköisesti kimmonnut auton konepellille, on n. 10 metriä.
Lähtökohtaisesti jokainen joutuu kärsimään kohdalleen sattuvat epäedulliset tapahtumat. Vaikka vahinko on syntynyt, vaaditaan korvausvelvollisuuden syntymiseen joku peruste. Muuten vahinko jää kärsijän itsensä vastattavaksi.
Vahingonkorvauslain 2 luvun 1 §:n mukaan se, joka tahallisesti tai tuottamuksesta aiheuttaa toiselle vahingon, on velvollinen korvaamaan sen. Tuottamuksella tarkoitetaan varomattomuutta, huolimattomuutta, ajattelemattomuutta tai taitamattomuutta tai että jotakin laiminlyödään. Saman lain 3 luvun 1 §:n mukaan työnantaja on velvollinen korvaamaan vahingon, jonka työntekijä virheellään tai laiminlyönnillään työssä aiheuttaa.
Asiassa saadun selvityksen perusteella ei kasvatuksen ja koulutuksen toimiala ole eikä myöskään ao. oppilaan voida katsoa olevan asiassa vahingonkorvauslain nojalla korvausvelvollinen. Kaupunki voi myöntää vahingonkorvausta, kun vahingon korvaaminen katsotaan kohtuulliseksi.
Kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja päätti 21.5.2017 (§ 23) hallintosäännön 14 luvun 1 §:n perusteella siirtää toimivaltaansa siten, että hallintopäällikkö päättää vahingonkorvauksesta silloin, kun kaupunki on toimialaa koskevissa asioissa korvausvelvollinen, taikka vahingon korvaaminen katsotaan kohtuulliseksi, Stadin ammattiopisto ja Stadin aikuisopisto pois lukien ja haettava määrä on enintään 5 000 euroa.
Muutoksenhakuohjauksesta hallintopäällikkö toteaa seuraavaa: Vahingon korvaamisessa on kyse yksityisoikeudellisesta asiasta, jonka käsittely kuuluu yleiselle tuomioistuimelle. Oikaisuvaatimuksena voidaan tutkia, onko päätöksen tehnyt toimivaltainen viranomainen, onko tapahtunut menettelyvirhe tai jokin muu laillisuusvirhe.
Päätös tullut nähtäväksi 07.12.2024
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun pöytäkirja on asetettu yleisesti nähtäväksi.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Lisätietojen antaja
Merja Aalto-Setälä, lakimies, puhelin: 09 310 86350