Määrärahan myöntäminen Euroopan lääkeviraston EMA:n hakemiseksi Helsinkiin

Ennen vuotta 2019 julkaistujen asioiden otsikkona näytetään päätöksen otsikko.
HEL 2017-007663
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 154
Tämä toimielin tai virka on lakkautettu

Määrärahan myöntäminen Euroopan lääkeviraston EMA:n hakemiseksi Helsinkiin

Kansliapäällikkö/U

Päätös

Kansliapäällikkö päätti myöntää kaupunginkanslian elinkeino-osaston käytettäväksi vuonna 2017 enintään 85 000 euroa (alv 0 %) talousarviokohdalta 1 30 01 Kaupunginhallituksen käyttövarat, tulosyksiköltä 1000021 (yritys 1000) projekti 1040201050, Euroopan lääkeviraston EMA:n hakuun liittyviin selvitys-, markkinointi- ja muihin kustannuksiin.

Päätöksen perustelut

Lontoossa sijaitsevan Euroopan lääkeviraston (European Medicines Agency, EMA) pääkonttorin sijainnista tehdään uusi päätös Ison-Britannian erotessa Euroopan unionista. Sosiaali- ja terveysministeriö koordinoi Suomen osallistumista sijaintipaikkaa koskevaan kansainväliseen hakuun. Kilpailussa ovat mukana useat eurooppalaiset kaupungit, muun muassa Tukholma ja Kööpenhamina.

Euroopan lääkeviraston tehtävänä on arvioida ja valvoa Euroopan unionin jäsenvaltioissa kehitettyjen lääkevalmisteiden turvallisuutta. Lisäksi virasto tukee uusien lääkevalmisteiden kehitystä tarjoamalla tieteellistä asiantuntijaneuvontaa, koordinoi lääketeknologia-alan yrityksiin kohdentuvia tarkastuksia sekä tarjoaa viranomaisille tietojärjestelmäpalveluita Euroopan unionin lääkealaa koskevien säädösten noudattamisen varmistamiseksi.

Viraston sijoittumisella Helsinkiin olisi merkittäviä elinkeinopoliittisia vaikutuksia. Yhtenä EU:n suurimmista virastoista EMA työllistää lähes 900 henkilöä. Viraston toimintaan liittyvät tapaamiset ja tapahtumat merkitsevät yhteensä noin 30 000 hotelliyöpymistä vuosittain. Sijoittuminen Helsinkiin edistäisi korkean osaamisen työpaikkojen määrän kasvua, vahvistaisi Helsingin profiilia eurooppalaisena lääke-, hyvinvointi- ja terveysteknologia-alan keskittymänä sekä houkuttelisi kaupunkiin kansainvälisiä asiantuntijavieraita.

Sijoittumispaikkaa koskevien hakemusten arvioinnissa käytettäviin keskeisiin kriteereihin sisältyvät erinomainen kansainvälinen saavutettavuus ja paikalliset kulkuyhteydet, riittävä hotellikapasiteetti sekä pätevän henkilöstön pysyvyyttä edistävät tekijät, mukaan lukien monipuoliset työmarkkinat puolisoiden työllistymiseksi sekä mahdollisuus kansainväliseen koulunkäyntiin. Lisäksi painotetaan siirtymisen häiriöttömyyttä viraston toiminnan kannalta.

Suomen ja Helsingin hakemuksen valmistelemiseksi hankittujen asiantuntijapalveluiden arvonlisäverottomat kokonaiskustannukset ovat enintään 85 000 euroa. Näistä viraston käyttöön soveltuvia kiinteistöjä kartoittavan selvityksen kustannukset ovat enintään 25 000 euroa, työmarkkinoita ja puolisoiden työllistymismahdollisuuksia koskevien selvitysten kustannukset enintään 20 000 euroa ja hakemuksen laatimisen kustannukset enintään 10 000 euroa.

Suomen ja Helsingin EMA-hakemukseen on lisäksi valmisteltu markkinointikokonaisuus, joka tukee Helsingin kaupunkibrändin ja Suomen maabrändin erottuvuutta muista hakijakaupungeista. Markkinointimateriaali on laadittu Helsingin uutta brändi-identiteettiä hyödyntäen yhteistyössä sosiaali- ja terveysministeriön nimeämien asiantuntijoiden kanssa. Materiaalin tavoitteena on tukea kokonaisvaltaista mielikuvaa Helsingistä ja Suomesta EMA:n parhaana sijoittumispaikkana. Markkinointimateriaalin arvonlisäverottomat kokonaiskustannukset ovat enintään 30 000 euroa.

Päätös tullut nähtäväksi 17.11.2017

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupunginhallitus.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Lisätietojen antaja

Melissa Sharma, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 36594

melissa.sharma@hel.fi

Päättäjä

Sami Sarvilinna
kansliapäällikkö/U
Marja-Leena Rinkineva
elinkeinojohtaja