Töölön ala-asteen koulun puutteellisesta oppilas-wc-mitoituksesta johtuvan terveyshaitan poistaminen määräyksestä, Töölönkatu 41-45

Ennen vuotta 2019 julkaistujen asioiden otsikkona näytetään päätöksen otsikko.
HEL 2017-008079
Asialla on uudempia käsittelyjä
8. / 8 §

Töölön ala-asteen koulun puutteellisesta oppilas-wc-mitoituksesta johtuvan terveyshaitan poistaminen määräyksestä, Töölönkatu 41-45

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päätti osoitteessa Töölönkatu 41-45 sijaitsevan Töölön ala-asteen koulun terveyshaitan poistamisesta seuraavaa.

Asianosaiset

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala, perusopetus, perusopetuksen alueelliset palvelut, alue 4, Töölön ala-asteen koulu, PL 3114, 00099 Helsingin kaupunki

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala, hallinto- ja tukipalvelut, tilapalvelut, PL 3000, 00099 Helsingin kaupunki (velvoitettu)

Kaupunkiympäristön toimiala, rakennukset ja yleiset alueet, ylläpito, toimitilat 1, isännöinti 1, PL 1500, 00099 Helsingin kaupunki (velvoitettu)

Vireilletulo, tarkastus ja taustaa

Ympäristöpalvelut teki Töölön ala-asteen koulussa 11.11.2016 terveydensuojelun valvontasuunnitelman mukaisen tarkastuksen. Tarkastuksella ja sen jälkeen käydyissä sähköpostikeskusteluissa todettiin, että koulussa oli yhteensä 20 wc-tilaa 400 oppilaalle, eikä wc-tilamitoitus ollut riittävä.

Töölön ala-asteen koulun lisätilat (kaksi piharakennusta) oli hyväksytty käyttöön 15.2.2002 ympäristövalvontapäällikön toimesta (§ 15). Päärakennuksen osalta ei ollut tehty terveydensuojelulain 13 §:n mukaista ilmoitusta eikä päätöstä käyttöönotosta, sillä toiminta oli aloitettu ennen ilmoitusmenettelyn voimaantuloa. Vuosina 2002-2016 oppilasmäärä oli noussut vain hieman: 379 oppilaasta 400 oppilaaseen. Pääkoulun ja piharakennusten oppilas-wc-tilojen riittävyys oli oletettavasti tarkastettu yhtäaikaiseen oppilasmäärään nähden piharakennusten käyttöönottohetkellä vuonna 2002, jolloin ulko-wc-tiloista oli luovuttu ja pääkouluun oli rakennettu käytäville wc-tiloja.

Tarkastuksella, tarkastuskertomuksessa (päivätty ja toimitettu sähköpostilla 7.12.2016) ja sähköpostiviestein (6.3.2017, 30.3.2017 ja 10.5.2017) osapuolia ohjeistettiin järjestämään riittävä määrä wc-tiloja oppilasmäärään nähden. Valviran antaman ohjeistuksen mukaan peruskoulussa tulee olla yksi wc-istuin ja yksi käsienpesuallas jokaista alkavaa 15 oppilasta kohti, joten riittävä määrä wc-tiloja esimerkiksi 400 oppilaalle on 26-27.

Kuuleminen

Ympäristöpalvelut on kuullut kirjeellään 12.7.2017 Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan perusopetus -palvelua ja tilapalveluita sekä Kaupunkiympäristön toimialan rakennukset ja yleiset alueet -palvelua:

1. tarkastuksessa 11.11.2016 todetusta, mahdollista terveyshaittaa aiheuttavasta puutteesta (puutteellinen wc-tilamitoitus oppilasmäärän lisäämisen jälkeen) sekä puutteen korjaustoimenpiteistä aikatauluineen,

2. mahdollisesta kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston korjausmääräyksen antamisesta ja sen tehosteeksi asetettavasta uhkasakosta, esimerkiksi 10 000,00 euroa,

3. muista asian ratkaisemiseen vaikuttavista seikoista.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan tilapalvelut toimitti 28.8.2017 ja 31.8.2017 ympäristöpalveluille tiedot Töölön ala-asteen koulun wc-tilojen lisätarpeen vuoksi tekemästään tarve-esityksestä vastineena kuulemiseen. Tilapalveluiden mukaan tarve-esityksessä oli esitetty wc-tilojen lisäämistä siten, että mitoitus 1 wc-tila/15 oppilasta täyttyy kokonaisoppilasmäärän ollessa 400. Ympäristöpalvelut pyysi 4.9.2017 (sähköpostilla) täydentämään vastinetta mm. tarkemmalla korjaustavalla ja -aikataululla. Tietoja ei toimitettu.

Muut asianosaiset eivät ole antaneet vastinettaan kuulemiseen.

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston ratkaisu

Päävelvoite

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto antaa kummallekin velvoitetulle (Kaupunkiympäristön toimiala, rakennukset ja yleiset alueet, ylläpito, toimitilat 1, isännöinti 1 ja Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala, hallinto- ja tukipalvelut, tilapalvelut) terveydensuojelulain 51 §:n nojalla seuraavan määräyksen:

1. Töölön ala-asteen kouluun tulee järjestää riittävä määrä wc-tiloja oppilaiden käyttöön 31.8.2018 mennessä.

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päättää asettaa päävelvoitteen 1 noudattamisen tehosteeksi 10 000,00 euron uhkasakon siten, että kumpaankin velvoitettuun kohdistuu 5000,00 euron uhkasakko. Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto voi tuomita uhkasakon maksettavaksi, ellei velvoitetta ole noudatettu määräaikaan mennessä.

Lisävelvoite

Ympäristöpalveluihin tulee toimittaa suunnitelma ja aikataulu riittävien wc-tilojen järjestämisestä 31.5.2018 mennessä. Lisävelvoitteelle ei aseteta uhkasakkoa.

Perustelut

Terveydensuojelulain 1 §:n mukaan terveyshaitalla tarkoitetaan ihmisessä todettavaa sairautta, muuta terveydenhäiriötä tai sellaisen tekijän tai olosuhteen esiintymistä, joka voi vähentää väestön tai yksilön elinympäristön terveellisyyttä.

Terveydensuojelulain 30 §:n mukaan asunnossa ja muussa oleskelutilassa tai niiden välittömässä läheisyydessä on oltava tarkoituksenmukainen käymälä ja tarvittaessa useampia käymälöitä.

Terveydensuojelulain 51 §:n mukaan kunnan terveydensuojeluviranomaisella on oikeus antaa yksittäisiä kieltoja ja määräyksiä, jotka ovat välttämättömiä terveyshaitan poistamiseksi tai sen ehkäisemiseksi.

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto toteaa, että ympäristöpalveluiden suorittaman tarkastuksen perusteella Töölön ala-asteen koulun puutteellisen wc-tilamitoituksen voidaan katsoa aiheuttavan terveydensuojelulain 1 §:n mukaista terveyshaittaa. Tarkastuksella todetut epäkohdat on käsitelty tarkemmin tarkastuskertomuksessa (päivätty 7.12.2016).

Ottaen huomioon mahdollista terveyshaittaa aiheuttavat olosuhteet oppilasmäärään nähden riittämättömien wc-tilojen johdosta ja pyydettyjen selvitysten toimittamatta jättämisen kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto katsoo, että määräyksen antaminen asiassa on välttämätöntä.

Terveydensuojelulain 53 §:n mukaan kunnan terveydensuojeluviranomainen voi tehostaa tämän lain nojalla antamaansa kieltoa tai määräystä uhkasakolla. Uhkasakkolain (113/1990) 6 §:n mukaan uhkasakko asetetaan määräämällä päävelvoite asianosaisten noudatettavaksi sakon uhalla. Uhkasakkolain 7 §:n mukaan uhkasakko voidaan kohdistaa vain sellaiseen asianosaiseen, jolla on oikeudellinen ja tosiasiallinen mahdollisuus noudattaa päävelvoitetta. Jos uhkasakko kohdistetaan useisiin asianosaisiin, kullekin on asetettava eri uhkasakko. Uhkasakkolain 8 §:n mukaan uhkasakon suuruutta harkittaessa on otettava huomioon päävelvoitteen laatu ja laajuus, velvoitetun maksukyky ja muut asiaan vaikuttavat seikat. Uhkasakko on tarpeen, sillä asiassa ei ole ryhdytty toimenpiteisiin puutteen korjaamiseksi kehotusten ja kuulemisen jälkeen.

Päätöksen perusteena olevat asiakirjat

Ympäristökeskuksen tarkastuskertomus 7.12.2016, ympäristöpalveluiden kuuleminen 12.7.2017 sekä Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan vastine Töölön ala-asteen koulun wc-tilojen lisätarpeesta 28.8.2017 (tarve-esitys) ja 31.8.2017 (sähköposti).

Sovelletut oikeusohjeet

Terveydensuojelulaki (763/1994) 1, 30, 51, 53 ja 56 §

Terveydensuojeluasetus (1280/1994) 17 §

Uhkasakkolaki (1113/1990) 6, 7, 8, 18, 22, 23 ja 24 §

Hallintolaki (434/2003) 34 §

Muutoksenhaku

Valitusosoitus Helsingin hallinto-oikeudelle on liitteenä (terveydensuojeluasia).

Tiedoksi velvoitetuille

Jos edellä mainittu kiinteä omaisuus tai sitä koskeva käyttöoikeus luovutetaan, on tässä päätöksessä mainitusta velvoitteesta ja uhasta ilmoitettava luovutuksensaajalle luovutuskirjaan otetuin maininnoin tai muutoin todisteellisesti. Lisäksi velvoitetun on toimitettava uhan asettaneelle viranomaiselle luovutuksensaajan nimi ja osoite.

Terveydensuojeluviranomainen lähettää maanmittauslaitokselle tiedon kiinteistöä koskevasta päävelvoitteesta ja sen tehosteeksi asetetusta uhasta merkinnän tekemiseksi kiinnityksistä pidettävään rekisteriin.

Velvoitettujen tulee varmistua siitä, että wc-tilat varustetaan asianmukaisesti. Terveydensuojeluasetuksen 14 §:n mukaan käymälässä tulee olla riittävä ilmanvaihto, jonka tulee olla järjestetty siten, että hajun leviäminen muihin tiloihin estyy. Käymälässä tai sen välittömässä läheisyydessä on lisäksi oltava mahdollisuus käsien pesuun.

Päätöksen tiedoksianto

Päätös toimitetaan velvoitetuille saantitodistuksella.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 24.01.2018

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella Helsingin hallinto-oikeudelta.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, etuun tai velvollisuuteen päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon sinä päivänä, jona päätös on luovutettu asianosaiselle tai hänen lailliselle edustajalleen.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Postitse saantitodistusta vastaan lähetetystä päätöksestä katsotaan asianomaisen saaneen tiedon saantitodistuksen osoittamana aikana.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen ja valituksen toimittaminen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000
Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeudessa valituksen käsittelystä perittävä oikeudenkäyntimaksu on 250 euroa. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
Helsingin kaupungin kirjaamo
 
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11–13 
Puhelinnumero:
(09) 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Sulje

Esittelijä

yksikön päällikkö
Pertti Forss

Lisätietojen antaja

Riitta Lahtinen, ympäristötarkastaja, puhelin: +3 589 310 31599

riitta.l.lahtinen@hel.fi