Vahingonkorvaushakemus koskien veneen vahinkoa Rajasaaren venesatamassa
Vahingonkorvaushakemus koskien veneen vahinkoa Rajasaaren venesatamassa
Päätös
Liikuntajohtaja päätti hylätä hakijan vahingonkorvaushakemuksen 1 300,00 euroa esinevahinkoa koskien.
Päätöksen perustelut
********** on 22.8.2017 toimittanut Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialalle hakemuksen, jossa hän vaatii korvausta. Hakijan mukaan 12.8.2017 noin kello 19.00 - 20.00 välisenä aikana Rajasaaren venesatamassa ollut venepukki on hajonnut, koska puita on kaatunut venepukin päälle.
Saadun selvityksen mukaan kyseisenä ajankohtana on vallinnut erittäin voimakas myrskytuuli. Saadun selvityksen mukaan esitetty vahingonkorvausvaatimus ei ole perusteltu.
Vahingonkorvausoikeudessa lähtökohtana on, että jokainen joutuu kantamaan kärsimänsä vahingon haitalliset seuraukset itse, ellei jokin erityinen perusta oikeuta korvauksen saamiseen toiselta. Vahingonkorvauslain 2 luvun 1 §:n mukaan se, joka tahallisesti tai tuottamuksesta aiheuttaa toiselle vahingon, on velvollinen korvaamaan sen.
Liikuntalautakunta on 14.12.2010, 247 § hyväksynyt venesatamasäännön, jonka mukaan (s. 6):
”Veneen talvisäilytysmaksu sisältää mahdollisuuden veneen talvitelakointitarvikkeiden kesäaikaiseen säilytykseen vuokralaisen omalla vastuulla Helsingin kaupungin liikuntaviraston tätä tarkoitusta varten osoittamalla telakointitarvikkeiden säilytysalueella.” | |
Sivulla 5: ”Helsingin kaupunki ei vastaa myrskyn, tulvan, epänormaalin säätilan tai muiden poikkeuksellisten luonnonolosuhteiden aiheuttamista esine- tai henkilövahingoista.” |
Liikuntalautakunta on 12.12.2006, 272 § ja 11.12.2012, 216 § hyväksynyt venepaikan vuokrasopimusehdot, jonka kohdan 12 ”Vastuu vahingoista” mukaan:
”Vuokranantaja ei vastaa myrskyn, tulvan, epänormaalin säätilan tai muiden poikkeuksellisten luonnonolosuhteiden aiheuttamista esine- tai henkilövahingoista.” |
Saadun selvityksen mukaan Rajasaaren venesatamassa hakijan omistaman venepukin päälle kaatunut puu on ollut hyvässä kunnossa, eikä ole ollut mitään syytä olettaa oksan irtoavan puusta. Puun kunnossapidossa ei ole saadun selvityksen mukaan tapahtunut sellaista laiminlyöntiä, jonka perusteella kaupungilla olisi tuottamuksellinen vastuu puun oksan irtoamisesta aiheutuneesta vahingosta venepukille.
Päätös tullut nähtäväksi 01.12.2017
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Lisätietojen antaja
Marko Luukkanen, lakimies, puhelin:
Paula Mantila, sihteeri, puhelin: 09 310 87721