Kaupunkiympäristötoimialan edustus kaupungin asunto- ja kiinteistöosakeyhtiöiden yhtiökokouksissa
Kaupunkiympäristötoimialan edustus kaupungin asunto- ja kiinteistöosakeyhtiöiden yhtiökokouksissa
Päätös
Kaupunginhallituksen konsernijaosto oikeutti kaupunkiympäristölautakunnan toimialan rakennukset ja yleiset alueet -palvelukokonaisuuden rakennetun omaisuuden hallinta -palvelun tilaomaisuus-yksikön edustamaan kaupunkia niiden asunto- ja kiinteistöosakeyhtiöiden yhtiökokouksissa, joiden osakehuoneistoja on kaupunkiympäristölautakunnan omistajahallinnossa, lukuun ottamatta niitä yhtiökokouksia, joissa käsitellään yhtiön hallituksen tai tilintarkastajan valitsemista ja kaupungilla on yhtiöjärjestykseen tai sopimukseen perustuva oikeus nimetä jäseniä yhtiön hallitukseen tai tilintarkastajaksi.
Samoin konsernijaosto oikeutti tilaomaisuus-yksikön tarvittaessa nimeämään yhtiökokouksessa hallitukseen jäseneksi esitettävän henkilön tilanteissa, joissa yhtiöjärjestyksen mukaista hallitusjäsenten minimimäärää ei muuten saada kokoon, tai muissa vastaavissa tilanteissa, joissa kaupunkia pyydetään nimeämään jäsen hallitukseen.
Vielä konsernijaosto kehotti kaupunkiympäristötoimialan tilaomaisuus-yksikköä toimittamaan laatimansa ja ajantasaisena ylläpitämänsä listan edustettavistaan yhtiöistä kaupungin kirjaamoon edelleen kaupunginkanslian konserniyksikölle, oikeuspalveluille ja kaupunkiympäristötoimialan kaupunginsihteereille toimitettavaksi.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Kaupungin omistamat erilaisten palvelutilojen hallintaan oikeuttavat asunto- ja kiinteistöosakeyhtiöiden osakkeet ovat kaupunkiympäristölautakunnan alaisen tilaomaisuus-yksikön omistajahallinnossa.
Joidenkin yhtiöiden yhtiöjärjestyksessä tai osakassopimuksissa voi olla määräyksiä, joiden mukaan kaupungilla on oikeus nimetä henkilö tai henkilöitä yhtiön hallitukseen ja tilintarkastajaksi. Näissä tapauksissa kaupunginkanslian oikeuspalvelut edustaa kaupunkia yhtiökokouksessa hallintosäännön 12 luvun 4 § 2 momentin perusteella myös tilaomaisuus-yksikön omistajahallinnossa olevien osakkeiden osalta.
Mainittujen yhtiöiden lisäksi kaupunkiympäristön toimialan tilaomaisuus-yksikön omistajahallinnossa on sellaisten yhtiöiden osakkeita, joiden yhtiöjärjestyksessä ei ole määräystä kaupungin edustuksesta yhtiön hallintoelimissä (esim. 300 hitas-yhtiötä). Mainittujen yhtiöiden osalta kaupungin edustaja on saattanut olla yhtiön hallintoelimissä, mikäli kaupungin edunvalvonta yhtiössä on sitä vaatinut ja kaupungin edustaja on tullut valituksi tehtävään yhtiökokouksessa. Ko. yhtiöiden osalta kaupungin aiemman organisaation mukainen kiinteistölautakunnan alainen tilakeskus on edustanut kaupunkia yhtiökokouksissa niin sanotulla vuosivaltakirjalla.
Lisäksi tilakeskus on edustanut kaupunkia vuosivaltakirjalla sellaisten yhtiöiden yhtiökokouksissa, joissa kaupungilla on ollut oikeus nimetä edustaja yhtiön hallintoelimiin, mutta kokouksessa ei käsitellä hallintoelinten valitsemista (esim. peruskorjaukset ja niiden rahoitus).
Yhtiökokouskutsut yhtiökokouksiin ovat tulleet kunkin yhtiön yhtiöjärjestyksen mukaisten kutsuaikojen puitteissa tilakeskukselle, joskus myös kaupungin kirjaamoon. Joidenkin yhtiöiden osalta kutsuaika on ainoastaan seitsemän päivää. Tällöin on ollut tärkeää, että tilakeskuksella on ollut käytettävissään vuosivaltakirja, jonka perusteella pystytään tarvittaessa edustamaan kaupunkia.
Viimeisin vuosivaltakirja on annettu kaupunginjohtajan päätöksellä 29.12.2016 (190 §) vain kuluvan vuoden toukokuun loppuun päättyneeksi ajanjaksoksi, koska kaupungin organisaatio uudistettiin 1.6.2017 alkaen. Nyt esitetään, että edustusvaltuus päätettäisiin antaa kaupunkiympäristölautakunnan alaiselle rakennukset ja yleiset alueet -palvelukokonaisuuden rakennetun omaisuuden hallinta -palvelun tilaomaisuus-yksikölle toistaiseksi.
Liitteenä 1 on ajantasainen ja jatkossa täydentyvä luettelo yhtiöistä, joiden yhtiökokouksissa tilaomaisuus-yksikkö on tämän valtuutuksen nojalla oikeutettu edustamaan kaupunkiomistajaa ja tarvittaessa nimeämään jäseniä niiden hallituksiin.
Päätös tullut nähtäväksi 10.11.2017
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupunginhallitus.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Timo Härmälä, kaupunginsihteeri, puhelin: 09 310 36028