Helmet-kirjastoyhteistyösopimuksen allekirjoittaminen
Päätös
Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja päätti allekirjoittaa Helsingin kaupungin osalta liitteenä olevan Helmetkirjastojen yhteistyösopimuksen.
Päätöksen perustelut
Pääkaupunkiseudun kirjastot ovat tehneet yhteistyötä yli 40 vuotta palvellen asiakkaita kuntarajoista riippumatta. Asiakkaalla on käytössään yli 60 kirjastopisteen palveluverkko. Yksikään kaupunki ei pysty yksinään tarjoamaan vastaavan tasoista palvelua. Paremman palvelun ohella yhteistyön tärkeänä tavoitteena on toiminnan ja tehokkuus ja taloudellisuus.
Kirjastojen yhteistyö alkoi atk-kirjastojärjestelmän toteuttamiseksi 1976. Helmet-verkkopalvelu on yhä keskeisin yhteistyöalue. Espoon, Helsingin, Kauniaisten ja Vantaan kaupunginkirjastojen HelMet-konsortio on 16 miljoonalla lainallaan yksi käytetyimmistä kirjastopalveluista maailmassa. HelMet-verkkopalvelut on käyttöönotostaan alkaen (2003) Taloustutkimuksen tekemässä tutkimuksessa arvioitu Suomessa vuosittain 2-5:n tunnetuimman ja arvostetuimman verkkobrändin joukkoon.
Kirjastojen yhteistyö on vapaaehtoisuuteen perustuvaa. Yhteisistä linjauksista päättäminen tapahtuu siten, että johtoryhmän jäsenet sitoutuvat linjausta koskevaan päätökseen oman ratkaisuvaltansa rajoissa. Niistä yhteistyötä koskevista asioista, joista kirjastojen johtajilla ei ole päätösvaltaa, kukin johtoryhmän jäsen sitoutuu tekemään saman sisältöisen esityksen päättävälle toimielimelle tai viranhaltijalle.
Kirjastoyhteistyön yhteiset kustannukset jaetaan Helsingin seudun ympäristöpalvelut (HSY) -kuntayhtymän mallin mukaisesti: Helsinki 50 %, Espoo 27 %, Vantaa 22 % ja Kauniainen 1 %. Kustannusten jakoa tarkistetaan voimassa olevassa HSY-sopimuksessa toteutettavien tarkistusten mukaan.
Kirjastoyhteistyöstä ei ole aiemmin ollut kirjallista sopimusta. Vuoden 2017 alussa päätettiin, että Helmet-kirjastojen yhteistyöstä on tarpeen solmia kaupunkien kesken sopimus, jossa määritellään yhteistyön tavoitteet, organisaatio, yhteisistä linjauksista päättämisen tavat, osapuolten vastuut, kustannusjako sekä sopimuksen muuttamiseen, siirtämiseen ja irtisanomiseen liittyvät ehdot.
Päätös tullut nähtäväksi 13.10.2017
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun pöytäkirja on asetettu yleisesti nähtäväksi.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Lisätietojen antaja
Katri Vänttinen, kirjastopalvelujen johtaja, puhelin: 09 31023126