Oikaisuvaatimus kaupunkiympäristön toimialan palvelut ja luvat -palvelukokonaisuuden rakennusvalvontapalvelujen lupayksikön arkkitehdin päiväkodin rakentamista koskevasta rakennuslupapäätöksestä
Oikaisuvaatimus kaupunkiympäristön toimialan palvelut ja luvat -palvelukokonaisuuden rakennusvalvontapalvelujen lupayksikön arkkitehdin päiväkodin rakentamista koskevasta rakennuslupapäätöksestä
Päätös
Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päätti hylätä As Oy Helsingin Lounaisväylä 19:n kaupunkiympäristön toimialan palvelut ja luvat -palvelukokonaisuuden rakennusvalvontapalvelujen lupayksikön arkkitehdin rakennuslupapäätöksestä 5.9.2017 (244 §) tekemän oikaisuvaatimuksen.
Tämä päätös annetaan julkipanon jälkeisenä arkityöpäivänä, jolloin sen katsotaan tuleen asianosaisen tietoon. Julkipanopäivä vastaa pöytäkirjan nähtävilläolopäivää.
Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston kokouksesta kulloinkin laadittu pöytäkirja pidetään nähtävänä yleisessä tietoverkossa osoitteessa www.hel.fi.
Päätös annetaan saantitodistuksella oikaisuvaatimuksen tekijälle ja rakennusluvan hakijalle.
Oikaisuvaatimuksen alainen rakennuslupapäätös
Kaupunkiympäristön toimialan palvelut ja luvat -palvelukokonaisuuden rakennusvalvontapalvelujen lupayksikön arkkitehti on päätöksellään 5.9.2017 (244 §) myöntänyt rakennusluvan kaksikerroksiselle 250 lapsen päiväkodille sekä kahdelle sen yhteydessä olevalle piharakennukselle. Päiväkotirakennuksen julkisivumateriaali on puhtaaksi muurattu tiili, joka on myös tontilla sijaitsevaa parkkipaikkaa luoteessa rajaavan 1,2 - 1,7 metriä korkean muurin materiaali.
Asemakaava
Alueella on voimassa 8.4.2016 voimaan tullut asemakaava nro 12338. Asemakaavassa tontin käyttötarkoitukseksi on määrätty julkisten lähipalvelurakennusten korttelialue. Asemakaavan yleismääräyksissä määrätään muuan muassa tonttien avokalliot säilytettäviksi siten, että ne suunnitellaan osaksi leikki- ja piha-alueita. Lisäksi asemakaavassa edellytetään tonttien ja leikkialueiden aitaamisessa käytettävän läpinäkyvää aitamallia. Huoltopihat on rajattava muurilla tai sijoitettava niin, ettei se aiheuta esteettistä haittaa.
Esitetyt vaatimukset ja niiden perusteet
As Oy Helsingin Lounaisväylä 19 rajanaapuritontin omistajana tehnyt 22.9.2017 kolmikohtaisen oikaisuvaatimuksen edellä selostettuun kaupunkiympäristön toimialan palvelut ja luvat -palvelukokonaisuuden rakennusvalvontapalvelujen lupayksikön arkkitehdin päätökseen 5.9.2017 (244 §).
Oikaisuvaatimus 1: Vaaditaan aitamateriaalin muuttamista As Oy Helsingin Lounaisväylä 19:n puolella alueen kallioiden kiviaineksen väriseksi harmaaksi luonnonkiveksi siten, että päiväkodinpuoleinen osa säilytetään punatiilisenä, jotta se on oikaisuvaatimuksen tekijän tontilla sijaitsevan rakennuksen ominaispiirteitä ja henkeä kunnioittava. Edelleen vaaditaan, ettei aitaa madalleta 1,2 metriin, jotta sen As Oy Helsingin Lounaisväylä 19:lle antama melu-, pöly- ja valosaastesuoja säilyy.
Oikaisuvaatimus 2: As Oy Helsingin Lounaisväylä 19 vaatii 1,7 metriä korkean muurin jatkamista As Oy Helsingin Lounaisväylä 19:n puutarhaan rajautuvalta leikkialueen osalta sen äänieristävyyden takia sekä suojaamaan vaatimuksen esittäjien auringonottoa lasten katseilta.
Oikaisuvaatimus 3: Vaaditaan oikaisua lumen läjitykseen tarkoitetulle nurmikolle piirrettyyn seikkailupolkuun sekä tupakkapaikaksi muodostuvaan pajumajaan siten, että lapset seikkailevat turvallisesti, hygieenisesti ja vastuullisesti aidatulla päiväkotialueella ja Lauttasaaren yhteiskoulun oppilaita ei enempää kannusteta vaarallisiin kadunylityksiin.
Saadut selvitykset
Oikaisuvaatimuskohta 1
Lupavalmistelun yhteydessä on suoritettu naapurien kuuleminen, jolloin kaupunkiympäristön toimialan palvelut ja luvat -palvelukokonaisuuden rakennusvalvontapalvelu on ilmoittanut naapureille hakemuksen vireille tulosta ja kuullut vähäisten poikkeamisten johdosta. As Oy Helsingin Lounaisväylä 19 on vaatinut suunnitelman muuttamista tontilleen näkyvän muurin materiaalin ja sijainnin osalta siten, että muurin materiaaliksi tulisi harmaa luonnonkivi ja sijainti olisi 4 metriä tontin rajasta. Edelleen naapurit vaativat huomautuksessaan seikkailupolun poistamista.
As Oy Helsingin Lounaisväylä 19 on samassa yhteydessä todennut muurin kohoavan asukkaiden pihoista katsoen lähes 4 metrin korkeuteen näin vähentäen pihojen käyttöarvoa sen estäessä auringonvalon pääsemisen pihoille sekä estäessään muut näkymät asuinhuoneistojen ikkunoista.
Pääsuunnittelija on huomautukseen antamassaan vastineessa todennut, että päiväkotirakennuksen asemointia on muutettu asukaspalautteen vuoksi, jonka mukaan rakennus tuli liian lähelle As Oy Helsingin Lounaisväylä 19:ta. Edelleen pääsuunnittelija on todennut, että muurin sijoituksella on pyritty estämään auton valojen häiriötä As Oy Helsingin Lounaisväylä 19:n asukkaille. Muuri on suunnitelmassa sijoitettu 3,7 metrin päähän tontin rajasta, jonka lisäksi muurin taakse on suunniteltu istutettavaksi mäntyjä ja tarjottu istutettaviksi pensaita, jotta rakennuksen julkisivuun rakennusmateriaaliltaan hahmottuvan muurin näkymistä pystyttäisiin estämään. Ratkaisuksi naapurien toteamukseen muurin auringonvalon estävästä korkeudesta pääsuunnittelija on ehdottanut muurin madaltamista 1,3 metriin. Tämän vuoksi luvassa on asetettu muurin alamitaksi 1,2 metriä ja ylämitaksi 1,7 metriä.
Luvanhakijan oikaisuvaatimukseen antamassa vastineessa pidetään vaatimusta aitamateriaalin muuttamisesta perusteettomana, sillä se täyttää asemakaavan määräykset huoltopihan rajaamisesta ja hahmottuu osaksi päiväkotirakennusta näin luvanhakijan mielestä parhaiten toteuttaen yhtenäistä kaupunkikuvaa niin pysäköintialueen kuin naapurinkin puolelta. Vastineessa on myös huomautettu oikaisuvaatimuksessa esitetyn valokuvamanipulaation olevan väärin sijoitettu siten, että todellisuudessa tiilimuuri ei leikkaa vapaata näkymää rivitalolta ylämäkeen merkittävällä tavalla toisin kuin kuvassa on esitetty.
Oikaisuvaatimuskohta 2
Lupahakemuksesta toimittamassaan huomautuksessa As Oy Helsingin Lounaisväylä 19 on kysynyt, kuinka päiväkodin luoteisreunan leikkialueen äänieristys hoidetaan muurin jälkeiseltä As Oy Helsingin Lounaisväylä 19:n tonttiin rajautuvalta osalta, ja kyseenalaistanut, miksei muuri jatku sinne sakka.
Pääsuunnittelijan vastineessa naapureiden huomautukseen äänieristyksen osalta on todettu, ettei tontin lounaisosaan, As Oy Helsingin Lounaisväylä 19:n rivitalon eteen, ole sijoitettu leikkialuetta heille koituvan pihamelun välttämiseksi.
Oikaisuvaatimukseen antamassaan vastineessa luvanhakija on pitänyt oikaisuvaatimuksen vaatimuskohtaa kaksi perusteettomana suoraan asemakaavan nojalla.
Oikaisuvaatimuskohta 3
Huomautuksessaan As Oy Helsingin Lounaisväylä 19 on yleisesti esittänyt huolensa tontin pohjoispäädyssä olevan seikkailupolun ja sinne sijoittuvan pajumajan valvonnasta, vastuista, kunnossapidosta, melusta sekä läjityksestä johtuvista hulevesistä huolehtimisesta. Lisäksi huomautuksessa on todettu Isokaari 30 kiinteistöllä olevilta kallioilta valuvan huleveden aiheuttaneen vahinkoja As Oy Helsingin Lounaisväylä 19:n kiinteistölle, mutta asia on saatu lähes hallintaan ison salaojituksen jälkeen. Huomautuksessa todetaan päiväkodin valtavan tontin lumimassan kasaamisen kyseiseen kohtaan aiheuttamaan As Oy Helsingin Lounaisväylä 19:sta isot taloudelliset vahingot.
Pääsuunnittelijan vastineessa naapureiden huomautukseen on todettu tontin pohjoispäädyn jäävän pääosin luonnontilaiseksi. Seikkailupolun aluetta on pääsuunnittelijan vastineessa todettu voitavan eristää lisäistutuksin naapureiden toiveen mukaisesti. Tontin pohjoispäässä sijaitseva kyseessä oleva alue on osoitettu vain pysäköintialueelta aurattavan lumen lumitilaksi. Hulevesien osalta pysäköintialueen lumen läjitysalueeksi osoitettu pala seikkailupolkua, jonka lisäksi on mahdollista edelleen muotoilla lisäistutusten kasvualustaa vallimaiseksi valumaesteeksi.
Oikaisuvaatimuksessa on vaadittu oikaisua lumen läjitykseen tarkoitetulle nurmikolle piirrettyyn seikkailupolkuun sekä Lauttasaaren yhteiskoulun oppilaiden tupakkapaikaksi muodostuvaan pajumajaan. Oikaisuvaatimuksessa on ehdotettu, että lapset seikkailevat turvallisesti, hygieenisesti ja vastuullisesti aidatulla päiväkotialueella ja Lauttasaaren yhteiskoulun oppilaita ei enempää kannusteta vaarallisiin kadunylityksiin.
Luvanhakijan vastineessa oikaisuvaatimukseen todetaan, ettei pihasuunnitelmaan sisälly tupakkapaikkaa. Lisäksi todetaan alueen muuttuvan julkisemmaksi ja aktiivisemmaksi, sillä alue on kaupunkilaisten iltakäytössä. Oikaisuvaatimuksessa esitettyyn huoleen hulevesistä läjityksen seurauksena luvanhakija on todennut, että alueelle läjitetään vain pysäköintipaikan lumet ja toistanut pääsuunnittelijan ehdotuksen maastonmuotoilusta.
Luvanhakija huomauttaa vastineessaan päiväkotihenkilöstön pyytäneen seikkailupolkua lasten luontoympäristöön tutustumiseksi ja korostaa, ettei pajumaja anna puolipyöreää pensasaitaa enempää näkö- eikä sääsuojaa tupakoiville nuorille.
Päätöksen perustelut
Oikaisuvaatimuskohta 1: 8.4.2016 alueella voimaan tulleessa asemakaavassa määrätään, että huoltopiha on rajattava muurilla tai sijoitettava niin, ettei se aiheuta esteettistä haittaa. Valituksen liitteenä olevassa kuvassa muuri on sijoitettu merkittävästi lähemmäs naapurirakennusta kuin lupahakemuksen liitteenä olevassa arkkitehdin havainnekuvassa. Arkkitehdin havainnekuvasta ilmenevällä tavalla huoltopiha on muurattu ja punatiilinen muuri sulautuu rakennuksen julkisivuun myös oikaisuvaatimuksen tekijän pihapiiristä katsottuna. Luvan liitteenä olleen havainnekuvan mukainen toteutus on asemakaavan määräysten ja luvan mukainen.
Oikaisuvaatimuskohta 2: Alueen asemakaavassa määrätään, että tonttien ja leikkialueiden aitaamisessa on käytettävä läpinäkyvää materiaalia, jonka mukaisesti aitamateriaaliksi on valittu kolmilankaverkkoaita. Oikaisussa vaadittu johtaisi asemakaavan vastaiseen lopputulokseen.
Oikaisuvaatimuskohta 3: Pihasuunnitelmassa on suunniteltu polku, jonka varrella on pajumaja. Polku on suunniteltu tontin käyttäjän toiveesta. Hulevesien osalta on luvanhakijan toimesta ehdotettu uskottavia toimia, joihin ryhtymällä riskiä hulevesien päätymistä naapurin tontille voidaan estää. Rakennuslupa edellyttää myös hulevesisuunnitelman toimittamista kaupunkiympäristön toimialan palvelut ja luvat -palvelukokonaisuuden rakennusvalvontapalveluihin, josta rakennusvalvonta voi varmistua, että tontin hulevesijärjestelyt ovat riittäviä. Rakennusluvassa edellytetään alueelle lisättävän pensasistutuksia, joiden kasvualusta muotoillaan valliksi lumen läjitysalueen taakse siten, että sulamisveden valuminen oikaisuvaatimuksen tekijän tontille estetään.
Edellä esitettyjen seikkojen nojalla kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto katsoo, että oikaisuvaatimuksessa ei ole esitetty sellaisia laillisuus- tai tarkoituksenmukaisuusperusteita, joiden johdosta kaupunkiympäristön toimialan palvelut ja luvat -palvelukokonaisuuden rakennusvalvontapalvelujen lupayksikön arkkitehdin päätöstä olisi muutettava tai joiden johdosta päätös olisi kumottava.
Sovelletut lainkohdat
Maankäyttö- ja rakennuslain 135 §:n 1 momentti
Maankäyttö- ja rakennuslain 187 §
Helsingin kaupungin rakennusjärjestys 5 §
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Päätös tullut nähtäväksi 18.12.2017
VALITUSOSOITUS
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.
Valitusoikeus
Päätökseen saa hakea muutosta valituksella se, joka on tehnyt alkuperäistä päätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen.
Mikäli alkuperäinen päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa tähän päätökseen hakea muutosta valituksella myös
- se, jonka oikeuteen, etuun tai velvollisuuteen päätös välittömästi vaikuttaa
- viereisen tai vastapäätä olevan alueen omistaja ja haltija
- sellaisen kiinteistön omistaja ja haltija, jonka rakentamiseen tai muuhun käyttämiseen päätös voi olennaisesti vaikuttaa
- se, jonka asumiseen, työntekoon tai muihin oloihin hanke saattaa huomattavasti vaikuttaa
- kunta ja naapurikunta, jonka maankäytön suunnitteluun päätös vaikuttaa
- toimialueellaan sellainen rekisteröity yhdistys, jonka tarkoituksena on luonnon- tai ympäristönsuojelun tai kulttuuriarvojen suojelun edistäminen taikka elinympäristön laatuun muutoin vaikuttaminen
- Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
- muu viranomainen toimivaltaansa kuuluvissa asioissa.
Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen ja muun valittamaan oikeutetun katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun päätös on julkipanon jälkeen annettu.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusviranomainen
Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan.
Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.
Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.
Valitukseen on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 97 euron oikeudenkäyntimaksun.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11 - 13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 8.15 - 16.00.
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Sara Rintamo, rakennuslakimies, puhelin: