Asunto Oy Näyttelijäntie 18, oikaisuvaatimus lupapäätökseen, toimenpidelupa tontille 92-29-138-4 (Näyttelijäntie 18)
Asunto Oy Näyttelijäntie 18, oikaisuvaatimus lupapäätökseen, toimenpidelupa tontille 92-29-138-4 (Näyttelijäntie 18)
Päätös
Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päätti hyväksyä Asunto Oy Näyttelijäntie 18 tekemän oikaisuvaatimuksen rakennusvalvontapalvelujen lupayksikön arkkitehdin päätöksestä 14.9.2017 § 267 ja myöntää haetun luvan.
Lupa myönnetään seuraavin määräyksin:
Rakennustyön edistymisen mukaan on pyydettävä seuraavien katselmuksien toimittamista:
Rakennusvalvonnalta:
- työ ei vaadi katselmuksia
Pääsuunnittelijan ja hakijan edustajan tulee valvoa, että muutostyö tehdään suunnitelmien mukaan. Mikäli suunnitelmista aiotaan poiketa, tulee muutokset hyväksyttää ennen toteutusta rakennusvalvontapalveluissa. Valvontaa koskevat tarkastukset kirjataan ja arkistoidaan taloyhtiössä.
Pääsuunnittelijan ja rakennushankkeeseen ryhtyvän tulee huolehtia siitä, etteivät ikkunoiden (tai ovien) valoaukot oleellisesti muutu, oviaukot kapene tai kynnyskorkeudet kasva, ts. tilannetta ei muutostyön yhteydessä saa (esim. esteettömyyden kannalta) heikentää.
Tämä päätös annetaan julkipanon jälkeisenä arkityöpäivänä, jolloin sen katsotaan tuleen asianosaisen tietoon. Julkipanopäivä vastaa pöytäkirjan nähtävilläolopäivää. Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupa-jaoston kokouksesta kulloinkin laadittu pöytäkirja pidetään nähtävänä yleisessä tietoverkossa osoitteessa www.hel.fi.
Päätös postitetaan oikaisuvaatimuksen tekijälle.
Muutoksenhaun kohteena oleva päätös
Rakennusvalvontapalvelujen lupayksikön arkkitehti on päätöksellään 14.9.2017 § 267 evännyt toimenpideluvan koskien tontilla 92-29-138-4 sijaitsevan rakennuksen tuuletusparvekeovien ja –ikkunoiden vaihtoa puualumiinisiin.
Tuuletusparvekkeiden vanhat ikkunat ja vanhat ikkunaovet ovat puurakenteisia ja ikkunaovet kaksilehtisiä sisään-ulos aukeavia ovia. Molemmat ovilehdet on lasitettu yksinkertaisella normaalilla lasilla. Oven ulkopuolen alaosassa on pystypanelointi. Uudet ikkunat ja parvekeovet on suunniteltu puu-alumiinirakenteisina, kaksipuitteisina, kolmilasisina MSE-ikkunoina ja parvekeovet ulosaukeavina 1-lehtisina, 3-lasisella eristyslasielementillä.
Lupa on evätty perustuen maankäyttö- ja rakennuslain 118 §:än, joka edellyttää rakennuksen korjaus- ja muutostyössä sekä muita toimenpiteitä tehtäessä on huolehdittava siitä, ettei historiallisesti tai rakennustaiteellisesti arvokkaita rakennuksia tai kaupunkikuvaa turmella.
Lupapäätöksen perusteluissa on korostettu sen merkitystä, että aiemmin päätöksellä 10.3.2015 § 172 myönnetyssä asuinhuoneikkunoiden ja kellarinikkunoiden vaihtoa puualumiinisiin koskevassa luvassa on todettu, että porrashuoneiden ikkunat ja tuuletusparvekkeiden ovet on päätetty säilyttää ja kunnostaa. Lupapäätöksen perustelujen mukaan taloyhtiön vuonna 2013 teetättämän kuntotutkimuksen mukaan vauriot tuuletusparvekkeiden ikkunoissa ja ovissa olisivat olleet korjattavissa, mutta toimiin ei ole ryhdytty.
Oikaisuvaatimus
Asunto-osakeyhtiö Näyttelijäntie 18 vaatii oikaisua edellä selostettuun rakennusvalvontapalvelujen lupayksikön arkkitehdin päätökseen 14.9.2017 § 267. Perusteluna vaatimukselleen As Oy Näyttelijäntie 18 vetoaa vuonna 2013 tehtyyn kuntokartoitukseen, jonka mukaan tuuletus-parvekkeiden ikkunat ja ovet ovat huonossa kunnossa ja edelleen rapistuneet suojaamattomilla parvekkeilla. Ovet ovat osittain niin kieroja, että tuiskulumi pääsee sisälle.
Kieroutuneet rungot ovat korjauskelvottomia, joten kun ne joudutaan uusimaan ei ole mitään selvää perustetta miksi niitä ei uusittaisi puu-alumiinirakenteisina, samanlaisiksi kuin talon muiden tilojen ikkunat ja parvekeovet. Alumiiniulkopinnat kestävät säärasitusta kattamattomilla parvekkeilla.
Uudet ikkunat ja ovet ovat myös energiatehokkaampia, joka on merkityksellistä, sillä porrashuoneeseen rajoittuvien asuntojen seinät ovat talvella kylmiä ja kylmyys hohkaa asuntoihin. Porrashuoneissa ei ole erillisiä lämmityslaitteita tai pattereita.
Taloyhtiön hallitus pitää painavana perusteena yhdenvertaista kohtelua, sillä saman rakennuskokonaisuuden samanlaisissa taloissa molemmin puolin kohdetta on myönnetty toimenpidelupa tuuletusparvekkeiden ikkunoiden ja ovien uusimiseen puu-alumiinirakenteisiksi.
Päätöksen perustelut
Asian tausta
Asunto Oy Näyttelijäntie 18 on rakennusvalvontaviraston (nyk. rakennusvalvontapalvelut) arkkitehdin päätöksellä 10.3.2015 § 172 saanut toimenpideluvan asuinhuoneistojen ikkunoiden ja parvekeovien sekä kellarikerroksen ikkunoiden uusimiselle.
Päätöksen perusteluissa on korostettu rakennusvalvonnan pitävän valitettavana kellarin ikkunoiden vaihtoa ja muuttamista puu-alumiinirakenteisiksi. Perusteluissa on huomautettu luvan toimien olevan vastoin Pohjois-Haagan korjaustapaohjeen periaatteita sekä rakennusvalvonnan omaksumaa tulkintaa, jonka mukaan asuinhuoneiston ikkunat on mahdollista vaihtaa, mutta muut ikkunat tulisi säilyttää. Rakennusvalvonta on perustelujen mukaan päättänyt myöntää luvan myös kellarin ikkunoiden uusimiselle ja muutokselle, koska porrashuoneiden ikkunat ja tuuletusparvekkeiden ovet on päätetty säilyttää ja kunnostaa.
Asemakaava, yleiskaava 2002 ja korjaustapaohjeet
Kyseisellä tontilla on voimassa asemakaava 3796 vuodelta 1955, jossa tontti on merkitty asunto- ja liiketontiksi. Kohde on osa arkkitehtien Sakari Nironen ja Tauno Salo (1956) suunnittelemaa neljän tontin viuhkamaista kokonaisuutta, jossa kullakin tontilla on kaksi pitkää, neliportaista lamellitaloa peräkkäin. Tontilla olevat rakennukset eivät ole suojeltuja.
Kohde kuuluu Pohjois-Haagan 1950-luvun kerrostaloalueeseen, joka on Helsingin yleiskaavassa 2002 merkitty kulttuurihistoriallisesti, rakennustaiteellisesti ja maisemakulttuurin kannalta merkittäväksi alueeksi yhtenäisenä säilyneen ja aikakautta hyvin edustavan ympäristönsä vuoksi.
Alueelle on laadittu vuonna 2012 korjaustapaohjeet ”Pohjois-Haaga, Aluekartoitus ja korjaustapaohjeet, 1950-luvun kaava-alueet II ja III”, jonka rakennuslautakunta on hyväksynyt 20.2.2012. Korjaustapaohjeen mukaan noin puolet Pohjois-Haagan puuikkunoista ja ikkunaovista on vaihdettu puu-alumiini-ikkunoiksi. Korjaustapaohjeen mukaan alkuperäiset puuikkunat ja -ikkunaovet tulee pyrkiä säilyttämään ja kunnostamaan uusimisen sijaan. Kuitenkin mikäli perusteellinen kuntotutkimus osoittaa ikkunoiden uusimisen olevan väistämätöntä, tulee uudet ikkunat suunnitella huolellisesti pyrkien mahdollisimman lähelle vanhojen ikkunoiden mittoja, värejä ja muita yksityiskohtia. Korjaustapaohjeen mukaan: ”Rakennusten yhteistilojen kuten kellareiden ja ullakoiden sekä porrashuoneiden ikkunoiden uusiminen energiataloudellisista syistä ei ole mielekästä, eikä niihin kohdistu samanlaisia toiminnallisia vaatimuksia kuin asuinhuoneiden ikkunoihin. Usein yhteistilojen ikkunat ovatkin säilyneet alkuperäisinä, vaikka asuintilojen ikkunat olisi uusittu. Näiden ikkunoiden säilyttäminen on tärkeää, sillä niiden avulla saadaan säilytettyä tiedot ikkunoiden alkuperäisistä yksityiskohdista.”
Saadut selvitykset
Asunto Oy Näyttelijäntie 18 on toimittanut ikkunoiden ja parvekeovien kuntokartoituksen, joka on päivätty 21.2.2013. Kuntokartoituksessa todetaan tuuletusparvekkeiden ovien käynnin olevan kohtuullinen, mutta tiivistyksissä erityisesti saranoiden ja lukon kohdalla esiintyvän hallitsematonta ilmavuotoa. Parvekkeen taustaseinärakenteessa, ovien välitilassa ja ulommaisen ovilehden sisä- ja ulkopinnassa on havaittavissa maalin hilseilyä. Raportissa todetaan yläsaranoitujen parvekeikkunoiden olevan hankalia, jopa vaarallisia, käyttää.
Käsillä olevan luvan osalta Asunto Oy Näyttelijäntie 18 on toimittanut rakennusvalvontapalveluihin 30.3.2017 päivätyn hankekuvauksen, jossa on todennut tuuletusparvekeovien runkojen kieroutuneen osin korjauskelvottomiksi. Lisäksi hankekuvauksessa todetaan porrashuoneiden ikkunoiden ja parvekeovien olevan alkuperäisiä, huonokuntoisia ja vetoisia. Hankekuvaus perustuu aiemmin tehtyyn kuntotutkimukseen.
Pohjois-Haagan rakennus- ja korjaustapaohjeessa todetaan noin puolet alueen puuikkunoista ja ikkunaovista vaihdetun puu-alumiini-ikkunoiksi ja –ikkunaoviksi. Korjaustapaohjeen tiedot ovat vuodelta 2012. Korjaustapaohjeen päiväyksen jälkeen alueella on toteutettu lisää korjausrakentamista, jossa on vaihdettu puurakenteisia ikkunoita puu-alumiinirakenteisiksi, muun muassa oikaisuvaatimuksentekijän naapuritonteilla olevissa rakennuksissa.
Oikaisuvaatimuksentekijän viereiselle tontille 3 on myönnetty toimenpidelupa vuonna 2015 varasto- ja parvekeovien sekä ikkunoiden vaihtamiseen puisista puu-alumiinirakenteisiksi. Luvanhakijan toiselle naapurikiinteistölle, tontille 5, on myönnetty hyväksytyn oikaisuvaatimuksen seurauksena lupa kahden asuinkerrostalon porrashuoneikkunoiden ja tuuletusparvekeovien sekä kellarin ikkunoiden uusimiseen ja muutokseen puu-alumiinirakenteisiksi.
Aiemmin käsillä olevan tontin naapuritontin täysin identtisen lupa-asian käsittelyssä silloinen rakennuslautakunta (nyk. kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto) on hyväksynyt oikaisuvaatimuksen ja päättänyt kumota viranhaltijan tekemän päätöksen ja palauttaa asian uudelleen käsiteltäväksi rakennusvalvontapalvelujen lupayksikköön. Lisäksi nykyisessä strategiassaan kaupunki on korostanut energiantehokkuuden merkitystä myös vanhan rakennuskannan korjaamisessa.
Kun korjaustapaohje ei ole sitova eikä rakennusta ole kaavassa suojeltu, edellä esitettyjen seikkojen nojalla kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto hyväksyy oikaisuvaatimuksen ja myöntää haetun toimenpideluvan ja hyväksyy esitetyt pääpiirustukset.
Sovelletut oikeusohjeet
Maankäyttö- ja rakennuslaki § 117, 118, 126, 133, 135, 187
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Päätös tullut nähtäväksi 24.01.2018
VALITUSOSOITUS
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.
Valitusoikeus
Päätökseen saa hakea muutosta valituksella se, joka on tehnyt alkuperäistä päätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen.
Mikäli alkuperäinen päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa tähän päätökseen hakea muutosta valituksella myös
- se, jonka oikeuteen, etuun tai velvollisuuteen päätös välittömästi vaikuttaa
- viereisen tai vastapäätä olevan alueen omistaja ja haltija
- sellaisen kiinteistön omistaja ja haltija, jonka rakentamiseen tai muuhun käyttämiseen päätös voi olennaisesti vaikuttaa
- se, jonka asumiseen, työntekoon tai muihin oloihin hanke saattaa huomattavasti vaikuttaa
- kunta ja naapurikunta, jonka maankäytön suunnitteluun päätös vaikuttaa
- toimialueellaan sellainen rekisteröity yhdistys, jonka tarkoituksena on luonnon- tai ympäristönsuojelun tai kulttuuriarvojen suojelun edistäminen taikka elinympäristön laatuun muutoin vaikuttaminen
- Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
- muu viranomainen toimivaltaansa kuuluvissa asioissa.
Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen ja muun valittamaan oikeutetun katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun päätös on julkipanon jälkeen annettu.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusviranomainen
Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan.
Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.
Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.
Valitukseen on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 97 euron oikeudenkäyntimaksun.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11 - 13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 8.15 - 16.00.
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Sara Rintamo, vs. rakennuslakimies, puhelin: +358 9 310 26485