Ennen vuotta 2019 julkaistujen asioiden otsikkona näytetään päätöksen otsikko.
HEL 2017-013393
Asialla on uudempia käsittelyjä
12. / 37 §

Puistolan peruskoulun ja Puistolanraitin ala-asteen koulun yhtenäisen oppilaaksiottoalueen muutos 1.8.2018 alkaen

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti, että Puistolan alueen yhtenäinen oppilaaksiottoalue jaetaan kahdeksi alueeksi, jolloin sekä Puistolan peruskoululle että Puistolanraitin ala-asteen koululle tulevat omat oppilaaksottoalueet 1.8.2018 alkaen.

Puistolan peruskoulun ja Puistolanraitin ala-asteen koulun oppilaaksiottoalueiden välinen raja kulkee Suurmetsäntieltä pohjoiseen Sepeteuksenpolkua pitkin Sepeteuksentien yli siten, että Sepeteuksentie 26–28 ja Läksyrinne 27–29 kuuluvat Puistolan peruskoulun alueeseen. Raja jatkuu Läksyrinteeltä Hirviholmanpolkua pitkin Koudantielle ja siitä Veitikkaa pitkin siten, että Puistolan peruskouluun kuuluvat Tenavatie 17 ja Puistolan raitti 12 (ja Vekarapolku 2). Raja jatkuu Vekarapolkua pitkin Puistolan raitille ja sitä jatkuen Heikinlaaksontietä pitkin Vesuripolun risteykseen saakka. Tästä raja jatkuu Vesuripolkua ja Vesuritietä pitkin Kalkkivuorentielle ja päättyy Helsingin kaupungin rajaan Kalkkivuorentie 29 ja 27 välistä. Kalkkivuorentie 27 kuuluu Puistolan peruskoulun oppilaaksiottoalueeseen. Puistolan peruskoulun oppilaaksiottoalueen raja rajoittuu idässä Lahdenväylään ja etelässä peltoalueen läpi Suurmetsäntiehen. Vastaavasti Puistolanraitin ala-asteen koulun oppilaaksiottoalueen raja rajoittuu etelässä peltoalueen läpi Suurmetsäntiehen, lännessä junarataan ja pohjoisessa Helsingin kaupungin rajaan.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Helsingin kaupungin hallintosäännön mukaan jaostojen tehtävänä on oman kieliryhmänsä osalta päättää oppilaaksioton perusteista tai hyväksyä perusteet ja rajat, joiden mukaan viranhaltija päättää asiasta (15 luku 2 § 2 momentti 2 kohta).

Opetuslautakunnan suomenkielinen jaosto on päättänyt 26.10.2010 (§ 121) Puistolan peruskoulun ja Puistolanraitin ala-asteen koulun sekä silloisen Nurkkatien ala-asteen koulun yhtenäisestä oppilaaksiottoalueesta 1.8.2011 alkaen.

Lähikoulu yhtenäisellä oppilaaksiottoalueella riippuu koulutulokkaiden määrästä ja asuinosoitteista sekä koulujen enimmäisoppilasmääristä. Nämä tiedot muuttuvat vuosittain ja sen vuoksi samastakin asuintalosta voi eri vuosina oppilaille tulla eri lähikoulu yhtenäisellä oppilaaksiottoalueella. Tämä on aiheuttanut epätietoisuutta ja tyytymättömyyttä huoltajissa. Myös lasten näkökulmasta tilanne on hankala, kun he eivät tiedä mihin kouluun he tulevat menemään.

Yhtenäisen oppilaaksiottoalueen jakaminen kahden koulun oppilaaksiottoalueeksi nähdään palvelevan paremmin alueen oppilaita, huoltajia ja kouluja. Koulujärjestelyistä tulee pysyvämmät ja ennakoitavammat kuin aikaisemmin. Lisäksi A-kielen alkaminen 1. luokalta muuttaa oppilaaksiottoprosessia siten, että kielivalinta vaikuttaa koulupaikkaan.

Perusopetusjohtaja pyysi koulujen johtokunnilta lausuntoa 9.12.2017 mennessä. Puistolan peruskoulun ja Puistolanraitin ala-asteen koulun oppilaaksiottoalueiksi. Molempien koulujen johtokunnat pitävät ehdotettuja oppilaaksiottoalueita kannatettavina. Molempien koulujen johtokunnat lausuvat, että oppilaaksiottoalueita tarkastetaan ja tarpeen vaatiessa muutetaan vuosittain, jotta alueen kouluissa toteutuu aloittavien luokkien oppilasmäärien tasavertaisuus sekä koulujen tilakapasiteetin riittävyys.

Perusopetuslain 6 §:n mukaan koulumatka tulee järjestää siten, että oppilaiden matkat ovat asutuksen, koulujen ja muiden opetuksen järjestämispaikkojen sijainti sekä liikenneyhteydet huomioon ottaen mahdollisimman turvallisia ja lyhyitä. Nämä on huomioitu oppilaaksiottoalueiden jakoa määriteltäessä.

Puistolan alueen koulujen oppilaaksiottoaluerajojen muutoksella arvioidaan olevan myönteisiä terveysvaikutuksia huoltajille ja lapsille, koska koulujen oppilaaksiottoaluerajat ovat pysyvämmät.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 11.01.2018

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Esittelijä

perusopetusjohtaja
Outi Salo

Lisätietojen antaja

Mia Honkanen, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 86227

mia.j.honkanen@hel.fi