Ennen vuotta 2019 julkaistujen asioiden otsikkona näytetään päätöksen otsikko.
HEL 2017-013756
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 30

Kasko, Helsingin kaupungin eräiden peruskoulujen koulukohtaiset opetussuunnitelmien muutokset

Perusopetusjohtaja

Päätös

Perusopetusjohtaja päätti hyväksyä seuraavien koulujen opetussuunnitelmien koulukohtaiset muutokset johtokuntien esitysten mukaisesti: Itäkeskuksen peruskoulu, Jakomäen peruskoulu, Kannelmäen peruskoulu, Konalan ala-asteen koulu, Käpylän peruskoulu, Malmin peruskoulu, Meilahden yläasteen koulu, Munkkiniemen ala-asteen koulu, Myllypuron peruskoulu, Porolahden peruskoulu, Pukinmäenkaaren peruskoulu.

Päätöksen perustelut

Opetushallitus on 22.12.2014 antanut määräyksen perusopetuksen valtakunnallisista perusteista, jotka otetaan käyttöön portaittain alkaen 1.8.2016. Opetussuunnitelmassa on yhteinen osuus, vuosiluokkakokonaisuudet vuosiluokille 1-2, 3-6 ja 7-9 sekä oppiaineosuus.

Helsingin kaupungin peruskoulujen opetussuunnitelman yhteinen osuus koostuu kunta- ja koulukohtaisista osuuksista. Opetuslautakunnan suomenkielinen jaosto on hyväksynyt koulujen kieliohjelmat ja painotetut opetukset kokouksessaan 24.2.2015 (§ 11 ja 12). Opetussuunnitelman kuntakohtainen osuus on hyväksytty opetuslautakunnan suomenkielisessä jaostossa 16.6.2015 (§ 61) ja vuosiluokkakokonaisuudet 1.3.2016 (§ 14). Koulukohtaiset osuudet on hyväksytty opetuslautakunnan suomenkielisessä jaostossa 21.6.2016 (§ 57).

Opetussuunnitelma on koulun opetuksen ja kasvatuksen työväline. Opetussuunnitelmaa muutetaan ja tarkennetaan koulun opetuksen ja kasvatuksen tavoitteiden ja tarpeiden mukaisesti. Seuraavien koulujen johtokunnat ovat esittäneet koulukohtaisia muutoksia opetussuunnitelmiin:

- Itäkeskuksen peruskoulun johtokunta on esittänyt, että koulun 8. vuosiluokan yhden vuosiviikkotunnin valinnaisiin aineisiin lisätään kuvataide nimellä Valinnainen kuvataide 8-9 lk., laajuudeltaan 1vvt. Valinnaisella aineella vahvistetaan oppilaan kiinnostusta kuvataiteeseen ja herätetään uteliaisuutta myös muita visuaalisen kulttuurin muotoja kohtaan sekä madalletaan kynnystä kulttuurin kuluttajina osallistua ja nauttia eri kulttuurilaitosten/gallerioiden tarjonnasta. (Liite 1 ja 2)

- Jakomäen peruskoulun johtokunta on esittänyt koulun opetussuunnitelman valinnaisarviointiin muutosta, jossa valinnaiset aineet, jotka muodostavat yhtenäisen, vähintään kahden vuosiviikkotunnin oppimäärän, arvioidaan numeroin. Oppimäärältään alle kaksi vuosiviikkotuntia käsittävät valinnaiset aineet ja tällaisista oppimääristä koostuvat kokonaisuudet arvioidaan suorituksena hyväksytty/hylätty. (Liite 3)

- Kannelmäen peruskoulun johtokunta on esittänyt koulun opetussuunnitelmaan lukuun 11 muutoksia koskien 8. ja 9. vuosiluokan valinnaisia opintoja. Valinnaisaineisiin Mediaa, Kulttuuria, Tutki ja mieti ja Yritä on tarkennettu tavoitteita ja sisältöjä. Uudet valinnaisaineet ovat Kansainvälisyyttä – valinnaisaine sekä B2-kielen opintoihin liittyvä Koe kulttuuria – valinnaisaine. (Liite 4)

- Konalan ala-asteen johtokunta on esittänyt koulun opetussuunnitelman arviointilukuihin 6.1., 6.3., 6.45., 6.6. muutoksia koskien arvioinnin yleisiä tavoitteita, toteuttamista sekä käyttäytymisen yleisiä tavoitteita ja arvioinnin kriteerejä. Vuosiluokilla 1-6 oppilas saa väliarviointipalautteen arviointikeskustelussa. Arviointikeskustelut pidetään ja dokumentoidaan vuosittain. Tarkemmin muutokset ovat kuvattuna liitteessä 4. (Liite 5 ja 6)

- Käpylän peruskoulun johtokunta on esittänyt koulun opetussuunnitelmaan lukuun 11 muutoksia koskien 8. vuosiluokan valinnaisten opintojen lyhyitä 1vvt pituisia valinnaisainekursseja nk. teemakursseja. Teemakurssien osalta on tarkennettu ja lisätty teemakurssien tavoitteita ja sisältöjä. Teemakurssien aiheet ovat musiikki, digitaalinen valokuvaus, keramiikka, tekstiilityö, tekninen työ, kotitalous, liikunta, latinalaisen Amerikan tutkimus En Espanôl, teknologia, ilmaisutaito, biologia, retkeilytaidot, verkkoviestintä, graafinen suunnittelu, ohjelmointi. (Liite 7)

- Malmin peruskoulun johtokunta on esittänyt koulun opetussuunnitelman arviointilukuun muutosta 6.3. koskien käyttäytymisen arvioinnin kriteerejä sekä lukuun 6.5.4. muutosta koskien koulun arviointikäytänteitä. Käyttäytymisen osa-alueita arvioidaan neliportaisella asteikolla (Toimit säännöllisesti tavoitteiden mukaisesti/Toimit usein tavoitteiden mukaisesti/Toimit harvoin tavoitteiden mukaisesti/Et toimi tavoitteiden mukaisesti.) Vuosiluokilla 3-4 arvioidaan myös yhteiskuntaoppi sanallisesti. Vuosiluokilla 5-6 kaikki aineet arvioidaan numeerisesti. Valinnaisaineiden arvioinnissa noudatetaan opetushallituksen perusteita sekä kuntakohtaisia ohjeita.(Liite 8)

- Meilahden yläasteen johtokunta on esittänyt 8. vuosiluokan (2vvt) neljän valinnaisen oppimiskokonaisuuden tavoitteiden ja sisältöjen (Kansainvälinen keittiö, Maailman kaikkeus ennen ja nyt, Maanosat tutuiksi ja ilmaisua ääneen – oppilaan ääni) lisäämistä koulun opetussuunnitelmaan. Valinnaiskurssikokonaisuus toteutetaan ilmiöpohjaisesti. Oppimiskokonaisuuksien tavoitteet ja sisällöt kuvataan tarkemmin liitteessä 10. (Liite 9 ja 10)

- Munkkiniemen ala-asteen johtokunta on esittänyt koulun opetussuunnitelmaan lukuun 11 muutoksia koskien valinnaisten aineiden tavoitteita ja toteuttamista. Valinnaisuutta toteutetaan lukuvuosittain vaihtuvina oppiaihekokonaisuuksina yhteensä kolme vuosiviikkotuntia. 4-6 luokilla on yksi vuosiviikkotunti kullakin vuosiluokalla. Oppilas valitsee yhden lukuvuoden aikana opiskeltavan valinnaisainekokonaisuuden. Valinta tehdään neljästä eri teemasta. Tarkempi sisältö esitetään vuosittain toimintasuunnitelmassa. Valinnaisissa opinnoissa laaja-alaisen oppimisen päätavoitteet ovat ajattelun, oppimaan oppimisen ja monilukutaidon kehittäminen. Muut laaja-alaisen oppimisen tavoitteet määräytyvät valitun kokonaisuuden pohjalta. Arviointi toteutetaan prosessinarviointina koko valinnaisjakson aikana. Valinnaiset opinnot arvioidaan lukuvuositodistuksessa asteikolla hyväksytty/hylätty.(Liite 11 ja 12)

- Myllypuron peruskoulun johtokunta on esittänyt koulun opetussuunnitelmaan lukuun 11 muutoksia koskien uutta valinnaisainetta 8. ja 9. vuosiluokalla. Uusi valinnaisaine on Kansainväliset keittiöt ja leivonta 2vvt. Valinnaiskurssilla syvennetään ruoanvalmistus-, leivonta- ja ateriasuunnittelutaitoja sekä perehdytään kansainvälisiin ruokakulttuureihin. (Liite 13)

- Porolahden peruskoulun johtokunta on esittänyt koulun painotetun kuvataideopetuksen tuntijakoon korjausta siten, että 7. vuosiluokalle, painotettuun kuvataideopetukseen, siirretään yksi (1) vvt käsityön tunneista. Korjauksen jälkeen tuntijako vastaa koulun jo voimassa olevaa opetussuunnitelman tekstiä. (Liite 14)

- Pukinmäenkaaren peruskoulun johtokunta on esittänyt koulun opetussuunnitelmaan lukuun 11 täydennyksiä koskien uusia valinnaisia oppiaineita vuosiluokilla 7-9. Uusi valinnaisaine on Hyvä minä! 1vvt 7.lk. Uudet valinnaiskurssit ovat Ruoka ja estetiikka 1 vvt 8. lk (kotitalous), Esitelmä eläväksi – tietotekniikkaa ja esiintymistaitoa 1 vvt 7. lk (äidinkieli). Valinnaisten tavoitteet ja sisällöt kuvataan tarkemmin liitteessä 16. (Liite 15 ja 16)

Muutosesitykset ovat pedagogisesti perusteltuja ja noudattavat opetushallituksen 22.12.2014 antamia perusteita sekä kuntakohtaisia ohjeita.

Päätös tullut nähtäväksi 21.12.2017

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Lisätietojen antaja

Tuulia Tikkanen, opetuskonsultti, puhelin: 09 310 88047

tuulia.tikkanen@hel.fi

Päättäjä

Outi Salo
perusopetusjohtaja