Yksityiselle varhaiskasvatuksen tuottajalle maksettava korvaus viisivuotiaiden neljän tunnin maksuttomasta varhaiskasvatuksesta
Yksityiselle varhaiskasvatuksen tuottajalle maksettava korvaus viisivuotiaiden neljän tunnin maksuttomasta varhaiskasvatuksesta
Päätös
Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti, että yksityiselle palveluntuottajalle maksetaan viisivuotiaista 160 euron kuukausikorvaus neljän tunnin maksuttoman hoitopäivän osalta suomenkielisessä ja ruotsinkielisessä yksityisessä varhaiskasvatuksessa koulujen ja esikoulujen aukioloajalta. Toimintakaudella 2018 - 2019 korvaus koskee 2013 syntyneitä lapsia.
Käsittely
Vastaehdotus:
Petra Malin: Kasvatus-ja koulutuslautakunta päättää, että yksityiselle palveluntuottajalle maksetaan viisivuotiaista 140 euron kuukausikorvaus neljän tunnin maksuttoman hoitopäivän osalta suomenkielisessä ja ruotsinkielisessä yksityisessä varhaiskasvatuksessa koulujen ja esikoulujen aukioloajalta. Toimintakaudella 2018 - 2019 korvaus koskee 2013 syntyneitä lapsia.
Perustelut:
Korvauksen suuruus yksityisille tulisi olla 35% keskimääräisestä maksusta, koska korvaus tulisi määrittää suhteessa samalla periaatteella kuin julkisessa kokopäivähoidossa.
Esittelijän esityksessä yksityisille palveluntuottajille on esitetty keskimääräistä 40% korvausta ja julkiselle puolelle 35% korvaus.
Kannattaja: Vesa Korkkula
1 äänestys
JAA-ehdotus: Esityksen mukaan
EI-ehdotus: Kasvatus-ja koulutuslautakunta päättää, että yksityiselle palveluntuottajalle maksetaan viisivuotiaista 140 euron kuukausikorvaus neljän tunnin maksuttoman hoitopäivän osalta suomenkielisessä ja ruotsinkielisessä yksityisessä varhaiskasvatuksessa koulujen ja esikoulujen aukioloajalta. Toimintakaudella 2018 - 2019 korvaus koskee 2013 syntyneitä lapsia. Perustelut: Korvauksen suuruus yksityisille tulisi olla 35% keskimääräisestä maksusta, koska korvaus tulisi määrittää suhteessa samalla periaatteella kuin julkisessa kokopäivähoidossa.
Esittelijän esityksessä yksityisille palveluntuottajille on esitetty keskimääräistä 40% korvausta ja julkiselle puolelle 35% korvaus.
Jaa-äänet: 10
Ted Apter, Martina Harms-Aalto, Ville Jalovaara, Emma Kari, Otso Kivekäs, Pia Kopra, Abdirahim Mohamed, Dani Niskanen, Pia Pakarinen, Seppo Siika-aho
Ei-äänet: 2
Vesa Korkkula, Petra Malin
Tyhjä: 0
Poissa: 1
Mirita Saxberg
Suoritetussa äänestyksessä esittelijän ehdotus voitti Petra Malinin vastaehdotuksen äänin 10–2. Poissa 1.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Helsinkiläiset vanhemmat voivat valita lapselleen kunnallisen tai yksityisen päiväkoti- tai perhepäivähoitopaikan. Yksityinen varhaiskasvatus täydentää kunnallista varhaiskasvatusta. Kunnallisessa varhaiskasvatuksessa on yhteensä 30 877 lasta ja yksityisessä 3 524. Suomenkielisiä kunnallisia päiväkoteja on 332 ja yksityisisä päiväkoteja on 119. Ruotsinkielisessä kunnallisessa varhaiskasvatuksessa on 2055 lasta, ostopalveluissa 208 ja yksityisessä varhaiskasvatuksessa 250. Ruotsinkielisiä päiväkoteja on 33, ostopalvelupäiväkoteja 7 ja yksityisiä 8.
Kunnallisen varhaiskasvatuksen asiakasmaksut alenivat 1.1.2018 alkaen. Kallein maksu on edelleen 290 euroa ja toisen lapsen maksu muuttui 90 prosentista 50 prosenttiin. Alin hoitomaksu on 27 euroa.
Tämän lisäksi Helsingissä tehtiin päätös viisivuotiaiden 20 tunnin maksuttomasta varhaiskasvatuksesta 1.8.2018 alkaen. Muutosten johdosta kunnallinen varhaiskasvatus on huomattavasti aiempaa edullisempaa useammille perheille.
Edellä mainitusta syistä johtuen alenee kunnallisen varhaiskasvatuksen maksut perheille. Vastaavasti yksityisen varhaiskasvatuksen maksut tulevat suhteessa kunnalliseen maksuun entistä korkeammiksi.
Perheiden ja lasten näkökulmasta on tärkeätä, että siirtymää yksityisestä varhaiskasvatuksesta kunnalliseen ei tapahtuisi kunnallisen varhaiskasvatuksen maksujen alenemisen vuoksi. Kunnallisessa varhaiskasvatuksessa ei ole varauduttu yksityisestä varhaiskasvatuksesta siirtyviin suuriin lapsimääriin, mikä on mahdollista jos maksualennuksia ei kompensoida yksityiseen varhaiskasvatukseen. Jotta perheet voivat jatkaa yksityisessä päiväkodissa tarvitaan erillinen korvaus, joka maksetaan 5-vuotiaista lapsista yksityiselle palveluntuottajalle. Tällä kompensoidaan yksityiselle palveluntuottajalle maksujen alenemista kunnallisella puolella ja mahdollistetaan hoitomaksun (omavastuun) alentaminen myös yksityisessä varhaiskasvatuksessa.
Yksityisen varhaiskasvatuksen hinta muodostuu lakisääteisestä yksityisen hoidon tuesta ja kunnan maksamasta kuntalisästä. Viisivuotiaan yksityisen hoidon tuki ja kuntalisä lasta kohdin on yhteensä 502,25 euroa kuukaudessa ja jos perhe saa tulosidonnaista hoitolisää kokonaissumma on 647,10 euroa kuukaudessa. Perhe maksaa hoitomaksuna omavastuun, joka on palveluntuottajan määrittämän varhaiskasvatuksen hinnan ja yksityisen hoidon tukien välinen erotus. Yksityisen palveluntuottajan perimä hoitomaksu vaihtelee 0-700 euron välillä.
Päätettäväksi ehdotettu 160 euron kuukausikorvaus lasta kohden määriteltiin laskemalla keskiarvo ja mediaani kaikkien yksityisten päiväkotien perheille maksettavaksi jäävästä hoitomaksusta. Mediaani ja keskiarvo osuivat lähelle toisiaan ja sen pohjalta määriteltiin 400 euron hoitomaksu. Kahdenkymmenen tunnin maksuton osuus kokopäivähoidon viikkotuntimäärästä on 40 prosenttia. Neljänkymmen prosentin osuus 400 euron keskiarvo hoitomaksusta on 160 euroa.
Korvaus viisivuotiaan hoitomaksuun maksettaisiin tuottajalle hakemuksen mukaan, jonka liitteenä ovat lasten nimet ja hoitosopimukset. Hakemuksessa tuottaja sitoutuu kohdentamaan korvauksen viisivuotiaiden hoitomaksun alentamiseen. Yksityisen palvelutuottajien verkkosivulla tulee olla näkyvissä viisivuotiaiden hoitomaksu erikseen. Korvauksesta päättää varhaiskasvatusalue 4:n aluepäällikkö suomenkielisten hakemusta osalta ja varhaiskasvatusalueen päällikkö ruotsinkielisten hakemusten osalta.
Vuonna 2013 syntyneitä lapsia suomenkielisessä ja ruotsinkielisessä yksityisessä varhaiskasvatuksessa on yhteensä 861. Maksettava viisivuotiaiden korvauksen kustannukset ovat vuonna 2018 suomenkielisessä varhaiskasvatuksessa arviolta 613 000 euroa ja vuonna 2019 1,2 milj. euroa. Vastaavat kulut ruotsinkielisessä varhaiskasvatuksessa ovat vuonna 2018 40 000 euroa ja vuonna 2019 noin 78 000 euroa. Korvaus maksetaan 10 kuukaudelta ja noudattaa samoja toiminta-aikoja kuin esiopetus. Lisäksi kustannuksia muodostuu hakemusten käsittelyyn liittyvästä hallinnollisesta työstä. Tukea ei makseta 2013 syntyneille pidennetyn oppivelvollisuuden piiriin kuuluville vieraskielisessä kaksivuotisessa esiopetuksessa oleville lapsille.
Toimialalla on aloitettu palvelusetelin käyttöönoton valmistelu osana yksityisen varhaiskasvatuksen tukea.
Lapsivaikutusten arviointi
Lapsivaikutusten arvioinnin näkökulmasta ehdotettu korvaus vaikuttaa siihen, että lapsille ei tule tarpeettomia siirtoja yksityisestä kunnalliseen varhaiskasvatukseen. Varhaiskasvatuspaikan pysyvyys on tärkeä asia lapsen hyvinvoinnille ja kehitykselle sekä perheen arjen hyvinvoinnin ja toimivuuden kannalta.
Kasvatus- ja koulutuslautakunta 27.03.2018 § 47
Päätös
Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti panna asian pöydälle.
Esittelijä
Lisätiedot
Pirjo Pekkala, varhaiskasvatuksen asiantuntija, §: 310 56404
Anna Tarkkala-Hellström, suunnittelupäällikkö, puhelin: 310 86442
Päätös tullut nähtäväksi 25.04.2018
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Pirjo Pekkala, varhaiskasvatuksen asiantuntija, puhelin: 09 310 56404
Anna Tarkkala-Hellström, suunnittelupäällikkö, puhelin: 09 310 86442