Leirikesä ry:n oikaisuvaatimus sosiaali- ja terveyslautakunnan avustuspäätöksestä

Ennen vuotta 2019 julkaistujen asioiden otsikkona näytetään päätöksen otsikko.
HEL 2018-000944
Asialla on uudempia käsittelyjä
8. / 65 §
Tämä toimielin tai virka on lakkautettu

Leirikesä ry:n oikaisuvaatimus sosiaali- ja terveyslautakunnan avustuspäätöksestä

Sosiaali- ja terveyslautakunta

Päätös

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti hylätä Leirikesä ry:n oikaisuvaatimuksen sosiaali- ja terveyslautakunnan järjestöavustuspäätöksestä 12.12.2017, 327 §.

Perustelut

Sosiaali- ja terveyslautakunnan päätökset järjestöjen tekemistä avustushakemuksista perustuvat kaupungin avustusten myöntämisessä noudatettaviin yleisohjeisiin (12.12.2011) sekä sosiaali- ja terveyslautakunnan 3.9.2013 (288 §) vahvistamiin avustusten jakoperusteisiin.

Leirikesä ry anoi vuodelle 2018 sosiaali- ja terveyslautakunnalta avustusta 14 000 euroa käytettäväksi kehitysvammaisten ja muiden leiriavustajaa tarvitsevien helsinkiläisten lasten leiritoimintaan.

Sosiaali- ja terveyslautakunta myönsi yhdistykselle 4 000 euron avustuksen kehitysvammaisten ja muiden leiriavustajaa tarvitsevien helsinkiläisten lasten osallistumiskustannuksiin lastenleireille siten, että perheille jäävä omavastuuosuus maksusta on kohtuullinen. Lisäksi todettiin, että STEA avustaa yhdistystä ja että avustusta pienennetään, koska omavaraisuusaste on erinomainen ja ylijäämää edelliseltä tilikaudelta. Vuodelle 2017 avustusta oli myönnetty 5 000 euroa samaan tarkoitukseen.

Leirikesä ry:n ylijäämä vuodelta 2016 oli 26 972,20 euroa ja omavaraisuusaste on 77,8 %. Yhdistyksellä on omaa pääomaa 224 976,82 euroa.

Kaupungin avustusten myöntämisessä noudatettavien yleisohjeiden kohdassa 2.3 todetaan, että avustettavan toiminnan talouden hoidossa on otettava huomioon menojen sovittaminen käytettävissä oleviin tuloihin. Yhdistyksen talouden kokonaisuutta tarkasteltaessa voidaan todeta, että toiminnan toteuttaminen ei vaarannu, vaikka avustusta pienennettiin edellisestä vuodesta. Luonnollisesti pienennys aiheuttaa sopeuttamistarvetta ja se yhdistyksen tulee toteuttaa parhaaksi katsomallaan tavalla suhteessa leirien osanottajamaksuihin.

Edellä kuvatun perusteella voidaan katsoa, että oikaisuvaatimuksessa esitetyt perustelut eivät anna aihetta päätöksen muuttamiseen.

Oikaisuvaatimuksessa ei ole esitetty näyttöä siitä, että sosiaali- ja terveyslautakunnan päätös olisi syntynyt virheellisessä järjestyksessä tai että päätöksen tehnyt viranomainen olisi ylittänyt toimivaltansa tai että päätös olisi muutenkaan lainvastainen.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Talouspäällikkö Johanna Simpanen ja erityissuunnittelija Hanna-Leena Nuutinen ovat kutsuttuina asiantuntijoina läsnä kokouksessa tätä asiaa käsiteltäessä.

Leirikesä ry:n avustushakemus on tämän asian liitteenä 1. Hakemuksen liitteet ovat nähtävillä kokouksessa sekä tiistaina 13.3.2018 klo 12.00−16.00 osoitteessa Kallion virastotalo, Toinen linja 4 A, 5. krs, huone 519.

Sosiaali- ja terveyslautakunnan yhdistyksen avustushakemuksesta tekemä päätös 12.12.2017, 327 § on tämän asian liitteenä 2.

Yhdistyksen oikaisuvaatimus on tämän asian liitteenä 3.

Kaupungin avustusten myöntämisessä noudatettavat yleisohjeet (12.12.2011) ovat tämän asian liitteenä 4.

Sosiaali- ja terveyslautakunnan myöntämien avustusten hakukuulutus, josta näkyvät avustusten jakoperusteet, on tämän asian liitteenä 5.

Oikaisuvaatimus on tehty kuntalain 93 §:n mukaisessa määräajassa.

Leirikesä ry pyytää oikaisuvaatimuksessaan, että sille myönnetään haettu 14 000 euron avustus tai ainakin korotus myönnettyyn avustukseen.

Perusteluina oikaisuvaatimukselle esitetään helsinkiläisten erityislasten leirimaksujen omavastuuosuuden pysyminen perheille kohtuullisina. Yhdistys toteaa, että tämä ei toteudu myönnetyn avustuksen turvin ja että yhdistyksen omavaraisuus 224 976,82 euroa ei ole erinomainen. Helsinkiläisiin erityislapsiin kohdistuva osatoiminta on huomattavan alijäämäistä ja sen toteutumista seurataan omalla kustannuspaikalla. Koko yhdistyksen ylijäämä vuodelta 2016 on syntynyt tarpeesta säästää rahaa asiakastietojärjestelmän kehitystyöhön ja se on kertynyt omasta varainhankinnasta.

Yhdistyksen tavoitteena on järjestää 3−6 vuorokauden leiri 25 helsinkiläiselle erityislapselle, siten että rahoitukseen käytetään perheen omavastuuosuutta, STEA:n avustusta ja Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunnan avustusta. Oikaisuvaatimuksessa annettujen tietojen mukaan yhden leirin todelliset kustannukset ovat yli 1 100 euroa. Näiden tietojen mukaan helsinkiläisperheen omavastuuosuus nousisi vuodesta 2017 vuoteen 2018 noin 40 euroa kun lähtökohtana on yhdistykselle vuodelle 2017 myönnetty 5 000 euron avustus ja vuodelle 2018 myönnetty 4 000 euron avustus. Yhdistys itse toivoo 14 000 euron avustusta, jolloin omavastuuosuus laskisi vuodesta 2017 huomattavasti.

Yhdistys toteaa, että sen helsinkiläisiin erityislapsiin kohdentuva toiminta on huomattavan alijäämäistä. Tästä syystä yhdistyksen tulee kiinnittää huomiota toiminnan kustannusrakenteeseen, jotta se saavuttaa kaupungin yleisohjeiden ehdoissa mainitun rahoitussuunnitelman hyväksyttävyyden. Tällä hetkellä näin ei ole, joten oikaisuvaatimuksen hyväksymiselle ei ole perusteita.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 22.03.2018

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus

Päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksella vain se, joka on tehnyt alkuperäistä päätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen.

Mikäli alkuperäinen päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa tähän päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksella myös

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Valitusaika

Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa
  • päätös on muuten lainvastainen.
Valitusviranomainen

Kunnallisvalitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:    
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000
Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 250 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Sulje

Esittelijä

sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja
Juha Jolkkonen

Lisätietojen antaja

Johanna Simpanen, talouspäällikkö, puhelin: 09 310 87754

johanna.simpanen@hel.fi

Hanna-Leena Nuutinen, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 42662

hanna-leena.nuutinen@hel.fi

Liitteet (pdf)

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.