Vahingonkorvausvaatimus, liukastuminen

Ennen vuotta 2019 julkaistujen asioiden otsikkona näytetään päätöksen otsikko.
HEL 2018-001606
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 148

Vahingonkorvausvaatimus, liukastuminen

Yksikön päällikkö

Päätös

Vs. lakipalvelut-yksikön päällikkö päätti hylätä hakijan vahingonkorvausvaatimuksen.

Päätöksen perustelut

Vahingonkorvausvaatimuksen mukaan hakija on kaatunut 12.12.2017 kello 11.30 sohjoisella, märällä ja jäisellä sekä hiekoittamattomalla jalkakäytävällä osoitteessa Mechelininkatu 7-9. Kaatumisen syyksi hakija on ilmoittanut joko loskan alla olleen rampin reunan, puomin tai muun vastaavan kappaleen tai jään. Hakija on esittänyt kaupungille yhteensä 438,29 euron korvausvaatimuksen kivusta, särystä ja muusta tilapäisestä haitasta sekä hoito- ja lääkekuluista.

Kunnossapitolaki edellyttää pitämään kadut liikenteen tarpeiden edellyttämässä tyydyttävässä kunnossa. Kunnossapidon tason määräytymisessä otetaan huomioon kadun liikenteellinen merkitys, liikenteen määrä, säätila ja sen ennakoitavissa olevat muutokset, vuorokaudenaika sekä eri liikennemuotojen, kuten jalankulun, tarpeet.

Mechelininkatu 7-9 jalkakäytävän kunnossapito kuuluu lähtökohtaisesti sen kohdalla olevalle kiinteistölle. Työmaan aikana luvansaanut toimija kuitenkin vastaa työmaa-alueen kunnossa- ja puhtaanapidosta.

Ilmatieteen laitoksen Kaisaniemen säämittausasemalla tehtyjen mittauksien mukaan vahinkopäivänä lämpötila on vaihdellut 4,6°C ja -0,2°C välillä. Kello 11 lämpötila on ollut 1,9°C. Lumikertymän syvyys on vahinkopäivän aamuna klo 8 ollut 0 cm. Vahinkoa seuranneena päivänä klo 8 lumikertymä on ollut 2 cm. Sadekertymä on vahinkopäivänä ollut 27,9 mm vettä.

Kunnossapitopiiriltä saadun selvityksen mukaan Mechelininkadulla on suuri Helsingin kaupungin oma perusparannustyömaa. Työmaan valvojan mukaan hakijan karttaan merkitsemässä kaatumiskohdassa ei kuitenkaan ole ollut minkäänlaisia luiskia tai ramppeja kyseisenä ajankohtana. Keli vahinkopäivänä on ollut huono ja työmaan vieressä olevia jalkakäytäviä on aina huonolla kelillä hiekoitettu.

Mechelininkadun työmaa on asianmukaisesti merkitty ja se on muutenkin selkeästi havaittavissa. Tietyömerkein varoitetaan työnalaisesta tieosuudesta myös muita tienkäyttäjiä kuin autoilijoita. Alueella saattaa olla työkoneita, työntekijöitä taikka työstä tai työn keskeneräisyydestä johtuvia vaaroja kuten irtokiviä tai kuoppia. Mechelininkadulla on poikkeuksellisia kulkemisjärjestelyjä koskien myös jalankulkijoita ja tämä tulee siellä liikkuessa huomioida.

Vahingonkorvausvastuuta voidaan rajata tai se voidaan evätä, jos vahingonkärsijä on itse myötävaikuttanut vahinkoon. Myötävaikutusta arvioitaessa otetaan huomioon hakijan kokemus ja tietämys vahinkopaikan olosuhteista.

Vaikka tien- ja kadunhoitovelvollisella on laaja vastuu tienkäyttäjiin nähden, on vahingonkorvausoikeuden yleisten periaatteiden mukaan vahingonkärsijän riittävällä tavalla yksilöitävä se syy, mistä vahinko johtui. Vahingolla tulee olla syy-yhteys tapahtuneeseen kadun kunnossapitäjän laiminlyöntiin, jotta korvausvelvollisuus syntyy.

Asiassa ei ole esitetty sellaisia riittäviä tietoja tai näyttöä, joiden perusteella voitaisiin todeta, että vahinko olisi seuraus kaupungin tuottamuksesta tai laiminlyönnistä. Edellä mainituista seikoista johtuen kaupunki ei katso olevansa korvausvelvollinen asiassa.

Sovelletut oikeusohjeet

Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §, 6 luku 1 §

Laki kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta (669/1978) 1–4 §

Kaupunkiympäristön toimialajohtajan päätös 21.6.2017 § 57

Päätös tullut nähtäväksi 25.07.2018

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Lisätietojen antaja

Tuuli Juntti, lakimiesharjoittelija, puhelin: 09 310 21210

kymp.korvausasiat@hel.fi