Esiopetuspaikkojen vahvistaminen kaudelle 2018-2019

Ennen vuotta 2019 julkaistujen asioiden otsikkona näytetään päätöksen otsikko.
HEL 2018-002609
Asialla on uudempia käsittelyjä
5. / 14 §

Esiopetuspaikkojen vahvistaminen kaudelle 2018-2019

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti, että toimintakautena 2018–2019 esiopetusta järjestetään liitteessä mainituissa toimipisteissä.

Käsittely

Ryhmää ei muodostu seuraavassa yksityisen palveluntuottajan päiväkodissa: Steinerpäiväkoti Pellava.

HL 51 §:n perusteella korjattu kirjoitusvirhe esittelijän perusteluissa, JL 26.3.2018

Yksityisen palveluntuottajan Steinerpäiväkoti Pellavassa muodostuu esiopetusryhmä.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto on päättänyt 7.11.2017 esiopetuksen järjestämispaikoista, oppilaaksiottoalueista, toiminta-ajoista sekä esiopetukseen hakemisen periaatteista toimintakaudelle 2018–2019. Esiopetushaun jälkeen jaosto vahvistaa esiopetuksen järjestämispaikat.

Esiopetukseen hakeminen tapahtui ensisijaisesti sähköisellä lomakkeella 8.1.–24.1.2018 samanaikaisesti kuin perusopetuksen ensimmäiselle luokalle ilmoittautuminen. Hakemus oli mahdollista jättää myös suoraan päiväkotiin 24.1.2018 mennessä. Kasvatus ja koulutuslautakunnan suomenkielisen jaoston toimintakaudeksi 2018–2019 päättämät esiopetuksen järjestämispaikat sekä tieto esiopetukseen hakemisen periaatteista on ollut nähtävillä kaupungin internet-sivuilla. Jokaiselle esiopetusikäiselle lapselle on postitettu kotiosoitteeseen Tervetuloa eskariin -kirje, jossa huoltajille kerrotaan myös esiopetukseen hakemisesta.

Päätös esiopetukseen ottamisesta sekä muutoksenhakuohjeet toimitetaan perheille viimeistään viikolla 14 sen jälkeen, kun kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto on vahvistanut esiopetuksen järjestämispaikat.

Esiopetukseen haun yhteydessä on selvitetty lapsen esiopetuksen lisäksi tarvitsema varhaiskasvatus ja vanhempien toivomukset varhaiskasvatuspaikasta. Paikka järjestetään joko samasta päiväkodista
tai vaihtoehtoisesti lähellä esiopetuspaikkaa olevasta perhepäiväkodista tai esiopetuspaikan välittömässä läheisyydessä olevasta muusta varhaiskasvatuspaikasta.

Esiopetusta järjestetään kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisen jaoston 7.11.2017 (17 §) päätöksen mukaisissa toimipaikoissa, mikäli kunnalliseen esiopetuksen järjestämispaikkaan on hakenut vähintään kolmetoista lasta. Perustellusta syystä voidaan esiopetusta järjestää myös pienemmälle ryhmälle. Kunnallisissa päiväkodeissa tällaisia syitä voivat olla lapsen ympärivuorokautisen hoidon tarve, lapsen erityisen tuen tarve, kielikylpyopetus, suomi-saame kaksikielinen esiopetus ja maantieteelliset erityissyyt.

Yksityiseltä palveluntuottajalta hankitussa esiopetuksessa lasten vähimmäismäärä on seitsemän, mutta ryhmäkokosuositus voi alittua erityiseen pedagogiseen järjestelmään perustuvassa esiopetuksessa silloin, kun se turvaa siirtymisen samaa pedagogiikkaa toteuttavaan perusopetukseen. Näitä poikkeuksia ovat Steinerpäiväkodit, vieraaseen kieleen painottuvat päiväkodit ja kristilliset päiväkodit. Lisäksi ryhmäkokosuositus voi alittua Montessori-päiväkodeissa.

Edellä mainituilla perusteilla esiopetusta esitetään järjestettäväksi 21 yksityisessä päiväkodissa, vaikka lasten määrä jää alle seitsemän.

Kasvatus ja koulutuslautakunnan suomenkielisen jaoston 7.11.2017 (17 §) hyväksymistä esiopetuspaikoista ryhmää ei muodostu hakijoiden vähäisen määrän takia seuraaviin kunnallisiin päiväkoteihin:

  • Oppilaaksiottoalue Pihlajanmäki-Pihlajisto: päiväkoti Marmori
  • Oppilaaksiottoalue Oulunkylä: päiväkoti Majava
  • Oppilaaksiottoalue Töölö: päiväkoti Kivelä

Ryhmää ei muodostu seuraavissa 13 yksityisen palveluntuottajan päiväkodeissa: Ankkalampi Aurinkolahti Duckies, Ankkalampi Herttoniemenranta Duckies, Ankkalampi Katajanokka - Ankdammen Skattuden, Ankkalampi Lauttasaari - Ankdammen på Drumsö, Ankkalampi Munkkiniemi Duckies, Ankkalampi Pakila Duckies, Les Galopins L'ile aux Tresors, Luonnossa kotonaan Uikunkoto, Mammolina Montessoripäiväkoti Vuosaari, Montessori Infant Community, Pilke Taikamaa, Steinerpäiväkoti Mansikkala ja Steinerpäiväkoti Pellava.

Perheitä on kuultu ja heidän kanssaan on neuvoteltu vaihtoehtoinen esiopetuksen järjestämispaikka, jos hakijoita ei johonkin nimettyyn yksikköön ole riittävästi, hakijoita on liian monta tai järjestämispaikkoihin on tullut toiminnallisista syistä muutoksia.

Hakijamäärästä johtuen esitetään esiopetuksen järjestämispaikaksi kaudelle 2018-2019 lisättävän seuraavat kunnalliset päiväkodit:

  • Oppilaaksiottoalue Kontula, Vesala, Mellunmäki: päiväkodit Tunturi ja Pihapirtti
  • Oppilaaksiottoalue Tapulinkaupunki: päiväkoti Kumina
  • Oppilaaksiottoalue Oulunkylä: päiväkoti Nestori
  • Oppilaaksiottoalue Ullanlinna: päiväkoti Eira (erityistä tukea tarvitseva lapsi)

Esiopetusta järjestetään lisäksi yksityisessä Helsingin kristillisen koulun päiväkoti Purressa.

Esiopetushaun jälkeen täsmentyneet esiopetuksen järjestämispaikat toimintakaudella 2018–2019 ovat tämän asian liitteenä. Esiopetusta järjestetään yhteensä 252 päiväkodissa (edellisellä toimintakaudella 258), joista 198 (206) on kunnallisia päiväkoteja, 54 (48) yksityisiä päiväkoteja ja 1 (2) ostopalvelupäiväkoteja.

Esiopetusta antavan päiväkodin johtaja tekee oman päiväkotinsa osalta esiopetuspäätökset. Yksityisten päiväkotien osalta päätöksen tekee varhaiskasvatusalueelle nimetty kunnallisen päiväkodin johtaja. Päätökset lähetetään huoltajille viikolla 14.

Esiopetusryhmät muodostetaan siten, että esiopetuksen opetussuunnitelman tavoitteet voidaan toteuttaa. Ryhmät muodostetaan ohjeen mukaisesti niin, että huomioidaan varhaiskasvatuslautakunnan 22.11.2016 (133 §) hyväksymät esiopetuksen järjestämisen periaatteet, esiopetusryhmien kokoa koskeva opetusministeriön suositus sekä varhaiskasvatuslaki ja päivähoitoasetus.

Toimintavuonna 2018-2019 järjestetään tarpeen mukaan perusopetukseen valmistavaa opetusta esiopetuksessa lapsille, jotka ovat vasta maahan tulleita tai, jos lapsi jää suomen kielen taidoiltaan alle kielitaitotason A1. Lapsi osallistuu esiopetuksen tavoitteiden mukaiseen toimintaan edellytystensä mukaan ja saa painotettua tukea suomen kielen oppimiseen. Valmistavan esiopetuksen oppilaille tehdään erillinen päätös ja opetuksen viikkotuntimäärä on 24 tuntia.

Lapsivaikutusten arviointi

Varhaiskasvatus, esiopetus ja perusopetus muodostavat lapsen kasvun ja oppimisen kannalta johdonmukaisesti etenevän kokonaisuuden ja perustan elinikäiselle oppimiselle. Esiopetus järjestetään pääsääntöisesti lähialueella siten, että oppimisen polun jatkumo varmistetaan.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 09.04.2018

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Esittelijä

vs. kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja
Satu Järvenkallas

Lisätietojen antaja

Nina Onufriew, varhaiskasvatuksen asiantuntija, puhelin: 09 310 42550

nina.onufriew@hel.fi