Riktlinjer för Arbis undervisningsplan läsåret 2018–2019

Ennen vuotta 2019 julkaistujen asioiden otsikkona näytetään päätöksen otsikko.
HEL 2018-002779
Asialla on uudempia käsittelyjä
3. / 3 §

Riktlinjer för Arbis undervisningsplan läsåret 2018–2019

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan ruotsinkielinen jaosto

Beslut

Svenska sektionen antecknade riktlinjerna för Arbis undervisningsplan för läsåret 2018–2019 för kännedom.

Beslutet stämmer överens med förslaget.

Sulje

Utgångspunkten för planeringen av Arbis kursverksamheten är

- Lagen om fritt bildningsarbete (21.8.1998/632)

”Det fria bildningsarbetet syftar till att utifrån principen om livslångt lärande anordna utbildning som stöder sammanhållningen och jämlikheten i samhället samt ett aktivt medborgarskap.
Målet för undervisningen inom det fria bildningsarbetet är att främja individers mångsidiga utveckling, välmående och välfärd och att främja demokrati, pluralism, hållbar utveckling, kulturell mångfald och internationalism. Det fria bildningsarbetet kännetecknas av studier efter eget val, samhörighet och delaktighet.”

- Stadens strategier

- Årets bindande budgetmål (22 500 lektioner)

- Arbis läroplan (godkänd av Arbis direktion 5.12.2013)

- Arbis vision: Ett Arbis för alla

- Arbis verksamhetsidé: Helsingfors Arbis är ett öppet och inkluderande svenskt rum som ger invånarna möjligheter att inhämta nya kunskaper och färdigheter och att integreras på svenska. Arbis erbjuder upplevelser och gemenskap och främjar den finlandssvenska kulturen och kunskaper i svenska.

- Arbis värderingar: kursdeltagarna i fokus, kunskap som egenvärde, flexibilitet, fördomsfrihet, mångfald, en levande och korrekt svenska och hållbar utveckling

- Invånarnas respons.

Arbis erbjuder kurser i såväl teoretiska som praktiska ämnen. Fördelningen av timmarna för de olika ämnena följer i stort sett fördelningen från föregående år, dock med små justeringar utgående från den aktuella situationen och de kursönskemål som har flutit in. En dryg tredjedel av timmarna utgörs av språkkurser, varav svenska är det största enskilda språket. Andelen kurser i svenska ökar i och med det ökande antal invandrare som väljer att integrera sig på svenska. Den nya lag som trädde i kraft vid årsskiftet (lag om ändring av lagen om fritt bildningsarbete 965/2017) och som ålägger den fria bildningen att ordna kurser för personer som inte kan läsa/skriva det latinska alfabetet, påverkar ytterligare antalet kurser i svenska. Satsningen på språkundervisning och handledning för invandrarföräldrar kombinerat med barnpassning fortsätter också. Barnpassningen och handledningen betalas ännu detta år med stadens centrala medel.

Målet är att fylla de planerade kurserna i så hög grad som möjligt och inte ordna kurser med få deltagare. Eftersom Arbis dock har ett folkbildande uppdrag är det viktigt att kunna förverkliga också mera marginella kurser med lite färre deltagare.

Den egentliga planeringen börjar vid vårterminens slut i mitten av april. Under hela läsåret och i samband med kursutvärderingen ombeds kursdeltagarna framföra nya kursidéer. I slutet av terminen kan man dessutom skriva sina önskemål på en bläddertavla i entréaulan och på webben på en digital anslagstavla. Uppmaningen går ut via sociala medier.

Undervisningsplanen färdigställs i slutet av maj.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 27.03.2018

FÖRBUD MOT SÖKANDE AV ÄNDRING

Ändring i beslutet får inte sökas eftersom beslutet gäller beredning eller verkställighet.

Tillämpat lagrum: § 136 i kommunallagen

Sulje

Esittelijä

direktör för den svenska servicehelheten
Niclas Grönholm

Lisätietojen antaja

Moa Thors, Chef för den fria bildningen och gymnasieutbildningen, telefon: 09 310 70077

moa.thors@arbis.hel.fi