Vahingonkorvausvelvollisuudesta vapauttamista koskevan päätösvallan siirtäminen sosiaali- ja terveystoimialalla

Ennen vuotta 2019 julkaistujen asioiden otsikkona näytetään päätöksen otsikko.
HEL 2018-003041
Asialla on uudempia käsittelyjä
7. / 98 §
Tämä toimielin tai virka on lakkautettu

Vahingonkorvausvelvollisuudesta vapauttamista koskevan päätösvallan siirtäminen sosiaali- ja terveystoimialalla

Sosiaali- ja terveyslautakunta

Päätös

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti muuttaa 13.2.2018 tekemäänsä päätöstä (§ 38) 1.5.2018 lukien määräaikaisesti 31.12.2019 saakka sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen palvelukokonaisuuden osalta siten, että eteläisen palvelualueen Kinaporin, Koskelan ja Kivelän monipuolisten palvelukeskusten johtajat päättävät alaisissaan kotihoidon yksiköissä tapahtuvien asiakkaisiin tai ulkopuolisiin kohdistuvien, enintään 400 euron suuruisten ja kaupungin omaisuuteen kohdistuvien enintään 500 euron suuruisten, vahinkojen osalta työntekijän tai viranhaltijan vapauttamisesta kokonaan tai osittain velvollisuudestaan korvata aiheuttamansa vahinko, ellei asianomainen ole aiheuttanut sitä tahallaan tai törkeällä tuottamuksella.

Lisäksi lautakunta päätti muuttaa 13.2.2018 tekemäänsä päätöstä 1.5.2018 lukien määräaikaisesti 31.12.2019 saakka sosiaali- ja terveystoimialan hallintopalvelujen hallintopäällikön osalta siten, että hallintopäällikkö päättää, siltä osin kuin päätösvaltaa ei ole määrätty sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen kotihoitopäälliköille tai monipuolisten palvelukeskusten johtajille taikka terveys- ja päihdepalvelujen johtajahammaslääkärille, työntekijän tai viranhaltijan vapauttamisesta kokonaan tai osittain velvollisuudestaan korvata aiheuttamansa vahinko, ellei asianomainen ole aiheuttanut sitä tahallaan tai törkeällä tuottamuksella.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Hallintosäännön 10 luvun 1 §:n 3 momentin 8 kohdan mukaan, ellei toimivallasta ole muutoin säädetty tai määrätty, toimialalautakunta omalla toimialallaan päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranomainen päättää kokonaisesta tai osittaisesta vapautuksesta toimialan henkilöstöön kuuluvalle hänen velvollisuudestaan korvata virka- tai työtehtävissä aiheuttamansa vahinko, ellei asianomainen ole aiheuttanut sitä tahallaan tai törkeällä tuottamuksella.

Toimialalla on siirretty pienehköjen ja riidattomien, oikeudellisesti selvien vahingonkorvausasioiden käsittely ja päätöksenteko 1.6.2017 lukien hallinnosta kotihoidon yksiköihin. Tavoitteena on ollut lyhentää vahingonkorvausvaatimusten käsittelyaikaa ja nopeuttaa asiakkaan korvauksen saamista korvausvastuultaan selvissä tapauksissa. Kotihoidosta saadut kokemukset menettelyn uudistamisesta ovat olleet myönteisiä.

Sosiaali- ja terveystoimialan palveluja ja johtamista uudistetaan ja monipuolisen palvelukeskustoimintamallin kehittäminen on osa sitä. Etelän palvelualueella käynnistyi 1.1.2018 toimialajohtajan 18.12.2017 (§ 105) (liite 1) tekemään päätökseen perustuva kokeilu, jossa keskisen kotihoidon, Kinaporin ja Koskelan monipuolisten palvelukeskusten toiminta yhdistyi kahdeksi lähialueeksi. Etelän palvelualueella käynnistyi 1.3.2018 toimialajohtajan 3.3.2018 tekemään päätökseen (§ 27) (liite 2) perustuva kokeilu, jossa eteläisen kotihoitoyksikön, Kivelän ja Töölön monipuolisten palvelukeskusten toiminta yhdistyi kahdeksi lähialueeksi. Kokeilut ovat määräaikaisia ja päättyvät 31.12.2019.

Näiden kokeilujen aikana keskisellä kotihoitoyksiköllä ei ole kotihoitopäällikköä. Keskisen kotihoidon työntekijöiden virassa olevina esimiehinä toimivat Kinaporin ja Koskelan monipuolisten palvelukeskusten johtajat. Eteläisessä kotihoitoyksikössä osa kotihoidon lähipalvelualueista siirtyi jäljelle jääneen kotihoitopäällikön alaisuuteen, ja osa siirtyi virassa olevan Kivelän monipuolisen palvelukeskuksen johtajan alaisuuteen. Tämän johdosta näille monipuolisten palvelukeskusten johtajille tulee siirtää kotihoitopäälliköillä ollutta päätösvaltaa työntekijän tai viranhaltijan vapauttamisesta velvollisuudestaan korvata aiheuttamansa vahinko.

Hallintopäällikön päätösvaltaa työntekijöiden ja viranhaltijoiden vahingonkorvausvelvollisuudesta vapauttamisesta tulee siltä osin muuttaa kuin sitä siirretään monipuolisten palvelukeskusten johtajille.

Päätösvallan siirtäminen kotihoitopäälliköiltä ja hallintopäälliköltä edellyttää lautakunnan 13.2.2018 tekemän ja liitteenä 3 olevan päätöksen muuttamista.

Toimialajohtaja päätti 19.3.2018 52 § (liite 4), että sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen eteläisen palvelualueen Kinaporin, Koskelan ja Kivelän monipuolisten palvelukeskusten johtajat päättävät alaistensa kotihoidon yksiköiden työntekijöiden osalta vahingonkorvauksen myöntämisestä asiakkaisiin ja ulkopuolisiin kohdistuvan vahingon ollessa enintään 400 euroa tai kaupungin omaisuuteen kohdistuvan vahingon ollessa enintään 500 euroa.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 18.04.2018

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Esittelijä

sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja
Juha Jolkkonen

Lisätietojen antaja

Karri Välimäki, johtava lakimies, puhelin: 09 310 43970

karri.valimaki@hel.fi