Parkour Oppimiskeskus ry:n oikaisuvaatimus liikuntajaoston päätökseen 3.4.2018, § 12
Muiden liikuntaa edistävien yhdistysten avustukset vuodelle 2018
Päätös
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan liikuntajaosto päätti myöntää muiden liikuntaa edistävien yhdistysten avustusta yhteensä kolmelletoista liikuntaseuralle liitteen 1 mukaisesti.
Liikuntajaosto päätti, että muiden liikuntaa edistävien yhdistysten avustukset maksetaan kokonaisuudessaan avustuksen jakamista koskevan päätöksenteon jälkeen.
Lisäksi liikuntajaosto päätti, että yhdistyksille myönnetyistä avustuksista vähennetään korkoineen kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan, kasvatuksen ja koulutuksen toimialan sekä Jääkenttäsäätiön, Stadion-säätiön, Urheiluhallit Oy:n, Mäkelänrinteen Uintikeskus Oy:n sekä Vuosaaren Urheilutalo Oy:n saatavat, jotka ovat syntyneet avustettavan yhteisön lainojen takaamisen tai muun syyn (esimerkiksi vuokrien ja niiden viivästyskorkojen) johdosta, kaupunginhallituksen 12.12.2011, § 1126 hyväksymän pysyväisohjeen Kaupungin avustusten myöntämisessä noudatettavat yleisohjeet mukaisesti. Liikuntajaosto päätti edelleen, että yhdistyksiltä perittävät kasvatuksen ja koulutuksen toimialan sekä kaupunkikonsernin saatavat vähennetään avustuksista sen jälkeen, kun kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan omat saatavat korkoineen on niistä vähennetty.
Lisäksi liikuntajaosto päätti, että muiden liikuntaa edistävien yhdistysten 100 000 euron määrärahasta jäljelle jäävä summa jätetään varamäärärahaksi mahdollisiin tarkastuslaskennasta johtuviin muutoksiin ja valtuuttaa liikuntajohtajan tekemään kyseisistä muutoksista johtuvat päätökset. Mikäli määrärahaa jää jäljelle, voidaan se liikuntajohtajan päätöksellä käyttää vuoden 2018 aikana seurojen avustushakemuksissa ilmoittamien tietojen tarkastamiseen. Avustusperusteiden uudistamisen yhteydessä todettiin, että jatkossa tulee huomioida se, miten seurat ilmoittavat tietojaan sekä tehdä vuosittain tarkistuksia (liikuntalautakunta 11.12.2014, § 212 sekä 26.5.2016, § 85). Liikuntajohtaja osoittaa lopun määrärahan lasten ja nuorten liikunnan kansalaistoiminnan edistämiseen.
Muiden liikuntaa edistävien yhdistysten avustusta myönnetään seuraavin ehdoin (liikuntajaosto 24.10.2017, § 8):
Muille liikuntaa edistäville yhdistyksille tarkoitettua avustusta voivat hakea liikuntaseurat, jotka eivät täytä avustuskelpoisuuden ehtoja, eivätkä ole oikeutettuja avustuskelpoisille myönnettävään avustukseen ja tilankäyttöavustukseen.
Muiden liikuntaa edistävien yhdistysten avustusta voidaan myöntää liikuntaseuroille, jotka täyttävät muiden liikuntaa edistävän avustuksen myöntämisen ehdot ja ovat jättäneet hakemuksen liitteineen määräaikaan mennessä (liikuntajaosto 24.10.2017, § 8).
Avustuksen myöntämisen ehtojen mukaan yhdistyksen toiminnan tulee olla avointa kaikille helsinkiläisille ja toiminnan tarkoituksen tulee olla liikunnallinen. Liikuntaseuran toiminnan tulee olla vakiintunutta, sen tulee olla ollut toiminnassa yhden kokonaisen kalenterivuoden ja sen tulee olla patentti- ja rekisterihallituksen rekisteröimä yhdistys.
Yhdistyksen tulee järjestää säännöllistä ohjattua liikuntatoimintaa jäsenilleen vähintään 10 kertaa vähintään kolme kuukautta kestävän jakson aikana ja siihen tulee osallistua vähintään 50 helsinkiläistä aktiiviharrastajaa tai vaihtoehtoisesti 20 alle 20-vuotiasta helsinkiläistä aktiiviharrastajaa.
Yhdistyksen tulee sitoutua toiminnassaan noudattamaan hyvän hallintotavan sekä Reilun Pelin (liikuntajärjestöjen yhteinen kuvaus liikunnan ja urheilun hyvästä toiminnasta) periaatteita.
Avustus on harkinnanvarainen ja se kohdistetaan yhdistyksen toiminnan tukemiseen. Avustusta voi käyttää toiminnasta aiheutuvien kulujen lisäksi esimerkiksi tilavuokriin ja henkilöstön palkkakustannuksiin. Toiminnasta aiheutuvina kustannuksina ei huomioida lainojen lyhennyksiä, korkoja eikä poistoja, arvonalennuksia, varauksia tai muita laskennallisia eriä, jotka eivät perustu jo toteutuneisiin kuluihin. Avustusta ei saa käyttää varainhankinnan tai liike- ja sijoitustoiminnan lisäämiseen. Avustusta ei saa jakaa edelleen muille yhteisöille tai henkilökohtaisina avustuksina jäsenille vaan se on tarkoitettu seuran toimintaan yleisesti.
Yhdistys ei voi saada samaan toimintaansa avustusta muilta kaupungin hallintokunnilta ja muulta julkiselta taholta. Avustus on palautettava, jos kaupungin toinen hallintokunta tai muu julkinen taho on myöntänyt avustuksen saajalle avustusta samaan tarkoitukseen tai jos avustuksen saaja on antanut kaupungille virheellistä tietoa tai muuten johtanut kaupunkia harhaan avustusta koskevissa asioissa.
Talous ja hallinto on avustettavissa yhdistyksissä järjestettävä voimassa olevien lakien mukaan. Kirjanpidossa on noudatettava hyvää kirjanpitotapaa, jolla mahdollistetaan avustusten käytön seuraaminen kirjanpidosta. Helsingin kaupungin tarkastusviraston ja kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan edustajilla tai toimialan valitsemalla edustajalla on oikeus milloin tahansa tarkastaa avustuksen saajan kirjanpito ja järjestetty toiminta avustuksen käytön selvittämiseksi.
Kaupungilla on oikeus välittää kuntalaisille tietoa avustuksensaajan järjestämästä liikuntatoiminnasta. Avustuksensaaja on velvollinen antamaan edellisen vuoden avustuksen käytöstä liikuntajaostolle kirjallisen selostuksensa uuden avustushakemuksen ohessa. Ellei avustuksensaaja hae avustusta seuraavalle vuodelle, tulee avustuksen käytöstä raportoida muutoin.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan liikuntajaosto päätti 9.1.2018 liikuntajaoston avustusmäärärahan osittamisesta vuonna 2018 (§ 5). Helsingin kaupungin talousarviossa 2018 kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan liikuntajaoston avustuksiin käytettävänä olevasta 7 666 000 euron määrärahasta ositettiin muiden liikuntaa edistävien yhdistysten avustuksiin enintään 100 000 euroa.
Avustus on määrältään harkinnanvarainen ja avustuksen määrän perusteena käytetään mm. toiminnan volyymia painottaen erityisesti lasten ja nuorten liikuntatoiminnan tukemista. Avustusta myönnettäessä otetaan huomioon yhteisön yleishyödyllisyys ja tarpeellisuus, hakijan omat varat, avustettavasta toiminnasta saatavat tulot ja muut ulkopuoliset rahoitusmahdollisuudet kuten muu julkinen tuki (Helsingin kaupungin avustusohjeet 12.12.2011, kaupungin avustusten myöntämisessä noudatettavat yleisohjeet).
Muiden liikuntaa edistävien yhdistysten avustusten myöntämisen ehdot täyttää kolmetoista liikuntaseuraa (14/2017).
Päätös tullut nähtäväksi 11.04.2018
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Ritva Oljakka, yhteyskoordinaattori, puhelin: 09 310 87439
Taina Korell, yksikön päällikkö, puhelin: 09 310 38038