Sijoituksen tekeminen Korkeasaaren eläintarhan säätiö sr:n investointirahastoon

Ennen vuotta 2019 julkaistujen asioiden otsikkona näytetään päätöksen otsikko.
HEL 2018-003172
Asialla on uudempia käsittelyjä
9. / 183 §

Sijoituksen tekeminen Korkeasaaren eläintarhan säätiö sr:n investointirahastoon

Helsingin kaupunginhallitus

Päätös

Kaupunginhallitus päätti

  • hyväksyä 1 100 000 euron suuruisen sijoituksen tekemisen Korkeasaaren eläintarhan säätiö sr:n investointirahastoon käytettäväksi eläintarhan tarhojen suunnitteluun, rakentamiseen ja perusparantamiseen vuonna 2018 ja
  • myöntää kaupunginkanslian talous- ja suunnitteluosaston käytettäväksi vuoden 2018 talousarviomäärärahoja 1 100 000 euroa sijoituksen maksamiseen talousarvion tililtä 8 06 02, Arvopaperit, Muut kohteet, Khn käytettäväksi.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Investointituen rahoitukselliset perustelut

Ennen aloittamistaan säätiönä 1.1.2018 Korkeasaaren eläintarha kuului kaupungin keskushallintoon ja sen investoinnit oli osoitettu kaupunginhallituksen käytettäväksi.

Kaupunginvaltuusto päätti 28.2.2018 § 53 mm. vuonna 2017 käyttämättä jääneiden määrärahojen perusteella myönnettävistä ylitysoikeuksista vuoden 2018 talousarvioon. Vuonna 2017 Korkeasaaren eläintarhan investoinneista jäi käyttämättä yhteensä 1,1 miljoonaa euroa, jonka perusteella kaupunginvaltuusto myönsi kaupunginhallitukselle vastaavan ylitysoikeuden vuoden 2018 talousarvion lukuun 8 06 Arvopaperit. Tuki suoritetaan sijoituksena Korkeasaaren eläintarhan säätiön perustamaan investointirahastoon.

Säätiölle annettavan investointituen edellytykset

Säätiölle annettavaa investointitukea on pidettävä Euroopan unionin perussopimuksen 107 artiklan 1 kohdan mukaisena valtiontukena. Valtiontuki määritellään valtion varoista muodossa tai toisessa myönnetyksi tueksi, joka vääristää tai uhkaa vääristää kilpailua suosimalla jotain yritystä tai tuotannonalaa, siltä osin kuin tuki vaikuttaa jäsenvaltioiden väliseen kauppaan. Myös kuntien myöntämää tukea pidetään valtiontukena.

Yrityksinä pidetään valtiontukisääntelyssä kaikkia taloudellista toimintaa harjoittavia yksiköitä niiden oikeudellisesta muodosta riippumatta. Varovaisuutta noudattaen tässä päätöksessä on pidetty lähtökohtana sitä, että säätiötä on ainakin osittain pidettävä taloudellista toimintaa harjoittavana yksikkönä. Avustuksena säätiölle annettava tuki on omiaan vääristämään kilpailua ja vaikuttamaan jäsenvaltioiden väliseen kauppaan.

Tuki myönnetään komission asetuksen (EU) N:o 651/2014 (yleinen ryhmäpoikkeusasetus) 53 artiklan mukaisena kulttuurin ja kulttuuriperinnön edistämiseen myönnettävänä tukena.

Säätiön toiminta muodostuu Korkeasaaren eläintarhan ylläpitämisestä. Eläintarha on yleisen ryhmäpoikkeusartiklan 53 artiklan 2 a kohdassa tarkoitettu kulttuurilaitos.

Yleisen ryhmäpoikkeusasetuksen 53 artiklan 3 a kohdan mukaan tukea voidaan myöntää investointitukena. Säätiölle myönnettävä tuki on käytettävä artiklan 4 a kohdan mukaisesti eläintarhan infrastruktuurin rakentamiseen, nykyaikaistamiseen, hankkimiseen tai parantamiseen. Infrastruktuuri on täysin eläintarhan käytössä eli sitä käytetään artiklan edellyttämällä tavalla ajallisesti vuodessa vähintään 80 %:ia kulttuurisiin tarkoituksiin

Tuen määrä on alle 2 miljoonaa euroa, joten artiklan 8 kohdan mukaisesti tuen enimmäismääräksi voidaan asettaa 80 %:ia tukikelpoisista kustannuksista. Alustavan arvion mukaan tuen 80 %:n enimmäismäärä ei ylity tukikohteissa. Vuonna 2018 jatkuvia keskeneräisiä investointikohteita ovat Ilvestarha, Korkeasaaren yleisilmettä parantavat rakennustyöt, rakennusten ja eläinten aitausten peruskorjaukset, leikkipaikkojen rakentaminen, uuden muuntamon rakentaminen ja infrastruktuurin korjaukset sekä useat pienhankkeet.

Yleisen ryhmäpoikkeusasetuksen 4 artiklan 1. z)-kohdan mukaan investointituki kulttuurin ja kulttuuriperinnön edistämiseen saa olla enintään 150 miljoonaa euroa hanketta kohden. Annettava investointituki ei ylitä tätä määrää.

Tuensaajaa Korkeasaaren eläintarhan säätiö sr -nimistä säätiötä kohtaan ei ole annettu sellaista komission aikaisempaan päätökseen perustuvaa maksamatonta perintäpäätöstä, jossa tuki olisi julistettu sääntöjen vastaiseksi tai sisämarkkinoille soveltumattomaksi eikä säätiö ole ryhmäpoikkeusasetuksen mukaisesti vaikeuksissa oleva yritys. Tuki täyttää myös muut ryhmäpoikkeusasetuksen I luvun mukaiset yhteisten sääntöjen edellytykset.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 16.04.2018

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupunginhallitus.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Esittelijä

kansliapäällikkö
Sami Sarvilinna

Lisätietojen antaja

Juha Viljakainen, hankepäällikkö, puhelin: 09 310 36276

juha.viljakainen@hel.fi