Kasvatus- ja koulutuslautakunnan päätettävät varhaiskasvatuksen järjestöavustukset vuodelle 2018

Ennen vuotta 2019 julkaistujen asioiden otsikkona näytetään päätöksen otsikko.
HEL 2018-003383
Asialla on uudempia käsittelyjä
14. / 94 §

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan päätettävät varhaiskasvatuksen järjestöavustukset vuodelle 2018

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti myöntää avustuksia vuoden 2018 avustuskuulutuksen mukaisesti alle kouluikäisten lasten varhaiskasvatuspalvelujen rinnalla arkisin päiväaikaan (klo 8 - 17) toteutettavaan kerhotoimintaan ja varhaiskasvatuspalveluja täydentävään hoitoaputoimintaan liitteen 1 mukaisesti, yhteensä 65 300 euroa.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti hylätä Mi Casita ry:n sekä Perinneleikit ry:n hakemukset, koska avustettavaksi haettava toiminta ei ole varhaiskasvatuslautakunnan 12.11.2013 (§ 183) päättämien järjestöavustusten jakoperusteiden mukaisesti kerho- tai hoitoaputoimintaa.

Lisäksi kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti, että avustukset maksetaan järjestöille sen jälkeen kun ne ovat toimittaneet kasvatuksen ja koulutuksen toimialalle seuraavat asiakirjat:

- vahvistettu tuloslaskelma ja tase 2017

- toimintakertomus 2017

- jäljennös tilintarkastuskertomuksesta tai toiminnantarkastuskertomuksesta 2017

- vuosikokouksen pöytäkirja, josta käy ilmi tilinpäätöksen 2017 käsittely ja vastuuvapauden myöntäminen.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan varhaiskasvatuksen järjestöavustuksilla tuetaan alle kouluikäisten lasten varhaiskasvatuspalvelujen rinnalla arkisin päiväaikaan (klo 8-17) toteutettavaa kerhotoimintaa ja varhaiskasvatuspalveluja täydentävää hoitotoimintaa. Varhaiskasvatuslautakunta on päättänyt järjestöavustusten jakoperusteet 12.11.2013 (183 §). Päätöksen mukaan avustuksilla ei tueta uskonnollista eikä poliittista toimintaa eikä myöskään palvelutuotantoa, joka on kilpailutettu tai jota ostetaan tai jonka kaupunki järjestää palvelusetelillä.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialalle tarkoitetut avustushakemukset ovat olleet haettavana 8.1. - 2.2.2018 välisenä aikana. Määräajan kuluessa saapui 12 avustushakemusta, joissa haetaan avustusta yhteensä 117 277 euroa. Vuoden 2018 talousarviossa varhaiskasvatuksen järjestöavustuksiin on varattu 85 000 euroa.

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan päätettäväksi tulee 12 järjestöavustushakemusta, joista avustusta esitetään myönnettäväksi kymmenelle hakijalle, yhteensä 65 300 euroa. Myöntöperusteina käytetään varhaiskasvatuslautakunnan päättämiä järjestöavustusten jakoperusteita 12.11.2013 (183 §). Hylättäväksi esitetään kahta hakemusta. Yhteenveto kasvatus- ja koulutuslautakunnan päätettävistä avustuksista on liitteenä 1.

Avustusten valmistelussa on noudatettu kaupunginhallituksen 12.12.2011 (1126 §) antamia yleisohjeita, joiden mukaan avustuksen myöntämisen perusedellytyksenä on, että järjestö tai yhteisö on yleishyödyllinen, se on rekisteröity ja toiminnasta on näyttöä vähintään vuoden ajalta. Avustamisen tarkoituksena on tukea toimintaa, ei ylläpitää sitä. Avustuksin ei tueta palvelutuotantoa, jota ostetaan tai joka on kilpailutettu. Avustusohjeen mukaisesti avustuksen tarvetta ja sen määrää harkittaessa on otettava huomioon mm. hakijan omat varat ja muu julkinen tuki. Avustuksen saajan on järjestettävä tilintarkastus sekä kirjanpitonsa siten, että avustuksen käyttöä voidaan kirjanpidosta seurata. Kaupunginvaltuusto on talousarvion noudattamisohjeissa vuodelle 2018 päättänyt kehottaa lauta- ja johtokuntia ilmoittamaan avustusten myöntämispäätöksissä avustuksen ehdoksi, että avustettavien yhteisöjen tulee toiminnassaan ja taloudenhoidossaan noudattaa kaupunginhallituksen antamia ohjeita (liite 2).

Avustukset myönnetään ehdolla, että ne voidaan periä takaisin, mikäli ilmenee seikkoja, ettei edellytyksiä avustuksen myöntämiselle ole ollut. Avustettavien yhteisöjen tulee toiminnassaan ja taloudenpidossaan noudattaa kaupunginhallituksen antamia avustusohjeita. Samalla kasvatus- ja koulutuslautakunta muistuttaa hakijoita seuraamaan joulukuussa 2018 julkaistavaa vuoden 2019 avustuksia koskevaa avustuskuulutusta ja toimimaan sen ohjeiden mukaisesti.

Sähköiset avustushakemukset ovat kasvatus- ja koulutuslautakunnan jäsenten nähtävissä ennen kokousta kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla osoitteessa: Töysänkatu 2, 3. krs., huone A 326.

Terveys- ja hyvinvointivaikutusten arviointi

Järjestöavustuksilla tuetaan alle kouluikäisten lasten päiväaikaan tapahtuvaa kerhotoimintaa ja hoitoaputoimintaa Helsingin kaupungissa. Järjestöillä on suora kontakti niiden toiminta-alueilla asuviin perheisiin. Tämä mahdollistaa nopean reagoinnin perheiden tarpeisiin, mikä vaikuttaa myös perheiden hyvinvointiin. Lisäksi useissa toimintamuodoissa tuetaan lapsen ja vanhempien välistä vuorovaikutusta, lasten sosiaalisten suhteiden kehittymistä, edistetään kotouttamista ja kannustetaan liikunnan pariin jo varhaiskasvatusiässä.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 16.05.2018

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Esittelijä

varhaiskasvatusjohtaja
Satu Järvenkallas

Lisätietojen antaja

Hanna Keränen, taloussihteeri, puhelin: 09 310 86338

hanna.keranen@hel.fi

Pirjo Pekkala, varhaiskasvatuksen asiantuntija, puhelin: 09 310 56404

pirjo.pekkala@hel.fi