Oikaisuvaatimus rehtorin virkaan ottamisesta
Oikaisuvaatimus rehtorin virkaan ottamisesta
Päätös
Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti kuntalain 134 §:n nojalla hylätä ********** 6.5.2018 tekemän oikaisuvaatimuksen, jonka hän on tehnyt vs. perusopetusjohtajan 24.4.2018 (§ 13) tekemästä päätöksestä, koska oikaisuvaatimuksessa esitetyt perusteet eivät anna aihetta päätöksen muuttamiseen. Kasvatus- ja koulutuslautakunta viittaa perusteluinaan esittelijän esittämiin seikkoihin.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
********** on tehnyt oikaisuvaatimuksen vs. perusopetusjohtajan 24.4.2018 (§ 13) tekemästä päätöksestä, jolla perusopetusjohtaja on ottanut Kalasataman peruskouluun sijoitettuun peruskoulun rehtorin virkaan toistaiseksi 4.6.2018 lukien kasvatustieteen maisteri **********
Vs. perusopetusjohtaja on antanut asiasta lausunnon 5.6.2018.
Kuntalain 134 §:n 1 momentin nojalla kunnanhallituksen, lautakunnan ja valiokunnan, niiden jaoston sekä niiden alaisen viranomaisen päätökseen tyytymätön saa hakea siihen oikaisua. Kuntalain 137 §:n 1 momentin mukaan oikaisuvaatimuksen ja kunnallisvalituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai, jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) ja kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimus on tehty määräajassa ja oikealle toimielimelle.
Helsingin kaupungin hallintosäännön 14 luvun 1 §:n 2 mom. 5 kohdan mukaan ellei toisin ole määrätty toimialajohtaja ottaa palvelukseen toimialan viranhaltijat ja työntekijät. Toimialajohtajan henkilöstöasioiden delegoineista 17.5.2017 tekemään päätökseen perustuen perusopetuksen rehtorin viranhaltijat ottaa perusopetusjohtaja.
Kalasataman peruskouluun sijoitettu rehtorin virka on tullut avoimeksi 1.4.2018. Rehtorin virka on julistettu haettavaksi kaupungin verkkosivuilla www.helsinkirekry.fi(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) 2.2.2018. Lisäksi rehtorin viran hausta on tiedotettu Helsingin Sanomissa 4.2.2018. Hakuaika päättyi 19.2.2018.
Hakuilmoituksessa kelpoisuusvaatimuksena edellytettiin opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen mukaista rehtorin kelpoisuutta ja lisäksi edellytettiin johtamiskokemusta sekä hyviä yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja. Eduksi luettavana seikkana ilmoitettiin kiinnostus ja kokemus oppimisympäristöjen kehittämiseen sekä uuden opetussuunnitelman mukaiseen oppimiskäsityksen johtamiseen.
Tehtävänkuvauksena ilmoitettiin rehtorin tehtävät Kalasataman peruskoulussa. Koulu toimii kahdessa toimipisteessä.
Kalasataman peruskoulussa on yleisopetuksen luokat 1-3 sekä 11 SLI-ryhmää, jotka on tarkoitettu oppilaille, joilla on kielellinen erityisvaikeus. Koulu kasvaa 2. rakennusvaiheen ja alueen kasvun kautta vähitellen noin 700 oppilaan yhtenäiseksi peruskouluksi. Rehtori vastaa toisen rakennusvaiheen pedagogisesta suunnittelusta.
Kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 6 §:n 1 momentin mukaan virkasuhteeseen ottamisen yleisistä perusteista säädetään perustuslaissa. Perustuslain 125 §:n 2 momentin mukaan yleiset nimitysperusteet julkisiin virkoihin ovat taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto. Lisäksi virkasuhteeseen otettavalla on oltava erikseen säädetty tai kunnan päättämä erityinen kelpoisuus.
Kelpoisuus tulee saavuttaa ennen hakuajan päättymistä.
Opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen 2 §:n mukaan rehtoriksi on kelpoinen henkilö, jolla on ylempi korkeakoulututkinto, asianomaisen koulutusmuodon opettajan kelpoisuus, riittävä työkokemus opettajan tehtävissä sekä opetushallituksen hyväksymien perusteiden mukainen opetushallinnon tutkinto, vähintään 25 opintopisteen tai vähintään 15 opintoviikon laajuiset yliopiston järjestämät opetushallinnon opinnot tai muulla tavalla hankittu riittävä opetushallinnon tuntemus.
Vs. perusopetusjohtajan päätöksestä ilmenee, että virkaan jätti 19.2.2017 päättyneen hakuajan kuluessa hakemuksensa 23 hakijaa. Hakemusten perusteella ansioituneimmat hakijat, ja joilla oli eniten rehtorikokemusta, kutsuttiin videohaastatteluun. He olivat **********
********** kutsuttiin videohaastattelujen perusteella ensimmäiseen haastatteluun. Haastattelun jälkeen tehdyssä hakijoiden ansioiden kokonaisarvioinnissa johtamisosaamisen sekä pedagogisten johtamis- ja kehittämisnäkemysten perusteella muiden hakijoiden edelle nousivat **********
********** kutsuttiin henkilöarviointiin, jonka suoritti Psykon Oy. Henkilöarvioinnin jälkeen heidät kutsuttiin toiseen haastatteluun.
Haastatteluihin osallistuivat **********
Virkaan valittu on koulutukseltaan kasvatustieteen maisteri, valmistumisvuosi 2000. Lisäksi hän on suorittanut 60 opintopisteen laajuiset erityisopettajan opinnot 2006, opetushallinnon tutkinnon 2010 sekä johtamisen erikoisammattitutkinnon 2012. Hän on toiminut kesäkuusta 2010 alkaen Savion koulun rehtorina (400 oppilasta) Keravan kaupungilla. Aikaisemmin hän on työskennellyt Savion koulussa erityisopettajana (2008-2010), erityisluokanopettajana (2006-2008) sekä luokanopettajana (2002-2006). Vuosina 2007-2010 hän toimi opettajan työn ohella Keravan kaupungilla erityisopetuksen koordinaattorina sekä kolme vuotta kaupunkitasolla johtoryhmärehtorina ja aluerehtorina. Lisäksi hän on toiminut luokanopettajana Seutulan koulussa Vantaalla (2000-2002). Hakija on suorittanut KuntaJoko-johtamiskoulutuksen 2017. Rehtorikokemusta hänellä on 7,5 vuotta.
Oikaisuvaatimuksen tekijä on koulutukseltaan kasvatustieteen maisteri, valmistumisvuosi 2000. Lisäksi hän on suorittanut opetushallinnon tutkinnon vuonna 2003 ja yo-merkonomin tutkinnon vuonna 1989. Hän on toiminut Helsingin kaupungilla Siltamäen ala-asteen rehtorina (270 oppilasta) vuodesta 2004 alkaen lukuun ottamatta 1.8.2008-31.7.2009, jolloin hän toimi Puistolan ala-asteen rehtorina. Aikaisemmin hän on työskennellyt Helsingin kaupungilla luokanopettajana (1999-2004). Hän on osallistunut Aalto-yliopiston Work Design -koulutukseen 2018, Knowledge Management -kurssille 2018 sekä Opetushallituksen Uuden oppilaitosjohdon koulutukseen 2004. Lisäksi hän on suorittanut JOVA-johtamisvalmennuskoulutuksen vuonna 2006 ja APUVA-apulaisrehtorikoulutuksen vuonna 2005. Rehtorikokemusta hänellä on 13,5 vuotta.
Oikaisuvaatimuksen tekijä katsoo, että päätöksen perusteena on virheellistä, vaillinaista ja harhaanjohtavaa tietoa virkaan valitun ja hänen oman rehtorikokemuksen osalta. Hän katsoo myös, ettei hänen ansionsa kehittäjänä ja lukuisat yhteistyökumppanuudet ole tulleet huomioitua ja oikein arvioiduiksi.
Vs. perusopetusjohtaja toteaa lausunnossaan mm., että virkaan valitulla on kokemusta erityisopetuksesta ja koulusta, jossa on opetusta esiopetuksesta yhdeksänteen luokkaan. Hänellä on kokemusta myös oppimisympäristöjen suunnittelusta koulujen rakennusprojektien yhteydessä. Hänen kokemuksestaan katsotaan olevan hyötyä, kun Kalasataman koulu kasvaa lähivuosina isoksi yhtenäiseksi peruskouluksi. Valittu on osallistunut kuntatason opetussuunnitelman tekemiseen sekä toiminut johtoryhmärehtorina ja aluerehtorina. Haastattelun perusteella valitun eduksi luetaan vahva pedagoginen näkemys oppilaan monipuolisesta ja joustavin järjestelyin toteutettavasta tuesta. Haastattelussa hän toi esille selkeän, hyvin jäsentyneen johtamistavan sekä oppilaslähtöisen johtamisotteen. Hän kuvaa pedagogisen johtamisnäkemyksensä konkreettisiksi johtamisteoiksi. Oikaisuvaatimuksen tekijällä on 13,5 vuotta rehtorikokemusta. Virkaan valitun kokemus rehtorin tehtävissä on riittävän pitkäaikaista Kalasataman peruskoulun rehtorin viran menestykselliseen hoitamiseen nähden. Virkaan valitun rehtorikokemus on hankittu koulusta, jossa on luokkia esiopetuksesta yhdeksänteen luokkaan ja yhdeksän erityisluokkaa. Kalasataman peruskoulussa on 11 SLI-ryhmää, jotka on tarkoitettu oppilaille, joilla on kielellinen erityisvaikeus.
Esittelijä toteaa, että virkaan valitulla ja oikaisuvaatimuksen tekijällä on virassa vaadittava muodollinen kelpoisuus ja hakuilmoituksessa edellytettyä johtamiskokemusta. Oikaisuvaatimuksen tekijällä on 13,5
vuoden ja virkaan valitulla 7,6 vuoden rehtorikokemus. He ovat suorittaneet johtamiskoulutuksia ja heillä on kokemusta oppimisympäristöjen kehittämisestä. Kummallakin on pitkäaikaista opettajakokemusta. Lisäksi virkaan valitulla on kaupunkitason johtamis- ja kehittämiskokemusta.
Suomen perustuslain 125 §:n 2 momentin mukaan yleiset nimitysperusteet julkisiin virkoihin ovat taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto. Taidolla tarkoitetaan lähinnä koulutuksen tai työkokemuksen avulla hankittuja tietoja ja taitoja. Kyvyllä viitataan yleisesti tuloksellisen työskentelyn edellyttämiin henkilön ominaisuuksiin, kuten luontaiseen lahjakkuuteen, järjestelykykyyn, aloitteellisuuteen ja muihin vastaaviin tehtävien hoitamisen kannalta tarpeellisiin kykyihin. Koetellulla kansalaiskunnolla tarkoitetaan yleisessä kansalaistoiminnassa saatuja viran hoidon kannalta merkityksellisiä ansioita sekä nuhteetonta käytöstä. Yleisiä nimitysperusteita on tulkittava yhteydessä asianomaisen viran yleisiin ja erityisiin kelpoisuusehtoihin.
Esittelijä toteaa, että vs. perusopetusjohtaja on valintaa tehdessään ottanut huomioon perustuslain mukaiset nimitysperusteet ja valinnut kokonaisarvion perusteella taitavimman ja soveltuvimman hakijan. Myös tehty soveltuvuusarviointi tukee tätä päätöstä. Johtokunta ei ole lausunnossaan nostanut hakijoista ketään etusijalle. Johtokunta tuo esille lausunnossaan muun muassa muutos- ja henkilöstöjohtajuuden tärkeyden sekä erityisoppilaiden aseman voimakkaasti kasvavassa koulussa. Oikaisuvaatimuksessa esitetyt perusteet eivät anna aihetta päätöksen muuttamiseen. Oikaisuvaatimuksen tekijä ei ole esittänyt sellaisia seikkoja, jotka osoittaisivat, että vs. perusopetusjohtaja olisi käyttänyt harkintavaltaansa muuhun kuin, mihin se tässä asiassa on ollut käytettävissä.
Esittelijä esittää edellä lausuttuun ja vs. perusopetusjohtajan lausuntoon viitaten, että oikaisuvaatimus hylätään.
Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala Perusopetuksen palvelukokonaisuus Perusopetusjohtaja 24.04.2018 § 13
Päätös
Vs. perusopetusjohtaja päätti ottaa Kalasataman peruskouluun sijoitettuun peruskoulun rehtorin virkaan (nro 0044) toistaiseksi kasvatustieteen maisteri Mari Heikkisen. Päätös on tehty ehdolla, että virkaan valittu esittää hyväksyttävän työterveyshuollon arvion edellytyksistään hoitaa virkaa ja että virkaan valittu esittää lasten kanssa työskentelevien rikostaustan selvittämisestä annetun lain (504/2002) edellyttämän rikosrekisterilain (505/2002) 6 §:n 2 momentissa tarkoitetun rikosrekisteriotteen. Työhöntulotarkastuslausunto on esitettävä kuukauden kuluessa virkaan ottamista koskevan päätöksen tiedoksisaannista lukien.
Virantoimitus alkaa 4.6.2018. Virkaan valitulle määrätään virantoimituksen aloittamisesta alkava kuuden (6) kuukauden koeaika.
Päätöksen perustelut
Kalasataman peruskouluun sijoitettu peruskoulun rehtorin virka on tullut avoimeksi 1.4.2018. Rehtorin virka on julistettu haettavaksi kaupungin verkkosivuilla www.helsinkirekry.fi 2.2.2018. Lisäksi rehtorin viran hausta on tiedotettu Helsingin Sanomissa 4.2.2018. Hakuaika päättyi 19.2.2018.
Kalasataman peruskoulussa on yleisopetuksen luokat 1-3 sekä 11 SLI-ryhmää, jotka on tarkoitettu oppilaille, joilla on kielellinen erityisvaikeus. Koulu toimii kahdessa toimipisteessä. Koulu kasvaa vähitellen noin 700 oppilaan yhtenäiseksi peruskouluksi. Rehtori vastaa toisen rakennusvaiheen pedagogisesta suunnittelusta.
Rehtorin kelpoisuus määräytyy opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen 1998/986 mukaan. Kelpoisuus tulee saavuttaa ennen hakuajan päättymistä. Lisäksi hakuilmoituksessa edellytettiin johtamiskokemusta sekä hyviä yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja.
Opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen 2 §:n mukaan rehtoriksi on kelpoinen henkilö, jolla on ylempi korkeakoulututkinto, asianomaisen koulutusmuodon opettajan kelpoisuus, riittävä työkokemus opettajan tehtävissä sekä opetushallituksen hyväksymien perusteiden mukainen opetushallinnon tutkinto, vähintään 25 opintopisteen tai vähintään 15 opintoviikon laajuiset yliopiston järjestämät opetushallinnon opinnot tai muulla tavalla hankittu riittävä opetushallinnon tuntemus.
Rehtorin keskeisinä tehtävinä on vastata koulun opetus-, ohjaus- ja kasvatustyön johtamisesta, koulun henkilöstöjohtamisesta, koulun taloudesta ja toiminnan tuloksellisuudesta, koulun toiminnan kehittämisestä sekä koulun sisäisestä ja huoltajien, yhteistyökumppaneiden ja sidosryhmien kanssa tehtävästä yhteistyöstä.
Virkaan jätti 19.2.2018 päättyneen hakuajan kuluessa hakemuksensa 23 hakijaa. Yksi hakija peruutti hakemuksensa videohaastattelun ja ensimmäisen haastattelun jälkeen. Videohaastatteluun kutsuttiin hakemusten perusteella ansioituneimmat hakijat ja joilla oli eniten rehtorikokemusta. He olivat: ********** Videohaastattelussa kysyttiin hakijoiden johtamiskokemuksesta ja johtamisperiaatteita, oppilaan tuen toteuttamista sekä näkemystä Kalasataman peruskoulun oppimisympäristöstä tulevaisuudessa. Videohaastattelujen arviointiin osallistuivat vs. perusopetusjohtaja ********** sekä perusopetuksen aluepäällikkö ********** Vastaukset arvioitiin rehtorin tehtävän vaatimuksiin nähden.
Videohaastattelujen perusteella ensimmäiseen haastatteluun 12.3.2018 kutsuttiin seuraavat hakijat: ********** Haastatteluihin osallistuivat vs. perusopetusjohtaja ********** perusopetuksen aluepäällikkö ********** Kalasataman peruskoulun johtokunnan puheenjohtaja ********** sekä henkilöstösuunnittelija **********
Haastattelun jälkeen tehdyssä hakijoiden ansioiden kokonaisarvioinnissa johtamisosaamisen sekä pedagogisten johtamis- ja kehittämisnäkemysten perusteella muiden hakijoiden edelle nousivat ********** ja ********** Heidät kutsuttiin henkilöarviointiin, jonka suoritti Psycon Oy. Henkilöarvioinnin jälkeen ********** ja ********** kutsuttiin toiseen haastatteluun 28.3.2018. Haastatteluun osallistuivat samat henkilöt kuin ensimmäiseen haastatteluun.
********** on koulutukseltaan kasvatustieteen maisteri, valmistumisvuosi 2000. Lisäksi hän on suorittanut 60 opintopisteen laajuiset erityisopettajan opinnot 2006, opetushallinnon tutkinnon 2010 sekä johtamisen erikoisammattitutkinnon 2012. Hakija on toiminut kesäkuusta 2010 alkaen Savion koulun rehtorina Keravan kaupungilla. Aikaisemmin hän on työskennellyt Savion koulussa erityisopettajana (2008-2010), erityisluokanopettajana (2006-2008) sekä luokanopettajana (2002-2006). Vuosina 2007-2010 hän toimi opettajan työn ohella Keravan kaupungilla erityisopetuksen koordinaattorina. Lisäksi hän on toiminut luokanopettajana Seutulan koulussa Vantaalla (2000-2002). Hakija on suorittanut KuntaJoko-johtamiskoulutuksen 2017.
********** on koulutukseltaan kasvatustieteen maisteri, valmistumisvuosi 2000. Lisäksi hän on suorittanut opetushallinnon tutkinnon 2003 ja yo-merkonomin tutkinnon vuonna 1989. Hakija on toiminut Helsingin kaupungilla rehtorina vuodesta 2004 alkaen. Aikaisemmin hän on työskennellyt Helsingin kaupungilla luokanopettajana (1999-2004). Hän on osallistunut Aalto-yliopiston Work Design -koulutukseen 2018, Knowledge Management -kurssille 2018 sekä Opetushallituksen Uuden oppilaitosjohdon koulutukseen 2004. Lisäksi hän on suorittanut JOVA-johtamisvalmennuskoulutuksen vuonna 2006 ja APUVA-apulaisrehtorikoulutuksen vuonna 2005.
********** on rehtorikokemusta 7,5 vuotta. Hän johtaa 440 oppilaan koulua, jossa on luokkia esiopetuksesta yhdeksänteen luokkaan, yhdeksän erityisluokkaa ja henkilöstöä reilut 50. ********** on rehtorikokemusta 13,5 vuotta. Hän johtaa 270 oppilaan ala-asteen koulua, jossa on kaksi erityisluokkaa ja henkilöstöä lähes 30. Kummallakin hakijalla on pitkäaikaista opettajakokemusta.
Rehtorin työssä korostuvat monialainen johtamisosaaminen sekä hyvät yhteistyö- ja vuorovaikutustaidot. Rehtori vastaa koulun pedagogisesta, hallinnollisesta ja henkilöstöjohtamisesta. Tehtävä edellyttää monipuolista kokemusta niin johtamis- ja esimiestyöstä kuin kykyä suunnitella ja kehittää opetusta ja oppimisympäristöjä sekä arvioida kehittämistyön tuloksellisuutta ja vaikuttavuutta.
Molemmilla hakijoilla on virassa vaadittava muodollinen kelpoisuus ja hakuilmoituksessa edellytettyä johtamiskokemusta sekä hyvät yhteistyö- ja vuorovaikutustaidot. He ovat lisäksi suorittaneet johtamiskoulutuksia. Heillä on kokemusta oppimisympäristöjen kehittämisestä.
********** valintaa puoltavat seuraavat ansiot: Hänellä on kokemusta erityisopetuksesta ja koulusta, jossa on opetusta esiopetuksesta yhdeksänteen luokkaan. Hänellä on kokemusta myös oppimisympäristöjen suunnittelusta koulujen rakennusprojektien yhteydessä. Hänen kokemuksestaan katsotaan olevan hyötyä, kun Kalasataman koulu kasvaa lähivuosina isoksi yhtenäiseksi peruskouluksi. ********** on osallistunut Keravalla kuntatason opetussuunnitelman tekemiseen sekä toiminut johtoryhmärehtorina ja aluerehtorina. Haastattelun perusteella ********** eduksi luetaan vahva pedagoginen näkemys oppilaan monipuolisesta ja joustavin järjestelyin toteutettavasta tuesta. Haastattelussa ********** tuo esille selkeän, hyvin jäsentyneen johtamistavan sekä oppilaslähtöisen johtamisotteen. Hän kuvaa pedagogisen johtamisnäkemyksensä konkreettisiksi johtamisteoiksi. Lisäksi ********** kuvaa konkreettisin esimerkein, minkälaisilla rakenteilla ja prosesseilla hän on johtanut ja kehittänyt koulua. Myös henkilöarviointi tukee valintaa. ********** arvioitiin ottaen huomioon perustuslain mukaiset nimitysperusteet koulutuksen, työkokemuksen sekä kokonaisarvion perusteella taitavimmaksi, kyvykkäimmäksi ja soveliaimmaksi Kalasataman peruskoulun rehtorin virkaan.
Kalasataman peruskoulun johtokunta on antanut asiasta lausunnon.
Toimialajohtajan 17.5.2017 tekemän delegointipäätöksen (§22) perusteella rehtorin ottaa palvelukokonaisuuden johtaja.
Pöytäkirjanote annetaan tiedoksi virkaan valitulle sekä muille hakijoille oikaisuvaatimusohjeineen. Päätöksen tiedoksianto tapahtuu sähköisessä rekrytointijärjestelmässä niiden osalta, jotka ovat antaneet suostumuksensa sähköiseen tiedoksiantoon ja muiden osalta kirjeitse.
Lisätiedot
Virve Kemppi, henkilöstösuunnittelija, puhelin: 310 86293
Hanna Välitalo, perusopetuksen aluepäällikkö, puhelin: 310 83012
Päätös tullut nähtäväksi 28.06.2018
VALITUSOSOITUS
Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.
Valitusoikeus
Päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksella vain se, joka on tehnyt alkuperäistä päätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen.
Mikäli alkuperäinen päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa tähän päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksella myös
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Valitusaika
Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusperusteet
Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että
- päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä
- päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa
- päätös on muuten lainvastainen.
Valitusviranomainen
Kunnallisvalitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan.
Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.
Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.
Valitukseen on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 250 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Aira Saarni, johtava lakimies, puhelin: 09 310 86748