Yliopistotasoinen terveyden tutkimus vuonna 2019, HYKS:n erityisvastuualueen tutkimustoimikunta (ERVA), HUS
Yliopistotasoisen terveyden tutkimuksen (ERVA) apurahojen jako vuodelle 2019
Päätös
Sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja päätti kohdentaa HUS:n terveyden tutkimuksen toimikunnan 21.9.2018 myöntämän tutkimusmäärärahan yhteensä 85 000 euroa alla mainituille tutkimuksille jäljempänä mainituin ehdoin.
Perhekeskusten vauvaperhepalveluiden vaikuttavuus perhesuhteisiin, vanhempien hyvinvointiin ja lapsen kehitykseen. ********** ja tutkimushankkeelle 10 000 euroa liitteessä 2 mainittuihin tarkoituksiin.
Aikuisväestön yksiköllisen tutkimusvälin ja hoitojaksojen toteutuminen suun terveydenhuollossa. ********** 10 000 euroa liitteessä 2 mainittuihin tarkoituksiin.
Palvelusetelin käyttö ja näkemyksiä valinnanvapaudesta suun terveydenhuollossa. ********** 5 000 euroa liitteessä 2 mainittuun tarkoitukseen.
Kuka hyötyy koululääkärin tarkastuksesta? ********** ja tutkimushankkeelle 36 000 euroa liitteessä 2 mainittuihin tarkoituksiin.
Ravitsemus terve elämä -ryhmissä. ********** ja tutkimushankkeelle 8 000 euroa liitteessä 2 mainittuihin tarkoituksiin.
Helsinkiläisten laitoshoidossa asuvien vanhusten kognitiivinen sekä fyysinen haurastuminen, lääkkeiden käyttö ja niiden yhteys neuropsykiatrisiin oireisiin ja elämänlaatuun. ********** 6 000 euroa liitteessä 2 mainittuun tarkoitukseen.
Yhteinen työ paljon palveluita tarvitsevien asiakkaiden palveluissa Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskuksessa. ********** ja tutkimushankkeelle 10 000 euroa liitteessä 2 mainittuihin tarkoituksiin.
Tutkimusapuraha myönnetään seuraavin ehdoin:
1. Apurahalla toteutettavalla tutkimuksella on voimassa oleva Helsingin sosiaali- ja terveystoimialan myöntämä tutkimuslupa, mikäli tutkimus kohdistuu toimialan alaiseen toimintaan.
2. Kaikkien tutkimusjulkaisujen nimiölehdillä mainitaan Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimiala.
3. Tutkimusapurahan saaja antaa tammikuun 2020 loppuun mennessä selvityksen apurahan käytöstä. Selvitys toimitetaan kaupungin kirjaamoon osoitteella Helsingin kaupungin kirjaamo, sosiaali- ja terveystoimiala, PL 10, 00099 Helsingin kaupunki.
4. Mikäli edellä mainittuja ehtoja ei noudateta, tai selvityksestä tai muulla tavoin ilmenee, että apurahaa ei ole käytetty hakemuksen ja tämän päätöksen mukaisesti, apuraha tai osa siitä voidaan periä takaisin.
5. Tutkimusapurahaa tai osaa siitä ei voida siirtää seuraavalle vuodelle, vaan apuraha on käytettävä vuoden 2019 loppuun mennessä.
Päätöksen perustelut
HUS:n terveyden tutkimuksen tutkimustoimikunta voi myöntää vuosittain hakemuksesta tutkimusapurahoja Helsingin kaupungille, joka on yksi valtion tutkimusrahoituksen hakuun oikeutetuista organisaatioista. Yksittäisellä tutkijalla ei ole subjektiivista oikeutta saada apurahaa, vaan hänelle voidaan myöntää käyttöoikeus kaupungille myönnettyyn apurahaan. Apurahan myöntämisen edellytyksenä on, että vähintään yksi tutkimusryhmän jäsenistä on työ- tai virkasuhteessa Helsingin kaupunkiin.
Sosiaali- ja terveystoimiala julkaisi terveyden tutkimuksen määrärahoja koskevan hakukuulutuksen toukokuun 2018 esimiesviestissä. Lisäksi hausta tiedotettiin henkilöstölle sähköpostitse. Toimialalle saapui 11 apurahahakemusta, joilla haettiin HUS:n terveyden tutkimuksen toimikunnalta yhteensä 130 500 euron tutkimusrahoitusta vuodelle 2019. Samalla raportoitiin vuosilta 2015-2017 HUS:lle 58 julkaisufoorumipistettä, jotka kertyvät tutkijan affliaation (Helsingin sosiaali- ja terveystoimen) sisältävistä tutkimusjulkaisuista.
Kaikki hakemukset täyttivät terveystieteellisen tutkimuksen kriteerit. Tutkimusapurahan jaon ulkopuolelle jäi neljä hakijaa. Näistä kaksi on HUS:n palvelukseen sosiaali- ja terveystoimen päivystyksestä siirtyviä työntekijöitä. HUS:n terveyden tutkimuksen tutkimustoimikunnan edustajan mukaan Helsingin kaupungille myönnettyä valtion tutkimusapurahaa ei voida kohdentaa HUS:n palveluksessa oleville työntekijöille. Esteenä on lisäksi se, että kaupungin ulkopuolisessa organisaatiossa työskentelevän henkilön apurahan käyttöä ei voida seurata toimialan kirjanpidosta tutkimustoimikunnan edellyttämällä tavalla. Helsingin kaupunki ei myöskään voisi päättää apurahan käyttöä varten tarvittavasta työ- tai virkavapaasta eikä kaupungin kautta voida tehdä tutkimusta varten tarvittavia hankintoja. Tutkimusapurahaa ei myöskään saa muuttaa muulla tavoin maksettavaksi etuudeksi, esimerkiksi stipendiksi. Ratkaisua varten on tutkimustoimikunnan edustajan lisäksi kuultu sosiaali- ja terveystoimen talous- ja suunnittelupalveluja.
Kolmas tutkimusapurahan ulkopuolelle jäävä tutkimus toteutetaan kokonaisuudessaan Vantaan sosiaali- ja terveystoimessa ja Vantaan kaupunki saa myös käyttöoikeudet tutkimustuloksiin. Apuraha kohdentuisi HUS:ssa työskentelevän väitöstutkijan palkattoman virkavapaan ajan palkkaan ja aineistonkeruusta koituviin kuluihin. Tutkimuksen rahoittamista Helsingin kaupungille myönnetyllä tutkimusapurahalla ei katsota tarkoituksenmukaiseksi ja apurahan käytölle olisi osittain samoja esteitä kuin HUS:iin siirtyvillä hakijoilla. Neljäs määrärahan ulkopuolelle jäävä tutkimus on väitöstutkimus, jolle Helsingin kaupunki on aiemmin kolmena vuonna jo myöntänyt valtion terveyden tutkimuksen apurahan.
Päätös tullut nähtäväksi 07.12.2018
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Lisätietojen antaja
Anne Kuvaja, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 43444
Ulla Tyyskä, kehittämispäällikkö, puhelin: 09 310 42210