Tupakointikiellon ja uhkasakon asettaminen Ravintola Il Trenolle
Tupakointikiellon ja uhkasakon asettaminen Ravintola Il Trenolle
Päätös
Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päätti seuraavaa koskien tupakointia ulkotarjoilualueella:
Päätökseen velvoitettu
Manraj Oy, Pallaksentie 4, 00810 Helsinki
Asian vireilletulo
Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut on havainnut valvontasuunnitelman mukaisella tarkastuksellaan 20.10.2016, että ravintolan ulkotarjoilualueella on neljä seinää ja katto, ja sen voidaan katsoa olevan tupakkalain tarkoittama sisätila. Tarkastushetkellä ulkotarjoilualueella tupakointi oli sallittua.
Taustaa
Ympäristöpalvelut on tehnyt ulkotarjoilualueelle uusintatarkastukset 30.10.2017 sekä 16.3.2018. Molemmilla tarkastuksilla on todettu, että Ravintola Il Trenon ulkotarjoilualue on varustettu neljällä seinällä sekä katolla ja tupakointi on alueella sallittua.
Tarkastuksilla on keskusteltu, että tupakointi ulkotarjoilualueella
on mahdollista vain, jos ulkotarjoilualueella pidetään kaksi lasiseinää avoinna.
Kuuleminen
Toimijaa on kuultu tupakkalain (549/2016) 74 §:n mukaisesta tupakointikiellosta ja uhkasakosta 10.4.2018 päivätyllä kirjeellä. Toimija toimitti vastineensa kaksi päivää määräajan jälkeen.
Vastineessaan toimija on todennut, että ulkotarjoilualueen vasen ja oikea päätyseinä on avattu.
Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston ratkaisu
Päävelvoite
Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto kieltää tupakoinnin Ravintola Il Trenon ulkotarjoilualueella, jollei se täytä lainsäädännön vaatimuksia. Lainsäädännön vaatimukset täyttyvät, mikäli Manraj Oy pitää ulkotarjoilualueen kaksi lasiseinää auki. Kielto on voimassa välittömästi, kun päätös on annettu tiedoksi.
Perustelut päävelvoitteelle
Ravintola Il Trenon ulkotarjoilualueen voidaan katsoa olevan tupakkalain 2 §:n 1 momentin 39 kohdan mukainen sisätila. Tupakkalain 74 §:n 1 momentin 1 kohdan mukaan tupakointi asiakkaiden käytettävissä olevassa sisätilassa on kielletty.
Kunnan tupakkalakia valvova viranomainen voi kieltää tupakkalain tai sen nojalla annettujen säännösten vastaisen toiminnan (tupakkalaki 96 §).
Tarkastuksilla on havaittu, että Ravintola Il Trenon ulkotarjoilualueella tupakoidaan, vaikka alue on tupakkalain tarkoittama sisätila eikä lasiseiniä ole pidetty avoinna.
Uhkasakon asettaminen
Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päättää asettaa päävelvoitteen noudattamisen tehosteeksi 15 000 euron uhkasakon.
Perustelut uhkasakon asettamiselle
Tupakkalain 105 §:n mukaan kunta voi asettaa lain säännösten perusteella antamansa kiellon tai määräyksen tehosteeksi uhkasakon tai uhan, että asetetun määräajan jälkeen tekemättä jätetty toimenpide teetetään laiminlyöjän kustannuksella. Uhkasakkoa koskevaan asiaan sovelletaan muutoin, mitä uhkasakkolaissa (1113/1990) säädetään.
Uhkasakkolain 6 §:n mukaan uhkasakko asetetaan määräämällä päävelvoite asianosaisen noudatettavaksi sakon uhalla. Uhkasakkolain 8 §:n mukaan uhkasakon suuruutta harkittaessa on otettava huomioon päävelvoitteen laatu ja laajuus, velvoitetun maksukyky ja muut asiaan vaikuttavat seikat.
Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto katsoo, että uhkasakon asettaminen määräyksen tehostamiseksi on tarpeen, koska päätökseen velvoitettu ei ole lopettanut lainvastaista toimintaa ohjauksesta, neuvonnasta ja kehotuksista huolimatta. Uhkasakon asettamista ei voida pitää ilmeisen tarpeettomana.
Uhkasakon asettaminen tarkoittaa sitä, että jos valvontaviranomainen uusintatarkastuksella havaitsee, ettei päävelvoitetta ole noudatettu, se voi tuomita uhkasakon maksettavaksi.
Päätöksen perusteena olevat asiakirjat
Kuulemiskirje 10.4.2018.
Manraj Oy:n vastine 2.5.2018.
Päätöksen voimassaolo
Päätös on voimassa, kun päätökseen velvoitettu saa päätöksen tiedoksi. Päätös on voimassa toistaiseksi.
Tiedoksi toimijalle
Jos edellä mainittu kiinteä omaisuus tai sitä koskeva käyttöoikeus luovutetaan, on tässä päätöksessä mainitusta velvoitteesta ja uhasta ilmoitettava luovutuksensaajalle luovutuskirjaan otetuin maininnoin tai muutoin todisteellisesti. Lisäksi velvoitetun on toimitettava uhan asettaneelle viranomaiselle luovutuksensaajan nimi ja osoite. Valvontaviranomainen lähettää maanmittauslaitokselle tiedon kiinteistöä koskevasta päävelvoitteesta ja sen tehosteeksi asetetusta uhasta merkinnän tekemiseksi kiinnityksistä pidettävään rekisteriin.
Sovelletut oikeusohjeet:
Tupakkalaki (549/2016) 2, 74, 96, 105 ja 106 §
Hallintolaki (434/2003) 34 §
Uhkasakkolaki (1113/1990) 6, 8, 22, 23 ja 24 §
Päätöksen tiedoksianto
Päätös toimitetaan velvoitetulle saantitodistuksella.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Päätös tullut nähtäväksi 23.05.2018
VALITUSOSOITUS
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella Helsingin hallinto-oikeudelta.
Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).
Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon sinä päivänä, jona päätös on luovutettu asianomaiselle tai hänen lailliselle edustajalle.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Postitse saantitodistusta vastaan lähetetystä päätöksestä katsotaan asianosaisen saaneen tiedon saantitodistuksen osoittamana aikana.
Yleistiedoksiantona toimitetun päätöksen katsotaan tulleen asianomaisen tietoon seitsemäntenä päivänä päätöstä koskevan ilmoituksen julkaisemisesta Virallisessa lehdessä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusviranomainen ja valituksen toimittaminen
Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan.
Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.
Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.
Valitukseen on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Hallinto-oikeudessa valituksen käsittelystä perittävä oikeudenkäyntimaksu on 250 euroa. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11–13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Pia Malm, vs. terveysinsinööri, puhelin: +358 9 310 32034