Katusuunnitelma, Käpylä, Kalervonkatu Väinölänkadun liittymä, nro 30830/1
Käpylässä olevan Kalervonkadun ja Väinölänkadun liittymän katusuunnitelma
Päätös
Kaupunkiympäristölautakunta päätti hyväksyä Kalervonkadun ja Väinölänkadun liittymässä olevan katusuunnitelman nro 30830/1.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Lähtökohdat ja tavoitteet
Kalervonkatu on nykyinen asuinalueen tonttikatu, jonka liikennejärjestelyjä muutetaan ja katu saneerataan Väinölänkadun liittymän alueella. Katusuunnitelma perustuu hyväksyttyyn liikennesuunnitelmaan 6683-3 (päivätty 13.1.2017) sekä voimassa oleviin asemakaavoihin nro 1639 (vahvistettu 1.4.1937) ja 2157 (vahvistettu 3.4.1941).
Katusuunnitelmalla selkeytetään alueen liikennejärjestelyjä rakentamalla pysäköintipaikkoja sekä jalankulun alueita. Nykyisin risteysalue on jäsentymätön.
Suunnitelma
Kalervonkatu, suunnitelmapiirustus nro 30830/1 (liite 2) on nykyinen asuinalueen tonttikatu. Se saneerataan Väinölänkadun risteyksen alueella. Nykyisin risteysalue on laaja ja jäsentymätön, ja sinne pysäköidään hallitsemattomasti. Risteysalueelle rakennetaan pysäköintipaikkoja, jalankulkualueita sekä istutetaan kolme katupuuta.
Suunnitelman tarkempi kuvaus ilmenee liitteenä olevasta suunnitelmaselostuksesta nro 30830/1 (liite 1).
Katu sopeutuu asemakaavan mukaiseen ympäristöönsä ja täyttää toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset.
Vuorovaikutus
Katusuunnitelmaluonnos on ollut esillä näyttely- ja infotila Laiturilla, Helsingin kaupungin internetsivuilla sekä Käpylän kirjastossa 11.−24.4.2018 välisen ajan.
Katusuunnitelma on ollut nähtävillä 20.3.–2.4.2019 välisen ajan. Suunnitelman nähtävillä olosta on ilmoitettu kirjallisesti suunnittelualueen kiinteistöjen omistajille ja haltijoille.
Suunnitelmasta on tehty yksi muistutus.
Muistutuksen käsittely
Muistutuksessa esitetään, että Kalervonkadun länsipuolelle esitetyt kaksi autopaikkaa tulisi poistaa suunnitelmasta tarpeettomina ja aukiotilaa rikkovina. Pysäköinnin kannalta niillä ei ole merkitystä alueen katujen ollessa vapaan pysäköinnin piirissä ja aina niin väljiä että pysäköintipaikkoja löytyy. Sen sijaan nämä kaksi paikkaa heikentävät uuden syntyvän aukion käyttömahdollisuuksia mihinkään muuhun, kuten pelaamiseen tai omaehtoisiin kaupunkitapahtumiin (esim. kirpputorit ja ravintolapäivät). Kaksi yksittäistä autojen pysäköintipaikkaa aukiotilan keskellä eivät paranna ympäristöä ja viestivät menneiden vuosien arvoista.
Lisäksi muistutuksessa esitetään, että suojatiet tulisi linjata kävelyreittien jatkeille muistutuksen liitteenä olleen kuvan mukaisesti. Mahdollisuuksien mukaan koulujen välinen pihakatu voisi jatkua koko leveydeltä korotettuna suojatienä edellä kuvailtuun kolmioaukioon liitteen kuvan mukaisesti. Pysäköintiä aukiolle voidaan kieltojen lisäksi rajoittaa pollarein, penkein, pyöräpysäköinnillä jne.
Esittelijän vastaus muistutukseen
Katusuunnitelmaan päädyttiin tekemään muistutuksen tekijän toivoma muutos kahden autopaikan poistamisesta Kalervonkadun länsipuolelta. Näin ollen katuaukion käyttömahdollisuudet laajenevat. Kyseinen alue kivetään noppakivillä ja siihen istutetaan kolme puuta.
Suojatiet on suunniteltu liikennesuunnitteluohjeiden mukaisesti ja ne ovat standardilevyiset sekä kulkureittien kannalta niiden sijainti on arvioitu hyväksi. Aiempi laajan risteysalueen mahdollistanut jäsentymätön autojen pysäköinti vaikeutuu katualueella, kun sitä jäsennellään rakenteellisesti reunakivin ja kiveyksin. Risteysalueen yleisilme siistiytyy ja turvallisuus paranee.
Muistutuksen perusteella tehtiin 21.5.2019 muutos laadittuun nähtävillä olleeseen suunnitelmapiirustukseen nro 30830/1 kahden pysäköintipaikan poistamisen osalta. Suunnitelmassa esitettyihin suojateihin ei tehty muutoksia.
Kustannukset ja aikataulu
Katusuunnitelman rakennuskustannukset ovat yhteensä noin 119 000 euroa (alv. 0 %).
Kadun vuotuiset ylläpitokustannukset ovat noin 17 000 euroa (alv. 0 %). Ylläpitokustannukset ovat noin 1 000 euroa kalliimmat kuin nykyisin.
Kadun rakentamiseen on varauduttu kaupunkiympäristölautakunnan talousarvioehdotuksessa vuodesta 2019 alkaen.
Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta 8 03 01 02 Perusparantaminen ja liikennejärjestelyt.
Sovelletut säännökset
Maankäyttö- ja rakennuslaki 85 §, 62 §, maankäyttö- ja rakennusasetus 41-43 §.
Hallintosääntö 16 luku 1 § 2 mom. kohta 11.
Päätös tullut nähtäväksi 14.11.2019
VALITUSOSOITUS
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.
Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).
Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusviranomainen
Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan.
Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.
Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.
Valitukseen on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 260 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11–13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Silja Hurskainen, projektipäällikkö, puhelin: 09 310 38939