Oikaisuvaatimus apulaisrehtorin päätöksestä määräaikaisen tuntiopettajan virkasuhteen purkamisesta koeajalla

Ennen vuotta 2019 julkaistujen asioiden otsikkona näytetään päätöksen otsikko.
HEL 2018-006676
Asialla on uudempia käsittelyjä
12. / 197 §

Oikaisuvaatimus apulaisrehtorin päätöksestä määräaikaisen tuntiopettajan virkasuhteen purkamisesta koeajalla

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti hylätä ********** oikaisuvaatimuksen apulaisrehtorin 30.5.2018 tekemästä päätöksestä, koska oikaisuvaatimuksessa esitetyt perusteet eivät anna aihetta päätöksen muuttamiseen. Kasvatus- ja koulutuslautakunta yhtyy ensivaiheen lopputulokseen ja viittaa perusteluinaan esittelijän esittämiin seikkoihin.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Päätös ja oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimuksentekijä on palkattu määräaikaiseksi tuntiopettajaksi Stadin ammattiopistoon Digitalents-hankkeeseen nuorten työpajoille perustettavan ICT -pajan toimintaan osallistuvien nuorten ohjaajaksi ja opettajaksi sekä sisältöjen kehittäjäksi 1.1.2018 - 31.12.2018. Apulaisrehtori päätti 30.5.2018 purkaa koeaikana määräaikaisen oikaisuvaatimuksentekijän virkasuhteen.

Kuntalain 134 §:n 1 momentin nojalla kunnanhallituksen, lautakunnan ja valiokunnan, niiden jaoston sekä niiden alaisen viranomaisen päätökseen tyytymätön saa hakea siihen oikaisua. Kuntalain 137 §:n 1 momentin mukaan oikaisuvaatimuksen ja kunnallisvalituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai, jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) ja kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimuksentekijä on tehnyt oikaisuvaatimuksen 11.6.2018. Oikaisuvaatimus on tehty määräajassa oikealle toimielimelle.

Oikaisuvaatimuksentekijän vaatimukset

Oikaisuvaatimuksentekijä vaatii, että koeaikapurkupäätös kumotaan. Vaatimuksiaan oikaisuvaatimuksentekijä perustelee seuraavasti:

1. Nuorten kohtaaminen

Oikaisuvaatimuksentekijä toteaa, että hän on kokouksessa käyttänyt väärää sanaa kuvaillessaan nuoria. Hän ei ole missään vaiheessa vähätellyt tai pitänyt nuoria vähempiarvoisina.

2. Kokouskäytännöt ja yhteistyö

Oikaisuvaatimuksentekijä kertoo, ettei hänellä ole ollut tietoa kokouksista ja hänelle ilmoitettiin erään kokouksen jälkeen, että Digitalentsin kokoukset eivät ole häntä varten.

3. Työntekijän saama ohjaus

Oikaisuvaatimuksentekijä katsoo, että esimies on ollut häneen yhteydessä ohjausmielessä vain muutaman kerran, eikä ole saanut muuta perehdytystä.

Lähemmin muutoksenhakijan perustelut ilmenevät liitteenä olevasta oikaisuvaatimuksesta.

Saatu selvitys ja oikeudellinen arviointi

Nuorten kohtaaminen

Esimies on ollut paikalla yhteistyökokouksessa, jossa oikaisuvaatimuksentekijä on puhunut nuorista asiattomasti. Lisäksi työvalmentajan ja muiden nuorten kanssa työskentelevien kautta on saatu palautetta. Oikaisuvaatimuksentekijä kohtelee työkokeilussa olevia erityistä tukea tarvitsevia nuoria asiattomasti.

Kokouskäytännöt ja yhteistyö

Työvalmentaja ja Digitalents-hankkeen henkilöstö kokivat kevään aikana, että yhteistyö oikaisuvaatimuksentekijän kanssa on haastavaa. Työpajaesimies keskusteli saadun palautteen vuoksi oikaisuvaatimuksentekijän kanssa sekä järjesti tapaamisen yhteistyön parantamiseksi. Toimista huolimatta yhteistyö ei parantunut. Yhteistyön haasteet liittyivät oikaisuvaatimuksentekijän joustamattomuuteen ja oma-aloitteisuuden vähäisyyteen mm. yhteiseen suunnitteluun ja toimintaan liittyen. Lisäksi oikaisuvaatimuksentekijä ei ole oma-aloitteisesti pitänyt ajan tasalla muita työntekijöitä nuorten tilanteista, omasta työajastaan ja opetusjärjestelyistä. Oikaisuvaatimuksentekijän työsuoritus ei vastaa työnantajan asettamia vaatimuksia.

Ohjeistus

Esimiehen antaman ohjeistuksen ja palautteen lisäksi Digitalentsin projektipäällikkö on keskustellut oikaisuvaatimuksentekijän kanssa yhteistyöstä, nuorten ohjauksesta sekä työn tavoitteista.

Johtopäätös

Vuoden 2018 alussa käynnistyi uudenlaista työpajatoimintaa (Digitalents-hanke). Hankkeeseen etsittiin hakuilmoituksella (liite) monipuolista opettajaa, jonka tehtävänä oli toimia nuorten työpajoille perustettavan ICT-pajan toimintaan osallistuvien nuorten oppimisen ohjaajana ja opettajana sekä toiminnan sisältöjen kehittäjänä yhdessä Digitalentsin ICT-tiimin ja nuorten työpajojen työvalmentajan kanssa.

Oikaisuvaatimuksentekijä ei ole tuonut oikaisuvaatimuksessaan esiin mitään uutta ja asiaan oikeudellisesti vaikuttavaa. Koeajan kuluessa virkasuhde voidaan molemmin puolin purkaa päättymään välittömästi. Työnantaja katsoo, että purkaminen ei ole tapahtunut syrjivällä tai koeajan tarkoitukseen nähden muutoin epäasiallisella perusteella.

Työnantaja katsoo, että oikaisuvaatimuksentekijän työsuoritus ei vastaa työnantajan asettamia vaatimuksia ja hän on kohdellut työkokeilussa olevia erityistä tukea tarvitsevia nuoria asiattomasti.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 24.09.2018

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus

Päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksella vain se, joka on tehnyt alkuperäistä päätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen.

Mikäli alkuperäinen päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa tähän päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksella myös

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Valitusaika

Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa
  • päätös on muuten lainvastainen.
Valitusviranomainen

Kunnallisvalitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:    
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000
Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 250 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Sulje

Esittelijä

lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja
Arja Kukkonen

Lisätietojen antaja

Tarja Malmivirta, palvelussuhdepäällikkö, puhelin: 09 310 86235

tarja.malmivirta@hel.fi

Liitteet (pdf)

1. oikaisuvaatimus
Liitettä ei julkaista internetissä.
2. Koeaikapurkupäätös
Liitettä ei julkaista internetissä.
3. Hakuilmoitus
Liitettä ei julkaista internetissä.

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.