Vahingonkorvauksen myöntämistä koskeva päätösvalta sosiaali- ja terveystoimialalla

Ennen vuotta 2019 julkaistujen asioiden otsikkona näytetään päätöksen otsikko.
HEL 2018-006832
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 105
Tämä toimielin tai virka on lakkautettu

Vahingonkorvauksen myöntämistä koskeva päätösvalta sosiaali- ja terveystoimialalla

Sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja

Päätös

Sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja päätti kumota 1.9.2018 lukien vahingonkorvauksen myöntämisestä päättämistä koskevat päätöksensä 24.5.2017 (§ 16), 29.1. 2018 (§ 11) ja 19.3.2018 (§ 52).

Samalla toimialajohtaja päätti, että 1.9.2018 lukien vahingonkorvauksen myöntämisestä silloin, kun kaupunki on toimialaa koskevissa asioissa korvausvelvollinen tai vahingon korvaaminen katsotaan kohtuulliseksi, päättää sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen kotihoitopäällikkö yksikkönsä työntekijöiden osalta, kun kyseessä on enintään 400 euron suuruinen asiakkaisiin tai ulkopuolisiin kohdistuva vahinko tai enintään 600 euron suuruinen kaupungin omaisuuteen kohdistuva vahinko.

Lisäksi toimialajohtaja päätti, että 31.12.2019 saakka sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen eteläisen palvelualueen Kinaporin, Koskelan ja Kivelän monipuolisen palvelukeskuksen johtaja päättää alaistensa kotihoidon yksiköiden työntekijöiden osalta vahingonkorvauksen myöntämisestä, kun kaupunki on toimialaa koskevissa asioissa korvausvelvollinen tai vahingonkorvauksen myöntäminen katsotaan kohtuulliseksi, ja kun kyseessä on enintään 400 euron suuruinen asiakkaisiin tai ulkopuolisiin kohdistuva vahinko tai enintään 600 euron suuruinen kaupungin omaisuuteen kohdistuva vahinko.

Edelleen toimialajohtaja päätti, että vahingonkorvauksen myöntämisestä päättää terveys- ja päihdepalvelujen suun terveydenhuollon johtajahammaslääkäri oman palvelunsa työntekijöiden osalta, kun kaupunki on toimialaa koskevissa asioissa korvausvelvollinen tai vahingon korvaaminen katsotaan kohtuulliseksi ja kun kyse on enintään 400 euron suuruinen potilaisiin tai ulkopuolisiin kohdistuva vahinko.

Lopuksi toimialajohtaja päätti, että toimialan hallintopäällikkö päättää vahingonkorvauksen myöntämisestä siltä osin kuin päätösvaltaa ei ole määrätty terveys- ja päihdepalvelujen johtajahammaslääkärille, sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen kotihoitopäällikölle taikka 31.12.2019 saakka Kinaporin, Koskelan tai Kivelän monipuolisen palvelukeskuksen johtajalle.

Päätöksen perustelut

Helsingin kaupungin hallintosäännön 14 luvun 1 §:n 2 momentin 3 kohdan mukaan toimialajohtaja päättää tai hyväksyy perusteet, joiden mukaan viranhaltija päättää vahingonkorvauksesta silloin, kun kaupunki on toimialaa koskevissa asioissa korvausvelvollinen tai vahingon korvaaminen katsotaan kohtuulliseksi.

Voimassa olevien vahingonkorvauksen myöntämistä koskevien toimialajohtajan 24.5. 2017 ja 19.3.2018 tekemien päätösten mukaan kotihoitopäälliköt sekä Kinaporin, Koskelan ja Kivelän monipuolisten palvelukeskusten johtajat päättävät vahingonkorvauksen myöntämisestä, kun kaupungin omaisuuteen on kohdistunut enintään 500 euron suuruinen vahinko. Käytännössä näissä vahingoissa on kyse kotihoidon työntekijöiden työtehtävissään käyttämien ajoneuvojen vahingoittumisesta. Kaupungin omaisuuteen kohdistuvan vahingon osalta enimmäismäärä on perustunut siihen, että liikennevahinkojen omavastuu on 500 euroa. Omavastuu on edelleen sama, mutta liikennevahingot käsittelevä rakentamispalveluliikelaitos Stara on alkanut periä käsittelykustannuksina yhteensä 100 euroa vahinkoa kohti. Tämän johdosta kotihoitopäälliköiden ja mainittujen monipuolisten palvelukeskusten johtajien päätösvaltaa on kaupungin omaisuuteen kohdistuvien vahinkojen osalta syytä nostaa 600 euroon.

Terveys- ja päihdepalvelujen johtajahammaslääkärin päätösvaltaa koskevaa 29.1.2018 tehtyä päätöstä (§ 11) ei tällä päätöksellä muuteta. Päätöksen kumoaminen ja ottaminen saman sisältöisenä tämän päätöksen osaksi perustuu siihen, että vahingonkorvauksen myöntämisestä päättämistä koskevat päätösvallan siirrot olisivat yhdessä toimialajohtajan päätöksessä, mikä helpottaa niiden löytämistä ja sen varmistamista, mitkä päätösvallan siirrot ovat kulloinkin voimassa.

Päätös tullut nähtäväksi 11.07.2018

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Lisätietojen antaja

Karri Välimäki, johtava lakimies, puhelin: 09 310 43970

karri.valimaki@hel.fi

Päättäjä

Tiina Mäki
vs. sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja