Sedimenttien kunnostusvastuuta koskevan sovintosopimuksen hyväksyminen (Laajasalo, entisen Laajasalon öljysataman vesialueet)

Ennen vuotta 2019 julkaistujen asioiden otsikkona näytetään päätöksen otsikko.
HEL 2018-007101
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 19

Sedimenttien kunnostusvastuuta koskevan sovintosopimuksen hyväksyminen (Laajasalo, entisen Laajasalon öljysataman vesialueet)

Kaupunkiympäristön toimialajohtaja

Päätös

Kaupunkiympäristön toimialajohtaja päätti hyväksyä liitteenä 1 olevan Helsingin kaupungin sekä Neste Oyj:n (Y-tunnus 1852302-9) ja St1 Oy:n (Y-tunnus 0201124-8) välisen Helsingin kaupungin 49. kaupunginosan (Laajasalo) entisen Laajasalon öljysataman vesialueiden sedimenttejä koskevan sovintosopimuksen.

Lisäksi toimialajohtaja päätti oikeuttaa kaupunkiympäristötoimialan hallinto- ja tukipalveluiden kiinteistölakimiehen tai muun määräämänsä kiinteistölakimiehen tai viranhaltijan allekirjoittamaan edellä mainitun sovintosopimuksen ja tekemään siihen tarvittaessa vähäisiä muutoksia, tarkennuksia ja täydennyksiä.

Päätöksen perustelut

Asian tausta

Helsingin Laajasalossa on ollut öljyn varastointi- ja voiteluaineiden valmistustoimintaa 1930-luvulta 2000-luvulle saakka. Alueella toimi myös öljysatama 1950-luvulta alkaen. Öljysatamatoiminta on loppunut alueella 31.12.2010. Alueella ovat toimineet myös Neste Oyj ja St1 Oy sekä niiden oikeudelliset edeltäjäyhtiöt.

Kaupunki on omistanut pääosan Laajasalon öljysatama-alueesta sekä vuokrannut myös Neste Oyj:lle ja St1 Oy:lle sekä niiden oikeudellisille edeltäjäyhtiöille öljysatamasta alueita 1950-luvulta lähtien 31.12.2010 saakka. Vuokrasopimukset ovat sisältäneet vuokra-alueiden tai niiden ulkopuolisten alueiden osalta toisaalta pilaamisen kieltäviä ja toisaalta puhdistamisvelvoitteita ja kustannusvastuuta koskevia ehtoja. St1 Oy on myös omistanut öljysatamassa alueita.

Kaupunki kehittää Laajasalon entisestä öljysatama- ja varastoalueesta sekä muista niiden liitännäisalueista Kruunuvuorenrannan (”Kruunuvuorenranta”) merellistä asuin- ja toimitila-aluetta. Alueen rakentamisen ja kehittämisen tarkoituksessa alueen nykyistä rantaviivaa muokataan muun muassa täyttämällä vesialuetta ja muuttamalla vesialuetta maa-alueeksi talojen ja katujen sekä yleisten alueiden rakentamista varten. Tämä edellyttää löyhien sedimenttien ruoppaamista kyseisten alueiden ja täyttöjen alta. Osa sedimentistä sisältää epäpuhtauksia, muun muassa hiilivetyjä, eivätkä ne siksi ole ruopattavissa ja/tai meriläjitettävissä puhtaan sedimentin tapaan. Tästä aiheutuu ylimääräisiä kustannuksia verrattuna puhtaan sedimentin ruoppaamiseen ja/tai läjittämiseen.

Merisedimentteihin liittyvät oikeudelliset vastuusuhteet ovat epäselviä ja pääosin oikeuskäytännössä ratkaisematta. Tällä sopimuksella sopijapuolet haluavat välttää keskinäiset oikeusprosessit sedimenttien haitta-ainepitoisuuksiin liittyen. Samalla tällä sopimuksella vahvistetaan myös lopullisesti sovitun Neste Oyj:n ja St1 Oy:n ja niiden edeltäjäyhtiöiden vastuista maaperän ja pohjaveden haitta-aineista sopimuksen kattamalla alueella.

Kaupunki ja öljy-yhtiöt ovat käyneet asiassa sovintoneuvotteluja, joiden perusteella on laadittu liitteenä 1 oleva sovintosopimus. Helsingin kaupungin kaupunginkanslian oikeuspalvelut on osaltaan kommentoinut sopimusta sekä esittänyt sen hyväksyttäväksi ja allekirjoitettavaksi.

Toimivalta

Helsingin kaupungin hallintosäännön 16 luvun 4 §:n (kaupunkiympäristön toimialajohtajan erityinen toimivalta) mukaan, ellei toimivallasta ole muutoin säädetty tai määrätty, kaupunkiympäristön toimialajohtaja päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranhaltija

1 käyttää kaupungin puolesta maanomistajan puhevaltaa.

Selvyyden vuoksi todetaan, että Helsingin kaupunki omistaa myös Laajasalon öljysataman edessä sijaitsevan vesialueen ja että sillä, mitä yleensä on todettu tai edellytetty "käsitteenä" maanomistajasta/-lta, on myös yleensä tarkoitettu tai katsottu soveltuvan vastaavasti myös vesialueisiin tai niiden omistuksiin.

Helsingin kaupungin oikeuspalvelut on vahvistanut 16.3.2018 mainitun tulkinnan olevan oikea ja että kaupunkiympäristön toimialajohtaja on asiassa toimivaltainen.

Edellä mainitun perusteella kaupunkiympäristön toimialajohtaja on toimivaltainen hyväksymään sovintosopimuksen.

Päätös tullut nähtäväksi 27.06.2018

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Lisätietojen antaja

Martti Tallila, johtava kiinteistölakimies, puhelin: 09 310 36449

martti.tallila@hel.fi

Kati Valkama, johtava ympäristöasiantuntija, puhelin: 09 310 36573

kati.valkama@hel.fi

Päättäjä

Silja Hyvärinen
vs. kaupunkiympäristön toimialajohtaja