Takaisinsaantivaatimus, liukastuminen, If Vahinkovakuutus Oyj
Takaisinsaantivaatimus, liukastuminen, If Vahinkovakuutus Oyj
Päätös
Lakipalvelut-yksikön päällikkö päätti hylätä hakijan takaisinsaantivaatimuksen.
Päätöksen perustelut
Takaisinsaantivaatimuksen mukaan hakija on oikeutettu takaisinsaantiin maksamassaan liukastumisvahingossa 18.68257 työtapaturma- ja ammattitautilain 270 §:n perusteella. Vaatimuksen mukaan liukastuminen on tapahtunut Rannikkolaivurintiellä maanantaina 2.3.2018 kello 16.00 puutteellisesti hiekoitetulla jalkakäytävällä. Takaisinsaantivaatimuksessa on vaadittu kaupunkia korvaamaan yhteensä 4651,44 euroa.
Vahingonkärsijä on ilmoittanut liukastumispaikaksi ajoradan, mitä hän on käyttänyt pyörätien ja jalkakäytävän puuttuessa. Karttaan vahingonkärsijä on merkinnyt vahinkopaikaksi ajoradan keskiosan. Vahingonkärsijä on edelleen kertonut, ettei ole ollut ylittämässä tietä ajoradalla.
Rannikkolaivurintiellä vahinkotapahtumapaikan kohdalla ei ole jalkakäytävää. Tieliikennelain mukaan jalankulkijan on ensisijaisesti käytettävä ajoradan vasenta reunaa jalkakäytävän puuttuessa. Asiassa annettujen tietojen perusteella jää epäselväksi, onko vahingonkärsijä myötävaikuttanut vahinkoon.
Kunnossapitolaki edellyttää kaupunkia pitämään kadut liikenteen tarpeiden edellyttämässä tyydyttävässä kunnossa. Kunnossapidon tason määräytymisessä otetaan huomioon kadun liikenteellinen merkitys, liikenteen määrä, säätila ja sen ennakoitavissa olevat muutokset, vuorokaudenaika sekä eri liikennemuotojen tarpeet. Laki sallii kunnan antaa tarkempia määräyksiä siitä, miten kadun ja yleisten alueiden kunnossapito talvella ovat laissa asetetut velvollisuudet ja paikalliset olot huomioon ottaen hoidettava. Helsingissä talvihoidon piiriin kuuluvat alueet on jaettu kunnossapitoluokkiin liikenteellisen merkityksen mukaan.
Helsingin kaupungin luokituksen mukaan Rannikkolaivurintie kuuluu III-luokkaan. III luokan kaduilta poistetaan liikennettä haittaava lumi, sohjo ja jää niin, että riittävä kulkukelpoisuus säilyy. Liukkaus torjutaan III luokan väyliltä I ja II luokan väylien jälkeen. III luokan kevyenliikenteenväylän aurauksen lähtökynnys on 5 cm lunta. Toimenpideaika on 8 tuntia kuitenkin niin, että yöllinen lumisade aurataan klo 12 mennessä. Toimenpideaika alkaa siitä, kun säätilassa tapahtunut muutos aiheuttaa liukkauden tuntuvan lisääntymisen. Mikäli kadulla ei ole jalkakäytävää (III- luokan ajoradat), hoidetaan sen toisen reunan liukkaudentorjunta saman ylläpitoliikenteen kevyen väylän vaatimusten mukaan.
Kunnossapitopiiriltä saadun selvityksen mukaan alue on hiekoitettu sunnuntaina 25.2.2018 minkä jälkeen kelin suhteen ei ole ollut oleellista muutosta. Vahingon tapahtumapäivänä ja sitä edeltävänä päivänä sää on ollut aurinkoinen ja lämpötila on vaihdellut - 7 ja - 10 asteen välillä.
Ilmatieteen laitoksen Helsinki, Kaisaniemi havaintoaseman säähavaintojen mukaan on sademäärä ollut 0,2 millimetriä hiekoituspäivänä 25.2.2018, minkä jälkeen sademäärä on ollut 0 millimetriä aina 8.3.2018 saakka. Ulkoilman keskilämpötila on 25.2.2018 hiekoituspäivänä ollut -10.1 astetta, minkä jälkeen keskilämpötila on pysynyt pakkasen puolella (-9,6-15,7 asteen välillä) aina vahingon tapahtumapäivään saakka, jolloin keskilämpötila on ollut -9,6 astetta. Pakkassää on jatkunut vielä viikon verran vahinkotapahtuman jälkeenkin.
Ilmatieteen laitoksen mukaan on lumen määrä Kaisaniemen havaintosääasemalla lisääntynyt yhteensä 1 cm 25.2.2018 suoritetun hiekoituksen ja 2.3.2018 vahinkopäivän välillä. Lunta ei ole satanut myöskään vahinkopäivän jälkeisinä päivinä, eli sää on pysynyt vakaana lumentulon suhteen 27.2.2018 jälkeen, jolloin edellä mainittu 1 cm lumikertymä on raportoitu.
Asiassa saatujen selvitysten perusteella säätilassa ei ole tapahtunut muutosta, mikä olisi edellyttänyt lisätoimia kaupungilta 25.2.2018 suoritetun hiekoituksen jälkeen. Ei ole esiintynyt sateita, mitkä voisivat liukastuttaa teitä. Lämpötila on pysytellyt pakkasen puolella, joten tiet eivät ole sulaneet. Säätiloissa ei ole tapahtunut muutosta, mikä olisi aiheuttanut tuntuvaa liukkauden lisääntymistä. Huomioon ottaen Rannikkolaivurintiellä suoritetut toimenpiteet ja vallinneet sääolot, on kaupunki toiminut sille asetettujen vaatimusten mukaisesti vahinkopaikan liukkaudentorjunnassa 2.3.2018. Alue on ollut liikenteen tarpeiden edellyttämässä tyydyttävässä kunnossa.
Lain mukaan kunnan velvollisuus on tehdä ne toimenpiteet, joiden tarkoituksena on pitää katu liikenteen tarpeiden edellyttämässä tyydyttävässä kunnossa. Vahingonkorvausvastuu edellyttää myös tuottamusta tai laiminlyöntiä.
Asiassa saatujen selvitysten perusteella talvikunnossapito ja liukkaudentorjunta oli vahinkopäivänä tehty Helsingin kaupungin normien mukaan, eikä kaupunki ole laiminlyönyt kadun- ja eräiden yleisten alueiden kunnossapidosta annetun lain mukaisia velvollisuuksiaan.
Sovelletut oikeusohjeet
Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §
Laki kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta (669/1978) 1–4 §
Työtapaturma- ja ammattitautilaki (459/2015) 270 §
Tieliikennelaki (267/1981) 40 §
Kaupunkiympäristön toimialajohtajan päätös 21.6.2017 § 57
Päätös tullut nähtäväksi 19.10.2018
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Lisätietojen antaja
Liisa Mäkelä, lakimies, puhelin: 09 310 22093