Kaavarunko, Vallila 22.KO, Teollisuuskadun akseli
Teollisuuskadun (Teollisuuskatu) akselin kaavarungon periaatteet
Päätös
Kaupunkiympäristölautakunta päätti panna asian viikoksi pöydälle.
Käsittely
Asian aikana kuultavana oli arkkitehti Tiia Ettala. Asiantuntija poistui kuulemisensa jälkeen kokouksesta.
Pöydällepanoehdotus:
Osmo Soininvaara: Pyydän asian pöydälle seuraavaan kokoukseen.
Kaupunkiympäristölautakunta päätti yksimielisesti panna asian pöydälle.
Kaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä 27.11.2018 päivätyt Teollisuuskadun akselin kaavarungon periaatteet alueen jatkosuunnittelun pohjaksi.
Päätösasiakirjat ovat luettavissa Kaupunkiympäristön asiakaspalvelussa, Sörnäistenkatu 1, sekä internet-sivuilla: Päätöksenteko
www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Kaavarungon periaatteiden keskeinen sisältö
Kaavarungon periaatteet koskevat Teollisuuskadun ympäristöä Pasilan ja Kalasataman välissä, itäisessä kantakaupungissa, pääasiassa Vallilan kaupunginosassa. Yleiskaavan ja Helsingin kaupunkistrategian tavoitteisiin perustuvat periaatteet on laadittu ohjaamaan suunnittelutyötä ja toimimaan alueelle laadittavan kaavarungon pohjana.
Kaavarunko luo suuntaviivat alueen tulevalle kehitykselle; se määrittelee merkittävimmät suunnittelun linjaukset, kuten kortteli- ja viherrakenteen sekä liikennejärjestelyt. Kaavarunko toimii alueen asemakaavoituksen lähtökohtana ja se ohjaa mahdollisia suurempia kaupunkirakenteellisia muutoksia alueella. Kaavarungon pohjalta valmistellaan hankekohtaisia asemakaavan muutoksia toimijoiden ja kaupungin tarpeiden mukaan.
Teollisuuskadun aluetta kehitetään työpaikka-alueena ja ydinkeskustan laajentumana. Teollisuuskadun ympäristöä tiivistämällä vahvistetaan Ilmalasta Pasilan ja Vallilan kautta Kalasatamaan kulkevaa työpaikka-akselia. Tavoitteena on luoda uusien keskusten, Pasilan ja Kalasataman, välille merkittävä työpaikkojen, liike-elämän ja kaupunkikulttuurin keskittymä sekä parantaa keskusten välisiä yhteyksiä kaikilla kulkumuodoilla.
Päätökset suunnitteluperiaatteiden pohjana
Kaavarungon periaatteet edesauttavat kaupungin strategisten tavoitteiden toteutumista. Periaatteet ovat Helsingin uuden yleiskaavan - kaupunkikaava - (tullut voimaan 8.11.2018) mukaiset.
Alueen lähtökohdat ja nykytilanne
Teollisuuskadun alue on lähes kokonaan rakennettua ympäristöä. Puistoalueita ovat Itä-Pasilan eteläreunan Sähköttäjänpuisto, Konepajan alueen rakenteilla oleva Konepajapuisto sekä Dallapénpuisto Sörnäisten metroaseman läheisyydessä. Toiminnallisesti Teollisuuskadun alue on pääosin työpaikka-aluetta, eikä asumista muutamaa korttelia lukuun ottamatta juurikaan ole. Viime vuosina Konepajan aluetta on kehitetty pääasiassa asumiseen.
Alueella on voimassa useita asemakaavoja vuosilta 1984-2014, joissa alue on merkitty pääasiassa toimitiloiksi, mutta osittain myös teollisuusalueeksi sekä yleisten palvelujen alueeksi. Suunnittelualueelle sijoittuu useita asemakaavalla suojeltuja rakennuksia, sekä selvityksissä suojeltaviksi esitettyjä rakennuksia ja rakenteita.
Suunnittelualueen tontit ovat pääasiassa yksityisomistuksessa.
Viranomaisyhteistyö
Kaavarungon periaatteiden valmistelun yhteydessä on tehty yhteistyötä kaupunkiympäristön toimialan eri tahojen lisäksi seuraavien viranomaistahojen kanssa:
- Helen Oy
- Helen Sähköverkko Oy
- Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä (HSL)
- Helsingin seudun ympäristöpalvelut (HSY) vesihuolto
- Liikennevirasto
- Museovirasto
- Uudenmaan ELY-keskus
- kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Päätös tullut nähtäväksi 04.12.2018
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Tiia Ettala (kaavoitus), arkkitehti, puhelin: +358 9 310 20511
Tiia Numminen (liikennesuunnittelu), liikenneinsinööri, puhelin: 09 310 37404
Inka Lappalainen (maisemasuunnittelu), aluesuunnittelija, puhelin: 09 310 21344
Mikko Tervola (teknistaloudelliset asiat), puhelin: 09 310 44131
Sakari Mentu (rakennussuojelu), arkkitehti, puhelin: 09 310 37217