Vahingonkorvausvaatimus auton vahingoittumisesta aiheutuneista kustannuksista

Ennen vuotta 2019 julkaistujen asioiden otsikkona näytetään päätöksen otsikko.
HEL 2018-010973
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 2
Tämä toimielin tai virka on lakkautettu

Vahingonkorvausvaatimus auton vahingoittumisesta aiheutuneista kustannuksista

Yksikön päällikkö

Päätös

Yksikön päällikkö päätti hyväksyä ********** (jäljempänä hakija) 823,24 euron korvausvaatimuksen auton vahingoittumisesta aiheutuneita kustannuksia.

Vahingosta aiheutuneet kulut jäävät vahingonkorvauslain 4 luvun 1 §:n nojalla kokonaisuudessaan sosiaali- ja terveystoimialan kustannukseksi.

Päätöksen perustelut

Vahingonkorvauslain 3 luvun 1 §:n mukaan työnantaja on velvollinen korvaamaan vahingon, jonka työntekijä virheellään tai laiminlyönnillään työssä aiheuttaa. Virheellisellä teolla tai laiminlyönnillä on oltava syy-yhteys.

Korvaushakemuksessa Helsingin kaupungin kotihoidon työntekijä on esittänyt tapahtumakuvauksen auton vahingoittumisesta. Kotihoidon työntekijä kertoo työvuorossa taluttaneen työpolkupyörää, kun työreppu avautui täysin ja tavarat putosivat kadulle. Työntekijä laittoi pyörän nojaamaan pyörän seisontatuen varaan ja alkoi kerätä pudonneita tavaroita kadulta. Pyörä kuitenkin kaatui vieressä olevan auton ovea vasten aiheuttaen oven maalipinnan vahingoittumisen. Hakija vaatii sosiaali- ja terveystoimialaa korvaamaan auton vahingoittumisesta aiheutuneet kustannukset korvaushakemuksen liitteenä esitettyjen laskujen mukaisesti.

Hakijalta on tiedusteltu puhelimitse 20.12.2018 onko hakija hakenut korvauksia vakuutusyhtiöltään. Hakija kertoo, että ei ole hakenut, koska hänellä on autossa vain liikennevakuutus mikä ei korvaa kyseisiä vahinkoja.

Kotihoidonohjaajalta saadun selvityksen mukaan työntekijä on toiminut asiaan kuuluvalla tavalla repun rikkouduttua yllättäen. Selvityksen mukaan myöhemmin selvisi, että kyseisen pyörän seisontatuessa oli vikaa, mikä seuraavassa pyörähuollossa korjattiin.

Edellä todetun perusteella Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimiala korvaa hakijalle vahingonkorvauslain nojalla 823,24 euroa auton vahingoittumisesta aiheutuneita kustannuksia.

Selvityksestä ei käy ilmi sellaista huolimattomuutta työntekijän menettelyssä, joka oikeuttaisi perimään vahinkokustannuksia työntekijältä. Tämän vuoksi työnantaja vastaa kokonaisuudessaan vahingosta aiheutuneista kustannuksista.

Päätös tullut nähtäväksi 11.01.2019

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Lisätietojen antaja

Henrik Hirviniemi, lakimies, puhelin: 09 310 24281

henrik.hirviniemi@hel.fi

Päättäjä

Maija Haapala
va. yksikön päällikkö

Liitteet (pdf)

1. Vahingonkorvausvaatimus 17.9.2018
Liitettä ei julkaista internetissä.
2. Kotihoidon ohjaajan lausunto 12.12.2018
Liitettä ei julkaista internetissä.

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.