Stadin ammatti- ja aikuisopiston ammatillisten tutkintojen ja ammatilliseen koulutukseen valmentavan koulutuksen toteutussuunnitelmien periaatteet ja rakenne
Stadin ammatti- ja aikuisopiston ammatillisten tutkintojen ja ammatilliseen koulutukseen valmentavan koulutuksen toteutussuunnitelmien periaatteet ja rakenne
Päätös
Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti hyväksyä Stadin ammatti- ja aikuisopiston ammatillisten tutkintojen ja ammatilliseen koulutukseen valmentavan koulutuksen toteutussuunnitelmien periaatteet ja rakenteen.
Stadin ammatti- ja aikuisopiston toteutussuunnitelmien periaatteet ovat:
1. Jokaisesta tutkinnon osasta on laadittu toteutussuunnitelma.
2. Toteutussuunnitelmat on kuvattu tuotekortteina, joissa kaikissa on sama rakenne.
3. Toteutussuunnitelmassa kuvataan hakijalle ja opiskelijalle, millaista osaamista tutkinnon osassa hankitaan ja millä tavoin osaaminen voidaan hankkia.
4. Ammattitaitovaatimusten ja toteutussuunnitelman pohjalta tehdään opiskelijan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma eli HOKS.
5. Toteutussuunnitelma ohjaa opetus- ja ohjaushenkilöstöä tutkinnon osan toteuttamisessa.
Stadin ammatti- ja aikuisopiston toteutussuunnitelman rakenne sisältää kyseisen tutkinnon osan ammattitaitovaatimukset, tutkinnon osan osaamisen hankkimisen tavat, oppimisympäristöjen kuvaukset ja osaamisen osoittamistavat.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Ammatillisten perustutkintojen perusteet uudistuivat 1.8.2018. Perusteissa opiskelijalta vaadittava osaaminen on kuvattu ammattitaitovaatimuksina tutkinnon osittain. Koulutuksen järjestäjät eivät enää laadi perusteiden pohjalta opetussuunnitelmia vaan jokaisesta tutkinnon osasta tehdään toteutussuunnitelma. Toteutussuunnitelmat perustuvat valtakunnallisiin tutkinnon perusteisiin. Toteutussuunnitelma on kuvaus tutkinnonosakohtaisesti, miten ja missä vaadittava osaaminen hankitaan. Toteutussuunnitelman lisäksi laaditaan arviointisuunnitelma, jossa kuvataan arvioinnin toteuttamisen periaatteet ja toimintatavat. Stadin ammatti- ja aikuisopiston arviointisuunnitelma hyväksyttiin 11.9.2018 Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisessä jaostossa.
Stadin ammatti- ja aikuisopiston tutkintokohtaiset toteutussuunnitelmat ja ammatilliseen koulutukseen valmentavan (VALMA) koulutuksen toteutussuunnitelmat on laadittu ammatillisesta koulutuksesta annettua lakia (531/2017) ja siihen liittyviä asetuksia (Valtioneuvoston asetus ammatillisesta koulutuksesta 673/2017 ja Opetus- ja kulttuuriministeriön asetus ammatillisen koulutuksen tutkintorakenteesta 680/2017) noudattaen.
Toteutussuunnitelmassa ammattitaitovaatimukset ovat valtakunnallisissa tutkinnon perusteissa olevia ammattitaitovaatimuksia ja kuvaavat, mihin osaamiseen tutkinnon osa suorittaminen johtaa. Toteutussuunnitelmassa tutkinnon osan osaamisen hankkimisessa kuvataan toimintaa, jolla osaaminen hankitaan. Osaamisen hankkiminen toteutetaan joko laajana kokonaisuutena tai pienempinä osaamiskokonaisuuksina ammattitaitovaatimusten laajuudesta riippuen. Toteutussuunnitelman Oppimisympäristöt kertoo opiskelijalle, miten ja missä ympäristöissä hän voi hankkia itseltään puuttuvan osaamisen.
Toteutussuunnitelmat kokonaisuutena kuvaavat koulutukseen hakeutuvalle ja koulutuksessa olevalle henkilölle opittavaa sisältöä ja menetelmiä, mikä mahdollistaa opintojen yksilöllisen suunnittelun jokaiselle jo hakeutumisvaiheessa. Opintojen alussa ammattitaitovaatimusten ja toteutussuunnitelman pohjalta tehdään opiskelijan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma eli HOKS. Suunnitelmassa tunnistetaan ja tunnustetaan opiskelijan aiempi osaaminen ja suunnitellaan uuden osaamisen hankkimisen sisällöt ja tavat sekä osaamisen hankkimista tukevat ohjauksen ja tuen toimet. Suunnitelman tekemisessä ovat mukana opiskelija, opettaja ja työpaikkakouluttaja. Nämä yhdessä asettavat opiskelijalle oppimistavoitteet sekä tavoiteaikataulun tutkinnon suorittamiselle. Suunnitelmaa päivitetään henkilökohtaisten keskustelujen pohjalta opiskelun edetessä aina tarpeen mukaan.
Toteutussuunnitelmatyöskentelyyn on ollut nimettynä jokaisesta tutkinnosta alan opetus- ja ohjaushenkilöstöä. Suunnitelmat on kuvattu tuotekortteina. Perus-, ammatti- ja erikoisammattitutkintojen sekä ammatilliseen koulutukseen valmentavan koulutuksen (VALMA) tuotekortit on kaikki luotu samoilla periaatteilla ja ne noudattavat samaa rakennetta. Toteutussuunnitelmista kerätään jatkossa palautetta opiskelijoilta, työelämältä ja opetus- ja ohjaushenkilöstöltä.
Liitteenä on pedagogisen suunnittelun prosessi, jossa kuvataan oppimisen suunnittelua tutkinnon perusteiden pohjalta opiskelijan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelmaksi. Liitteenä on myös tuotekortin malli, jossa on kuvattu tutkinnon osan rakenne ja sisältö. Lisäksi on esimerkit yhdestä ammatillisesta tutkinnon osasta ja yhdestä yhteisten tutkintojen tutkinnon osasta.
Päätös tullut nähtäväksi 19.12.2018
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Tuija Artama, koulutussuunnittelija, puhelin: 09 310 21418