Oikaisuvaatimus, Stadin ammatti- ja aikuisopiston rehtorin päätös 26.9.2018 palkan muuttamisesta
Oikaisuvaatimus viranhoitomääräyksen muuttamisesta
Päätös
Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti hylätä ********** oikaisuvaatimuksen, jonka hän on tehnyt Stadin ammatti- ja aikuisopiston rehtorin 26.9.2018 tekemästä viranhoitomääräyksen muuttamista koskevasta päätöksestä, koska oikaisuvaatimuksessa esitetyt perusteet eivät anna aihetta päätöksen muuttamiseen. Kasvatus- ja koulutuslautakunta viittaa perusteluinaan esittelijän esittämiin seikkoihin
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Oikaisuvaatimuksesta
********** on alun perin tehnyt 21.11.2018 Helsingin kaupungin kirjaamoon saapuneen oikaisuvaatimuksen Stadin ammatti- ja aikuisopiston rehtorin 26.9.2018 tekemästä viranhoitomääräyksen muuttamista koskevasta päätöksestä. Oikaisuvaatimuksessa vaaditaan rehtorin päätöksen kumoamista, koska päätös on lainvastainen ja epätarkoituksenmukainen. Lisäksi oikaisuvaatimuksessa vaaditaan, että oikaisuvaatimuksen tekijän palkka tulee palauttaa aiemmalle 30.9.2018 saakka voimassa olleelle tasolle ja oikaisuvaatimuksen tekijälle tulee maksaa 1.10.2018 alkaen saamatta jääneet palkat.
Asian aikaisemmasta käsittelemisestä
Oikaisuvaatimuksen tekijän oikaisuvaatimus on aikaisemmin käsitelty kasvatus- ja koulutuslautakunnassa 12.2.2019 (§ 93). Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti tuolloin jättää oikaisuvaatimuksen tutkimatta, koska oikaisuvaatimusta ei ole tehty viranomaisen päätöksestä. Oikaisuvaatimuksen tekijä valitti kasvatus- ja koulutuslautakunnan 12.2.2019 (§ 93) tekemästä päätöksestä Helsingin hallinto-oikeuteen. Helsingin hallinto-oikeus on 15.10.2020 antamassaan päätöksessä kumonnut kasvatus- ja koulutuslautakunnan edellä todetun päätöksen ja palauttanut asian kasvatus- ja koulutuslautakunnalle oikaisuvaatimuksena käsiteltäväksi.
Hallinto-oikeus on 15.10.2020 antamassaan päätöksessä katsonut, että Stadin ammatti- ja aikuisopiston rehtorin päätöksessä 26.9.2018, jolla rehtori on muuttanut oikaisuvaatimuksen tekijän viranhoitomääräykseen kirjatun hinnoittelutunnuksen toiseksi hinnoittelutunnukseksi 1.10.2018 lähtien ja jolla oikaisuvaatimuksen tekijän tehtäväkohtaista palkkaa on samalla muutettu, on ollut kyse oikaisuvaatimuksen tekijän etua ja oikeutta koskevasta päätöksestä, joka on valituskelpoinen. Edelleen päätöksessä todetaan, että kasvatus- ja koulutuslautakunnan ei olisi tullut jättää oikaisuvaatimuksen tekijän oikaisuvaatimusta tutkimatta.
Asian oikeudellinen arviointi
Kuten Helsingin hallinto-oikeuden päätöksessä on todettu kuntalain 134 §:n 1 momentin mukaan kunnanhallituksen, lautakunnan ja valiokunnan, niiden jaostojen sekä niiden alaisen viranomaisen päätökseen tyytymätön saa hakea siihen oikaisua. Edelleen kuntalain 136 §:n mukaan päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta. Kuntalain 137 §:n mukaan oikaisuvaatimuksen ja kunnallisvalituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.
Hallintolain 46 §:n 3 momentin mukaan oikaisuvaatimusohjeiden sisällöstä on voimassa, mitä 47 ja 49 §:ssä säädetään valitusosoituksesta. Hallintolain 49 §:n mukaan, jos valitusosoitusta ei ole annettu, viranomaisen on annettava uusi lainmukainen valitusosoitus. Valitusaika alkaa kulua uuden valitusosoituksen tiedoksiannosta.
Rehtorin 26.9.2018 tekemän päätöksen yhteydessä ei oikaisuvaatimuksen tekijälle ole annettu oikaisuvaatimusohjetta. Hän on kuitenkin tehnyt oikaisuvaatimuksen, joka on saapunut Helsingin kaupungin kirjaamoon 21.11.2018. Oikaisuvaatimus voidaan tutkia. Hallinto-oikeuden päätöksen mukaisesti oikaisuvaatimus käsitellään nyt uudelleen kasvatus- ja koulutuslautakunnassa.
Oikaisuvaatimuksen tekijä on 27.5.2013 (§ 85) otettu silloisen Stadin aikuisopiston rehtorin päätöksellä hammastekniikan opettajan virkasuhteeseen 1.8.2013 lukien.
Kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain 9 §:n mukaan viranhaltijalle on annettava viipymättä ja mikäli mahdollista ennen virantoimituksen alkamista virkasuhteeseen ottamisesta pöytäkirjanote tai muu kirjallinen viranhoitomääräys, josta ilmenee ainakin hänen virkanimikkeensä, virkasuhteen kestoaika, määräaikaisuuden peruste, mahdollinen koeaika, virantoimituksen alkamisajankohta, pääasialliset tehtävät tai niiden määräytymisperuste ja palkkauksen perusteet.
Silloisessa Stadin aikuisopistossa ja nykyisessä Stadin ammatti- ja aikuisopistossa noudatetaan kunnallisen opetushenkilöstön virka- ja työehtosopimusta (OVTES). Sopimuksessa opettajien peruspalkat on jaettu hinnoittelutunnuksiin nimikkeen ja suoritetun tutkintotason mukaan.
Sittemmin ammatillisen koulutuksen uudistuksen ja vuosityöaikaan siirtymisen yhteydessä huomattiin, että edellä mainitussa 28.6.2013 (§ 3595) annetussa viranhoitomääräyksessä ollut hinnoittelutunnus ja palkka oli merkitty virheellisesti ylemmän korkeakoulututkinnon mukaan, jota oikaisuvaatimuksen tekijällä ei ole. Stadin ammatti- ja aikuisopiston rehtorin 26.9.2018 tekemällä viranhoitomääräyksellä hinnoittelutunnus ja tehtäväkohtainen palkka muutettiin vastaamaan oikaisuvaatimuksen tekijän opistoasteen tutkintotasoa.
Oikaisuvaatimuksen tekijä on saanut virheen johdosta perusteetonta etua. Opetushenkilöstön tehtäväkohtaisen palkkauksen määrä määräytyy siis mekaanisesti tutkintotodistuksesta ilmenevän tutkinnon mukaan, eikä virkasuhteeseen ottavalla ole harkintaa tässä suhteessa. Se, mistä tapahtunut virhe on johtunut, ei ole selvinnyt tämän asian valmistelussa.
Menettely päätöksessä olleen virheen korjaamisessa ei ole ollut täysin hallintolaissa säädetyn mukaista. Kuuleminen on tapahtunut vasta jälkikäteen ja uuteen päätökseen olisi pitänyt liittää muutoksenhakuohjaus. Oikaisuvaatimuksen tekijältä ei ole peritty liikaa maksettuja palkkoja takaisin ja mahdollinen takaisinperintä on hallintojohtajan toimivallassa, jolloin voidaan arvioida myös kohtuuttomuutta.
Lopuksi
Oikaisuvaatimuksessa esitetyt perusteet eivät anna aihetta päätöksen muuttamiseen. Esittelijä esittää edellä lausuttuun viitaten, että oikaisuvaatimus hylätään.
Päätös tullut nähtäväksi 22.01.2021
VALITUSOSOITUS
Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.
Valitusoikeus
Päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksella vain se, joka on tehnyt alkuperäistä päätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen.
Mikäli alkuperäinen päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa tähän päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksella myös
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Valitusaika
Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusperusteet
Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että
- päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä
- päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa
- päätös on muuten lainvastainen.
Valittajan tulee esittää valituksen perusteet ennen valitusajan päättymistä.
Valitusviranomainen
Kunnallisvalitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa on ilmoitettava:
- päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
- vaatimusten perustelut;
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.
Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.
Oikaisuvaatimuksen tekijä saa valittaessaan oikaisuvaatimuspäätöksestä esittää vaatimuksilleen uusia perusteluja. Hän saa esittää uuden vaatimuksen vain, jos se perustuu olosuhteiden muutokseen tai oikaisuvaatimuksen tekemisen määräajan päättymisen jälkeen valittajan tietoon tulleeseen seikkaan.
Valitukseen on liitettävä:
- valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
- selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Anu Kangaste, johtava lakimies, puhelin: 09 310 87180