Tapahtumatuotantojen siirto Helsinki-viikon säätiö sr:lle
Tapahtumatuotantojen siirto Helsinki-viikon säätiö sr:lle
Päätös
Kansliapäällikkö päätti hyväksyä Helsinki-päivät Pietarissa, Kiinalainen uusivuosi ja Silakkamarkkinat -tapahtumatuotantoihin liittyvien liiketoimintojen siirtämisen Helsinki-viikon säätiö sr:lle liitteenä olevan luovutussopimusluonnoksen mukaisesti.
Päätöksen perustelut
Helsinki-viikon säätiö sr
Helsinki-viikon säätiö sr:n tarkoituksena on taiteen eri muotojen tunnetuksi tekeminen kotimaiselle ja ulkomaiselle yleisölle.
Säätiö toteuttaa tarkoitustaan järjestämällä ohjelmaa, johon voi sisältyä mm. musiikki-, teatteri- ja tanssiesityksiä, näyttelyitä sekä muita säätiön tarkoituksen toteuttamiseen liittyviä tilaisuuksia ja sisältöjä.
Helsinki-viikon säätiö on kaupungin tytärsäätiö.
Helsinki-viikon säätiö tulee muuttamaan sääntöjään niin, että säätiön nimeksi tulee 1.1.2019 lähtien Tapahtumasäätiö sr. Samalla säätiön tarkoitusta laajennetaan niin, että säätiö voi toimia kaupunkikonsernin keskeisenä tapahtumatuotannoista vastaavana organisaationa.
Taustaa tapahtumatuotantojen siirrolle
Tapahtumat ovat keskeinen osa Helsingin kulttuuri- ja elinkeinopolitiikkaa. Ne vahvistavat Helsingin paikallisidentiteettiä ja kaupungin vetovoimaa. Helsingin uudessa strategiassa korostetaan tapahtumien merkitystä kaupungin myönteiselle kehitykselle.
Nykyisellään tapahtumia tuotetaan kaupunkikonsernin monissa eri organisaatioissa Helsinki-viikon säätiössä, Helsinki Marketing Oy Ltd:ssä, Tukkutorilla, Helsingin Leijona Oy:ssä sekä kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialalla. Lisäksi kaupunginkansliassa tuotetaan esimerkiksi suuriin tapahtumiin liittyvää tietoa, neuvontaa ja viranomaiskoordinointia.
Pormestari päätti 4.10.2017, 74 § kehottaa kaupunginkansliaa ja kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialaa yhteistyössä Helsinki-viikon säätiö sr:n ja Helsingin Markkinointi Oy:n sekä tarvittavien muiden toimialojen ja kaupunkikonserniin kuuluvien yhteisöjen ja säätiöiden kanssa laatimaan selvityksen toimintamallista, jossa ensisijaisesti Helsinki-viikon säätiö sr ja toissijaisesti muu kaupunkikonserniin kuuluva yhteisö tai säätiö toimisi kaupungin merkittävien tapahtumien tuotannosta vastaavana osaamiskeskittymänä.
Selvitystyö tapahtumatuotantojen keskittämisestä
Kaupungin tapahtumatuotannon vahvistamista ja uudistamista selvitettiin pormestarin päätöksen mukaisesti laajapohjaisella selvitystyöllä, jonka ohjausryhmässä oli edustus kaupunginkansliasta, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialalta, Helsinki-viikon säätiöstä sekä Helsinki Marketing Oy Ltd:stä. Selvitystyön tukena käytettiin ulkopuolista konsulttia.
Tapahtumatuotannon organisointia koskevan selvityksen tavoitteena oli arvioida mahdollisuuksia hajallaan olevan suurtapahtumien tuottamisen ammattimaistamiseen ja kaupungin strategian mukaiseen kehittämiseen siten, että toimintaa keskitetään uudelleen organisoitavaan Helsinki-viikon säätiöön.
Tehdyn selvityksen piiriin kuuluivat seuraavat tapahtumat: Helsingin juhlaviikot, Helsinki-päivä, Lux Helsinki, Tuomaan markkinat, Silakkamarkkinat, Helsingin uusivuosi, Kiinalainen uusivuosi, Helsinki-päivät Pietarissa, Mini Tattoo, Musica nova Helsinki, Kansallinen Veteraanipäivä ja Pormestarin itsenäisyysjuhla neljäsluokkalaisille.
Selvityksen mukaan säätiömuoto sopisi keskitetylle toiminnalle hyvin. Se mahdollistaa erilaisten rahoitusmuotojen hankinnan, on pitkäjänteinen, riittävän itsenäinen ja joustava organisaatiomalli. Säätiön tapahtumista suuri osa tulisi olemaan ilmaistapahtumia, jotka eivät sovellu ansaintalogiikkaa edellyttävään yhtiömuotoiseen toimintaan. Ns. tapahtumasäätiö olisi selvityksen mukaan tarkoituksenmukaista muodostaa laajentamalla kaupunkikonserniin kuuluvan Helsinki-viikon säätiön toimialaa ja toimintaa.
Selvityksessä lähdetään siitä, että Helsinki Marketing Oy Ltd:n järjestämiä tapahtumia lukuun ottamatta tapahtumatuotantojen keskittämisessä on kyse vain siirtyvistä sopimuksista ja mahdollisista muista omaisuuseristä sekä kaupungin avustus- ja muista määrärahoista.
Uudistus on tarkoituksenmukaista toteuttaa siten, että tapahtumasäätiön toiminta alkaa vuoden 2019 alussa. Tapahtumat siirtyisivät säätiöön, kun Helsinki-viikon säätiön säännöt on muutettu vastaamaan suunniteltua uutta tilannetta. Siirron yhteydessä on tärkeää turvata tämän vuoden ja ensi vuoden tapahtumien järjestäminen siten, ettei tuotanto häiriinny muutoksista.
Osana selvitystyötä tapahtumasäätiön sääntöluonnos ennakkotarkastettiin Patentti- ja rekisterihallituksessa. PRH antoi hyväksyvän ennakkotarkastuspäätöksen 13.3.2018.
Helsinki-päivät Pietarissa
Helsinki-päivät Pietarissa on neljän vuoden välein järjestettävä elinkeinopoliittinen kaupunkimarkkinointitapahtuma, jonka tuotannosta on vastannut kaupunginkanslian elinkeino-osasto.
Helsinki-päivät Pietarissa ovat sisältäneet kutsuvierastapahtumien ohella myös ohjelmaa suurelle yleisölle.
Kiinalainen uusivuosi
Helsingin Kiinalainen uusivuosi on ulkoilmajuhla, joka järjestetään vuosittain kiinalaisen uudenvuoden aattona. Tapahtuman tarkka ajankohta vaihtelee kuukalenterin mukaan tammi-helmikuussa.
Tapahtuman järjestämisestä on vastannut kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala.
Silakkamarkkinat
Stadin Silakkamarkkinat on yksi Suomen vanhimmista perinnetapahtumista vuodelta 1743. Silakkamarkkinat on vuosien mittaan muuttunut ruoanhakumatkasta yleisötapahtumaksi, jossa Helsingin merellinen saaristolaisperinne ja moderni ruokakulttuuri kohtaavat.
Silakkamarkkinoiden järjestämisestä vastaa kaupunkiympäristön toimiala. Tapahtuma siirtyi keväällä 2015 Helsingin Satamalta Helsingin Tukkutorille.
Lopuksi
Kaupunginhallitus antoi 29.10.2018 puoltavan lausunnon Helsinki-viikon säätiö sr:n sääntöjen muuttamiseksi niin, että säätiö voi jatkossa toimia kaupunkikonsernin tapahtumatuotantojen keskittymänä. Helsinki Marketing Oy päätti yhtiön ylimääräisessä yhtiökokouksessa 18.12.2018 yhtiön ja säätiön välisestä luovutussopimuksesta.
Helsinki-päivät Pietarissa, Kiinalaisen uusivuosi ja Silakkamarkkinat -tapahtumien osalta on tarpeen tehdä erillinen kaupungin ja Helsinki-viikon säätiön välinen luovutussopimus, jotta säätiö voi järjestää mainittuja tapahtumia vuodesta 2019 alkaen.
Päätös tullut nähtäväksi 21.12.2018
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupunginhallitus.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Lisätietojen antaja
Atte Malmström, konserniohjauksen päällikkö, puhelin: 09 310 25472