Vahingonkorvaus, vaatevahinko 12.11.2018, Riistavuoren monipuolinen palvelukeskus

HEL 2018-013022
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 71
Tämä toimielin tai virka on lakkautettu

Vahingonkorvausvaatimus koskien työvaatteiden katoamista 12.11.2018, Riistavuoren monipuolisesta palvelukeskuksesta, ryhmäkoti Veturista

Yksikön päällikkö

Päätös

Yksikön päällikkö päätti, että Saikal Osmonalievalle (jäljempänä hakija) korvataan kohtuussyistä Riistavuoren monipuolisesta palvelukeskuksesta, ryhmäkoti Veturista kadonneista työvaatteista 70,00 euroa.

Päätöksen perustelut

Vahingonkorvauslain 3 luvun 1 §:n mukaan työnantaja on velvollinen korvaamaan vahingon, jonka työntekijä virheellään tai laiminlyönnillään aiheuttaa.

Hakija oli jättänyt työvaatteensa ryhmäkoti Veturissa sijaitsevaan lukitsemattomaan pukuhuoneeseen, jonne on pääsy kaikilla asukkailla ja työntekijöillä. Pukuhuone on tarkoitettu asukkaiden käyttöön, mutta käytännössä se on myös opiskelijoiden ja keikkatyöntekijöiden käytössä, koska työntekijöille tarkoitettuja pukukaappeja ei riitä kaikille työntekijöille.

Hakija oli jättänyt työvaatteensa po. tilaan sunnuntaina 11.11.2018 eikä niitä enää löytynyt keskiviikkona 14.11.2018.

Pääsääntöisesti hakija on itse vastuussa irtaimesta omaisuudestaan, joka hänellä on mukanaan.

Saadun selvityksen mukaan hakijan työvaatteiden katoamisen tarkkaajankohta, syy tai tapa ei ole selvinnyt. Sosiaali- ja terveystoimialalle ei synny korvausvastuuta sillä perusteella, että vaatteet olivat kadonneet työpaikalta.

Asiassa ei ole esitetty sellaisia tietoja tai sellaista näyttöä, jonka perusteella voitaisiin todeta hakijan työvaatteiden katoamisen Riistavuoren monipuolisessa palvelukeskuksessa johtuneen Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimialan työntekijän tai viranhaltijan tuottamuksestatai laiminlyönnistä. Tämän vuoksi sosiaali- ja terveystoimiala ei ole asiassa korvausvelvollinen.

Vahinko voidaan kuitenkin korvata kohtuusperusteella, vaikkei työntekijän tuottamusta tai huolimattomuutta voida osoittaa. Opiskelijan työ on edellyttänyt, että hän käyttää työvaatteita kuten muutkin työntekijät. Opiskelijalta ei ole edellytetty, että hän kantaa työvaatteita mukanaan, kun tulee työpaikalle. Työvaatteita säilytetään työpaikalla, jossa on lukittavat kaapit. Lukittavia kaappeja ei kuitenkaan ollut kaikille, joten opiskelija oli toiminut saamansa ohjeistuksen mukaan ja vaihtanut vaatteensa ryhmäkodin pukuhuoneessa, jossa ei ole lukittavia kaappeja. Opiskelijan käytettävissä olisi tullut olla lukittava kaappi, koska häntä ei ollut ohjeistettu kuljettamaan työvaatteita mukanaan. Näin ollen opiskelijalle korvataan kohtuusperusteella hänelle vaatteiden katoamisesta aiheutunut vahinko 70 euroa.

Päätös tullut nähtäväksi 27.03.2019

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Lisätietojen antaja

Ahti Vaaja, lainopillinen avustaja, puhelin: 09 310 74018

ahti.vaaja@hel.fi

Päättäjä

Harri J. Lehtonen
va. yksikön päällikkö

Liitteet (pdf)

1. Vahingonkorvausvaatimus 3.12.2018
Liitettä ei julkaista internetissä.

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.