Toimivallan siirtäminen kaupunkiympäristön toimialalla: pelastuslaitoksen hankintavaltuudet

HEL 2019-000186
Asialla on uudempia käsittelyjä
4. / 4 §
Tämä toimielin tai virka on lakkautettu

Toimivallan siirtäminen kaupunkiympäristön toimialalla: pelastuslaitoksen hankintavaltuudet

Pelastuslautakunta

Päätös

Viranhaltijoiden hankintavaltuudet

Pelastuslautakunta päätti, että hankintapäätökset tekee viranhaltija hankintavaltuuksiensa rajoissa. Hankintavaltuusrajat ovat arvonlisäverottomia arvoja. Hankintavaltuusrajoja ei saa kiertää jakamalla hankinta osiin, joista mikään ei yksinään ylitä hankintavaltuuden rajaa.

Ennakoidulta arvonlisäverottomalta arvoltaan vähintään 60.000 euroa olevat hankintapäätökset on merkittävä osastopäällikön tai pelastuskomentajan päätösluetteloon Ahjossa. Hankinnoista, joiden arvonlisäveroton arvo on alle 60.000 euroa, mutta enintään 10.000 euroa, ja jotka on kilpailutettu, on tehtävä viranhaltijan pöytäkirjapäätös. Samoin pöytäkirjapäätös on tehtävä enintään 10.000 euron arvoisista puitesopimukseen perustuvista hankinnoista (minikilpailutus).

Lautakunta päätti vahvistaa viranhaltijoiden arvonlisäverottomat hankintavaltuudet päätöspäivästä alkaen ja toistaiseksi voimassa oleviksi liitteen mukaisesti.

Pelastuskomentaja päättää erikseen työntekijöiden oikeudesta tehdä hankintoja viranhaltijan vastuulla.

Viranhaltijan myynti- ja vuokrausvaltuudet

Lautakunta päätti oikeuttaa teknisen päällikön vuokraamaan toistaiseksi voimassa olevin vuokraehdoin pelastuslaitoksen tiloja tai laitteita sillä ehdolla, että irtisanomisaikaa (enintään 6 kk) vastaava vuokrasaatava on enintään 200 000 euroa tai niin, että vuokrasopimus on kestoltaan enintään kahden (2) vuoden mittainen. Lautakunta päätti lisäksi oikeuttaa teknisen päällikön ottamaan vuokralle kaupungin sisäisiä huonetiloja pelastuslaitoksen tarpeiden ja budjetin mukaisesti. Samalla lautakunta päätti oikeuttaa pelastuskomentajan myymään laitoksen hallinnassa olevaa irtainta omaisuutta sen kaupunginhallituksen vahvistamissa rajoissa ja enintään 30 000 euron arvonlisäverollisesta myyntihinnasta ja vastaavasti teknisen päällikön enintään 20 000 euron arvonlisäverollisesta myyntihinnasta.

Tiedoksi: Liitteessä mainitut hankintavaltuutetut ja talousyksikkö

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Hankintavaltuuksiin on tehty muutoksia sisäisten tehtävämuutosten johdosta. Muutoin esitys vastaa voimassa olevia valtuuksia.

Julkisista hankinnoista annetun lain mukaan kansallisen kynnysarvon ylittävät hankinnat on kilpailutettava hankintalain säännöksiä noudattaen. Kansallinen kynnysarvo lasketaan ilman arvonlisäveroa ja se on tavara- ja palveluhankinnoissa 60.000 euroa ja rakennusurakoissa 150.000 euroa.

Keskitetysti kilpailutetuista hankinnoista tehdään puitesopimukset, joita tulee noudattaa ja niistä voidaan poiketa vain perustelluista syistä.

Pienhankinta, jota ei ole kilpailutettu, voidaan tehdä lomakepäätöksenä, sähköisenä päätöksenä ostotilausjärjestelmässä (Arttu) tai muutoin kirjallisesti esimerkiksi hyväksymällä tilausasiakirja tai sopimus. Hankinnan arvo on merkittävä päätökseen tai hyväksymisasiakirjaan.

Helsingin kaupungin hallintosäännön 16 luvun 10 § mukaan pelastuslautakunta hyväksyy rajat ja perusteet, joiden mukaan viranhaltija voi päättää seuraavista:

- Hankinnoista, lukuun ottamatta osakkeita.
Kansallisen kynnysarvon ylittävän hankinnan tekeminen on julkisen vallan käyttöä eikä tällaista valtuutta voi delegoida muulle kuin viranhaltijalle.

- Maa-alueiden, tilojen ja laitteiden vuokralle antamisesta sekä muusta käyttöön luovuttamisesta kerrallaan enintään 10 vuoden ajaksi samoin kuin toistaiseksi, jos vuokrasuhde on sovittu päättyväksi enintään kuuden kuukauden kuluttua irtisanomisesta.

- Kaupunginhallituksen vahvistamissa rajoissa huonetilojen vuokralle ottamisesta.

- Kaupunginhallituksen vahvistamissa rajoissa pelastuslaitoksen hallinnassa olevan kaupungin irtaimen omaisuuden luovuttamisesta.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 18.01.2019

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Sulje

Esittelijä

pelastuskomentaja
Simo Wecksten

Lisätietojen antaja

Henri Nordenswan, hallintopäällikkö, puhelin: 09 310 30010

henri.nordenswan@hel.fi

Liitteet (pdf)

1. Hankintavaltuudet 15 1 2019

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.