Avustuksen myöntäminen, nuorisopalvelut, toiminta-avustukset vuodelle 2019

HEL 2019-001276
Asialla on uudempia käsittelyjä
6. / 17 §

Toiminta-avustukset vuodelle 2019

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan nuorisojaosto

Päätös

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan nuorisojaosto päätti

  1. myöntää toiminta-avustusta liitteen mukaisesti helsinkiläisille varhaisnuoriso- ja nuorisoyhdistyksille yhteensä 930 170 euroa menokohdalta 473000 2931500508.

    Avustusta saavan on noudatettava Nuorisoyhdistysten avustusohjesääntöä (https://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/avustukset/nuorisotoiminnan_avustukset/).

    Kaupungilla on oikeus periä myönnetyistä avustuksista omia tai kaupunkikonsernin saatavia, jotka ovat syntyneet avustettavan yhteisön lainojen takaamisen tai muun syyn (esim. vuokrien ja niiden viivästyskorkojen) johdosta. (Kaupungin avustusten myöntämisessä noudatettavat yleisohjeet 12.12.2011)
  2. todeta että vuokra-avustukseen oikeuttavat menot on huomioitu avustussummassa nuorisojaoston uuden linjauksen mukaisesti eli korkeintaan 450 euroa kuukaudessa.
  3. todeta että vuoden 2019 toiminta-avustus tulee selvittää vuoden 2020 toiminta-avustuksen haun yhteydessä tai viimeistään 29.2.2020 mennessä (edellisen vuoden toimintakertomus, tuloslaskelma ja tase sekä jäljennös tilin/toiminnantarkastuskertomuksesta).
  4. todeta että Kanava ry:n (nro 122) avustus maksetaan vahvistettua tilinpäätöstä vastaan (edellisen vuoden tuloslaskelma ja tase sekä jäljennös tilin/toiminnantarkastuskertomuksesta)
  5. olla myöntämättä avustusta seuraaville varhaisnuoriso- ja nuorisoyhdistyksille:

    Helsingin Yliopiston Partiolaiset ry (nro 29)
    hylkäysperuste: yhdistys ei ole nuorisojaoston linjausten ja päätösten mukainen nuorisojärjestö.

    Finnish Fandom Conventios ry (nro 107)
    hylkäysperuste: yhdistyksen taloudenhallinta ja hallinto on puutteellista.

    Horseed Community ry (nro 119)
    hylkäysperusteet: yhdistys ei ole nuorisojaoston linjausten ja päätösten mukainen nuorisoyhdistys ja lisäksi yhdistyksen hakemus on puutteellinen.

    Iftiin Development Association ry (nro 121)
    hylkäysperuste: yhdistyksen taloudenhallinta ja hallinto on puutteellista.

    Lapinlahden kulttuuritoimi ry / Kulttuurijakamo (nro 131)
    hylkäysperuste: yhdistys ei ole nuorisojaoston linjausten ja päätösten mukainen nuorisoyhdistys.

    Loukko ry (nro 137)
    hylkäysperusteet: yhdistys ei ole nuorisojaoston linjausten ja päätösten mukainen nuorisoyhdistys. Lisäksi sen taloushallinta ja hallinto on puutteellista.

    Suomen Itä-Afrikan tuki ry (nro 151)
    hylkäysperusteet: yhdistyksen taloushallinta ja hallinto on puutteellista. Lisäksi yhdistys ei ole nuorisojaoston linjausten ja päätösten mukainen nuorisoyhdistys.

    Teatteri yhdistys Vahvat Tunteet ry (nro 152)
    hylkäysperuste: yhdistys ei ole nuorisojaoston linjausten ja päätösten mukainen nuorisoyhdistys.

    Tyttörullalautailijat ry (nro 155)
    hylkäysperuste: yhdistys ei ole nuorisojaoston linjausten ja päätösten mukainen nuorisoyhdistys.

    Valo-Valmennusyhdistys ry / Helsingin nuorisotoiminta (nro 157)
    hylkäysperuste: yhdistys ei ole nuorisojaoston linjausten ja päätösten mukainen helsinkiläinen nuorisoyhdistys, yhdistyksen kotipaikka on Tampere.

    Ylioppilaiden Kristillinen yhdistys ry (nro 159)
    hylkäysperuste: yhdistys ei ole nuorisojaoston linjausten ja päätösten mukainen nuorisoyhdistys.

    Pakinkylän Vapaaehtoinen Palokunta ry (nro 160)
    hylkäysperusteet: yhdistyksen hakemus saapui myöhässä.

Käsittely

Asian aikana kuultavana olivat nuorisosihteerit Tuulia Saves ja Virpi Talasmäki.

Palautusehdotus:
Teppo Marttinen: Palautetaan valmisteluun siten, että poliittisille nuorisojärjestöille ei myönnetä tukia. Käytetään pohjaesityksessä seuraaville yhdistyksille myönnettävät tuet tärkeämpiin kohteisiin:

Helsingin Kokoomusnuoret ry
Helsingin Sosialidemokraattinen Nuorisopiiri ry
Helsingin Vasemmistonuoret ry
Helsingin Vihreät Nuoret ry
Keskustanuorten Helsingin piiri ry
Svensk Ungdom i Helsinfors rf

Teppo Marttisen palautusehdotusta ei kannatettu, joten se raukesi.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Nuorisoyhdistysten avustusohjesäännön mukaisesti toiminta-avustuksia myönnetään sellaisten helsinkiläisten varhaisnuoriso- ja nuorisoyhdistysten yleisen toiminnan tukemiseen, jotka ovat aloittaneet toimintansa vähintään edellisenä kalenterivuonna. Lähtökohtana on, että jäsenistä ja aktiivisesti toimintaan osallistuvista 2/3 on alle 29-vuotiaita helsinkiläisiä ja hakijan kotipaikka on Helsinki. Lisäksi varhaisnuoriso- tai nuorisoyhdistysten tai vastaavien jäsenistä ja/tai aktiivisesti toimintaan osallistuvista yli puolet tulee olla 7–28-vuotiaita helsinkiläisiä. Jakoehdotuksessa on huomioitu järjestöjen avustuksen saannin tarpeet nuorisojaoston 1.11.2018 voimaan astuneen ohjesäännön mukaisesti.

Vuoden 2019 toiminta-avustukset olivat haettavissa 28.2.2019 mennessä. Avustuksia haetaan kaupungin sähköisen asiointipalvelun kautta, mutta myös paperiset avustushakemukset hyväksytään. Tänä vuonna kaikki hakemukset toimitettiin sähköiseen asiointipalveluun. Hakemuksia tuli yhteensä 163 hakijalta, (vuonna 2018: 156) joista yksi veti hakemuksensa pois, kaksi siirrettiin käsiteltäväksi starttiavustushakemuksena ja yksi saapui myöhästyneenä.

Tänä vuonna useimmalle hakijalle pystyttiin esittämään korotuksia tai huomioimaan toiminnan laajuuden, nuorten osallisuuden ja vaikuttavuuden kasvu avustusta korottamalla. Joidenkin yhdistyksen kohdalla korotusta ei voinut esittää viime vuoden vähäisten toimintamenojen takia. Joidenkin yhdistysten kohdalla korotusta ei voinut esittää yhdistyksen hakusumman takia, jota ei voi ylittää.

Kulttuuri- ja vapaa-ajanlautakunnan purkaessa nimikkotilajärjestelmän kokouksessaan 5.6.2018, § 129, päätti se samalla siirtää 165 000 euroa korottamaan järjestöille myönnettäviä vuokra-avustuksia. Näin vuokra-avustus korotettiin 300 eurosta 450 euroon. Nimikkotilasta lähteneille järjestöille esitetään maksettavaksi vuokra-avustusta siitä lähtien kun uusi vuokrasopimus astuu voimaan. Muille vuokra-avustusta hakeneille yhdistyksille esitetään korotettua summaa niiltä osin, kuin se on mahdollista. Osalle yhdistyksistä ei korotusta voida esittää täysimääräisenä, koska yhdistys on hakenut liian vähän avustusta tai yhdistyksen edellisen vuoden hyväksyttävät menot olivat liian pienet.

SDPL:n Helsingin ja Uudenmaan piiri ry:lle, Helsingin Nuoret Kotkat piirijärjestö ry:lle ja Stadin Nuorisoseurat ry:lle esitetään myönnettäväksi pelkästään vuokra-avustusta.

Vuokra-avustukseen oikeuttavia menoja oli 53 anojalla (vuonna 2018: 39). Mukana on useitakin uusia vuokra-avustuksen saajia, joiden tiloissa tullaan kumppanuusyksikön resurssien puutteen vuoksi vierailemaan vasta kesän ja syksyn aikana

Kuluvana vuonna toiminta-avustusten piiriin siirtyi yksi uusi toimija (Food Camp ry) ja osa vanhoista toimijoista putosi pois. Hakijayhdistykset edustivat laajalti helsinkiläistä varhaisnuoriso- ja nuorisotyökenttää ollessaan niin harraste- ja kulttuurijärjestöjä kuin monikulttuurisuustaustaisia tai puoluepoliittisia toimijoita.

Valmisteluvaiheessa kaksi toiminta-avustushakemusta siirrettiin käsiteltäväksi projektiavustusten puolelle starttiavustuksena (KKS. Ryhmä ry ja Nach Mayuri ry).

Seitsemällä hakijalla, (Ilvesveikot ry, Kulttuurin ja kehittämisen edistämisyhdistys ry / Siltaklubi, Loisto Setlementti ry, Partiolippukunta Viestityöt ry, Saalem nuoret ry, Scoutkåren Spejarna Helsingfors rf ja Töölön Tähystäjät ry) toiminta-avustuksiin esitetään sisällytettävän myös yhdistyksiltä saapuneet projektiavustukset. Hankkeiden todettiin olevan sen kaltaisia, että niiden tukeminen kuuluu yhdistysten vuosittaiseen tukemiseen.

Nuorisoyhdistysten 1.11.2018 päivitetyn avustusohjeen mukaan nuorisojaosto voi harkintansa mukaan myöntää perustelluista syistä toiminta-avustusta sellaisille nuorisoyhdistyksille ja -osastoille, joilla ikää ja/tai asuinpaikkaa koskevat kriteerit eivät täysin täyty. Sjöscoutkåren Seaboys rf:lle esitetään myönnettäväksi toiminta-avustusta, vaikka jäsenpohjaa koskevat kriteerit eivät täyty. Yhdistys on toimittanut aiheesta hyväksyttävän lisäselvityksen.

Valmistelussa pyrittiin aiempien vuosien tapaan yhä joustamaan ja pyytämään puuttuvia liitteitä ja lisätietoja useamman kerran, mutta kaikki yhdistykset eivät saaneet toimitettua vahvistettua tilinpäätöstä tai pyydettyjä lisätietoja määräaikaan mennessä.

Hylättäväksi esitetään Finnish Fandom Convention ry:n, Iftiin Development Association ry:n, Loukko ry:n ja Suomen Itä-Afrikan Tuki ry:n hakemuksia, koska yhdistysten hallinnollisissa toimintatavoissa ja/tai vahvistetuissa tilinpäätöksissä ja/tai tilinpidontarkistuksessa olleessa kirjanpidossa oli epäselvyyksiä, virheellisyyksiä ja puutteita.

Horseed Community ry:n, Lapinlahden kulttuuritoimi ry / Kulttuurijakamon, Teatteri yhdistys Vahvat Tunteet ry:n ja Tyttörullalautailijat ry:n hakemuksia esitetään hylättäväksi, koska ne eivät täytä jäsenpohjaltaan eikä säännöiltään nuorisoyhdistyksen määritelmiä ja/tai eivät ole eritelleet tilinpidossaan helsinkiläisten lasten- ja nuorten toimintaa.

Hylättäväksi esitetään myös Helsingin Yliopiston Partiolaiset ry:n ja Helsingin Ylioppilaiden Kristillinen Yhdistys ry:n hakemuksia, koska yhdistykset ovat opiskelijayhdistyksiä, jotka kuuluvat Helsingin Yliopiston Ylioppilaskunnan avustusten piiriin.

Valo-Valmennusyhdistys ry / Helsingin nuorisotoiminnan hakemusta esitetään hylättäväksi, koska yhdistys on valtakunnallinen ja sen kotipaikka on Tampere.

Lisäksi Pakinkylän Vapaaehtoinen Palokunta ry:n nuoriso-osaston hakemusta esitetään hylättäväksi, koska hakemus saapui myöhästyneenä.

Edellisissä vuosiavustusten jaoissa ollaan kannettu huolta etenkin monikulttuuristaustaisten järjestöjen hallinnollisista ja taloushallinnallista puutteista. Tänä vuonna huoli laajentui koskemaan myös muita järjestöjä. Nuorisopalvelut järjesti alku vuoden aikana yhden erillisen tapaamisen, jossa oli mukana myös muita kaupungin avustuksia jakavia tahoja sekä kaksi erilaista avustuksiin keskittyvää infoiltaa. Näiden lisäksi useita yhdistyksiä sai henkilökohtaista neuvontaa. Yhdistykset tarvitsisivat kuitenkin selvästi enemmän tukea hallintoon ja taloudenpitoon liittyviin asioihin, koska puutteet sekä virheet johtavat avustushakemuksen hylkäämiseen tai takaisinperintään.

Helsingin kaupungin hallintosäännön mukaan kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päättää toimialan avustusmäärärahojen jakamisen periaatteet ja valvoo periaatteiden toteutumista toimialatasoisesti. (Kaupunginvaltuusto 11.4.2018, § 77 luku 17, § 1)

Helsingin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti kokouksessaan toimialan avustusmäärärahojen jakamisen periaatteet, joiden mukaan Helsingin avustusjärjestelmä on väline Helsingin kaupunkistrategian toteuttamiseksi. Avustuksilla lisätään kaupungin vetovoimaa, asukkaiden elämänlaatua, toimintakykyä ja oman elämän hallintaa. Avustuksin tuetaan toimintaa, joka monipuolistaa kaupungin omaa palvelutarjontaa. Avustusjärjestelmällä kehitetään kansalaisyhteiskuntaa sekä parannetaan kaupunkilaisten mahdollisuuksia voimaantua, liikkua, luoda ja olla aktiviinen toimija. (Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 13.2.2018, § 28)

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan nuorisojaoston hyväksymän nuorisoyhdistysten avustusohjesäännön mukaisesti nuorisojaosto tekee päätöksen toiminta-avustuksista. (Nuorisojaosto 18.10.2018, § 23)

Hakemukset ovat nuorisojaoston varsinaisten ja varajäsenten nähtävillä nuorisojaoston kokoontumispaikassa 13.6.2019 klo 15.45 alkaen.

Sulje

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala Nuorisopalvelukokonaisuus Itäinen nuorisotyö Kumppanuusyksikkö Kumppanuuspäällikkö 01.03.2019 § 17

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala Nuorisopalvelukokonaisuus Itäinen nuorisotyö Kumppanuusyksikkö Kumppanuuspäällikkö 12.02.2019 § 11

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala Nuorisopalvelukokonaisuus Itäinen nuorisotyö Kumppanuusyksikkö Kumppanuuspäällikkö 31.01.2019 § 5

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 18.06.2019

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Esittelijä

aluepäällikkö
Tiina Hörkkö

Lisätietojen antaja

Virpi Talasmäki, nuorisosihteeri, puhelin: 09 310 89132

virpi.talasmaki@hel.fi

Tuulia Saves, nuorisosihteeri, puhelin: 09 310 23056

tuulia.saves@hel.fi